Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yat sahibi madem kazıklayalım.(?)

• *
Yat sahibi madem kazıklayalım.(?)
OP: 30 Mayıs 2017, 00:37:34
Dün hava çok güzeldi.Rüzgar 12-22 knt. arasında hava  biraz güneşli ama serin.Birkaç haftadır canımı sıkan taşınma,tadilat,yerleşme ,vs. işler de hafifleyince tek başıma tekneye geldim.Hazırlık ,kontroller haydi halatlar fora,vira bismillah..ama yanımdaki komşu iki tonozundan birini benim vardevelaya bağlamış,farketmedim yerimden ayrıldım ama gidemiyorum.vardevela yerinden kopacak nerdeyse .Hemen boşladım, tornistana taktım ,takılr bu şimdi deyip tekrar boşa aldım ve halatı pervaneye sardım ama motor stop etmediğine göre şaftı kilitlemedi ve bu durumda çok kötü sarılmadı.diye umutlandım.Pervaneme tonoz halatı bağlı pruvam  rüzgarın estiği yöne bakıyor ve iskelemde birsürü rıhtıma bağlı motoryat.Ben de onların tonazlarına hafiften yaslandım bekliyorum.Barınaktan Bilal'i çağırdım.Bu çeşit dalma ,demir atma,tonoz kopmalarında sağlamlama gibi işleri o yapar.
 Neyse ben Bilal'i beklerken Adem Reisin  ve Maia teknesinin reisinin yardımıyla  boş biryere ite kaka bağlandım.Bağlandığım yerin yanındaki motoryatın ön güvertesine 35 yaşlarında biri geldi.Barınakta dalma işlerini kendisinin yaptığını,beni tonozdan kurtarabileceğini ama para konusunu konuşmamız gerektiğini sonra sorun çıkabildiğini söyledi.Ne kadar istediğini sordum.Sanki bana indirim de yapıyormuş gibi edayla 200 liraya olur dedi.İlk tepkim kaaaçç ?oldu.Ne var abi,fazla mı geldi?Sen bir tüp kaça doluyor biliyon mu?Daha geçen gün kulak muaynesine gittim 650 lira verdim.ve devamını dinlemediğim birkaç şey daha söyledi.Ben de enayi olmadığımı bu işi gayet iyi bildiğimi, fırsatçılık ettiğini,Kendisine ihtiyacım olmadığını vs...söyledim.O da adam bulamazsan bana gelme tarzı birşeyler söyleyip çektir olup gitti.Motorun şalterini kapattım,şanzımanı boşa aldım.
 Soyunup palet ,şnorkel,maske takıp barınağın serin sularına elde keskin bıçak atladım.Tahmin ettiğim gibi  tonoz halatı pervane ve şafta çok turlu sarılmamış ve düğüm olmamış.Birkaç dakikalık uğraşla çözdüm.Adem reisten teknedeki uzun halatı isteyip son turu çözmeden önce tonoz ve diğer halatı birbirine ekledim.Tonozu tamamen çözdüğümde gergin olan halatı tutamazdım ve kaçan halatı çıkartmak için fırsatçıya muhtaç olmak gerekebilecekti.Uzun hale gelen tonoz halatını yüzerek arkadaşın teknesine bağladım. Kendi halatımı alıp  tekneme döndüm.Hemen kurulanıp giyindim ve barınaktan ayrılıp adalara doğru yelken açtım.
 Ben şimdiye kadar 5 dakikada 200 lira hiç kazanmamıştım.İyi para..Birine bişeyiyle ilgili neden diye sormuşlar da o da kendi işimi kendim yaparım ondan demiş.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2017, 00:45:40 Gönderen: Mustafa Ertör »
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
Ynt: Yat sahibi madem kazıklayalım.(?)
#1: 30 Mayıs 2017, 06:44:29
Eline sağlık. :)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#2: 30 Mayıs 2017, 08:38:33
Mustafa reis,

elinize sağlık geçmiş olsun tam fırsatcılık yapmış.
  • IP logged

• *
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
#3: 30 Mayıs 2017, 09:12:03
Taksideyim... saat 23.30.. gebermişim yorgunluktan.. Öyle ki canım acıyor desem yeri var. Marinaya girdik.. şoför arkadaş sordu:
- Vay abla teknede mi yaşıyossun..?
- Ha ya evet
- OOOOOO güzel hayat.. zenginsin sen desene abla..yani bak kusura bakmıyon demi..
- Yok Yok kusura bakmıyorum da.. senin evin var mı..
- Var abla şükür
- Kaça aldın
- 380 istediler.. tandınık girdi araya ayıptır söylemesi 320'ye bitirdik.. Az bi kredi..annemler falan destek oldu..borcu da bitti hani..
- İyi..ben teknemi 90.000TL'ye aldım.. Evim ve arabam yok..
- Haaa hadi ya.. öyle mi..
- He ya öyle.. nedir borcum..? hadi eyvallah..

