Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Sokratik tartışma..

• *
Sokratik tartışma..
OP: 31 Mart 2017, 08:39:06
Sokratik tartışma diye bir tartışma yöntemi olduğunu dün akşam büyük kızımdan öğrendim. Yüksek lisans yapan bir arkadaşının derslerini merak edip katılmış kızım. (ne kadar inek olduğunu buradan anlayınız :) ) Bu derse, o gün konuk bir hoca gelmiş ve bu tartışma yöntemini anlatarak uygulama yaptırmış.

Çok basit ama çok önemli kuralları var. Bir kere el kadırarak söz isteniyor. Söz kesmek kesinlikle yasak. En son konuşanın söylediklerine yorumlar yapabiliyorsunuz. Moderatör size söz verirken küçük yönlendirmeler de yapabiliyor. Son üç konuşmacının anlattıklarına göre bir yorum istiyor sizden.

Dinlemeyi, karşınızdakinin ne demek istediğini anlamanızı sağlayan çok hoş bir yaklaşım bence.. Malum sonuçta bir forum da yazı yazıyoruz. Konu ilginç geldiği için paylaşmak istedim.

Bu arada , tartışılan konu da çok ilginç bir noktaya gelmiş. Misafir hoca , kendi üniversitesinde ders verdiği bir sınıfta şöyle bir uygulama yapmış.

O dönem, sınav yapmamış ve herkesin dönem sonu kendisini değerlendirmesini, ve kendilerinin not vermesini istemiş. Tam not dahil her türlü notu verebileceklerini kendisinin de bu notları aynen yansıtacağını söylemiş. Nitekim öyle de olmuş.

Sınıfta hiç kimse kendisine tam not vermemiş. Kedisine çok düşük not veren , hatta kendisini bırakanlar dahi olmuş.

Bu ve benzer örnekler tartışılmış ve otoritenin , toplumlardaki yozlaşma üzerine etkisi irdelenmiş..

Off.. üniversite okuyasım geldi resmen..
  • IP logged
« Son Düzenleme: 31 Mart 2017, 14:08:17 Gönderen: Hasan Toparlak »

• *
Ynt: Sokratik tartışma..
#1: 31 Mart 2017, 08:57:31
Bu isim Sokrates'den geliyorsa, zat-ı muhteremin bizim topraklarda hiç bir etkisi olmamış demek ki  :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 31 Mart 2017, 14:06:46 Gönderen: Hasan Toparlak »

• *
  • Bilen bilir
#2: 31 Mart 2017, 09:07:57
Sürekli benzerlerini gördüğüm 2 tip rüyam vardır.

Birincisi üniversite yıllarındaki güzel güneşli arkadaşlarla takıldığım günlerim. :)

İkincisi ise sınav korkumdan kaynaklanan kabuslarım.  :o

Üniversitede birtakım sınavları almamışım ve yinelemem istenir. :'(

Genelde hasta olduğum ateşli gecelerin baş kabuslarıdır. :-[

Üniversite yılları denince aklıma geldi ;)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 31 Mart 2017, 14:06:59 Gönderen: Hasan Toparlak »
DeDe

• *
  • Donatan Temsilcileri
#3: 31 Mart 2017, 09:49:59
Bu isim Sokrates'den geliyorsa, zat-ı muhteremin bizim topraklarda hiç bir etkisi olmamış demek ki  :)

Öyle görünüyor :)

• IP logged
« Son Düzenleme: 31 Mart 2017, 14:07:18 Gönderen: Hasan Toparlak »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

T
  • *
#4: 31 Mart 2017, 11:27:30
Adı her ne kadar tartışma yöntemi olsa da aslında çok iyi bir öğretim ve öğrenim yöntemi.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 31 Mart 2017, 14:07:30 Gönderen: Hasan Toparlak »

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
#5: 23 Haziran 2017, 10:53:36
Sınıfta hiç kimse kendisine tam not vermemiş. Kedisine çok düşük not veren , hatta kendisini bırakanlar dahi olmuş.

