Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tayo Mar 'ın dingisi geliyor..

• *
Ynt: Tayo Mar 'ın dingisi geliyor..
#180: 11 Nisan 2018, 20:45:37

bugün bordaya meşhur yeşil şeridi de çektim.. Şimdi takıntı nasıl bir şey size anlatayım.. Güzel duruyor değil mi..

Eh işçilik fena sayılmaz.. Ancak sorun şu.. Renk tutmuyor.. hangi renk.. Tayo MAr 'ın bordasındaki yeşil ile bu aynı değil. Kapaktaki renk ile çıkan boyanın rengi farkli çıktı.. Kötü mü değil.. ama Havuzluk aynı renk, borda kirli beyaz aynı renk, şerit.. Takarım ben bunu kafaya.. Bu kadar uğraştım.. bulurum ben o rengi..

Bu arada ilginç bir bilgi.. Malum Tayo Mar da pek belli olmayan ince gri bir çizgi var. Geçen sene bunun bir kısmına macun çekmek gerekmişti. Ben de bu az yer için şu akrilik siprey boyalardan almıştım. 

Bunu hemen borda ve karine birleşimine ince bir gri çizgi çekeyim dedim.. Çektim de .. Oda ne? bu akrilk boya yağlı boyayı bildiğiniz eritiyor.. Tekrar söktüm boyayı.. Hadii yeniden yağlı boya..

Neyse.. çok zor olmadı .. Muhtemel bilenler gülmüştür şimdi.. Ama bu boyalar arasında ne fark var anlamadım.. Neyse Ercan abiye sorarız.. O bilir..

• IP logged

B

Burak Doneray

#181: 11 Nisan 2018, 20:50:54
Annesini filan dinlemiyor ki bu Oğuzhan.. Kendi bildiğini okuyor.. :)

Bu arada şimdi bu patalyayı geriden çekicez ya.. Sevgili Ali Kuban çok güzel bir bot çekme ile ilgili yazı yazmıştı..

Nerede olduğunu bilen var mı? ben bulamadım..
Burada.
http://heyamolahey.com/teknede-guvenlik/firtinaya-yakalandiginizda-tekneniz-buna-hazirmi/msg12142/#msg12142
  • IP logged

• *
#182: 11 Nisan 2018, 21:10:35
Hmm.. demek bu v karina nın önemine dikkat etmemişim.. Bu durumda çekmek kolay olacak benim patalyayı..

Şu çekildecek halat da önemli.. Yüzer halat olmalı tabi.. Eee başa geldikçe öğreniliyor..

Kimse örtü örtmüyor mu..?  Benim örtmem gerekecek her halde..
  • IP logged

• *
#183: 11 Nisan 2018, 22:30:57
Eveeet... sıra geldi usturmaça yapmaya.. Hem de manila halattan örerek.. ahanda bundan..

• IP logged

• *
#184: 11 Nisan 2018, 22:56:44
Ersin hocam,

Akrilik su bazlı, yağlı boya ise yağ bazlı.

Sebebini bende bilmiyorum, kimyasal bi şey olsa gerek ( ben de merak ettim araştırayım) ama

Akrilik boya üzerine yağlı boya uygulanabiliyor fakat yağlı boya üzerine akrilik uygulanamıyor.

Renkler zevkler tartışılmaz , Tayo Mar uyumuda ama yeşili keşke biraz daha aşağıdan, az daha ince şerit çekseydiniz , altına da ince gri.

• IP logged

• *
#185: 11 Nisan 2018, 23:18:59
Ali hocam,

şimdu bu oradan oraya savrulup duracak , yeri geldiğinde karaya çıkacak kumsala v.s.  sonra bu gri band çizilirse gıcık eder beni her seferinde boyamam lazım.. :)
  • IP logged

• *
#186: 11 Nisan 2018, 23:28:00
Benim boyacının uzman görüşü: :D :D ;D

Yağlı boya sentetik olduğu ve geçirimsiz ve kaygan, parlak bir tabaka oluşturduğu için , su bazlı boyada tam tersi nefes alan bir boya olup yüzeye tutunmak  istediği için olmuyor deyo.

Yağlı boya üzerine ince zımpara yapılıp, geçiş astarı uygulamak gerekiyormuş.

Alaylı görüşü.
  • IP logged

• *
#187: 11 Nisan 2018, 23:41:44
eyvallah.. :) gidip gri yağlıboya alayım.. Olsun bitsin.. :)
  • IP logged

n

nuri_kongur

#188: 11 Nisan 2018, 23:50:43
Eline sağlık Ersin reis gayet estetik olmuş. Epoksi için hava sıcaklığı önemli. Belirli bir ısının altında geç kürleniyor. Kullandığın akrilik boya tek bileşenli mi çift bileşenli mi? Çift bileşen ise , boyadaki tiner yapıyor o eritme işini. Alttaki daha güçsüz tinerli boyayı büzüştürüp çirkin bir görüntüye sebep oluyor. Su bazlı boyada tiner yoktur diye var sayıyorum. Diğer boyalarda tiner var. Bu şekilde bakınca, tinerler arası güç sıralaması güçsüzden güçlüye şöyle: sentetik- selülozik- akrilik veya poliüretan veya epoxy. Son sıra tiner açısından bir birine denk gibi.
Selülozik sentetiği eritiyor. Sonuncu sıra hepsini eritiyor gibi. Kontraların birleşme yerleri kumaş elyaf ile lamine edildi mi?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#189: 12 Nisan 2018, 00:26:53
Nuri reisim, uzmanı bulmuşken sorayım,

(Ersin hocam müsadenle tek soru, konunu bölmek , araya parça atmak istemem.)

