Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Gördüğünüz en yüksek dalga kaç metre idi..

• *
Geçenlerde kimdi hatırlamıyorum, bir yazısında " arkadan gelen üç beş metre dalgada"

Diye bir cümle kurmuştu. Şimdi efendim oturduğumuz evlerin tavan yüksekliği 2.9 m filandır. Yani beş metre dalga dediniz ise bu neredeyse iki katlı bir ev yüksekliği yapıyor.

Denizcilikte bu dalga boyu işi biraz avcı hikayeleri gibi sanki. Hani çok dalgalı denizi videoya çekip, seyrettiğinizde o kadar da dalgalı görünmüyor ya.

İlk üç metre dalga gördüğümü sandığımda , aslında bunun bir metre bile olmadığını görünce hayli şaşırmıştım.

Haydi bakalım, en yüksek dalgayı nerede nasıl yaşadınız.. ? Daha Cuma günü bitmedi , biraz abartmak serbest..  :)
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Hırvatistan'dan doğrudan Yunanistan'a inerken lodos vardı. Dalga çukuruna düştüğümüzde gözlerimizi 20-30 derece falan yukarı kaldırmadan gökyüzünü göremiyorduk.   
  • IP logged

C

Cem Eğrikavuk

Dalga çukuruna düştüğümüzde, burnumuz havaya kalktığı için, arkaya baktığımızda duvar gibi gözükür ve dalga boyunu abartiriz.

Bir de dalga yüksekliğini doğru tanımlamak lazım. Fizikte ortadan tepe noktaya ölçülür. Denizciler sanırım dipten tepeye ölçüyor.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Dalga çukuruna düşmeksizin;

2 yıl önce Kumkuyu-Kıprıs seferinde, İncekum burnunu geçtikten sonra başlayan denizlerde bu bölgede alışık olunmadığı şekilde dalga aralıkları hayli uzundu. Dalga 20 derece sancaktan geliyordu. üçerlemelerde tam pruvaya dönen dalgalar yaklaşırken, takriben teknenin başından 15-20 metre ötedeyken yani, dümende ayakta olduğum halde ufuk kayboluyor, karşımda bir su duvarı görüyordum. Yaklaşık 3-4 mil böyle seyrettik. Sonra kaldı. Bundan tahminim, dalganın 3 metreyi çok rahat bulduğudur. İnsan bayağı korkuyor yahu.

Bu yıl  Alanya-Sancak koyu seferinde, dalga çukurundayken dalga yüksekliği kimi zaman birinci gurcatayı buluyordu. O da sersem ediyor. Öttürüyor.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Bökecim, henüz büyüğüne denk gelmemiş olabilirsin. Ama şunu bildiğini tahmin ediyorum, dalga oluşumu rüzgarın şiddeti, katettiği mesafe ve tabi ki derinlikle ilgili. Sana Kaş'tan örnek vereyim, batılı hava, özellikle hacimli sistemlerde 300-400 mil gibi mesafelerden kopup geliyor. Güneyde bir sonraki kara parçası İskenderiye ve 330 mil. Bunun bir tablosu da olacaktı ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Marmara'da 2 metre dalga kaldırabilen bir sistem Akdeniz'de 4 metreleri kolaylıkla bulabiliyor. Hele ki bir de Yediburunlar gibi açıkları 3500-4000 metreyken kıyıya yaklaştıkça 60 metrelere düşüyorsa gerisini gözünde canlandırabilirsin.

Daha önce de yazdım diye hatırlıyorum. Bir Karadeniz seyrinde Kerpe-Kefken arası 10-11 boforda 9 metre dalga yüksekliği de görmüşlüğüm var. Görsel algımın ötesinde süvarinin tespitiydi yükseklik.

Yani diyeceğim odur ki, evet yanılsamaya müsait bir konu ama sandığın kadar basit ve masum bir konu da değil. Bir Kuşadası-Bodrum seyrinde katamaranın kıçında saatlerce o iki katlı binanın peşiniz sıra gelip, sonra zarif bir şekilde altımızdan geçp gidişini hayranlıkla izledim.

Akdeniz'e açıldığımdan beri emin olduğum bir şey daha var ki, Marmara denizciyi bozuyor. Bir ucundan diğeri 60-70 mil olan bir denizde kuzeyli ve güneyli rüzgarın kaldırıp kaldırabileceği rüzgar en delikanlı 5 bilemedin 6 metre olabiliyor. Kaş'ta gözümün önünde mendireği aşan dalgalar tekneleri teker teker devirirken rüzgar 10-15 knot aralığında ve karadan esiyordu. Limanı yıkan dalgalar Ege kanalı boyunca 12 boforu bulan havanın ölü dalgalarıydı...

