Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tayo Mar 'ın dingisi geliyor..

• *
  • Selamlar
Ynt: Tayo Mar 'ın dingisi geliyor..
#165: 01 Nisan 2018, 07:51:41
nerede ki bu video.. ?

Neyse efendim.. Bugün de çalıştım.. Haca sıcak ve güneşli olunca patalyanın küpeşte ahşaplarını epoksi ile yapıştırdım.

Şimdi bu küpeştenin orjinali su kontrasının iki yanına iki çıta çakmak. Ama bu durumda bu çıtaların arasında su kontrası şerit şerit gözüküyor ve buda benim hoşuma gitmiyor.

Bir diğer sıkıntı da su kontrasının en zayıf yeri bu kesit.. Yani zamanla buradan yürüme ve açılma riski var. O yüzden hem estetik açıdan hem de teknik nedenlerle bu u kontrasını tamamen küpeştnin altında bırakmak lazım.

İmdadıma Loçtaştaki süpürgelik köşebentleri yetişti. sorun tasarımdan dolayı bu köşebenti uygun şekilde bükmek ciddi el becerisi gerektriryor. her üç yönde de büküm gerekiyor çünkü..

Meşakkatli oldu ama yaptım.. Yarın resimlerini çeker yollarım..

Günaydın
Facebook sayfasında vardı videosu

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#166: 01 Nisan 2018, 19:07:23
Ve küpeşteler bitti.  8)

Gerçekten o kadar da kolay  olmadı. Sonuçta köşebentleri oturtmak zor oldu. ama tüm kontra kesitleri kapanmış oldu böylece..

Geriye oturaklar kaldı. arka oturağın taşıyıcı çıtalarını da epoksi ile yapıştırıp vidaladım.  Kürekçi oturağının da ara bağlantılarını hazırladım.

Yüzdürürcülük çok önemli. Pet şişe iyi fikir ama bulmak gerçekten dert oldu. :) Bugün hırdavatçıya gittim koca paket köpük 35 TL imiş.  Koca bir paket. Çarılar için kullanıyorlar herhalde..

Yarın bir de Bauhaus a bakmalı..
  • IP logged

• *
#167: 04 Nisan 2018, 21:12:19
Bu dingi işi zevkli iş ha.. Artık daha keyifli işlere geldik.. Oğzhan sağolsun iki litre kadar epoksi getirdi. Bu arada benim satın aldığım epoksi ile inşaatta kullanıldığı söylenen epoksi bire bir aynı. Gerek renk, gerek kıvasm, gerekse koku..

Neyse.. Bedava olunca tüm otorak altlarını yeniden epoksiledim. sonra talaş ile macun yapıp,Cem Gür 'ün uyarısını da dikkate alarak bağlantı yerlerine bu epoksi macunu tekrar doldurdum. Gerçi Ziya reis yapmış.. Olsun..

Cem Gür 'ün önerdiği pet şişeleri buldum. Yerleştiridm ama toplamda 26 litre oldu. Zaten patalya 26 Kg. Yüzdürücülüğü sınırda kaldı. Devlin neden köpük koymuş anlaşıldı. Köpük koyunca yüzdürücülük 36 litreye çıkıyor ki bu patalyanın asla batmayacağı anlamına geliyor.

Velhasıl, köpükleri yerleştiridim. Oturma  tahtalarını epoksi ile yapıştırdım ve iyi yapışsın ve deokoratif olsun diye pirinç vidalar ile vidaladım.

ahşap detaylar belirdikçe yapım daha keyifli oluyor. Çok az ahşap işi kaldı. Havalar da hafta sonuna kadar sıcak ve güneşli.. BU hızla haftaya biter bu patalya..
  • IP logged

• *
#168: 06 Nisan 2018, 08:02:19
Evet efendim.. Oturaklar da bitti.

Bu oturak tahataları da malumunuz yine hurda ağaçların geri kazanımından yapıldı. Olukla zaten vardı. Buralara sika sıkıldı.

Önümüzde artık son zımpara ve rötüşlar var. sonrasında önce patalyanın içini krem rengine boyanacak. Bu renk Tayo MAr 'ın havuzluğunun rengi ile aynı. Sonrasında borda ve karina boyanacak. Borda Aynı Tayo MAr daki gibi yeşli bir bant ve altında gri bir çizgiden oluşacak.

BU arada epoksi ile ilgili önemli bir gözlemimi iletmek istiyorum. Epoksiyi bol talaş ile karıştırıp, aynı zamanda dolgu malzemesi gibi de kullanıyorum. Ancak en son yaptığım talaş karışımında epoksinin donması neredeyse iki gün sürdü.

Oranlarda bir değişiklik yok. Yani karışımı hatalı yapmadım. Uygulama saatim akşam üstü idi. Ya akşam saatlerinde ısı düşünce kürlenmedi ya da talaş tozu fazla geldi.

