Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Hakiki Yerli Meşe, İthal Beyaz Meşe, İthal Kırmızı Meşe

• *
Beyaz Meşe mi Kızıl Meşe mi?

Dünya seyahatinde kullanacağım yüzer nesneyi inşa ederken teknenin bazı noktalarında sağlam bir ağaç olduğu için hakiki yerli meşe kullanmam gerektiği bilgisi verildi. Ama henüz hakiki yerli meşe kereste bulabilmiş değilim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Eğer yerlisini bulamazsak ithal meşe kullanmak durumunda kalacağım. Bunlar da beyaz meşe ve kırmızı meşe ailesi olmak üzere ikiye ayrılıyormuş. Bunların nasıl ayırt edileceğine ilişkin sanal ortamlarda çeşitli yazı ve videolar var. Bunları izledim ancak keresteyi satın almadan ayırt etmek için gerekli incelemeleri yapmam zor görünüyor. İthal beyaz meşe satan güvenilir bir satıcı bilenimiz var mıdır?
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
Beyaz Meşe mi Kızıl Meşe mi?

Dünya seyahatinde kullanacağım yüzer nesneyi inşa ederken teknenin bazı noktalarında sağlam bir ağaç olduğu için hakiki yerli meşe kullanmam gerektiği bilgisi verildi. Ama henüz hakiki yerli meşe kereste bulabilmiş değilim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Eğer yerlisini bulamazsak ithal meşe kullanmak durumunda kalacağım. Bunlar da beyaz meşe ve kırmızı meşe ailesi olmak üzere ikiye ayrılıyormuş. Bunların nasıl ayırt edileceğine ilişkin sanal ortamlarda çeşitli yazı ve videolar var. Bunları izledim ancak keresteyi satın almadan ayırt etmek için gerekli incelemeleri yapmam zor görünüyor. İthal beyaz meşe satan güvenilir bir satıcı bilenimiz var mıdır?

Enes , meşe ağacı su hattı altı veya üstü farketmez kurtların en sevdiği ağaçtır aynı zamanda. Renginden çok güzel emprenye edilmiş ağaç kullanmaya çalış.
Selamlar,
  • IP logged

• *
Öcal abi,

Yerlisini bulsam zaten alacağım.

Yaptığım araştırmalarsa ithal meşede tercih olarak beyaz (ak) meşe kullanmak gerekiyormuş. Çünkü ithal kırmızı meşe suyu daha çok emiyormuş. Suyu emince zaman içinde niteliğini daha çabuk kaybediyormuş.

Ben bulduğum en iyi malzemeyi kullanmaya çalışıyorum. Yoksa her bir okyanus geçişinde bu bağlantı yerlerini değiştirmem gerekecek ki, mecbur kalırsam bunu da yaparım.
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Öcal Turan'a katılıyorum, su altında kurtların en sevdiği ağaç meşedir. Hangi meşe olursa olsun, kurt en büyük tehlikedir.  Kullanacağınız her hangi bir meşe kurt girmemesi koşulu ile   birden çok dünya seyahatini kolaylıkla çıkaracaktır. Meşenin yanı sıra kestane gibi diğer yerli ağaçları da araştırmanızı öneririm. Meşe daha uzun düz kereste verdiğindewn omurgada tercih edilir ama sanırım kestane de bulabilirsiniz.

Emprenye konusunda benim kişisel kanaatim, su altında ömrünün fazla olmayacağıdır. Her ne kadar basınç altında ahşabın dokusuna işlese de su içinde, boyalı olsa bile, suya karışacağıdır. Her ne kadar emprenye malzemesinin kullanımı basınç altın da uygulamayı gerektirse de bir çok kersteci fırça ile uyguladıkları emprenyenin koruyucu olduğuna inanmaktadır. Emprenyeye güvenmeyin, iyi bir ağaç üstü tamamen boyalı olursa kurt girmesine müsade etmez, yeter ki daha önce girmemiş olsun ve boyası bozulmasın.   
  • IP logged

