Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bi'şi sorucam - Tekne Ağırlığı

• *
Ynt: Bi'şi sorucam
#105: 21 Nisan 2018, 21:56:05
Sürtünme?

Teknenin su altı kesiti zaten "tanım gereği" çok hidrodinamik tasarlanmış. Bu tip "akış çizgisi" şekillerde drag katsaýısı 0,03 e kadar düşebiliyor.  Ben 0.05 aldım. Kesit alanı 3-5 metrekare gibi birşey aldım.  Hız için de normal formülden çektiğimi yerine koydum. Suyun yoğunluğu da malum.

Sonuç: direk tepesindeyken potansiyel enerjinin yüzde 1 ini suya kaybediyorsunuz çıktı Cem kaptan. Hadi yüzde 5 olsun ama 10 olmaz. Yani 7000 kg da +/- 100 kg hata olur veya olmaz gibi...
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

K

Kağan Erdoğan

Ynt: Bi'şi sorucam - Tekne Ağırlığı
#106: 21 Nisan 2018, 21:58:44
Bu meslekte çalışmanız hata yapmiyacaginiz anlamına gelmez.nice insanlar profosyenel çalışmalarında ne hatalar yapıyor .....bu formda da egolar gitgide on plana çıkıyor....formulunuzu l mesafe sabit kalma koşulu ile aynı tekne için tekrar gözden geciriniz
  • IP logged

• *
#107: 21 Nisan 2018, 22:01:10
Bu meslekte çalışmanız hata yapmiyacaginiz anlamına gelmez.nice insanlar profosyenel çalışmalarında ne hatalar yapıyor .....bu formda da egolar gitgide on plana çıkıyor....formulunuzu l mesafe sabit kalma koşulu ile aynı tekne için tekrar gözden geciriniz

Peki  :)

Ben mesela karşımdaki adamın mesleği velev ki manavlık olsun şunu şöyle yapman lazım diyemem bu rahatlıkta. Ego ile bir ilgisi olduğunu zannetmiyorum bunun.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2018, 22:08:41 Gönderen: Doğan Erbahar »
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
    • instagram
#108: 21 Nisan 2018, 23:12:57
Doğan reisim hoşgeldiniz... Ne fizikçiyim ne de mühendis formülünüz ve yaklaşımınız benim gib basit matematik bilgisine sahip birisi için çok anlaşılır oldu.. Matematik ve fizikte değişkenler ne kadar ihmal edilebilir olursa benim de onu anlama düzeyim o kadar artıyor :)
Geçtiğimiz günlerde vinçlerin teknelerimizi ne kadar doğru tarttığı üzerine yaptığımız tartışmayı düşününce sizin hesaplamanız bana hiç de mantıksız gelmedi doğrusu. Belki etki eden hesaplanabilir sürtünmelerin negatif etkisini de dikkate alabiliriz..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

O

Oktay Eryılmaz

#109: 21 Nisan 2018, 23:25:34
Doğan hocam
Bu konu uzun bir süredir gündemde birkaç mesaj evvelde belirttiğim gibi forumuzda bir çok fizikçi var ama bu yöntem sadece sizin aklınıza geldi , üşenmediniz formüle ettiniz teşekkür ederiz
Ve tekrar HOŞGELDİNİZ
selamlar
  • IP logged

• *
#110: 21 Nisan 2018, 23:31:45
Doğan reisim hoşgeldiniz... Ne fizikçiyim ne de mühendis formülünüz ve yaklaşımınız benim gib basit matematik bilgisine sahip birisi için çok anlaşılır oldu.. Matematik ve fizikte değişkenler ne kadar ihmal edilebilir olursa benim de onu anlama düzeyim o kadar artıyor :)
Geçtiğimiz günlerde vinçlerin teknelerimizi ne kadar doğru tarttığı üzerine yaptığımız tartışmayı düşününce sizin hesaplamanız bana hiç de mantıksız gelmedi doğrusu. Belki etki eden hesaplanabilir sürtünmelerin negatif etkisini de dikkate alabiliriz..

Hoşbulduk Erman reisim, işte %1-5 bandında diye kestiriyorum. Açıkçası sürtünme hesaba kitaba gelen bişey, esas zorluk sıfır havada çarşaf gibi suda yapmak lazım bunu.

