efendim hazırlıklar resmen başladı. BUgün yeni mizana direği için ahşap malzeme aramaya başladım. Malum mevcut direk iş görüyor ancak, Satın aldığımda hem ucu çürümüştü ve kısaltmak zorunda kalmıştım.
BU seyirde mizana direği hayati önem taşıyor set hava seyirlerinde trinket ile birlikte çok iş görüyor ve sadece iki yelken ile 5 knot hız yakalamak mümkün oluyor.
direğin bağlantıları şöyle olacak.
ancak artık liftinlere veda ediyoruz. Yerine Dead men's eye ler geliyor. Türkçesi Boğata.. bence güzel bir isim. Bunlar dili olmayan üçlü makaralar aslında..
şunlardan bahsediyorum..
bunun için bugün yarım metre 10 x 10 ireco ahşap tedarik edildi. budaksız. Düz lifli.. Sadece 25 TL ..
bitince şöyle olacak..
Ahşap torna da işlenecekler . Halat kalınlığına göre tornada yapılacaklar. Halat tipini daha belirlemedim. Daynema da olabilir, geleneksel görünümlü polyester halatta..
Esas dert , direk malzemesi. Orjinali, ladin.. Ancak mevcutu da dahil çok budaklı ve güven vermiyor pek, esnek olması ve hafif olması iyi ama set havalarda pupa seyrinde çıtır çıtır edince yüreğim hopluyor.
4.25 m boyunda masif 10 x 10 sapelli buldum. Ladine göre % 40 daha ağır. Ancak bu farkı daha zarif bir direk imal ederek %20 gibi bir farka düşürmeyi planlıyorum. Direk çok uzun olmadığından ciddi sıkıntı olacağını sanmıyorum.
bulduğum kereste fırınlanmış, tamamen düz lifli ve hiç budak yok.. Yaklaşık maliyeti 250 TL civarında. Frezeci ile bugün gidip, görüştüm. sabahtan bekliyor imalata. Fazlalıklar da çok işe yarayacak.. Bir sürü planım var kalacak uzun parçalar ile ilgili.
Esas maliyet nakliye. Muhtemelen Dudullu dan Küçükyalı ya nakliye direk maliyetinden fazla tutacak.
evvettt.. çok havalı bir mizana geliyor..