Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Gördüğünüz en yüksek dalga kaç metre idi..

• *
    • Son Denk Kayıkçısı

Bu arada dalgalar bence hava raporu deyimiyle 1 ila 1.5 metre sanki...

İşte o tarihte 2,5 vermişti raporcular. Birde bu üç gün süren bir fırtınanın yatışmış hali. Havayı gece gündüz net izlemiştim. Ara ara gelen büyük dalgaların kırıldığı yerdeki derinlik 10 metre civarı ve  topuk falan da yok
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • instagram
Önümüzdeki Pazar günü 6 kuvvet hava 2 metre dalga bekliyoruz Mersin'de bakalım denk getirebilirsem ben de görüntü almaya çalışayım...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
Beterin beteri var.   ;)  C:-)

• IP logged

• *
Eh dalga boylarını konuşuyoruz madem, bir de bu boydaki dalgada tekneyi nasıl kullanırız onu da tartışalım.

Benim gördüğüm en keyifli dalgalı seyir , geçen sene Çanakkale boğazı girişi ile Çanakkale marina arasındaki seyirdi. Rüzgar hafif kuvvette ve batılıydı. Çok geniş aralıklı ancak çok yüksek solgan vardı. Resmen sanki küçük küçük tepecikler gibiydi.

Dalga pupadan geliyordu ve tepe noktasında dalga ile bir süre beraber hareket ediyorduk. Son derece keyifliydi.

Keza, yine aynı yıl, Çanakkale Gökçeada arasında seyir yaparken, dalgalı bir hava vardı. Ancak dalga aralıkları normalden uzun olduğundan 56 Chevy gibi seyir yaptım. O seyir de çok keyifliydi.

Yaşadığım en tehlikeli dalga macerası da yine geçen yıl, şarköy önlerindeydi.

Motor yelken İstanbul yönünde seyir halindeydim. Ciddi bir rüzgar yoktu ancak dalgalar çok sık ve yüksek şekilde sancak baş omuzluktan geliyordu. Seyir hızım 6 bahri mil idi.

Bir ara gelen üçleme ile batıyorum sandım. İlk dalga ile Tayo Marın pruvası iyice yükseldi ve dalga çukuruna düştü. Daha yükselemeden ikinci dalga ön güverteye kırıldı.

Civadra dahil, ön güverte direğe kadar denizin içinde kayboldu sanki.. Suya saplanıp kalacağım gibi gelmişti.

Sonra bir anda civadra ve tüm güverte su üstüne fırladı. Bana sanki göğe yükselmek istermiş gibi gelmişti. Görüntülerini en çok çekmek istediğim an bu andır.

Felaket güzel bir görüntüydü. Tayo Mar'ın tüm ön güvertesinden ve bordsından sular şelale gibi yanlara akıyordu..

Ön güverte ve civadra geri gelmişti. Nasıl sevindiğimi anlatamam.

Çılgın gibi  bağırdığımı hatırlıyorum.

Yürü beeeee.. Kim tutar Seniiiii.. Gibi birşeylerdi sanırım. Bir yandan da Tayo Marın kamara kapağına vuruyordum..
  • IP logged

• *
Ekip çok tecrübesizmiş.. Ya da yeteneklerine göre kendilerine çok güveniyorlarmış.

Cenovayı niye toplayamadılar anlamadım. Takıldı her halde.. Takıldı ise neden baş tarafa gidip, sağlama almadılar ki.. Yelkeni kaybettiler.inanılır gibi değil.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Ekip çok tecrübesizmiş.. Ya da yeteneklerine göre kendilerine çok güveniyorlarmış.

