Bu başlığı her görüşümde aklıma Oğuzhan Reis geliyor. Kendisi çiçeği burnunda bir denizci olarak ne zaman görsem seyre hazır. Marinaya her cumartesi gidişimde onun Dorko 15’le sürekli seyre çıkma hevesini görmemle birlikte bana da bir enerji geliyor.
Bazen acemi bir denizci olarak denizde başımıza gelmiş olumsuz bir durumu deneyimli bir denizciye utana sıkıla anlatırken, Ondan da bir dolu benzer hikaye dinlemek insanı çok rahatlıyor. O aptallıkları yapan sadece ben değilmişim diye kendi kendime sevindirik oluyorum. Gönül tabi ki kimse olumsuzluk yaşasın istemiyor. Ama bir gerçek var ki, denizciliğimizi geliştiren en önemli etkenlerden birisi hatalarımız… Hatalarımızın sadece bizi etkilediği durumlar tolore edilse de sevdiklerimizi, misafirlerimizi etkileyecek olumsuzluklar hayat boyu peşimizi bırakmayacak vicdan yaralanmalarına neden olabilir. Bu konuyu açan ve katkıda bulunanlara teşekkürler. Eyüp Reis’in sorduğu sorular çok önemli. Denize çıkarken bedensel zindeliğimiz ve psikolojik durumumuz çok çok önemli. Çok kısa bir mesafeye bile gidecek olsa içimizdeki en ufak bir sıkıntı kabusa dönüşebilir. Ne zaman içimizden birisi seyre çıkmayı istemese mutlaka bir olumsuz durumla karşılaşıyoruz. Geçen sene tonoz halatımız ve şamandramızı göz göre göre pervaneye sarıp braketi kırdığımız gün olduğu gibi…
Teknede misafirimiz, hele de çocuk varsa kendimi daha gergin hissediyordum. Önceleri bunu konuklara yansıtmamaya çalışsam da, onlar bir şekilde seziyorlardı. Son zamanlarda önceki deneyimlerde beni rahatsız eden ne varsa seyre çıkmadan konuklarıma söylüyorum ve uyarıyorum. ( Şimdi onlar düşünsün
) Bu beni daha rahatlatıyor. Kötü bir şey olmadan insanları uyarmak önemli. Beni en çok tedirgin eden konuklar seyir sırasında sürekli konuşan ve çok soru soranlar. Bu hem dikkat dağıtıyor hem de en sevdiğiniz arkadaşınıza bile içten içe gıcık olmanıza neden oluyor. Benim iki senede öğrendiklerimiz sana iki saatte nasıl anlatayım?
Sonuçta denize çıktığınız kişiler çok önemli. Kaptan seyre istediği kadar hazır olsun yine de hep tetikte olmak zorunda.
Ankete katkısı olması bakımından, Ben de içki içmeyi severim ama seyirlerde en fazla bir keyif birası içebiliyorum. Kendime sınır koyduğumdan değil, nedense devam etmek içimden gelmiyor.
Denizi, yelkeni ve tekne hayatını sevdiklerimizle paylaşmak çok güzel. Onlarla gidilen ve sorunsuz dönülen tüm seyirler insanı mutlu ettiği gibi, sorumluluğunu yerine getirmiş bir reis olarak kişisel gelişimine de çok fazla katkı sağlıyor.