Zihniyet.. teknen var ''Dolce Vita'' paralar havalarda olacak.. yahu herkes parayı zor kazanıyor.. Tamam çok zengin de var yok değil.. İllada denizcilik demek, az bütçeyle yaşa, tamirlerin hepsini kendin yap konusu değil ki.. Tamri için birine ihtiyacın olduğunda 100TL'lik işin 100Eur olmaması konusu..

İşte tam burada bizler daha farklı bir yol izlemeliyiz.. Bu da ayrı bir başlığın konusu..

Geçmiş olsun Mustafa Ağabey..
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#4: 30 Mayıs 2017, 09:12:17
Kaş'a ilk geldiğim yaz, bir kısmı da arkadaşlarım olmak üzere bir grup tarafından sürekli uyarıldım. Sebebi de demiri takılana, halat sarana yardım etmem ama karşılığında para almamamdı. Adamlar utanmadan yüzüme sende para al, ya  da yapma, ekmeğimize mani oluyorsun gibisinden bir şeyler dediler. Hala para almam, hala kıl olurlar bu yüzden bana. Yapacak bir şey yok, genel yaklaşım bu; senin sıkıntın milletin fırsatı...

Geçmiş olsun...
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#5: 30 Mayıs 2017, 09:34:04
Geçmiş olsun Mustafa Abi. Çok iyi yapmışsın.

Ben şimdiye kadar 5 dakikada 200 lira hiç kazanmamıştım.İyi para..Birine bişeyiyle ilgili neden diye sormuşlar da o da kendi işimi kendim yaparım ondan demiş.

Bende Mustafa Abi.

• IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#6: 30 Mayıs 2017, 09:38:54
Elinize sağlık. Umarım izlemiştir uzaktan da utanmıştır biraz.
  • IP logged

C

Can Özsel

#7: 30 Mayıs 2017, 12:18:40
Utanmismidir?? Hic sanmam.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
#8: 30 Mayıs 2017, 15:11:45
[quote author=Hakan Tiryaki link=topic=521.msg9531#msg9531 ........ Yapacak bir şey yok, genel yaklaşım bu; senin sıkıntın milletin fırsatı...

Geçmiş olsun...

Durumun tam özeti bu.Bu kafadaki adamlar para almıyorsun diye yolunu kesip kavga bile ederler.Biraz cesaret etseler.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#9: 30 Mayıs 2017, 19:28:55
Zihniyet.. teknen var ''Dolce Vita'' paralar havalarda olacak.. yahu herkes parayı zor kazanıyor.. Tamam çok zengin de var yok değil.. İllada denizcilik demek, az bütçeyle yaşa, tamirlerin hepsini kendin yap konusu değil ki.. Tamri için birine ihtiyacın olduğunda 100TL'lik işin 100Eur olmaması konusu..

İşte tam burada bizler daha farklı bir yol izlemeliyiz.. Bu da ayrı bir başlığın konusu..

Geçmiş olsun Mustafa Ağabey..

