BU arada benzer görüntüleri WB forumda da paylaştım.. Ortalık biraz karıştı.. ancak süper bilgiler çıkıyor. Bence ilginç. Paylaşayım istedim.
MAnila halat ya da benzer doğal halatlar gerçek halat olarak adlandırılıyormuş. Şİmdi bu manila halatın en büyük avantaji 5 ila 10 yıl dayanımlı olması imiş. MAnila halat özellikle meşhur Nelson tarafından tüm gemilerinde kullanılırmış.
Manila halatın en büyük sorunu ıslandığında çekmesi. Çekip kalsa iyi . Kuruyunca da bollaşıyor. kısalması %8 ila %10 civarında.
Hem çekiyor hem kalınlaşıyor. BU yüzden düğümleri çözmek neredeyse imkansız. Ben 6 mm halatın düğümlerini
pense kullanarak çözebildim. O derece yani. Özellikle sabun ile yağlamak öneriliyor.
Bu özelliği nedeni ile geçmişte işkence aracı olarak bile kullanılmış. WB forumda benim koyduğum fotoğraflardaki halat görüntüleri çok eleştiri aldı. Kopabilir güvenli değil gibi yorumlar var. Sisal denilen başka bir halat önerildi ancak bu haltın da dışarıda kullanımı önerilmiyor.
Şİmdi bu halatı tüm kış boyunca kullanacağım. Bakalım ne olacak.. Benzer urgan diye tabir ettiğimiz kenevir halat 3 ayda çürüyor çünkü..