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Donatan Temsilcileri
Tayfun üstat "denizlerimiz kapalı" derken kendi geldiği coğrafyayı, Akdeniz'i  uzun atlamış sanki.
Akdeniz'in başlangıç çizgisi Fethiye ise ve Lodos dediğimiz rüzgar, vasati 240 dereceden gelen hava ise, Fethiye'den ta İncekum burnuna sınırsız feç'ten söz edebiliriz. Zira lodos hiç bir kara parçasına çarpmadan en az 150 mil yol alır. Antalya'lılar için bu mesafe 250 mile çıkar. Özellikle Alanya-Gazipaşa'da bu mesafeyi geçebilir de. Hatta batı, karaya çarpıp döner ve hızlanarak bu kentlerin üstüne iner.

Rüzgar dediğin Akdeniz'de, yedi burunlardan başlayarak ta Çevlik'e lodos eser. Öte yanıyla, bana kalırsa, Tiryaki'nin belirttiği gibi, rüzgar açık denizden ve hayli derinden geldiği için kıyıya yaklaştıkça çok ama çok büyür.

İlk Bodrum- Mersin seferinde, Tiryaki bana 1000 metre derinlik çizgisini Yedi burunlar bölgesinde koru dediydi. Ben sahici bir psikopat olduğum için, 1000 metre ne la, itin olur deyip 2000 metreyi korumuştum, selametle gitmiştik.

O yükseklikte dalga olur mu olmaz mı bilmem, ben görmedim, ama dediğim gibi Antalya'lılara sormak lazım biraz. Biraz da, İskenderun körfezinde yaşayanlara. Zira onlara da lodos esti mi, 250 milden eser. Sanki mümkünmüş gibi geliyor o tabloya göre.

• IP logged
« Son Düzenleme: 21 Ekim 2017, 13:32:18 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Valla ben onu bunu bilmem bir dalga 10-15 metre derinliklerde kırılabiliyorsa yüksekliği kaç metredir acaba?
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
2005 yilinda bi arkadaşımızın teknesini Fransadan getiriyorduk. Atina Zea Marinadan Kea adasına kadar sıkı bir hava yedik, adada da iki gün mahsur kaldıktı zaten...Ben ekibi kandırıp birinci günun sonunda tekrar yola çıkarmıştım, dayağı yedik yedik, adaya geri kaçtıktı.

Dönüşte tabii burada dostlar arasında bu işin epey geyiği döndü, Matay da hatırlar...Tekne sahibi arkadaşımız ( adina mesela Hasan diyelim...) akşam sofralarında maceramızı anlatırken dalga yükseklikleri 2 metreden başladı...2,5-3 metre oldu. En sonunda bir gün iş dört metreye varınca mühendis bi denizci abimiz dayanamadı : "- Sen bu dalga yüksekliklerini Hasanmetre ile mi ölçtün ? " dedi.

Bu ölçüm aleti sonra bizim dilimize yapıştı kaldı yıllarca. Kim dalga yüksekliğinden bahsetse, dığerleri hemen neyle ölçüldüğünü sorar oldu.
Yani dalga yükseklikleri ölçüm cihazı markasına göre değişiyor ; Aalimetre mi olur, Ersinmetre mi , başka bir metre mi, keratalar farklı neticeler veriyorlar  ;)
  • IP logged

T
  • *
Bu konuda ki düşüncem ; "kıyıya yaklaştıkça" püf noktası.
Coğrafi ve deniz tabanı koşullarının çok büyük değişikliklere sebep olabileceği. Hawaii'de olduğu gibi. Ya da Karayiplerin bazı bölgelerinde var. Örneğin, bulunduğunuz noktada demirlisiniz, sörf tahtanızı alıyor ve sadece 1-2 gomina uzağa gidip kocaman dalgaların keyfini çıkarıyorsunuz. Lakin, bu da kırılan dalga demek, ki orada da bizim işimiz yok.

Yanlış hatırlamıyorsam 40m derinlikten sonra açık deniz ve dalga yüksekliklerinin kıyıya göre farklılaştığı limit.

Ama şunu da biliyorum ki, %95, 4-5 mt dalga, aslında 2 metreyi geçmez  ::)

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri

Cyclades seyrimizde çok ciddi bir fırtınalı dönemde seyir yapmak zorunda kaldık.
Bazı geniş apaz, pupa seyirlerde arkama bakmaya cesaret edemiyordum..

Aslında benim dalga yüksekliği derken kendimce ölçtüğüm dalganın en çukuru ile en tepesi arasındaki farktı. Sanırım 4-5 m vardı.. :)
  • IP logged

T
  • *

Cyclades seyrimizde çok ciddi bir fırtınalı dönemde seyir yapmak zorunda kaldık.
Bazı geniş apaz, pupa seyirlerde arkama bakmaya cesaret edemiyordum..