Sağol Dilek Kardeşim,dediğin kısım çok önemli.Her tamiri kendim yapacağım her sorunumu kendim çözeceğim diye uğraşmak kalitesiz daha önemlisi güvensiz çözümler anlamına gelebilir.Herkes profesyonelliği gereği işini yapmalı ama dediğin gibi 100TL.ederi olan işe 100 EUR.istenmemeli.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
#10: 31 Mayıs 2017, 08:41:39
Dün hava çok güzeldi.Rüzgar 12-22 knt. arasında hava  biraz güneşli ama serin.Birkaç haftadır canımı sıkan taşınma,tadilat,yerleşme ,vs. işler de hafifleyince tek başıma tekneye geldim.Hazırlık ,kontroller haydi halatlar fora,vira bismillah..ama yanımdaki komşu iki tonozundan birini benim vardevelaya bağlamış,farketmedim yerimden ayrıldım ama gidemiyorum.vardevela yerinden kopacak nerdeyse .Hemen boşladım, tornistana taktım ,takılr bu şimdi deyip tekrar boşa aldım ve halatı pervaneye sardım ama motor stop etmediğine göre şaftı kilitlemedi ve bu durumda çok kötü sarılmadı.diye umutlandım.Pervaneme tonoz halatı bağlı pruvam  rüzgarın estiği yöne bakıyor ve iskelemde birsürü rıhtıma bağlı motoryat.Ben de onların tonazlarına hafiften yaslandım bekliyorum.Barınaktan Bilal'i çağırdım.Bu çeşit dalma ,demir atma,tonoz kopmalarında sağlamlama gibi işleri o yapar.
 Neyse ben Bilal'i beklerken Adem Reisin  ve Maia teknesinin reisinin yardımıyla  boş biryere ite kaka bağlandım.Bağlandığım yerin yanındaki motoryatın ön güvertesine 35 yaşlarında biri geldi.Barınakta dalma işlerini kendisinin yaptığını,beni tonozdan kurtarabileceğini ama para konusunu konuşmamız gerektiğini sonra sorun çıkabildiğini söyledi.Ne kadar istediğini sordum.Sanki bana indirim de yapıyormuş gibi edayla 200 liraya olur dedi.İlk tepkim kaaaçç ?oldu.Ne var abi,fazla mı geldi?Sen bir tüp kaça doluyor biliyon mu?Daha geçen gün kulak muaynesine gittim 650 lira verdim.ve devamını dinlemediğim birkaç şey daha söyledi.Ben de enayi olmadığımı bu işi gayet iyi bildiğimi, fırsatçılık ettiğini,Kendisine ihtiyacım olmadığını vs...söyledim.O da adam bulamazsan bana gelme tarzı birşeyler söyleyip çektir olup gitti.Motorun şalterini kapattım,şanzımanı boşa aldım.
 Soyunup palet ,şnorkel,maske takıp barınağın serin sularına elde keskin bıçak atladım.Tahmin ettiğim gibi  tonoz halatı pervane ve şafta çok turlu sarılmamış ve düğüm olmamış.Birkaç dakikalık uğraşla çözdüm.Adem reisten teknedeki uzun halatı isteyip son turu çözmeden önce tonoz ve diğer halatı birbirine ekledim.Tonozu tamamen çözdüğümde gergin olan halatı tutamazdım ve kaçan halatı çıkartmak için fırsatçıya muhtaç olmak gerekebilecekti.Uzun hale gelen tonoz halatını yüzerek arkadaşın teknesine bağladım. Kendi halatımı alıp  tekneme döndüm.Hemen kurulanıp giyindim ve barınaktan ayrılıp adalara doğru yelken açtım.
Mustafa Reis, pazar öğleden sonra geldim ben de Barınağa; sizin birkaç tekne yanınızdaki Mavi motoryat da yanındaki ketch Arma yelkenlinin  tonozuna sardı. Bilal ile anlaşamalar kendisi daldı epey bir uğraştı. Belirttiğiniz gibi kendi işini kendin yapamıyorsan Denizcilik zor. Geçmiş olsun. 
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
#11: 31 Mayıs 2017, 09:37:23
Barınağın içinde rüzgar gündoğusuna esiyordu.Bizim rıhtımdan çıkan tekneler hesaplayamazsa yanındaki teknelere yaslıyor.Ben çıkabildim ama bana bağlanmış komşu tonozu göremedim.Bu tonozun yan tekneye bağlanması önemli sorun bazen ben de yapıyordum.Yapmamak lazım.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#12: 31 Mayıs 2017, 14:18:48
...100TL.ederi olan işe 100 EUR.istenmemeli.
Bu 100euro'yu belirleyen tek kural bu işin 100 euroya satılabiliyor olması. 200'e satılabiliyor olsa 200 olurdu.. 300 olsa 300..

ticarette fiyat belirleme konusunda ahlak ve hakkaniyet olmaz..
  • IP logged
><(((º>

• *
#13: 31 Mayıs 2017, 14:44:54

Bu 100euro'yu belirleyen tek kural bu işin 100 euroya satılabiliyor olması. 200'e satılabiliyor olsa 200 olurdu.. 300 olsa 300..

ticarette fiyat belirleme konusunda ahlak ve hakkaniyet olmaz..

Şöyle düşünelim.Ben diş hekimiyim.Bulunduğum mahalde tek açık yer benim ofisim.Yoldan geçiyorsun ve kapımı çaldın korkunç dişin ağrıyor benden kendini kurtarmamı istiyorsun.O anda nekadar istersem varsa vereceksin ama ben tarife üzerinden ücret talep ediyorum.Sen sağlıklı ağrısız ve mutlu ben iş başarmanın huzuruyla mutlu.
Niçin fiyatta ahlak olmasın??Fırsatı fahiş paraya çevirmek ahlaksızlık ve fırsatçılıktır.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#14: 31 Mayıs 2017, 15:24:11
Hocam verdiğiniz örnek anlık bir fırsatçılık/ahlak örneğidir. Elbette ki sizin ahlakınızı gösterir.

Ama o uyguladığınız tarife adalet ile, dürüst maliyet hesapları ile değil insanların şikayet etmeden ödeyebilme potansiyellerine/isteklerine göre belirleniyor. Adına serbest piyasa deniliyor.

Etrafınıza bakın, tekneler, arabalar, televizyonlar, ayfonlar satılıyor bi sürü paraya..
Bunların satış fiyatı = (malzeme maliyeti + eleman maliyeti + adil bir kar oranı) olarak mı hesaplanıyor dersiniz?

Haydi malı geçtik, hizmet, emek diyelim. Daha oynak bir zemin.
Hekimlik tecrübesi, ustalık tecrübesi vb. gibi şeyler paraya nasıl tahvil ediliyor?
Emeğin ölçüsü, değerlendirmesi nasıl yapılıyor?

Bir hekim bir 5 saatlik beyin ameliyatı yapıyor, bir boyacı ustası 5 saat zımpara yapıyor veya bir kaptan 5 saat sert denizde dümen tutuyor. Bu emeklerin parasal karşılığı adil olarak nasıl hesaplanabilir?

Bence bunların tek üst limiti "satılabildiği fiyat" kadardır.
ahlak, vicdan, hakkaniyet kriterleri serbest piyasa denilen ortamda o kadar belirleyici değil ne yazık ki.
  • IP logged
><(((º>

Yukarı git