Muhakkak birden fazla ölçüm yapmak lazım bir de iki üç farklı L mesafesi ile denenirse iki üç farklı denklem olacağından sürtünme etkisi de oradan ayıklanabilir.
  • IP logged

• *
#111: 21 Nisan 2018, 23:43:23
Doğan hocam
Bu konu uzun bir süredir gündemde birkaç mesaj evvelde belirttiğim gibi forumuzda bir çok fizikçi var ama bu yöntem sadece sizin aklınıza geldi , üşenmediniz formüle ettiniz teşekkür ederiz
Ve tekrar HOŞGELDİNİZ
selamlar

Mücahit Kaptan söylüyordu kaç zamandır, baktım GeKo eksiliyor buraya da kaydoldum.  :)
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#112: 22 Nisan 2018, 00:49:04
Sayın er bahar.okursaniz ben manav değil ben de ficikciyim.bunu sizle matematiksel de tartışırım.ama form yeni gelmissiniz
Hoş gelmissiniz.

Yani girişte ben amatör değil isim bu deyince ..ego dan bahsettim.neyse fantazi olduğunu soyleduniz
boyle bir laboratuvar ortami da yok zaten.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#113: 22 Nisan 2018, 00:57:36
Doğan Reisim foruma hoşgeldiniz. Kağan Reisim size de hoşgeldiniz deme fırsatı bulamamıştım. Meslektaşları burada görmek çok güzel.

Dogan Hocam yaptığınız hesaplama icin tebrik ederim. Bu deneyde sizin ve diğer reislerin de belirttiği gibi cok fazla değişken var. Tekneyi bagladığınız halatin esnekliği ve enerji kaybına etkisi de hesabi değiştirebilecek faktörlerden birisi. Deney ekipmanlari iyi tanınır ve koşullar sabitlenmeye calışılıp ve mümkün olduğunca  çok sayıda deney yapılırsa küçük bir hata payıyla sonuca ulaşılabilir. Kurguladığınız deneyin illaki yapilmasi şart degil. Düşünülmesi bile güzel. Insanın meslegini hobi olarak yapmasi bu olsa gerek.

Oğuzhan Reisin soylediği de denenmis bir yontem.
Bence de belli bir süre boyunca olcülebilen istikrarli dalgalarin oldugu bir günde mekanik ozelliklerinin bildigimiz bir yayla sabit bir iskeleye bagli teknenin dogal salınımlarını izleyip yaydaki uzamayi ve teknenin ivmelenmesi ölcerek de  yaklaşık sonuc alabiliriz. 

Bu tarz deneyler ve ölçümler ekip işi. Burada soru soranlar da muhalefet olanlar da beyin firtınası yaratıp deneye katkıda bulundular.

Birbirimizi kırmadan böyle akıl oyunlarini tartışabilmek çok zevkli. Oktay Reis haklı bir sürü fizikçi ve mühendis var. Bundan sonra da aklımıza gelen bu tarz ilginç deneyleri tartışabiliriz.

Fizik ihmaller bilimidir. Birbirimizin anlık ufak tefek tepkilerini ihmal edebiliriz. :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 22 Nisan 2018, 00:59:43 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
    • instagram
#114: 22 Nisan 2018, 01:05:42
Serbest düşme esnasında 50-100 kiloluk yükle güverteyi veya hatchi kırmayın başka bişe istemem :)
Geçen gün Erol abinin teknesinde 35 grmlık kurşunu trakanın delik olan cebine koyunca direğin tepesinden aşağı düştü. Hatchi çatlatmış(ım).
Hesaplamada mekanikten ziyade matematik daha az zararlı olur gibi geldi şimdi düşününce

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

K

Kağan Erdoğan

#115: 22 Nisan 2018, 01:25:23
Ermancigum ispat önemlidir matematikte.ve fizikte.agirligini bilmedigin bir teknenin önce duzenegini hazirlayacaksin.ortami yakalyacaksin.sonra t zamanını bulacaksın sonra formüle koyup hesaplayacaksin dostum..... önceden ağırlığın bildiğin örnek 7 tonluk teknen olsun.koy formül e  zamanı bul  örnek 17 sn.sonra formülle yerlestir ağırlığı tekrar 7 ton bul.boyle matematiksel mantıkla  her şeyi birbirine esitleyebiirsin.
  • IP logged

• *
#116: 22 Nisan 2018, 08:13:35
Ermancigum ispat önemlidir matematikte.ve fizikte.agirligini bilmedigin bir teknenin önce duzenegini hazirlayacaksin.ortami yakalyacaksin.sonra t zamanını bulacaksın sonra formüle koyup hesaplayacaksin dostum..... önceden ağırlığın bildiğin örnek 7 tonluk teknen olsun.koy formül e  zamanı bul  örnek 17 sn.sonra formülle yerlestir ağırlığı tekrar 7 ton bul.boyle matematiksel mantıkla  her şeyi birbirine esitleyebiirsin.

