Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4253
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#105: 20 Eylül 2017, 09:59:19

 İncelik yerine hız öne çıkıyor git gide. “Plaza dili” de bu “ilerleme – yozlaşma” ikileminin bir diğer yansıması. Dünyanın tek ve küçücük bir pazar haline gelmesi ile birlikte İngilizce’ nin bu pazarın iletişim dili haline gelmesi bir yandan kültürler arası bariyerlerin kalkmasına yol açıyor diğer yandan yerel kültürlerin de erozyona uğramasına ve neredeyse yok olmaya yüz tutmuş koruma altına alınması gerekli varlıklar haline gelmesine neden oluyor. Nuri Reis’in evrensel pizza lahmacuna karşı konusu sanırım burada devreye giriyor.

Pizza hayli iyi bir pazar malı, Karşısına koyduğumuz iyi bir malımız var, Döner! Tespit ettiğiniz gibi, çağa 'uygun', hızlı , besleyici, lezzetli, ye git!
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#106: 20 Eylül 2017, 11:06:43
Ne ilginç yerlere geldik..

Osmanlı İmparatorluğunu Doğu Roma nın devamı gibi görmek ne kadar doğru bilemedim..

Yanlız ilgimi çeken gözlemlerimi aktarabilirim.

Öyle komplo teorilerine inanalardan değilim, ancak Roma ya gittiğimde , Sembolik devlet denilen Vatikan'ı gezdiğimde bana pek de sembolik gelmemişti. Bir kere dünyanın yaşayan açık ara en eski devleti. Kurucusu Petrus.. Petrus ilk papa.. Kim peki bu Petrus?

İsa peygamberin arkadaşı. İsa yı çarmıha geren Roma imparatorluğunun baş şehrinin Katolik Hristiyanlığının merkezi haline gelmesi ne kadar da büyük bir raslantıdır.

Keza , İstanbul , yine Papanın emri ile sanırım Venedikliler tarafından işgal edilmiş ve tüm halk neredeyse kıyıma uğramıştı. O döneme damgasını vuran mezhep ayrılıkları üzerine ahkam kesecek bilgim yok ancak , o dönemde Vatikan ın İstanbulun Türkler tarafından alınmasına çok da üzüldüğünü sanmıyorum.

Amacı her ne pahasına olursa olsun , Hırıstiyanlığı yaymak olan bir devlet yapısının, üstelik böylesine köklü ve deneyimli bir devletin, Portekiz ve İspanya krallıklarını yönlendirebilmesi son derece basit olmuştur kanımca.

Benim Vatikan da gözlemlediğim, ortada sembolik bir devlet olmadığı.. Son derece etkili ve güçlü , açıkçası beğenelim beğenmeyelim , dünyanın gelmiş geçmiş en eski devleti olduğudur.

Doğu Roma imparatorluğu Fatih ile birlikte son bulmuştur. Yerine gelen yönetsel yapının , sanırım Kanuni dönemi de dahil olmak üzere, yönetsel anlamda çok büyük farklılıkları vardı. Bu dönemde Roma kıyılarının Osmanlı tarafından top ateşine tutulduğunu bilenlerimiz mutlaka vardır. Meşhur dizide de meşhur olan Pargalı nın bir sonraki hedefinin Vatikan olduğu , Kanuni nin büyük dedesi Fatih gibi Roma imparatorluğunun diğer başkentini de almak istediği biliniyor.

Ne hikmetse, Pargalı idam edildi. Bu da ilginç bir raslantı. Dedim ya bilgilerim sınırlı. Ancak o dönemde gizli kalmış çok şey olduğuna inanıyorum ben.

Osmanlı imparatorluğu döneminde , bu yönetim altında yaşayan halkların kendi topraklarını yönetemedikleri ya da tek başlarına varlığı yokluğu belli olmayan devletler durumunda kalmaları da ne ilginç bir rastlantı.

Keza , yine bana göre Bu denklemi bozan tek kişi Mustafa Kemal Atatürk oldu kanımca. Yoksa bizler şu anda İç anadolu bölgesinde keçi otlatıyor olacaktık her halde..

Milliyetçi yönüm Atatürk ilkeleri çerçevesinde, ancak şu anda kimi durumlarda fazlaca söylediğimiz  " bizden adam olmaz " lafını da asla kabul edemem.

Atalarımız dünya tarihini ciddi şekilde yönetmiş, değiştirmiş devletler kurdular. Bu potansiyel soyumuzda var. Yukarıda yazdığım söze itibar edenler bence Atatürk ün gençliğe hitabesini dikkatlice okumalılar diye düşünürüm.

