Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bi'şi sorucam - Tekne Ağırlığı

• *
Ynt: Bi'şi sorucam
#90: 21 Nisan 2018, 19:25:08
Hesapladım bu arada zannettiğimden kolaymış.

7 tonluk bir tekne 10 metre karadan açılarak 50 kg lıķ bir ağırlıkla 3  buçuk dakika gibi bir zamanda geliyor karaya. Yani gayet yapılabilecek birşey öyle hızlı filan da çarpmıyor.
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

O

Oktay Eryılmaz

#91: 21 Nisan 2018, 19:31:27
Ben tam 100 kiloyum  deney için yarım saati 75 TlL den istenen yere ağırlık olurum  :)
Ama teknenin kütlesi ne işinize yarayacak onu çözemedim.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2018, 19:35:13 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

C

Cem Eğrikavuk

#92: 21 Nisan 2018, 19:33:56
Hesap yöntemini çok merak ettim.
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#93: 21 Nisan 2018, 19:37:39
Hocam formülü yazsanız ...
  • IP logged

R

Recep Ertürk

#94: 21 Nisan 2018, 19:41:11
Desulfator û çok tavsiye ederim. Eski yeni farketmez bağlayın akünüzün üstüne ,ömrū boyunca dursun , ekmek su  istemiyor. 😉

Desulfatör'ü ilk kez sizden duydum. Heme sipariş verdim 400 A'sından.. İki Haftaya gelir harhalde. Tabii bilmediğim bir şey. Merakla kurcalamaya başladım ama çok bilgi bulamadım. Sizin şifahen söyledikleriniz dışında hiçbir yerde bir şey yok. Soru biriktirdim.

1- 120 A veya 90-80-50 A aküye 400 A desulfatör sorun çıkarır mı?
2- Birbirine seri veya paralel bağlanmış iki aküye (misal 90+120 A) 400 A desülfatör (birinin artısına diğerinin eksisine) bağlanır mı?
3- Her akü için ayrı desulfatör mü almak lazım?

• IP logged

• *
#95: 21 Nisan 2018, 19:55:11
Doğrudan enerjiden yapılabilir. Tepeye bastığınız şeyin potansiyeli kayığın kinetik enerjisine dönüşüyor. Dolayısı ile hızı bulmak kolay. Oradan da zaman için tersleyip integral almak gerkiyor.

Bu arada kusura bakmayın deminki hesap hatalı olmuş. Doğru rakam 17 saniye benim kayık için. Mantıklı olan da o.

Zaman formülü aşağıda buradan kütle de çekilebilir.  Çekip birazdan yollayacağım
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

C

Cem Eğrikavuk

#96: 21 Nisan 2018, 20:01:12
Sürtünme?
  • IP logged

• *
#97: 21 Nisan 2018, 20:02:01
Kayığın kütlesini veren formül de aşağıda. m yi M yanında ihmal ettim. 100 de birinden azsa sıkıntı olmaz. Yumuşak bir akış olacağı için suya fazla enerji kaybetmezsiniz.

M kayığın kütlesi
m bastığımız cisim
l karadan açtığınız uzunluk (direk dibinden de ölçülebilir ne kadar yukarı çıktığından)
g yerçekimi ivmesi. L yi metre alacaksanız bunu 9,8 yazmak lazım

• IP logged

• *
#98: 21 Nisan 2018, 20:03:22
Çok hassas olmak istenirse bulunabilir bir rakam teknenin enine göre ortalama bir hız alıp

Sürtünme?
  • IP logged

• *
Ynt: Bi'şi sorucam - Tekne Ağırlığı
#99: 21 Nisan 2018, 20:06:59
Yani insanın reaksiyon zamanı 0,2 saniye. 20 saniye civarındaki süreler gayet iyi kesinlikle ölçülebilir.  Keza mesafe de öyle.  Temiz formül bence dediğim gibi sürtünmenin önemli olup olmayacağını ortalama bir rakam üzerinden hesaplayıp bakayım yazarım.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2018, 20:22:47 Gönderen: Hasan Toparlak »

O

Oktay Eryılmaz

#100: 21 Nisan 2018, 20:26:53
yanlış konu sildim

• IP logged
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2018, 20:29:00 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#101: 21 Nisan 2018, 20:43:47
Paralel bağlı aynı üretim iki akü ile aynı güçte tek akünün farklı olmaması gerekir. İşe basitleştirerek bakalım: 1 birim enerji veren akünün bir plakası 10cm2 olsun. İki katı enerji elde edebilmek için paralel bağladığınızda 2 adet 10cm2 yani 20cm2 plaka kullanacaksınız. Bu gücü tek bir plakada yani 20cm2 plakada da elde edebilirsiniz. İki aküyü paralel bağladığınızda akülerden bir bozulursa diğerini de etkiler. Yüksek kapasiteli tek akü bozulursa da bozulmuştur. Benim bakış açımla tek akü veya paralel iki akü arasında fark yoktur. Farklar:

İki akü kullandığınızda biri bozulursa kaldırıp atar diğerini kullanmaya devam edebilirsiniz.
Aküleri bir şekilde hareket ettirmek istediğinizde iki parça olduklarından daha rahat taşırsınız.
Tek akü olduğunda bir + bir - kablosu ile işi bitirirsiniz, iki aküde paralel bağlamak için ek kablo gerekir.
Tek akü ambalaj olarak iki aküden daha az yer tutar. 
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#102: 21 Nisan 2018, 21:06:49
Sayın er bahar.

Bu formüle göre mesafe aynı kalmak koşulu ile hızlı yada yavaş çekmeniz teknenin ağırlığına etki edeceğinden.her defasında aynı sonucu verme.dilayisiyla teknenin ağırlığını olcemezsiniz gibime geliyor.

Formüle göre zamanın karesiyle dogru orantili ağırlık... hızlı çekerseniz tekneniz hafif yavaş çekerseniz tekneniz ağır çıkacaktır.ayni mesafeden çektiğiniz surece
  • IP logged

• *
#103: 21 Nisan 2018, 21:06:57
Yani insanın reaksiyon zamanı 0,2 saniye. 20 saniye civarındaki süreler gayet iyi kesinlikle ölçülebilir.  Keza mesafe de öyle.  Temiz formül bence dediğim gibi sürtünmenin önemli olup olmayacağını ortalama bir rakam üzerinden hesaplayıp bakayım yazarım.
Teknenin metacentric yüksekliğini bulup moment ile hesaplamak daha kolay olmaz mı?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#104: 21 Nisan 2018, 21:10:59
Sayın er bahar.

Bu formüle göre mesafe aynı kalmak koşulu ile hızlı yada yavaş çekmeniz teknenin ağırlığına etki edeceğinden.her defasında aynı sonucu verme.dilayisiyla teknenin ağırlığını olcemezsiniz gibime geliyor.

Formüle göre zamanın karesiyle dogru orantili ağırlık... hızlı çekerseniz tekneniz hafif yavaş çekerseniz tekneniz ağır çıkacaktır.ayni mesafeden çektiğiniz surece

Hızlı çekmek derken neyi kastediyorsunuz anlamadım ama bağladığınız ağırlık belirliyor çekme kuvvetini o da formülde yer alıyor zaten. Fizikle amatör olarak ilgilenmediğimi belirteyim, mesleğim bu  :)
  • IP logged

Yukarı git