Ancak bu sabah itibarı ile baktım  kazık gibi olmuş.  Demek ki talaş tozu değil ancak gece hava soğuyunca kürlenme ciddi yavaşlıyor..

Bir diğer olasılık ise Oğuzhan dandik epoksi getirdi:)
  • IP logged

• *
#169: 06 Nisan 2018, 08:06:26
Bu arada ağırlık atmasın diye çok uğraştım. Aslıda oturma guruplarını ireco dsn yapsam daha şık olurdu. Ancak ciddi ağırlık farkı oluyor.

Tartmadım ancak bu hali ile geldiğinden daha hafif oldu gibi. Havalar böyle giderse boyayı da haftaya bitiririm..

Sonrasında geriden çekme denemeleri , güverteye alma v.s. işleri..
  • IP logged

• *
#170: 06 Nisan 2018, 09:02:27
Evet efendim.. Oturaklar da bitti.

Bir diğer olasılık ise Oğuzhan dandik epoksi getirdi:)
Ya da tarif ettiğim gibi 1 kilo epoksiye 250 gram sertleştirici koymak yerine hacimden gittiğin için kürlenmedi

• IP logged

Z

Ziya Gunes

#171: 06 Nisan 2018, 09:41:36
Talaş yerine mikrofiber toz ile karıştırmak daha uygun görünmüştü bana.
Talaş gibi bedava değil ama, önemsenecek bir para da değil
  • IP logged

• *
#172: 10 Nisan 2018, 20:37:08
efendim her bir parmağımda ayrı marifet.. Ve iç kısmın boyası bitti.

Bir iki saat içinde kuruyunca borda ve karinayı da boyamaya karar verdim..

Bir çırak edinince işler daha kolay oldu :)

Ziya reis yağlıboya kullandığından bende aynen devam ettim.. Ancak çok güzl kapattı ve son derece keyifli boya yaptım..

Yarın sabahtan bordaya yeşil şerit ve alt tarafa da ince gri şerit çekilecek. Sonra kıç tarafa daha önceden hazırladığım ismin yazılı olduğu ahşap levha ve usturmaçalar gelecek.. Usrurmaçalar sürpriz.. değişik bir usturmaça yapacağım.. Elimde bol manila halat var..

Bu arada çekme ve kaldırma için pirinç kilitler lazım.. Dur bakalım nereden bulacağız..

Bu arada patalyanın içerisinde cep telefonu ya da benzer şeyleri sudan koruyacak bir küçük portuç fena olmaz diye düşünüyorum. 

ayrıca usturmaçalar için babalar da lazım..

Daha kürekler yağlanıp, epoksi bağlantıları yağlı boya ile boyanacak.. Az kaldı bu hafta biter bu iş..
  • IP logged
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2018, 20:42:17 Gönderen: Ersin Böke »

• *
#173: 11 Nisan 2018, 00:45:27
efendim her bir parmağımda ayrı marifet.. Ve iç kısmın boyası bitti.

Bir iki saat içinde kuruyunca borda ve karinayı da boyamaya karar verdim..

Bir çırak edinince işler daha kolay oldu :)

Ziya reis yağlıboya kullandığından bende aynen devam ettim.. Ancak çok güzl kapattı ve son derece keyifli boya yaptım..

Yarın sabahtan bordaya yeşil şerit ve alt tarafa da ince gri şerit çekilecek. Sonra kıç tarafa daha önceden hazırladığım ismin yazılı olduğu ahşap levha ve usturmaçalar gelecek.. Usrurmaçalar sürpriz.. değişik bir usturmaça yapacağım.. Elimde bol manila halat var..

Bu arada çekme ve kaldırma için pirinç kilitler lazım.. Dur bakalım nereden bulacağız..

Bu arada patalyanın içerisinde cep telefonu ya da benzer şeyleri sudan koruyacak bir küçük portuç fena olmaz diye düşünüyorum. 

ayrıca usturmaçalar için babalar da lazım..

Daha kürekler yağlanıp, epoksi bağlantıları yağlı boya ile boyanacak.. Az kaldı bu hafta biter bu iş..

annesi gördü mü senin çırağın boya yaptığını ? sonra patalyada uyuma da gece :)
  • IP logged

B

Burak Doneray

#174: 11 Nisan 2018, 01:02:47
Oturma gurubu bana yapacağın pasarellaya benziyor.Güzel olmuş gitti bizim pasarella.

