Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Kaptan Seyre Hazır Mı?

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Kaptan Seyre Hazır Mı?
#15: 19 Temmuz 2017, 18:25:15
valla seyirden önce günlerce hazırlık ve kontrol yapıp yine seyirde eli ayağına dolanan da gördüm, hiçbir hazırlık yapmadan çapariz dolu tekne ile çıkıp da şıkır şıkır her işini sorunsuz yapan da.. biraz insanın kendi karakterine bağlı bir durum sanırım.

alkol işi de aynı.. kişiye keyfe bağlı..
ama Ersin'e cevap olarak benim gibi denizde işi gereği hiç içmeyen ama karada normal içen/sevenler olduğunu hatırlatmak isterim.
  • IP logged
><(((º>

B

Burak Doneray

#16: 19 Temmuz 2017, 21:43:48
Vay güzel konuymuş.
  • IP logged

• *
  • S/Y ANABELLA (Sadler 32)
#17: 19 Temmuz 2017, 21:59:43
Bildiğim kadarıyla, diğer ülkelerde kayık marina gibi bir bağlama yerinde sabitlenmemiş ise, alargada veya tonozda bile alkollü olmak suç.

Sent from my SM-G900FQ using Tapatalk

• IP logged
"Bilgeliğin dudakları anlamayacak kulaklara kapalıdır." --Kybalion

• *
  • Bilen bilir
#18: 20 Temmuz 2017, 08:38:32
Arkadaşım ben de ahanda tam bu nedenle marina kaptanı deryası oldum ;D
Selam olsun denizlerde olanlara 8)
  • IP logged
DeDe

• *
#19: 20 Temmuz 2017, 10:52:01
Muhtemel Kıbrıs'taydım Murat. Ama yine muhtemel oflaya puflaya. Belki de daha büyük bir sıkıntıyla.

Öte yandan, Derdimiz bu mu? 24 saatte içilen 3-4 bira mı? Size yalnızca uyumak istediğimi ve uyumadan içki içtiğimi yazdım, siz yalnızca içki içtiğimi duymuşsunuz.
Bu çağın sorunu biraz da budur; insanlar hep kendi istediklerini duyar ve algılar, sizin söylediklerinizi değil.

Bülent korsan,
seyirden önce hatta seyirde alkol,  ben dahil,  birçoğumuz alıyor, burda size bir eleştirimiz kesinlikle yok ve olamaz,, ama yeri gelmişken bu konuyu biraz açtık,,, iyi de oldu Özgür korsan dan  0,25 promil limit i öğrenmiş olduk... herkes in yorumunu dinledik.. seyirde alkol almayanlara saygı duyuyorum ben öyle olamasam da,,,,
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#20: 20 Temmuz 2017, 11:35:12
Kaptan'ın seyre hazırlığı ile ilgili daha detaylarda işlenecektir haliyle, ilginç bir başlık..
Açık sözlü olundukça çok da faydalı olacak hepimize diye düşünüyorum. :)

Benim bu konuda ilk söyleyeceğim; Kaptan'ın mental, psikolojik hazırlığı yapacağı seyre hazır mı? diye olacak..
Mental, psikolojik hazırlık, durumdan duruma, seyirden seyire değişir elbette..

* Seyir rotası bildik yerler mi?
* Seyir rotasını daha önceden değişik kaynaklardan çalışmış mı?
* Seyir rotasında bağlanacak yerler, koylarla ilgili bilgileri..
* B hatta C planları var mı? bu planlar uygulanabilir mi?
........
* Teknedeki mürettebat deneyimli mi?
* Misafir var mı? Yelkenli seyir konusunda bilgi ve tecrübeleri var mı?
* Çocuk var mı?
* Yaşlı ve hasta var mı?
* Teknenin büyüklüğü, kamara sayısı, havuzluğun rahat olup olmaması açısından ekip sayısı uyumlu mu?
..............
* Deniz tutuyor mu?
* Fiziki olarak kondüsyonlar yeterli mi?
* Seyirle ilgili beklentiler örtüşüyor mu?
.............
* Bütçe ve harcamalar konusunda aykırı görüşler var mı?
............
* Kaptan'ın temel bilgileri aktarma konusunda becerisi, ekibe liderlik edebilmesi yeterli mi?
* Kaptan kendine güveniyor mu? :)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#21: 20 Temmuz 2017, 14:56:16
Eyüp abi, şahanesiniz. Bu sorular üzerine söyleşmek istemiştim.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Donatan Temsilcileri
#22: 20 Temmuz 2017, 18:00:21
Çok güzel başlık olmuş ,