Şu yazdığınız paragraf bile anlatmak istediğimi ne kadar anladığınızı gösteriyor. Buna rağmen ben de fizikçiyim deyip çalakalem cevap yazıyorsunuz. Bu meslek meselesini açmamın sebebi işi buralara getirmek değildi. Zira bu yazdığım öneri üniversitenin 1. sınıfında fiz 1 dersini alıp anlamış biri tarafından bile anlaşılabilir. Atla deve değil. Ben son defa arz edeyim. Bir deneyi yapmadan ÖNCE acaba yapsam hangi mertebede sonuç alırım yapmaya değer mi sorusunun cevabını bulmaya çalıştım. Cevap bal gibi yapılabilir bence. Yoksa bulduğum şeyi tekrar yerine filan koymuyorum. Elle tutulur gördüğüm birşey yazmadığınız sürece de bir daha size cevap yazmakla uğraşmayacağım, kabalık olarak addetmeyin. (Bu bir seferlik bir istisna idi)

Mücahit reisin dediği halatın esnemesi meselesi doğrudur ama etkisinin sürtünmeden bile küçük olacağı gösterilebilir.Yani 10 metre yukarı çektiğim 50 kg cisimde olsa olsa 3-5 cm esner. 10 cm deyip esneme katsayısını çekip tekrar esnemenin karesi ile çarpıp ikiye bölüp enerjiyi hesaplandığında toplam potansiyelin binde 5 i çıktı. Esas faktör sürtünme yani o da maksimum yüzde 5 lerde diye düşünüyorum.

Erman reisin dediği gibi bir serbest düşme yok, kayık karaya ulaştığında yürüme hızına anca ulaşmış oluyor. Aynı hızla aşağı iniyor ağırlık.

Bu yöntemin esas zorluğu sıfır hava sıfır deniz ve marina gibi sıra sıra pontonu olup arkadan çekebileceğim bir mevkiye ihtiyaç duyulması bence.
  • IP logged

• *
#117: 22 Nisan 2018, 08:39:36
Doğan reis hoş geldiniz.. Ben bu konuya dikkat etmemişim.. Yazdıklarınızı çok önemsiyorum.. Çok başka bir nedenle..

Fiziğin ne işe yaradığını sorup duran ve fizikten nefret eden ortanca kızıma süper bir örnek oldu bu..

Şahsi fikrim , sakin bir havada rahatlıkla denenebilecek bir yöntem gibi duruyor..  Potansiyel enerjinin kinetik enerjiye dönüşümü ve basit hareket formülleri ile teknenin kütlesini bulmak mümkün.. Ağırlık olarak Oktay reis biraz pahalı gelir ancak iki mazot bidonu da iş görür sanıyorum. :)

Bazen meslek söylemeden edemiyor insan.. Aklıma bu konuda hep, Çelenoğlu ve Ziya reis arasında geçen " tansiyon aleti " ile ilgili diyalog gelir.. :) Ziya reis te mesleğini hatırlatmak zorunda kalmıştı.. :)

Kağan reis, yazı dili bazen yanlış anlaşılıyor.. ancak siz de Doğan reisin aramıza yeni katıldığını farkedip hoşgeldin demişsiniz , önemli bir incelik diye düşünüyorum.

Her türlü bilgiye ihtiyacımız var. Nitekim sizin boya konusundaki paylaşımlarınız gibi.. Anlamsız gereksiz alınganlıklar yazma eforumuzun olumsuz etkiliyor malum..

Tekrar hoşgeldiniz Doğan reis , bir de resim paylaşabilirseniz çok seviniriz..
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#118: 22 Nisan 2018, 08:52:57
Vay arkadaş...fantazinizi gerçekleştirmeniz dilerim
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#119: 22 Nisan 2018, 08:58:51
Sayın celenoglu bir şey yazmicak mi çok merak ediyorum 😂😂😂