Ben bu akrilik boya tabirini (en azından inşai işlerde) su bazlı boya ile eşdeğer bilirdim. Yani solventi su olan boya. Alkol, selülozik veya sentetik , epoxy bi şey olmayan.
Dolayısı ile 2. Komponent (dondurucu) gerektirmeyen, inceltme için tinere ihtiyaç duymayan su ile incelen.

Sanayi işinde öyle değilmiş. Şöyle bi baktım google amcama.

Çift komponentlisi var, tineri var, ..., var oğlu var.

Ayrı boyalardan mı konuşuyoruz ? İsim benzerliği veya bizim yanlış isim koymamız mı?

Teşekkürler.

• IP logged

n

nuri_kongur

#190: 12 Nisan 2018, 06:23:21
Ali reis, estağfurullah uzman değilim. Sadece uygulamaya dayalı tecrübelerim var.  Akrilik konusunda şaşırmakta haklısınız. Ben de su bazlı akriliği duyunca şaşırmıştım. Ama evet var. Resim sanatında kullanılmakta. Hatta bizim evin iç boyası da akrilik. Ama ben, teknemi boyamak için işe daldığımdan ilk öne çift bileşenlilerle tanıştım. Bu çeşitlilik , varyasyon, gördüğüm kadarıyla sadece akrilikte var.
Bu boya işi daha bol tecrübe istiyor. Bizim tecrübeden anladığımız genelde uygulama işçiliği. Uygulanacak malzeme ve o malzemenin kullanılacağı fiziki, iklimsel koşullar da çok önemli. Ağaç yüzey genleşme büzüşme sebebiyle her boya veya vernikle iyi çalışmıyor. Ama genleşmeye uğramayan yüzeylerde, metal veya kompozit malzemede yani çift bileşenli boya daha dayanıklı sonuç veriyor.
Hal böyle iken poliüretan (PU) tabanlı veya Akrilik tabanlı boya olsun kalite farkı çok var. Yani her akrilik veya pu boya aynı değil. Boyanın yayılması çok önemli. İyi yayılmayan boya işçilik hatası kaldırmıyor ama yayılması güzel olan boya bu tip hatalara daha toleranslı. İşçilik hatasından kastım şu, boyayı tabanca ile atarken çeşitli sebeplerde yüzeye homojen bir püskürtme yapamayabilirsiniz. Yayılması güzel olan boya , daha sonra kendisi çok olandan az olan yere doğru yayılıyor.
Dedim ya, çok geniş bir konu. Geçen uygulanamda şöyle bir sonuç ile karşılaştım: teknedeki ağaç yüzeye epoksi reçine sürüp üstüne akrilik pu tabanlı vernik attım. Hava koşulları iyi değildi. Yağmur bir türlü dinmedi, hava o kadar sıcak gitmedi. Epoxy Reçine tam kurumadan üzerine vernik atıp ikisinin kurumasını tercih ettim. Bir sene içinde vernik ve reçine ağaç yüzeyden attı. Hatanın iki türlü olduğunu düşünüyorum. Bir epoxy nin kurumasını beklemeliydim. İki kullandığım vernik otoboyalarında kullanılan vernikti. Güneşe karşı çok dayanıklı ama kullanılan zeminden kaynaklı genleşme ihtiyacı olmayan bir vernik çeşidi. Ağaç genleşti ve verniği çatlattı. Ağaç yüzeyde uygulanacak boya ve verniğin esneme kapasitesi de olması lazım mış . Bunu yaşayarak öğrendim. Benim kendi atölyem var. Bu işlerle uğraşmayı seviyorum. O yüzden hayati olmadıkça hata yapmaktan çekinmiyorum.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#191: 12 Nisan 2018, 08:45:53
Eveeet... sıra geldi usturmaça yapmaya.. Hem de manila halattan örerek.. ahanda bundan..

Bayıldım şu videoya en kısa süre de ben de deneyeceğim
  • IP logged

• *
#192: 12 Nisan 2018, 08:50:12
Şu " zamazingo " yu nereden bulacağız.. ? O ayrı bir dert..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#193: 12 Nisan 2018, 09:02:07

Yelekn tamir seti denen setin içersine var galiba , yalnız tam adını bilmiyorum.
  • IP logged

• *
#194: 12 Nisan 2018, 09:05:09
1 tane tükenmez kalemin içini çıkart . Arkasından ipi sokuştur içine. Dikerek devam et

• IP logged

Yukarı git