Yalnız seyir sırasında ev yapımı limoncello çok keyifli oluyor  C:-) !O__
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#23: 21 Temmuz 2017, 08:54:01
Eyüp ağabeyin kimi sorularına şu yanıtı vereyim;
Ben kendi payıma; bilmediğim yerlere seyir yapacaksam, psikolojik olarak hazırlıklı oluyorum.
Bildiğim sularda seyir yaparken neşeli, bilmediğim rotada seyir yaparken neşesiz oluyorum.
Ama aynı şekilde, bilmediğim sularda moralim bozulmazken, yani konsantrasyonumu kaybetmezken, bildiğim sularda moralim ve konsantrasyonum çabuk bozuluyor.

Misafir, denizden anlamaz biriyse caniyane duygularım kabarıyor.
Mürettebattan habersiz karar vermemeye, kararlarımı gerekçeleri ile onlara anlatmaya özen gösteriyorum.
"Şu kadar sonra tramola atacağız" "çünkü, şu yöne , şu gerekçe ile gitmemiz gerekiyor" kadar ayrıntılı oluyor bu durum. Genellikle hayli zaman önceden haberdar ediyorum bunları.

Deniz durumunu aklım erdiğince anlatmaya, işte şurada dalgadan çıkarız, Eğer hava şuraya kadar yükselirse yelkenleri küçültürüz gibi anlatımlarda bulunuyorum.

Ama işte bazen, bir moralim bozuluyor, devam etsem varacakken, dönüyoruz diyorum, hem ortada fol yok yumurta yokken.

• IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#24: 21 Temmuz 2017, 09:34:38
Benim yelkenli tekneden en keyif aldığım yön, daha önce gitmediğim bir yere ilk kez tekne ile gidiyor olmam. Gideceğim yer- ada, hakkında ön bilgi edinmek, limanı, girişi, bağlama koşulları, o yerdeki sehrin -köyün durumu, tarihi vs. Rüzgar yönü ne olacak, seyir ne kadar sürer, gece nasıl geçer vs.  Her yeni bir yer yeni bir heyecan, biraz stress ama istediğiniz yere varıp teknenizi güvenle bağladıktan sonra, birşeyi başarmış olmanın verdiği mutluluk ve akabinde köyü-adayı keşfetme heyecanı... Tüm bu planlamalar beni güncel iş vs hayatımdan tamamen uzaklaştırıp kopartıyor..
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#25: 21 Temmuz 2017, 11:57:23
Konuya Eyüp Abinin sorularını cevaplayarak, başlayayım.Kendimi biraz eleştireyim.

Kaptan'ın seyre hazırlığı ile ilgili daha detaylarda işlenecektir haliyle, ilginç bir başlık..
Açık sözlü olundukça çok da faydalı olacak hepimize diye düşünüyorum. :)

Benim bu konuda ilk söyleyeceğim; Kaptan'ın mental, psikolojik hazırlığı yapacağı seyre hazır mı? diye olacak..
Mental, psikolojik hazırlık, durumdan duruma, seyirden seyire değişir elbette..

Her zaman seyre hazırım ama yalnız seyir yapmayı ve çok uzun seyirleri hiç sevmem, ayrıca karada ki sorumluluklarımdan kurtulamadığım ve telefonu bir kenara bırakamadığım için rahat olamam. Belki ileride bu mental rahatlığa ulaşabileceğimi umut ediyorum.

* Seyir rotası bildik yerler mi?

Burada saçma bir rahatlığa sahibim , herhangi bir haritadan rotaya bakmam yeterli gibi geliyor. Seyir öncesi bu rotayı ciddi çalışmam ama kafamda enterasan bir şekilde planlarım.

* Seyir rotasını daha önceden değişik kaynaklardan çalışmış mı?

En büyük eksikliğim ve zaafım, hiç çalışmam.

* Seyir rotasında bağlanacak yerler, koylarla ilgili bilgileri.
.
Harita üzerinde sessizce içimden yorumlarım, çoğu liman ve barınağa girince ilginç bir şekilde önce sıradan bir yere yanaşır yada demirlerim. Yarım saat gözlem ve yerel halkla sohbetten sonra en korunaklı yere yerleşirim ve hiç sıkıntı yaşamam.

* B hatta C planları var mı? bu planlar uygulanabilir mi?

