Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: motor olmasaydı..

• *
motor olmasaydı..
OP: 20 Nisan 2017, 08:11:54
Yelkenli de olsa teknelerimizde vazgeçemeyeceğimiz motorlarımızın bir an olmadığını hayal edin.. Tabi biz hayl edelim ama bunu ciddi ciddi düşünen Amerikalı amcalar var.. avantaj ve dezavantajlarını ciddi ciddi kıyaslıyorlar. Yakında yeni bir akım çıkarsa şaşırmayınız..

Motorun olmadığı bir teknede yaşanacak avantajlar gerçekten ilginç..

Bir kere koskoca bir ağırlıktan kurtuluyorsunuz. , Böylece salam daha iyi iş görür hale geliyor. Boşalacak bu alan ,farklı amaçlar için kullanılabilir.

Düşünsenize, hiç motor ustasına ihtiyaç yok.. İmpeller, kayış, akü, mazot, motoryağı ... hiçbirine gerek kalmıyor. Para da harcamıyorsunuz.

Bu konu benim niye bu kadar ilgimi çekti söyleyeyim.. Türk yelkencileri için çok büyük bir fantazi.. Ancak bir tutnusol kağıdı aynı zamanda.. Teknenizin ne kadar yelkenli tekne olup olmadığı ile ilgili..

Bir an teknenizde motor olmadığını ve yelken ile kaldığızı düşünün.. İşte o zaman eskiler , neden farklı modelde yelkenliler üretmişler.. Daha iyi anlaşılıyor..

• IP logged

• *
  • Arayanlar bulamaz , bulanlar arayanlardır
Ynt: motor olmasaydı..
#1: 20 Nisan 2017, 09:35:15
İlahi Ersin Reis
Buzdolabi vs derken sıra geldi motora....
Ama seni cok iyi anlayabiliyorum. Cunku denizde olmamin tek bir amaci var ruzgarla ilerleyebilmek. Bazen neden bu kadar buyuk  masraf ve donanımla mücadele ediyorum diyorum kendi kendime (Al şu an buzdolabım bozuk uşraşıyorum) acaba rüzgar sörfü , sportif katamaran yada şu laser mazer biseylerden alip onlarla mi takilsa idim diyorum kendi kendime. Tatil ve konfor dersen ...  senede 2 hafta tam donanımlı  tekne kirala hiçbi dertle uğraşma....

• IP logged
I need your clothes your boots and your motocycle

• *
#2: 20 Nisan 2017, 10:21:20
Yelkenli de olsa teknelerimizde vazgeçemeyeceğimiz motorlarımızın bir an olmadığını hayal edin.. Tabi biz hayl edelim ama bunu ciddi ciddi düşünen Amerikalı amcalar var.. avantaj ve dezavantajlarını ciddi ciddi kıyaslıyorlar. Yakında yeni bir akım çıkarsa şaşırmayınız..

Motorun olmadığı bir teknede yaşanacak avantajlar gerçekten ilginç..

Bir kere koskoca bir ağırlıktan kurtuluyorsunuz. , Böylece salam daha iyi iş görür hale geliyor. Boşalacak bu alan ,farklı amaçlar için kullanılabilir.

Düşünsenize, hiç motor ustasına ihtiyaç yok.. İmpeller, kayış, akü, mazot, motoryağı ... hiçbirine gerek kalmıyor. Para da harcamıyorsunuz.

Bu konu benim niye bu kadar ilgimi çekti söyleyeyim.. Türk yelkencileri için çok büyük bir fantazi.. Ancak bir tutnusol kağıdı aynı zamanda.. Teknenizin ne kadar yelkenli tekne olup olmadığı ile ilgili..

Bir an teknenizde motor olmadığını ve yelken ile kaldığızı düşünün.. İşte o zaman eskiler , neden farklı modelde yelkenliler üretmişler.. Daha iyi anlaşılıyor..

Ersin cim o motorsuz tekneler rüzgarı bol ülkeler için.

