Dün hava çok güzeldi.Rüzgar 12-22 knt. arasında hava biraz güneşli ama serin.Birkaç haftadır canımı sıkan taşınma,tadilat,yerleşme ,vs. işler de hafifleyince tek başıma tekneye geldim.Hazırlık ,kontroller haydi halatlar fora,vira bismillah..ama yanımdaki komşu iki tonozundan birini benim vardevelaya bağlamış,farketmedim yerimden ayrıldım ama gidemiyorum.vardevela yerinden kopacak nerdeyse .Hemen boşladım, tornistana taktım ,takılr bu şimdi deyip tekrar boşa aldım ve halatı pervaneye sardım ama motor stop etmediğine göre şaftı kilitlemedi ve bu durumda çok kötü sarılmadı.diye umutlandım.Pervaneme tonoz halatı bağlı pruvam rüzgarın estiği yöne bakıyor ve iskelemde birsürü rıhtıma bağlı motoryat.Ben de onların tonazlarına hafiften yaslandım bekliyorum.Barınaktan Bilal'i çağırdım.Bu çeşit dalma ,demir atma,tonoz kopmalarında sağlamlama gibi işleri o yapar.
Neyse ben Bilal'i beklerken Adem Reisin ve Maia teknesinin reisinin yardımıyla boş biryere ite kaka bağlandım.Bağlandığım yerin yanındaki motoryatın ön güvertesine 35 yaşlarında biri geldi.Barınakta dalma işlerini kendisinin yaptığını,beni tonozdan kurtarabileceğini ama para konusunu konuşmamız gerektiğini sonra sorun çıkabildiğini söyledi.Ne kadar istediğini sordum.Sanki bana indirim de yapıyormuş gibi edayla 200 liraya olur dedi.İlk tepkim kaaaçç ?oldu.Ne var abi,fazla mı geldi?Sen bir tüp kaça doluyor biliyon mu?Daha geçen gün kulak muaynesine gittim 650 lira verdim.ve devamını dinlemediğim birkaç şey daha söyledi.Ben de enayi olmadığımı bu işi gayet iyi bildiğimi, fırsatçılık ettiğini,Kendisine ihtiyacım olmadığını vs...söyledim.O da adam bulamazsan bana gelme tarzı birşeyler söyleyip çektir olup gitti.Motorun şalterini kapattım,şanzımanı boşa aldım.
Soyunup palet ,şnorkel,maske takıp barınağın serin sularına elde keskin bıçak atladım.Tahmin ettiğim gibi tonoz halatı pervane ve şafta çok turlu sarılmamış ve düğüm olmamış.Birkaç dakikalık uğraşla çözdüm.Adem reisten teknedeki uzun halatı isteyip son turu çözmeden önce tonoz ve diğer halatı birbirine ekledim.Tonozu tamamen çözdüğümde gergin olan halatı tutamazdım ve kaçan halatı çıkartmak için fırsatçıya muhtaç olmak gerekebilecekti.Uzun hale gelen tonoz halatını yüzerek arkadaşın teknesine bağladım. Kendi halatımı alıp tekneme döndüm.Hemen kurulanıp giyindim ve barınaktan ayrılıp adalara doğru yelken açtım.
Ben şimdiye kadar 5 dakikada 200 lira hiç kazanmamıştım.İyi para..Birine bişeyiyle ilgili neden diye sormuşlar da o da kendi işimi kendim yaparım ondan demiş.