Kimseyle paylaşmadığım, kendi kendime yorumladığım, bir sürü planım olur kafamda ve inatlaşmadan uygularım. Baştan paylaşmam gereken bu planları çoğu zaman uygulamadan hemen önce paylaşırım. Buda kötü birşey.
........
* Teknedeki mürettebat deneyimli mi?

Deneyimli kişilerle seyir yapmayı tercih eder ve çok keyif alırım,

* Misafir var mı? Yelkenli seyir konusunda bilgi ve tecrübeleri var mı?

Misafir ve çocuk varsa her şey değişir, plansız hiç bir şey yapmam, tekneyi iyice tanıtır, olabilecekleri anlatır ve yapılması gerekenleri tek tek söylerim. Örneğin ben denize düştüğümde beni alabilecek bir misafirime  ne yapması gerektiğini anlatırım.

* Çocuk var mı?
* Yaşlı ve hasta var mı?

Bu zaten her şeyden önemli maksimum dikkat ve plan uygularım, özellikle tekneye biniş ve inişte en uygun yeri seçer ve teknede de en güvenli yere oturmalarını sağlarım.

* Teknenin büyüklüğü, kamara sayısı, havuzluğun rahat olup olmaması açısından ekip sayısı uyumlu mu?

Benim gibi küçük kayığı olanlar için bu önemli bir konu ve bende buna dikkat ederim.
..............
* Deniz tutuyor mu?

İlginç bir şekilde beni deniz tutar ama bu göreceli bir şey sanırım, yelkenli teknelerde şimdiye kadar hiç deniz tutmadı ama eminim çalkantılı bir hava da, üstünde yol olmayan bir teknede, sintine de çalışırsam ve mazot kokusu da  olursa tutar sanırım.
* Fiziki olarak kondüsyonlar yeterli mi?

Yeterli olduğumu düşünüyorum fakat zaman zaman saçma bir şekilde limitlerimi zorladığımı düşünürüm.

* Seyirle ilgili beklentiler örtüşüyor mu?
Önemli bir konu ama çok ciddi deneyimlerim yok bu konuda.

* Kaptan'ın temel bilgileri aktarma konusunda becerisi, ekibe liderlik edebilmesi yeterli mi?
* Kaptan kendine güveniyor mu? :)

Bu en önemli konudur bence , kaptan tüm ekibe ve misafirlere  karşı ciddi bir güven köprüsü kurmalıdır. Onlara sürpriz yaşatmamalı ve bir çok şeye karşı onları önceden hazırlamalıdır.

Güzel bir konu daha gelişiyor ve paylaşılıyor, teşekkürler katkıda bulunanlara.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 21 Temmuz 2017, 12:02:10 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

Z

Ziya Gunes

#26: 21 Temmuz 2017, 14:13:37
Kendi deneyimlerimden yola çıkarak
Kaptan sıkıntılı ise (kendini yetersiz hissetme, keyifsiz olma, hazırlıksız olma vs gibi) mürettabat da gergin ve sıkıntılı oluyor.
Tekne hayatına başladığımda, yetersiz kalma korkumdan ve tecrübesizlğimden daha agressif olduğumu farketmiştim (ya da mürettabat farkettirmişti)
Şimdi ilk kez gideceğim yerlerden önce bir miktar tedirginliğim olmasına rağmen, bir şekilde hallederiz diyerek "vira bismillah" diyorum

Not: Teknem fırtınaya hazır bu arada  8-)
  • IP logged

• *
#27: 21 Temmuz 2017, 16:36:49
İster bildik yer, ister bilmedik, palamar çözene kadar içime sıkıntı basar: ya motor bozulursa, ya şu koparsa, ya vana patlarsa filan diye...
Motor çalışınca geçer.

Sonra ne zaman ki denizin üzeri koyulaşmaya başlar, yine içimi sıkıntı basar: bu rüzgar daha ne kadar yükselecek diye... yelkenlim var ama rüzgar ve dalga sevmiyorum. İkisi ayrı ayrı olursa, sorun değil.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#28: 21 Temmuz 2017, 22:18:16

Sonra ne zaman ki denizin üzeri koyulaşmaya başlar, yine içimi sıkıntı basar: bu rüzgar daha ne kadar yükselecek diye... yelkenlim var ama rüzgar ve dalga sevmiyorum. İkisi ayrı ayrı olursa, sorun değil.

Yalnız değilmişim.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#29: 21 Temmuz 2017, 22:50:44

Yalnız değilmişim.

Kesinlikle değilsin :)
  • IP logged

Yukarı git