Bizde özellikle kuvvetli motor ya da 40 çifte kürekli kadırga tipi şart eğer laser sınıfı tekne kullanmıyorsak.
Benim 9.95 m. Yelkenli teknede 65 HP bir Unimog motoru var ve tekneyi alırken beğenme kriterlerimden birisi idi.
Düşünsene yazın , öğleye kadar hep meltem bekleyen o koca koca guletler ne kadar zamanda yaparlardı 1 haftalık Mavi Yolculuk turunu eğer makinaları olmasa ,
ya da İstanbul dan aşağı inen tekneler tekrar yukarı geri nasıl gelirdi. :)?

Ama eğer Atlantik kıyılarında yaşıyor olsaydım ben de kesinlikle sadece liman a girip çıkacak kadar yeterli bir kıçtan takma (şimdiki limanlar kalabalık :) ) ya da kolla çalışan ufak bir Pancar Motor ( Bukh) koyardım , yeterli rüzgarın olduğu yerde yelkenli bir tekne için bu kadar motor teferruatı gereksiz orada haklısın.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#3: 20 Nisan 2017, 10:24:28
İlahi Ersin Reis
Buzdolabi vs derken sıra geldi motora....
Ama seni cok iyi anlayabiliyorum. Cunku denizde olmamin tek bir amaci var ruzgarla ilerleyebilmek. Bazen neden bu kadar buyuk  masraf ve donanımla mücadele ediyorum diyorum kendi kendime (Al şu an buzdolabım bozuk uşraşıyorum) acaba rüzgar sörfü , sportif katamaran yada şu laser mazer biseylerden alip onlarla mi takilsa idim diyorum kendi kendime. Tatil ve konfor dersen ...  senede 2 hafta tam donanımlı  tekne kirala hiçbi dertle uğraşma....

İşte o zaman çok az kadın gelirdi, derim ben. Buzdolabı için;
a) motor çalışıyor mu
b) Gaz kaçağı var mı- Gazı fazla mı az mı?
c) Tıkanıklık var mı?
d) Termostat sağlam mı?
d) Adı, E ile başlayıp tör ile biten ve  buzdolabının içinde olan şey sağlam mı?

Ben hepsini yaptım, en sonunda e ile başlayan şeyi değiştirdim, oldu. Üstteki 4 seçenek için harcadığım para ve emek boşa gitti.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#4: 20 Nisan 2017, 10:25:13
Bu kadarı bana bile fazla.. :) ama eğer İstanbul da yaşamak zorunda olmasaydım, zamanım bol olsaydı, böyle bir şeyi denemek isterdim doğrusu. Bu durumda kürekli bir dingi, gerektiğinde tekneyi çekmek için yeterli olabilirdi. Tabi o zaman seninle birlikte bir kişiye daha ihtiyaç olurdu.

Senin dediğine gelince, şimdi efendim -gerçi aramızda öyleleri de var , ismi lazım değil :) - bunlar tekneyi bir yatırım aracı gibi görürler. Güneydeki marinalardan birine teknelerini bağlarlar. Yılda bir yada iki haftasonu, yazın da 15 gün kadar teknelerine giderler. ama her gittiklerinde , çalışmamaktan dolayı, her seyirde teknede bir arıza çıkar.

Sonra , bu arızanın çözümü için binbir zihni sinir projesi geliştirirler.:) Oysa ki mühendisliğin çok temel bir felsefesini ıskalarlar. Bu hataya çoğu mühendis de düşer.

efendim, mühendisliğin felsefesi, problem neyse onu çözmektir. Yani siz tekneniz çok kullanılmadığından dolayı, motorunuzda su devir daimi olmuyor ve soğutma sisteminizin kimi elemanları paslanıyor ise , buna karşı geliştireceğiniz çözüm, yanlışa neden olan -yeteri kadar çalışmama- problemini çözmek olmalıdır. O zaman teknenizi yeteri kadar çalıştıracaksınız. :) tuhaf vana uygulamalarına kafa patlatmayacaksınız. :)

Ne yazık ki yelkenli yatlar , bir yatırım aracı olarak zarar ettirirler. Bu kardeşiniz bir zamanlar çok araştırdıydı. Bulunduğunuz şehre uygun bir yelkenli, güney de de ailenizle tatil yapabilmek için charter teken çözümü bence en ideali. Üstelik tekneler yeni, her yıl farklı bir tekneyi denemek mümkün.

