Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar

n

nuri_kongur

İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#75: 19 Eylül 2017, 21:21:55
Burak reis, sözlük ilgili kelimeleri verir. Hased in kıskançlıkla alakası var ama o değil.
O sebeple cümle içinde kullanmak, ve mümkünse geçmişteki bir metinden alıntılamak daha iyidir.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged
« Son Düzenleme: 19 Eylül 2017, 21:23:34 Gönderen: Nuri Kongur »

B

Burak Doneray

Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#76: 19 Eylül 2017, 21:23:01
Ben Sofistika okuyayım iyi geceler.
  • IP logged

n

nuri_kongur

#77: 19 Eylül 2017, 21:28:24
Burak reis, sözlük ilgili kelimeleri verir. Hased in kıskançlıkla alakası var ama o değil.
O sebeple cümle içinde kullanmak, ve mümkünse geçmişteki bir metinden alıntılamak daha iyidir.

• IP logged

B

Burak Doneray

#78: 19 Eylül 2017, 21:40:04
Tepkim için özür dilerim . Fakat bir fikir ortaya atıldığında önce geliştirilir desteklenir sonra çürütülmeye çalışılır .Tam tersi olunca çok üzülüyorum.Kusura bakmayın.
  • IP logged

• *
#79: 19 Eylül 2017, 21:57:52
Konuya geç girenlere yer var mı?

İnsanı tarif eden sıfatlar diye başlamış, hatta "ilim kendin bilmektir" ile başlamış ki, önemli sözdür, Yunus'tan 2000 yıl kadar geriye gider. Ama insanı tarif eden sıfat diye kıskançlık ile başlanır mı yahu? Sevgi var, sevinç var, yüreği ağzına gelmek var, aşk var aşk. İnsanı diğer varlıklardan ayıran güzel sıfatlar o kadar çok ki, kıskançlıkla başlamak... bilemedim?

İlim kindin bilmek ise, kendini bil ise, bu insanı tekamüle sevkeden bir ifade. Tekamül eden bilinç kıskançlık duymaz. Bırak tekamülü, bilinçli dediğimiz kişi de kıskanç olmaz. Verdiğiniz örnekte çocuk kıskançlık duyuyor. Baba, annesine yaklaşıyor diye çocuğu kıskanıyor mu? Olmaz değil mi? Olur da, o babanın yolu çok uzundur, ondan olur. İnsan kendini bilirse, tüm yaradılışı kendinden bilir. Diyeceğim o ki, kıskandığın şey aslında kıskanmana gerek olmayacak kadar senin.

BALIM SY
  • IP logged
BALIM SY

• *
    • instagram
#80: 19 Eylül 2017, 22:03:58
Bu "beşer" ve "insan" konusu beni çok ilgilendirdi ama buradan yazarak yapamam umarım bir gün oturur tartışırız Nuri reisim...

Diğer taraftan, kıskanmak, haset vd. hepsi mülkiyete bağlanıyor gibi...Ya sahip olduğun ya olmak istediğin ya da diğerinde olmasını istemediğin...
Bu beşer ve insan perspektifinden diğer canlılara da bakmak lazım sanırım.. diğer "toplumsal" varlıklara

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

T
  • *
#81: 19 Eylül 2017, 22:07:23
Yer ne demek Murat reisim, hep beraber muhabbet ediyoruz, her daim, herkes dilediği gibi katılabilir.

Kıskançlık: Onda var ben de yok / onda ki bendekinden iyi / bende var kaptırmayayım
İmrenmek: Onda var bende de olsun / benimki de o kadar iyi olsun
Haset duymak: Bende yok onda da olmasın

Bu durumda, kıskanmak sadece sahip olduğumuzu korumak üzerine değil. En başta ki şart mıdır ? sorum için yazdım. "Onda var bende yok" bile yeterlidir sanırım.

Bir de
"Bizim dünya görüşümüze göre böyle" cümlesi çok görece. Aynı görüşe sahip olunmadığında gerçeklerin temelleri farklı mı atılır ?

Ve, kıskançlığın davranış bozukluğu olduğunu söylemiştim, yanlış bir şey söylememiş olmak için şöyle bir bakındım, net'e.
Özetle ;

Öncelikle, Kıskançlığın gerçekten de bir davranış bozukluğu ve sonucunda verilen tepkilerin, tamamen psikolojik semptomlar gösterdiğini söylüyor psikologlar.
Her insanda bulunan bu duygunun, çeşitlilik göstersede evrensel bir tepkime olduğunda hem fikirler.
Bu yüzden de bir karşıt kullanılmıyor çünkü yok.

