Ali reis, estağfurullah uzman değilim. Sadece uygulamaya dayalı tecrübelerim var. Akrilik konusunda şaşırmakta haklısınız. Ben de su bazlı akriliği duyunca şaşırmıştım. Ama evet var. Resim sanatında kullanılmakta. Hatta bizim evin iç boyası da akrilik. Ama ben, teknemi boyamak için işe daldığımdan ilk öne çift bileşenlilerle tanıştım. Bu çeşitlilik , varyasyon, gördüğüm kadarıyla sadece akrilikte var.
Bu boya işi daha bol tecrübe istiyor. Bizim tecrübeden anladığımız genelde uygulama işçiliği. Uygulanacak malzeme ve o malzemenin kullanılacağı fiziki, iklimsel koşullar da çok önemli. Ağaç yüzey genleşme büzüşme sebebiyle her boya veya vernikle iyi çalışmıyor. Ama genleşmeye uğramayan yüzeylerde, metal veya kompozit malzemede yani çift bileşenli boya daha dayanıklı sonuç veriyor.
Hal böyle iken poliüretan (PU) tabanlı veya Akrilik tabanlı boya olsun kalite farkı çok var. Yani her akrilik veya pu boya aynı değil. Boyanın yayılması çok önemli. İyi yayılmayan boya işçilik hatası kaldırmıyor ama yayılması güzel olan boya bu tip hatalara daha toleranslı. İşçilik hatasından kastım şu, boyayı tabanca ile atarken çeşitli sebeplerde yüzeye homojen bir püskürtme yapamayabilirsiniz. Yayılması güzel olan boya , daha sonra kendisi çok olandan az olan yere doğru yayılıyor.
Dedim ya, çok geniş bir konu. Geçen uygulanamda şöyle bir sonuç ile karşılaştım: teknedeki ağaç yüzeye epoksi reçine sürüp üstüne akrilik pu tabanlı vernik attım. Hava koşulları iyi değildi. Yağmur bir türlü dinmedi, hava o kadar sıcak gitmedi. Epoxy Reçine tam kurumadan üzerine vernik atıp ikisinin kurumasını tercih ettim. Bir sene içinde vernik ve reçine ağaç yüzeyden attı. Hatanın iki türlü olduğunu düşünüyorum. Bir epoxy nin kurumasını beklemeliydim. İki kullandığım vernik otoboyalarında kullanılan vernikti. Güneşe karşı çok dayanıklı ama kullanılan zeminden kaynaklı genleşme ihtiyacı olmayan bir vernik çeşidi. Ağaç genleşti ve verniği çatlattı. Ağaç yüzeyde uygulanacak boya ve verniğin esneme kapasitesi de olması lazım mış . Bunu yaşayarak öğrendim. Benim kendi atölyem var. Bu işlerle uğraşmayı seviyorum. O yüzden hayati olmadıkça hata yapmaktan çekinmiyorum.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi