Öyle kestirip atma, teorisi gayet mantıklı.
Lab testleri güven verici.
Sahada da pek çok referansı var artık.
Bir olumsuzluk olsa duyardık.
topraklama (veya paratoner diyelim) yıldırıma çare değil. sadece kontrolsüz büyük hasar vermesini engellemek amaçlı. hasarı yönlendiriyor, lokalize ediyorsun.
Yıldırıma'a karşı yapılabilen en iyi ve garantili çözüm faraday kafesidir, ama teknede uygulaması kolay değil.
Elektrik meslek hayatımda yıldırım olmasa da birkaç yüksek gerilim hasarı gördüm, öyle mantıkla anlaşılabilecek, planla çözülebilecek bir güç değil.
Bu arada denizde sanki topraklama iyi olmaz gibi düşünülüyor (algılanıyor belki) ama deniz suyu gayet iyi bir iletken.
Topraklama işi için topraktan farkı yok.
ve son olarak, ne denizde ne karada, size yıldırım isabet etmemesi hasar almamanız anlamına gelmiyor.
yakın çevrenizde çakan şimşekler nedeni ile metal aksam, kablo ve cihazlarda oluşan (endüklenen) yüksek gerilim her çeşit hasara sebep olabilir.
geçen yıl gök gümbürtülü bir havada bisikletle yağmura yakalanmamak için sahilde hızlı hızlı giderken çok yakınımda bir şimşek çaktı, aynı anda bisikletin gövdesinden baş parmağıma bir yüksek gerilim sparkı atladı, çarpıldım!
bisiklet gövdesinde oluşan elektrik beni çarptı. teknede bu yüksek gerilim elektronik aletleri bozuyor, bobinli cihazları (marş motoru vb.) yakıyor.
çok kaçarı yok.
bu açıdan teknedeki bir paratonerden geçen bir elektrik belki teknenizin olmadık bir yerinden delinip batmasını veya yangın çıkmasını engeller (belki) ama elektronik aletlerinizin bozulmasına engel olamayabilir..