Belkide aldığım manila değildi.. Ancak şunu biliyorum.. Tekneyi ilk aldığımda , yakışıyor diye yük olmayan yerlerde ,usturmaçalarda , vardevela telleri çizmesin diye üstüne ve kimi tutturulacak yerlerde jüt kullanmıştım.. Bir iki ay içerisinde güneş ve tuzlu sudan bırakın çürümeyi , dağıldılar resmen..
Bu manila (olup olmadığından emin olmadığımız ama yine de manila diyelim.. ) halatı mizana direğinin ıstralyaları için boğatalar ile kullandım.. Halat kuuanmak istememdeki en büyük neden, direk çürümesinin bir numaralı sebebi olan metal yüzüklerdi..
Direği yukarıya doğru inceltip yuvarlatırken üst bölümde bir topuz bıraktım.. Manila halatı da kasa yapmadan ancak puachers knot denilen bir bağ ile direk tepesine geçirdim.. Bir kement gibi düşünün.. kasıldıkça sıkışıyor.. İlk seyirden sonra öyle bir sıkıştı ki daha çözmek mümkün olmadı.. sonradan keserek açabildim..
Çok iyi gerdiğim halde ilk yağmur sonrası felaket çekti.. Kuruyunca da ciddi miktarda bollaştı.. Zaten manila olduğunu düşünmeme bu özellik neden oldu.. Kenevir halatlarda hiç böyle bir durum yaşamamıştım.. Gevşemesi çok ciddi bir sıkıntı değildi belki ancak , germek için boğata üzerine attığım düğümleri açmak neredeyse imkansızdı .
BU , denizde bu direği sürekli ayarlamak gerekliliği düşünüldüğünde çok ciddi bir problemdi.. Zaten liftin yerine boğata kullanmamın nedeni , kontraya göre ıstıralyaları gerebilmek içindi ve bu halat ile bu mümkün değildi.. Dediğim gibi bu durumu kenevir halatta hiç görmemiştim.. Evet o da sıkılaşıyordu ancak bu derece değildi.. Zorlayınca bir şekilde çözülüyordu..
Mecburen klasik görünümlü polyester halat ile değiştirdim.. Aslında tamamen dynema kullanmayı planlıyorum.. Özellikle üzeri sargılı dynema bu iş için çok anlamlı görünüyor..
Ancak, merakımdan mizana direğinin bumbasını taşıyan ve yelken sırasında boşladığım mizana balançinasını yine de bu halattan bıraktım..
eskiden bu halatın üzerine balina yağı sürülürmüş.. Ben de vazelin sürdüm..
Yaklaşık üç aydır hiç bir çürüme ya da açılma belirtisi yok.. Sadece kullanılmadığında bumba yükünü taşıyor..
Yük olmayan noktalarda kullanmayı düşünüyorum.. Metresi sadece otuzbeş kuruşa geliyor çünkü.. Üstelik vazelin sürünce çok şık bir görüntüsü oluyor..