Şunu da ekleyeyim.. Ne kadar eksiklerimiz olsa da rakiplerimiz " bunlardan adam olmaz " diye düşünmüyorlar . Bu kesin..

Bir ilginç göziemimi daha aktarayım.. Vatikanın içinde küçük şapeller var. Her bir şapel, bir dönemin papsının mumyası ile birlikte ziyarete açık. Kaidenin üzerinde o dönemin papsının hayat hikayesi var.  Ne hikmetse çoğunda Türklere karşı yaptıkları sanki daha ön planda tutulmuş gibi.

Bu arada , Galilo nun yargılandığı engizisyon mahkeme salonları da sanki her an açılıp kullanılacakmış gibi tutuluyor.. Hatta öyle bir hava var ki, sanki mahkemeye ara verilmiş te birazdan devam edecekmiş gibi duruyor. Ne ilginç değil mi?
  • IP logged
« Son Düzenleme: 20 Eylül 2017, 11:15:06 Gönderen: Ersin Böke »

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4253
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#107: 20 Eylül 2017, 11:15:49
Doğu Roma'nın değil, bildiğin Roma İmparatorluğunun. Bir çizgi diyor tarihçiler. Sanıyorum buna İnalcık da dahil. Roma, Bizans, Osmanlı. Çok yakın kurumlara sahipler. Hatta bizim pek meşhur sanat müziğimiz, bizans ezgileriyle doludur, derler.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#108: 20 Eylül 2017, 11:24:59
Dedim ya bilgilerim çok sınırlı ve yüzeysel. Hatta populist bile olabilir. O yüzden gözlemlerimi paylaşmaya çalıştım sadece.

Ama her perşembe pazarına gittiğimde , bir döneme damgasını vurmuş olan Pargalı nın küçük camisi ve zavallı kabri de ilginç gelir bana..
  • IP logged

  • *
  • İleti: 2304
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#109: 20 Eylül 2017, 11:26:04
Daha da mecrasından çıkacak diye yazmak istemedim ilk başta ama Fatih sonrası Osmanlı İmparatorluğu hiö de bize anlatıldığı gibi değil. Türk değil, Osmanlı, bu bir. Özellikle Fatih döneminden itibaren farklı inançlara karşı hoşgörülü değil, faydacı. Bastır parayı, puta tap, sorun yok. Vergini ver yeter.

Nuri reisim, bugün Ermeni ve Rum dillerinin hala konuşulmasına şükretmeli miyiz yoksa bu topraklarda binlerce yıldır yaşamış bir halkın bireylerinin özellikle ekonomik anlamda varolabilmek için adlarını değiştirmek zorunda kalmalarından ötürü utanmalı mıyız?

Mağdur halk çok ama masum devlet yok. Tarafsız bir gözle bakarsak lahmacun - piza savaşı ancak berabere biterse adil olabilir. Birinin kazandığı yerde galip değil egemen olabilir ancak. Kültürel öğelere spor takımları gibi bakarsak kanaatimce her daim yanılırız. Piza, spagetti, lahmacun, döner vs hepsi yaşadığı coğrafyada İNSANIN yarattığı toplam kültürün bir parçası. Lezzetçe farklı ama değerce eşit. Çin'de doğsam köpeğimi yiyecektim belki de :)

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

  • *
  • İleti: 2304
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#110: 20 Eylül 2017, 11:39:19
Bu arada benim soyum Pontos'tur. Osmanlı döneminde nispeten köşesine çekilmiş, cumhuriyet döneminde, özellikle son 30 yılda hızlı bir değişime uğrayarak bence asimile olmuş Pontos. Oysa özellikle Roma döneminde uzun süre Romalıların başbelası olmuş Mithridates'in halkı. Babannemin sadece küfürlerini anlardım ben.

Bu topraklar insanlık tarihi boyunca kırımlara, kıyımlara tanıklık etti. Tıpkı tüm dünya gibi. Demem o ki insan olarak da, devlet olarak da yok birbirimizden farkımız. Bu tarihi hep birlikte yarattık.

Masum topluluklar arıyorsanız üzgünüm. Afrika demeyin, onlar da tarihleri boyunca kabileler halinde savaştı.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

  • *
  • İleti: 1631
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#111: 20 Eylül 2017, 11:51:17

Bu arada , Galilo nun yargılandığı engizisyon mahkeme salonları da sanki her an açılıp kullanılacakmış gibi tutuluyor.. Hatta öyle bir hava var ki, sanki mahkemeye ara verilmiş te birazdan devam edecekmiş gibi duruyor. Ne ilginç değil mi?