bence bu SOKRATİK değil ÜTOPİK olmuş. Ben kendini bırakanların bile olabileceğini düşünemiyorum. gerçekse helal olsun o ulusa ve bireylerine. Top devirmez onları.
  • IP logged

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
#6: 23 Haziran 2017, 13:44:14
Öğrencinin  hiç bir veriye dayanmadan deyim yerinde ise bir yerinden üfürüp kendi kendine verdiği notu kabul eden öğretmene  acaba öğretmen denir mi?
Bana göre bu anlatılan gerçekten olmuşsa SAÇMALIĞIN DİK ALASI.
  • IP logged

• *
#7: 24 Haziran 2017, 03:21:16

Öyle görünüyor :)

Di mi ama..  :)
  • IP logged

• *
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
#8: 26 Haziran 2017, 17:06:44
Ve bunu anlamayacak kimselerin yönettiği bir ülkede (hemen bizim memleket demeyin..ben farazi konuşuyorum), bu bilgilere sahip olmanın gerekliliği, sürekliliği ve yararlılığı tartışılır. ( Bu da kinaye değil..normal anlamında tartışma) Okumadığımız bir yığın yazarın okunduğu okulda ki öğretmenin beyninin çalışma yöntemi tartışılır (bu kinaye)

Böyle bi rşey mi acaba bu Sokratik tartışma..? Eğer böyle bir şey ise senin kız yakında tutuklanır..(bizim gezenemizde değil farazi mesela Jupiter'de hayat var diyelim)

Bu yukarıda ki yazılanlar örnek teşgil eder mi?  :)
  • IP logged

• *
    • instagram
#9: 28 Haziran 2017, 00:35:42
Sokrat denince aklıma geldi... Lisanstan mezun olup da bizim üniversitenin siyaset bilim yüksek lisansına başvurduğumda, ilk soru bilimsel bilgi "doğru" bilgi midir idi. Ben de gayet kendinden emin "şüphe ederim" dedim. Derken de şöyle bir koltuğa yaslandım, gayet kendinden emin.. O an aklıma İngiltere Bilim Akademisinin kapısında yazan Latince ifade gelmişti; "Nullius in Verba" "Kendin gör; otoriteye, bilinene rağmen kendin araştır" manasında... Şüphe etmek; bilimin olmazsa olmazıydı ya bizim siyaset bilimi bölümünde o olmazmış. Postmodernistmişim...Gerçi septik olmakla suçlasalar kabul ederdim. "Şüphe ederim"dediydim ya... "sorgularım" mı demem gerekir di acaba, ya da "sorarım"? Valhasıl beni kapı önüne koydular. Neyse ki caanım, "bilim" olamayan garibim uluslararası ilişkiler bölümüm yüksek lisansta da beni kucakladı... Sonra, iş hayatında da "çok soru soranlardan" oldum. "iyi" bi'şey değil galiba..Viya böyle...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#10: 10 Eylül 2017, 06:43:42
Şu sokratik tartışma yöntemini bir denesek mi forumda..

Şöyle olacak.. Yorumcular sıra ile yorum yapacaklar ve son yazanın yazdıklarına yorum yapabilecekler. Konunun bir moderatörü olacak ve yönlendirecek konuyu. Mesela sondan üçüncü için yorum isteyecek gibi ne desiniz? İlginç olmaz mı? Başına da yazarız bu konunun bir moderatörü vardır ve sokratik tartışma yöntemi ile tartışılmaktadır ya da tartışılmıştır gibi.

Hem kopmaları önleriz, hem bir önceki yazılanı daha iyi okuruz, irdeleriz. yapalım mı?
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#11: 10 Eylül 2017, 07:34:08
Ersinim bi defa yaptık demediğin kalmadı Allahsiz:)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#12: 10 Eylül 2017, 09:09:22
Tamam işte .. Oradan esinlendim..  :)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#13: 10 Eylül 2017, 09:12:20
Mersin'e 35 mil.
  • IP logged

• *
#14: 10 Eylül 2017, 09:14:32
Ha gayret.. Bişi kalmamış.. Selametle..şu 12 palamut meselesi.. Erman kafa mı buldu yoksa benimle ?
  • IP logged

Yukarı git