Kıskançlık, toplum içerisinde kendi tanımlarını bulduğu için anlaşılması farklılık gösteriyor. Örneğin Aşırı kıskançlık ve haset duygular ağır kişilik bozukluğu tanısı altında inceleniyormuş.
Bu da bize kişinin çevreye yada kendisine zarar vermediği durumlarda göz ardı edilebilir olsada bunun davranış bozukluğu olduğu gerçeğini değiştirmediğini söylüyor.
  • IP logged

T
  • *
#82: 19 Eylül 2017, 22:15:38
Yazmayı unutmuşum. Psikologlara göre imrenme, özenme, Kıskançlığın sosyal formu imiş. Yani karşıtı değil, aynı duygunun olumlu ve olumsuz yanları olarak değerlendiriliyormuş.
Haset ise, hastalıklı kısmı.
  • IP logged

n

nuri_kongur

#83: 19 Eylül 2017, 22:18:38
Yer ne demek Murat reisim, hep beraber muhabbet ediyoruz, her daim, herkes dilediği gibi katılabilir.

Kıskançlık: Onda var ben de yok / onda ki bendekinden iyi / bende var kaptırmayayım
İmrenmek: Onda var bende de olsun / benimki de o kadar iyi olsun
Haset duymak: Bende yok onda da olmasın

Bu durumda, kıskanmak sadece sahip olduğumuzu korumak üzerine değil. En başta ki şart mıdır ? sorum için yazdım. "Onda var bende yok" bile yeterlidir sanırım.

Bir de
"Bizim dünya görüşümüze göre böyle" cümlesi çok görece. Aynı görüşe sahip olunmadığında gerçeklerin temelleri farklı mı atılır ?

Ve, kıskançlığın davranış bozukluğu olduğunu söylemiştim, yanlış bir şey söylememiş olmak için şöyle bir bakındım, net'e.
Özetle ;

Öncelikle, Kıskançlığın gerçekten de bir davranış bozukluğu ve sonucunda verilen tepkilerin, tamamen psikolojik semptomlar gösterdiğini söylüyor psikologlar.
Her insanda bulunan bu duygunun, çeşitlilik göstersede evrensel bir tepkime olduğunda hem fikirler.
Bu yüzden de bir karşıt kullanılmıyor çünkü yok.

Kıskançlık, toplum içerisinde kendi tanımlarını bulduğu için anlaşılması farklılık gösteriyor. Örneğin Aşırı kıskançlık ve haset duygular ağır kişilik bozukluğu tanısı altında inceleniyormuş.
Bu da bize kişinin çevreye yada kendisine zarar vermediği durumlarda göz ardı edilebilir olsada bunun davranış bozukluğu olduğu gerçeğini değiştirmediğini söylüyor.
Yani, videolardaki çeşitli yaşlardaki üç çocuğun verdiği tepkiler davranış bozukluğumu şimdi Tan reis? Çocuğu olan her ebeveyn bunlara şahit olmuştur. O çocuklar dünyadaki bütün insanlar arasında istisnai 3 kişi değil yani.
  • IP logged

T
  • *
#84: 19 Eylül 2017, 22:27:41
En baştan yazmıştım, bu durum 1,5 ile 3 yaş arasında ortaya çıkmaya başlıyor. Ergenlik öncesi çocuklarda daha fazla ve dışa vurumu aşikar olmakla birlikte yaş ilerledikçe yavaş yavaş oturmaya başlıyor. Her iki yönlü olarak fazlası tedavi gerektirecek hastalık olarak görünüyor.

Şöyle düşünün, bazı testler yapılmıştı. Daha konuşma çağına gelmemiş çocukların isteklerini alamadıklarında bilinçli olarak acı çektirebilme ve cezalandırabilme istekleri üzerine. İstedikleri oyuncak verilmediğinde o masum yavruların ne kadar acımasız olabilecekleri üzerine. Bu hepimizde doğuştan var olan ilkel duygular, sadece zaman içerisinde eğitim ve öğretimle bu duyguları bastırmayı öğreniyoruz, öğrenemez isek, hasta olduğumuza kanaat getiriliyor.