• *
Emprenye nin öncelikli gayesi kullandığımız ağaçla beraber tekneye bir kurt veya yumurtası sokmamaktır zaten. Bu da gerçek emprenye dediğimiz basınç altında istimle , kemiklerine kadar olan işlemi gerektirir . Sonradan boyalı veya vernikli ağaçlara kurt girmesi zaten imkansız.
Bunu demek istemiştim Ahmet  reisim.
  • IP logged

• *
Enes Reisin meşeyi kullanacağı yer önemli .Omurgası dışarda bir teknede mi yoksa iç bağlantı ve tulanilerde mi .Bağlantı yerlerinin sağlam olması amacıyla mı kullanacak bunun bilinmesi gerekir.Başlangıçta içinde kurt olmayan suyu sokrası uygun kalaslardan çıkarılan uygun kalınlıktaki meşe kerestesi Enes kaptanın işini rahatlıkla görür.Yerli meşe hem de Kara meşe denilen cinsini bulursa en iyisi.Ben kayığımı yaparken kullandım ama ithal beyazmeşe.Seçerken yanımda mobilyacı vardı.
Kurt meselesi farklı bir durum. Benim kayıkta omurgaya değil ama yalancı salma dediğimiz.Kurşun bloğun etrafını çeviren ağaç kısıma kurt vurdu.3 yıl hiç karaya çekmemiştim.ne zehirli kaldı ne de boya . Ben buna yormuştum 
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Emprenye tüm kullanılan ağaçlara yapılmalıdır. Örneğin omurgayı emprenye edip bir eğriyi veya ilk kaplama tahtasını emprenye etmezseniz ve bunlardan birinde kurt varsa omurgaya geçer. Bu ağaçlar birbirine temasta olduğu için, araya macun veya benzeri malzeme giremez.

Öcal reis, dediğini anlıyorum, doğrusu bu olmalı ama yüzeye fırça ile uygulama çok gördüm. İstimle uygulamada ahşap dönüyor diye pek yapmak istemiyorlar.  ağacı çok paylı biçip  emprenye  sonrası tekrar biçmek gerekiyor ve kaybı çok olduğundan yapmıyorlar.
  • IP logged

R

Recep Ertürk

Enes reisim bizde de üç tür meşe vardır. Beyaz meşe dediğiniz "akpelit" meşedir. Kızıl meşe aynı adla anılır ve pke de makbul değildir. Bir de (yöresel isim olabilir) "kobar meşe" vardır. Bu üçüncüsü daha çok kovan yapımında kullanılır. Büyümeye başlayınca içi çürümeye başlar çünkü.. Belli yaştan sonra hepsinin içi çürür.

Beyaz meşe veya akpelit meşe ile kızıl meşe iç çürümesi daha az görülen türdür. Kızılmeşe daha çok su görmeyen yerlerde veya sudan hiç çıkmayan yerlerde kullanılır. Akpelit meşe daha dayanıklıdır diye biliyorum.

Ama çok güvenilir bilgi olmadığını da söyleyeyim. Nihayet kulaktan dolma bilgi..

Bir de farklı bölgelerde meşe dokusu farklı olabilir...

Yerlisi için şimdilerde nerelere bakılır bilemiyorum. Aklıma gelen özellikle Kazdağları çevresi Orman depoları, Orman bölge işletmeleri gibi yerler..

• IP logged

• *

Bence yerli meşeden uzak durun

ancak yakacak olur
  • IP logged
xxx

• *
vay... Erol abi gelmiş.. Hoşgeldin  Erol abi..
  • IP logged

• *
Enes müsait bir zamanda yanıma uğra,bulunduğum bölgede keresteciler var bir sürü ,ne alacağını belirle buralardan temin edebilirsin gerekirse beraber dolaşırız..
  • IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *

ancak yakacak olur

Hoş geldin Erol Şar reis.
Tekne de elektrik konusunda uzman sorusu olan arkadaşlar hazırlanın. :)
  • IP logged

• *

Hoşbulduk sağolun
  • IP logged
xxx

• *
    • Son Denk Kayıkçısı

ancak yakacak olur

Abi hoş geldin, sevindim seni buralarda da gördüğüme.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
Erol ağbi, hoşgeldin.
  • IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

Yukarı git