Buna karşı tek argüman, teken sahipliğinin verdiği keyif.. bir tekneye sahip olmak gerçekten ayrı bir keyiftir. Başlı başına değerlendirmek gerekir. Kullanmasanız da , gidemeseniz de bir tekneniz olduğunu bilmek, istediğiniz zaman gidebileceğinizi bilmek, çok başka bir duygudur. Müthiş bir özgürlük hissi verir. Manyak bir motivasyondur.

Tüm mantıklı yaklaşımları siler süpürür. 

• IP logged

• *
#5: 20 Nisan 2017, 10:49:58
2000 yılından beri tekne sahibiyim. (eski kullandığım ahşap ve fiber sandalları saymıyorum)
İlki Macgregor'du; kimine göre ucube, kimine göre süper akıllıca bir şeydi. Benim için ise, beni ve ailemi yelkenle tanıştıran, alıştıran tekneydi. Çok da güzeldir.

İkincisi, gruptaki bir çok kişi tarafından bilinen, hala grupta olan bir arkadaşımızın mülkiyetinde olan, , bir Fransız dizaynırın, siparişi veren rahmetli sahibinin isteği üzerine modifiye ettiği dünyada tek, Aali'nin desteği ve yönlendirmesi ile çok güzel yenilenmiş olan tekneydi.

Üçüncüsü, standart fiber, ailemizde yüzer karavan olarak adlandırılan, bizi yazlık-otel döngüsünden kurtaran, Sığacık'tan, Göcek'e (şimdilik) bir çok koy ve kasabayı, yunan adalarını gezdiren tekneydi.

Hepsini sattığıma üzüldüm, aldığıma pişman olmadım.
Tek başına denizlerde dolaşıp, canı sıkılıp felsefe yapıp sorgulayan dostlara cevabım

"Nazar etme ne olur, çalış senin de olur"
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
#6: 20 Nisan 2017, 14:10:14

Hepsini sattığıma üzüldüm, aldığıma pişman olmadım.
Tek başına denizlerde dolaşıp, canı sıkılıp felsefe yapıp sorgulayan dostlara cevabım

"Nazar etme ne olur, çalış senin de olur"

Hah ; amatör mühendislik hevesi 2 hafta kadar sürdü, imdi amatör feylesofluğa soyundu...
  • IP logged

• *
#7: 20 Nisan 2017, 14:45:05
Kem gözlü  >:(
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
#8: 20 Nisan 2017, 16:00:00
Ponton Feylosofu
  • IP logged

• *
#9: 20 Nisan 2017, 16:54:42
Bence de mutlaka bir tekne olmalı. Ama  tuvalet buzdolabı hatta elektriksiz hatta belki de motorsuz bir yelkenli. Su 20-25 ft'lik fiber yelkenli tekneler var ya. No woman no cry yani aksesuar donanım olmaz ise sorun da olmaz.
Akseusar donanım konfor otelcilik zevkimizi de kiralık teknelerle gidermeliyiz diye dusunuyorum.
  • IP logged

• *
#10: 20 Nisan 2017, 16:58:08
Bülent abi
kart yanmış. Benim ki kartı tamir edilmeyen cins'mis. Kart 200-250 dolares. Şimdilik (Aldığımdan beri) dolapsız idare ediyorum
  • IP logged

• *
#11: 20 Nisan 2017, 17:52:51
d) Adı, E ile başlayıp tör ile biten ve  buzdolabının içinde olan şey sağlam mı?
--------------------------------------------------------------------------------- 
Bülent'cim henüz buzdolabına girmedim.Sağlam sayılırım.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#12: 20 Nisan 2017, 18:03:19
--------------------------------------------------------------------------------- 
Bülent'cim henüz buzdolabına girmedim.Sağlam sayılırım.

:)
  • IP logged

• *
#13: 20 Nisan 2017, 19:14:58
Evoparatör ün sağlam olup olmadığını motor çalışınca anlıycaz...
  • IP logged

• *
#14: 20 Nisan 2017, 19:19:19
Evoparatör ün sağlam olup olmadığını motor çalışınca anlıycaz...

Bu kart için çok para istemişler. Külyutmaz Hüseyin abi ile bir görüş Bulent reis. :)
  • IP logged

Yukarı git