• IP logged

• *
    • instagram
#85: 19 Eylül 2017, 22:33:07
Tabula Rasa ya da her neyse...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

n

nuri_kongur

#86: 19 Eylül 2017, 22:44:35
En baştan yazmıştım, bu durum 1,5 ile 3 yaş arasında ortaya çıkmaya başlıyor. Ergenlik öncesi çocuklarda daha fazla ve dışa vurumu aşikar olmakla birlikte yaş ilerledikçe yavaş yavaş oturmaya başlıyor. Her iki yönlü olarak fazlası tedavi gerektirecek hastalık olarak görünüyor.

Şöyle düşünün, bazı testler yapılmıştı. Daha konuşma çağına gelmemiş çocukların isteklerini alamadıklarında bilinçli olarak acı çektirebilme ve cezalandırabilme istekleri üzerine. İstedikleri oyuncak verilmediğinde o masum yavruların ne kadar acımasız olabilecekleri üzerine. Bu hepimizde doğuştan var olan ilkel duygular, sadece zaman içerisinde eğitim ve öğretimle bu duyguları bastırmayı öğreniyoruz, öğrenemez isek, hasta olduğumuza kanaat getiriliyor.
İşte dünya görüşü burada devreye giriyor Tan reisim. Benim dünya görüşüme göre insan doğarken yanında getirdiklerinden dolayı kusurlu değildir. Mesela ağlayan çocuk kesinlikle 1 yaşında değil, evet 1 aylık da değil. Yani çocuk o davranışı öğrenmiş değil. Öte yandan, bir başka dünya görüşünde doğan her bebek yanında ana ve babasının kusurunu getirir. Bu dünya görüşüne sahip insanlar doğuştan gelen bu şeyi bir anomali olarak görüp tedavi etmeye kalkabilir.
Halbuki bizde biraz önce verdiğim el örneğinde olduğu gibi parmakların uzunluğu ve kısalığı bir kusur olarak değil , kendine has hasletler olarak görülür ve onu yok etmek yerine doğru kullanımı üzerinde durulur. Yunus'un dediği gibi zaman içinde "çiğdik pişdik elhamdulillah " dır.

Kıskançlık kavramının tarifini yukarıda yazdığınız şekilde bulabilirsiniz ama o anlamı kullanarak "mühür gözlüm seni elden kıskanırım sakınırım" veya " göz yaşlarını kıskanmazlar" diyemeyiz.
Maalesef günümüzde Türklerin kullandığı kelimeler ile İngilizlerin kurdukları cümleler , Türklerin kullandıkları kelimeler ile Türklerin kullandığı cümlelerden daha yaygın. Burada birisinin Türklerin kurduğu diğerinin Türklerin kurmadığını fark ettiğimiz sürece problem yok. Farketmez isek ortada konuşacak zemin falan kalmıyor ve birbirimiz hakkında hayal kuruyoruz.
Ben tercihimi Türklerin kullandığı kelimeler ile Türklerin kurduğu cümlelerden yana kullanıyorum.

• IP logged

n

nuri_kongur

#87: 19 Eylül 2017, 22:47:17
Bu konu olgunluğa ulaşınca sırada kibir ve gurur var. Katılmak isteyenlerin haberi olsun.

• IP logged

T
  • *
#88: 19 Eylül 2017, 22:56:40
Şu video çok ilgimi çekmişti. 13 dk'lık bir şey. Sonuna kadar izleyiniz. Bu video bile başlı başına bir tartışma konusu.

https://www.youtube.com/watch?v=Z4eGJq0rjw0

"Kıskançlık kavramının tarifini yukarıda yazdığınız şekilde bulabilirsiniz ama o anlamı kullanarak "mühür gözlüm seni elden kıskanırım sakınırım" veya " göz yaşlarını kıskanmazlar" diyemeyiz."

Bir psikolog şöyle diyebilir ;
Kendinde gördüğü yetersizliğin dışa vurumudur. Kendinden daha iyi birisi ile karşılaştığında kaybedeceği korkusu ile kıskanır. Bu yüzden kimseler görmesin diye uğraşır, başkalarından sakınır.

Böyle diyemez miyiz  ::)  ;D ;D ;D
  • IP logged

n

nuri_kongur

#89: 19 Eylül 2017, 22:58:11
At , Avrat , Silah diyim bırakayım

• IP logged

Yukarı git