(Ersin denince aklıma pasarella geliyor bilinç altıma işlemiş bir iki aya yıldönümünü kutlayacağım Yaparım demişti ama ama diye devam ediyor sesler)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 11 Nisan 2018, 01:06:43 Gönderen: Burak Doneray »

• *
#175: 11 Nisan 2018, 06:27:07
senin paserella köknardan olacak.. :) hatta kendime de yeni ve geniş olanı yapacağım.. Köknar da geniş parça bulmak mümkün. Sanki çamdan da daha hafif..
  • IP logged

• *
#176: 11 Nisan 2018, 09:30:52
Annesini filan dinlemiyor ki bu Oğuzhan.. Kendi bildiğini okuyor.. :)

Bu arada şimdi bu patalyayı geriden çekicez ya.. Sevgili Ali Kuban çok güzel bir bot çekme ile ilgili yazı yazmıştı..

Nerede olduğunu bilen var mı? ben bulamadım..
  • IP logged

• *
#177: 11 Nisan 2018, 10:03:34
Annesini filan dinlemiyor ki bu Oğuzhan.. Kendi bildiğini okuyor.. :)

Bu arada şimdi bu patalyayı geriden çekicez ya.. Sevgili Ali Kuban çok güzel bir bot çekme ile ilgili yazı yazmıştı..

Nerede olduğunu bilen var mı? ben bulamadım..

farkettim

Bot yazısı

Ali kaptan botu çekerken içine su almaması için bir önlem alıyormusunuz.Bot taşımaktan ve çekmekten hiç hoşlanmıyorum ve çekiniyorum o yüzden genelde almıyorum yanıma.Güvenli taşıma konusunda birkaç ipucu paylaşabilirmisiniz nelere dikkat etmek lazım botu kaybetmemek için.Hiç bot çekmedim hep güverte baş üstünde ters ve bağlı taşıdım.Teşekkür ederim vereceğiniz bilgiler için.

Sevgili Burak Reis,

Daha önce de söylemeye çalıştığım gibi, botu sürekli arkamda çekmem, güvenlik ve acil durum müdahalelerinde bana eylem hızlılığı ve kolaylığı sağlayacağı içindir. Bilmediğiniz bir koya girdiğinizde veya kıçtan acilen koltuk almanız gerektiğinde veya aklınıza gelecek binlerce olumsuz durumda (standart prosedürüne ek olarak MOB dahil) botunuza atlayıp müdahale etme olanağınız olacaktır.

Güvenli taşıma konusunda ise kendi deneyimlerime dayanarak şunları söyleyebilirim (hiç bir zaman uzman olduğumu iddia edemem):

- Botu güvertede taşımak, güverte emniyeti için de sağlıklı değil bence. Tekneniz ne kadar büyük olursa olsun, hem sizin için hem de ön yelken ve iskotalar için herzaman büyük bir çapariz unsurudur.

- Izgara ve şişme tabanlar kullandıktan sonra son dört yıldır fiber taban bot kullanıyorum. 'V' taban sayesinde arkanızdan suyu yararak gelmesi büyük bir avantaj. Diğer tabanlar su ile oluşturdukları sürtünme nedeniyle sağa sola salınma yaparak kontrolden çıkabiliyorlar (özellikle sert havalarda).

- Botun halatı en az 14-16mm yüzer halat olmalıdır. Sebebi ise, sert havada veya seyir halinde bota müdahale etmek istediğinizde halat avucunuzu doldurmalı, parmaklarınızı kesmemelidir. Halat uzunluğunun 5-7m olması yeterlidir. Fazla uzun halat, gerek tekneye gerekse iskele veya başka bir yere bağlanırken/çözülürken karmaşa yaratacaktır. Halatı botun fiber gövdesindeki cıvata ile sabitlenmiş mapaya bağlamalısınız. Tüplerdeki yapışkanla tutturulmuş mapalar güvenli değildir; ancak backup olarak onlar da ana halatla ilişkilendirilebilir.

- Sert tabanlı bot kullanmaya başladıktan sonra botun su alması gibi bir sorun yaşamadım. Diğerlerinde çok sert havalarda birkaç kez su alma durumu olmuş, hatta iki sefer de botun havalanıp ters döndüğü olmuştu. Ancak sert havalarda botu iyice tekneye yanaştırıp, hatta başını birazcık teknenin kıçına çıkarttığınızda su alma sorunu olmayacaktır. Normal seyirlerde ise 3-4m arkanızdan çekmek yeterlidir.

- Sisli veya görüşün kısıtlı olduğu olduğu havalarda ise, bota bir çakar ışık bağlayarak 20-30m arkanızdan çekmek seyir güvenliğinizi de arttıracaktır.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Sevgiler...  :)

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#178: 11 Nisan 2018, 10:07:04
Ersin abi ,

Denize iniş seremonisi yapılmalı patalyaya  :).
  • IP logged

• *
#179: 11 Nisan 2018, 10:57:33
Yapıcaz elbet... :)
  • IP logged

Yukarı git