Cenovayı niye toplayamadılar anlamadım. Takıldı her halde.. Takıldı ise neden baş tarafa gidip, sağlama almadılar ki.. Yelkeni kaybettiler.inanılır gibi değil.
Dümenci buz dolabı gibi soğukkanlı , eğitim teknesi falandır belki kocaman tekne zaten.Bence üzerinde çok yol var, bir an evvel kaçmaya çalışıyor sanki.
  • IP logged

• *
Bence bu bir eğitim teknesi , furling i sıkıştı ve başa gidip onu kurtaracak tecrübeli bir kişi daha olmadığından , ve yine kafayı rüzgar altına çevirip dar apaz seyirle havayı atlatmadığından ,yelkeni çok uzun süre yapraklamaya bırakıp cenovayı kaybetti  diye düşünüyorum. 
Bu havanın benzerini bu yaz Marmaris Kızıl Ada önlerinde yiyip , yelkeni yapraklatmadan ben de cenovayı parçalamıştım gerçi ama benim cenova eskiydi .:)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 27 Ekim 2017, 14:02:01 Gönderen: Öcal Turan »

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Öcal Abi eğer video da ek mek yoksa hava kaçık yaptı sanırım, ardından da çuvalladılar işte.
  • IP logged

T
  • *
Eğitim teknesi... Hastasıyız.
Cumartesi filmisi  ;)

https://www.facebook.com/exploringtheworldnow/videos/1053151518161129/
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
Film üzerinden yorum yapmak sağlıklı olmayabilir.
Büyük ihtimalle cenova furlingi sıkışmış. Aralarından bir kahraman palikarya baş üstüne gidip arızaya vaziyet etmemiş.  :-[
Teknenin üzerinde çok yol var. Panikleyip "kaçmayı" tercih etmişler. Böylece gereksiz bir dövüşe girişmişler.
Dümenci sağlam adam. Hiç istifini bozmamış. !!!
İşin başında havanın patlak olduğunun farkındalar . Ana yelken mendil kadar. Cenova da iyice küçültülmüş.

Böyle ansızın bindiren havalarda benim deneyimim deniz ve rüzgarla dövüşmek yerine ona uymak olmalıdır. Her ikisine de uygun yeni bir rota ile bu kadar dövüşmeden eyleşebilinir.  Cenova furlingi sıkışmış olsa da  ıskotaları iş görüyorsa en uygun en emniyetli seyir traverse çıkmaktır.

Reisin konsantrasyonu kaybedilecek zamana odaklanmak yerine dövüşmeden selamete çıkmak olmalı.

Benzer bir fırtınayı Trilye çıkışında  gabyarım Bahadır ile karşıladık. Kuvvetli poyraz fırtınasında İncir Limanı üçlemelerde Ersin'in anlattığı gibi bata çıka geçip Bozburun'dan sonra herkesin  doğruca Pendik - Kartal yönüne dövüşe dövüşe gittiği yöne değil Büyükçekmece yönüne rota tuttuk. Sadece trenkete ile sabah üç cıvarı hava düştüğünde tramola atıp devam ettik.

• IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
  • Viya böyle!

Aralık 2016 tarihi. Mendireğin dış tarafı ve marinanın giriş kısmı yani dalganın kırılmaya başladığı yer 6-7 metre derinliğinde. Mendireğin duvarının su seviyesinden yüksekliği 6 metreye yakın.

Buraya geldiğimden beri gördüğüm en yüksek dalgalardı. 3 gün boyunca 35-55 knot aralığında hiç durmadan esen Kuzey - Kuzey Doğu fırtınası sırasında.

Aynı fırtınada Girne'deki tarihi limanın feneri yıkılmış, ana mendireğinde çökmeler meydana gelmişti.
  • IP logged
Yolu denizden geçen herkesle, elbet bir gün, bir yerde buluşuruz!

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Güncel bir resim

• IP logged

• *
    • instagram
Güncel bir resim

Ahmet reisim siz de viya yapar mısınız ya da yapar mıydınız?

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

R

Recep Ertürk

Dalganın yüksekliğini fotoğraf makinesi ile neden yakalayamıyoruz?

• IP logged

Yukarı git