Büyük balık küçük balık örneklemesinden buraya gelmekti niyetim. Ancak Nuri reis yorulduğunu yazınca ben de yazmamıştım. Konu buraya geldiğine göre yazayım. İslam coğrafyası bilimde batıdan daha ilerideyken batı, Vatikan buyruğunda, bilim adamlarını cezalandırıyordu. Dünyanın yuvarlak mı yoksa düz mü olduğuna Vatikan karar veriyordu. Haçlı seferlerinde müslümanları kılıçtan geçirtecek güce sahip olan Vatikan bugün sadece turistik bir yerden öteye geçemiyor. Batı Galileo yu cezalandırdığı noktadan Carl Sagan'ın "İnanmak değil bilmek istiyorum" dediği noktaya geldi. Vatikan tüm Avrupa'yı yönetiyorken insanlar inançlarını bireysel yaşamayı seçtiler. Halbuki hristiyanlık dini bu konuda katıdır. Cemaatle ibadet edebilirsin. İslam dini daha yumuşaktır. Evinde ibadetini yapabilirsin. Bizde de tam tersi oldu. İslam coğrafyasında yani... Şöyle özetleyebilirim sanırım; batı, tanrı korkusu yerine tanrı sevgisiyle ibadet etmeyi seçti, biz ise Allah sevgisiyle ibadet ediyorken Allah korkusuyla ibadet etmeye başladık. 

Avrupa'nın bu seçimi bilimde onları ileri taşırken geleneklerini de geride bıraktılar.  Kıskanmak gibi hissiyatları da coğrafi olarak dünya üzerinde konumlandırsak mesela; küçük çocukları da hariç tutsak, kıskançlık duygusu hangi bölgelerde daha yoğun olur? :)

Mecrasından saptırmayı geçtim artık. Yıktım perdeyi eyledim viran. Kusuruma bakmayınız lütfen.
  • IP logged

T
  • *
  • İleti: 2171
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#112: 20 Eylül 2017, 12:00:09
Vatikan konusu geçince küçük bir not vereyim ;

Vatikan sadece turistik bir yer değildir. Şu an kesinlikle gözden uzak, ama dünyanın en zengin yapısıdır ve bunu tam anlamıyla "kredi veren kuruluş" şeklinde, neredeyse tüm dünya devletleri ile bir şekilde ilişkilidir. Bunu tahmin, duyum yada Dan Brown kitaplarından söylemiyorum. Vatikan'ın temsilcisi ile tanışmış, ülkemizde ki bazı devlet kurumlarına "kredi" görüşmelerin de bizzat bulunmuş biri olarak söylüyorum.
  • IP logged

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4253
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#113: 20 Eylül 2017, 12:02:44
Herkes bir yanından doğru söylüyor
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • İleti: 2304
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#114: 20 Eylül 2017, 12:08:45
İyi de Bülent, doğu ve gerçek arasındaki fark da bu değil rmi? Felsefe tarihi, bilim tarihi dönemi içinde ispatlanmış doğrularla dolu. Daha doğrusu, diğerlerininkine oranla daha doğrularla. Kimisi yüzyıl sonra mizah öğesi tadında kalabiliyor.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

  • *
  • İleti: 1631
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#115: 20 Eylül 2017, 12:19:28
İyi de Bülent, doğu ve gerçek arasındaki fark da bu değil rmi? Felsefe tarihi, bilim tarihi dönemi içinde ispatlanmış doğrularla dolu. Daha doğrusu, diğerlerininkine oranla daha doğrularla. Kimisi yüzyıl sonra mizah öğesi tadında kalabiliyor.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Değil Hakan reis. Bence tam tersi. Bugünün Avrupasının değerlerine ve icraatlerine bakınca daha fazla mizah tadında kalıyor. İnsan haklarının ateşli savunucusu Fransa hala Cezayir'den sömürge vergisi alıyor mesela :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 2304
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#116: 20 Eylül 2017, 12:21:06
İyi de Oğuzhancım günümüz insanı bu paradokstan muaf değil ki. :)

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#117: 20 Eylül 2017, 12:28:41
Tamam da öyle ya da böyle hiç Asekli kalmamış.. Bunu da göz ardı etmeyelim derim :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1631
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#118: 20 Eylül 2017, 12:33:21
Elbette muaf değil. Teknoloji olarak bizden daha iyi olmalarını bizden daha uygar gibi göstermek için kullanıyorlar demek istedim sadece :)
Asekli kim Ersin reisim?
  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: İnsanı Tarif Eden Sıfatlar
#119: 20 Eylül 2017, 12:35:20
Astek diyecektim..  :) :)
  • IP logged

 
Yukarı git