Aslında benim dalga yüksekliği derken kendimce ölçtüğüm dalganın en çukuru ile en tepesi arasındaki farktı. Sanırım 4-5 m vardı.. :)

Bununla ilgili aslında tam bir ölçüm tekniği var mıdır ? bilmiyorum. Bildiğim, tamamen tahmin oldukları ve bir kaç şekilde yapıldığı.
Dalga yüksekliği tahmini, gözlenen dalgaların, üçte birinin ortalamasının alındığı,
Maximum dalga yüksekliği tahmini ise, en az 10 dk aralıksız gözlemden sonra ulaşan en yüksek dalga yüksekliğinin tahmini,

Bu konu aslında gözleme dayalı, sadece dalgaların yüksekliğini gözlemleyenin değil de tahminde bulunan kişileri gözlemleyinin tahmini.
Şöyle ki bazen videolarda görüyoruz, masumane bir seyir video'su çekilmiş, kişi anlatırken farkında olmadan dalga yüksekliği 3-4 m diyor. Algısı o yönde oysa açıkca görülüyor ki, o metrelerle alakası bile yok. :)

Ha, hiç mi olamaz o yükseklikler, coğrafi koşullar ve rüzgarın etkisi ile elbet olabilir. Ona da %5 pay verdim zaten. Ona da gerçek tecrübe diyoruz  ;D
  • IP logged

• *
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
Okyanusta ki 5 metreyi Ege'de ki 3 metreye tercih ederim. Dik ve sert yükselen dalgalar var Ege ve Akdeniz'de.. Biz Balesr denizinde 6 metre sürekli dalgayi Ümit Sarp, ben ve oğlum gördük. Ama dalgalar aralıklı ve nasıl desem yumuşak geliyordu. Ruzgarda o kadar yoktu. Sonra ogrendik ki gelen dalga bir sonraki gunun havasininmis.. 50 plus esti Denia marinada 3 gun mahsur kaldim..

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
« Son Düzenleme: 22 Ekim 2017, 12:08:25 Gönderen: Hasan Toparlak »

e

erdal duran

Dalga yüksekliği ile dalga boyu arasında nasıl bir orantı vardır acaba? Tehlikeli olan dalga kısa aralıklarla dik yüksalen dalgadır. Dalga boyu(iki dalga tepesi arasındaki mesafe) uzadıkça dalganın tekneye etkisi azalır. Biz ölü dalga diyoruz, yani solugan ama rüzgarsız. Bu durumda tekne dalganın üzerinde yumuşak bir şekilde yükselip alçalır. Diyelim dalga boyu 150 m., (olurmu bilmiyorum) dalga yüksekliği 10 m. bile olsa tekneye tehlike oluşturmaz. Yani dalganın şiddetini anlatırken boy ve yüksekliği birlikte ele almak gerekir diye düşünüyorum.
  • IP logged

• *
Nisan ayıydı yıllar öncesi.Anzakların şafak töreni için Çanakkale'ye geldikleri tarih.
Bir kısım Avustralyalı İstanbul'a direk gelecek ve TAYK ın düzenleyeceği ralliide Türk ve Avustralyalı karma ekiplerle İstanbul'dan Çanakkale'ye gidilecekti.
Ben de ünlü yarış teknesi BLUE WIND teknesinin ekibindeydim.Hocalarımız Rahmetli Ömer Kaptan( Soyadını hatırlayamadım,Necati Zincirkıran'ın
Oğlunun teknesini tekbaşına transfer ederken Ege denizinde tekneyle beraber kaybolmuştu.)ve ozamanlar Atlantis Yatçılık Eğitim kurumu sahiplerinden yelken eğitmeni ve aynı zamanda hocam Kaptan Tolga Aybers idi.Tam ralli günü İstanbul'da lodos fırtınası patladı.TAYK ralliyi iptal etti.Biz de madem Çanakkale'ye gidemiyoruz.Trilye'ye gidelim dedik ve seyre başladık.Ana yelken 3. Camadanda flok hiçaçılmadan motor yelken Esenköy rotasında ilerlemeye başladık.Hava lodastan 30 knt.civarında esiyordu.Sonra üzerine koymaya başladı.45+knt.ları görmeye başladık.Esenköy açıklarında  dalga çukuruna düştüğümüzde her yanımız su duvarlarıyla çevrili oluyordu.Osırada biz acemiler Allaha emanet giderken dümen başındaki Tolga ağabeyin sakin tavrını hiç unutmuyorum.Selametle Esenköy'e bağlandığımızda 4 metre civarında dalga olduğunu söylemişlerdi.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

Yukarı git