Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Sokratik tartışma..

• *
Ynt: Sokratik tartışma..
#15: 10 Eylül 2017, 09:40:50
  • IP logged

• *
#16: 10 Eylül 2017, 11:01:12
Sanki şöyle olmalı, bir konu moderatörü belirlenmeli . Sonra bir tartışma konusu. Konu ile ilgili görüş belirtmek isteyenler baştan katılımcı olarak , sanal salona girmeli. Tartışma süreli olmalı. İki saat gibi mesela. İzleyiciler de moderatör izni ile gerekşrse yorumları ile katkıda bulunabilmeli.

Yorumlar , bir önceki yoruma bağlı ya da konu moderatörünün yönledirmesi sonucu yapılmalı.

Konu moderatörü, tartışma sonucu bir özet yorum yapmalı ..

Ne dersiniz ? Bir denesek mi.. ?
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#17: 10 Eylül 2017, 11:11:57
Bana gelmez böylesi. Moderatör, yönetici, çoban vs... hiçbirinden hoşlanmam. Gerekiyorsa sorun var demektir.

Ayrıca forumun tartışma seviyesi ve üslubundan kendi adıma gayet hoşnutum. Evet, konu dağalabiliyor ama seviye ve üslup korunduğu sürece kendiliğinden odağına dönüyor.

Ama yaparsanız, keyifle de izlerim :)

Not: Oldum olası hoşlanmam Sokrat'tan :)
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

n

nuri_kongur

#18: 10 Eylül 2017, 11:30:20
Her konuda değil ama bazı konularda, buyurucu merci değil, meselenin çözüme ulaşma yolunu açma amaçlı olabilir. Her konuda olması sıkar katılımcıları. Birde tarafların önceden bilmesi şarttır. Yani katılımcılar konunun mecrasından çıkmasını önleyici ve tıkanan yerlerde yol açıcı katkının olacağından haberdar olmalı.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

n

nuri_kongur

Sokratik tartışma..
#19: 10 Eylül 2017, 14:20:00
Bana gelmez böylesi. Moderatör, yönetici, çoban vs... hiçbirinden hoşlanmam. Gerekiyorsa sorun var demektir.

Ayrıca forumun tartışma seviyesi ve üslubundan kendi adıma gayet hoşnutum. Evet, konu dağalabiliyor ama seviye ve üslup korunduğu sürece kendiliğinden odağına dönüyor.

Ama yaparsanız, keyifle de izlerim :)

Not: Oldum olası hoşlanmam Sokrat'tan :)
Tiryaki reis niye hoşlanmıyorsun Sokrat'tan. Adam bildiğimiz Batı medeniyetinin kurucusu?
Azra Erhat'ın Ecco Homo adlı kitabında okumuştum şimdiye kadar Sokrat için menfi şeyler . Hakikaten merak ettim

• IP logged
« Son Düzenleme: 10 Eylül 2017, 14:22:19 Gönderen: Nuri Kongur »

T
  • *
#20: 10 Eylül 2017, 14:47:41
Aslında, Felsefe 101 başlığı açmak lazım.

Orada çok öğretici, ciddi bilgilendirici konuşmalar olabileceğine inanıyorum. En azından kendi payıma çok şey öğrenebilirim. Mutlaka aramızda Felsefe üzerine yazabilecek bilgiye sahip kişiler vardır. Mesela Bülent'in bu konuda ziyadesiyle birikimi olduğunu biliyorum.

Ben hiç anlamam Felsefeden. Bu konuda okuduğum kitap sayısı 10 belki 15 civarıdır, o kadar. Ben de bıraktığı izlenim şu yönde. Hayatta her daim mutluluk yoktur ve mutlu olmak istediğin anlarda felsefeden uzak dur.  ;D

Socrates konusunda ki bilgim sınırlı. Hatırladığım kadarı ile bilimsel verilerden haz etmeyen, köleliği savunan, bir anlamda batı emperyalizminin temelini oluşturan düşüncelere sahip, aristokrasi dostu birisi. Sanırım sevmeyeni çoktur.
  • IP logged

• *
#21: 10 Eylül 2017, 15:11:56
Ben her konu için filan demedim ya.. Sadece seans gibi düşün..dün bir benzerine katıldım da o yüzden ilgimi çekti.

İstemezsen katılmazsın.. Önceden duyurulan, süreli,bir tartışma. Konu moderatörü aynen Nuri reisin dediği işlevi yapacak. Tutarsa ayda ya da 15 günde bir yapılır.
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#22: 10 Eylül 2017, 15:46:45
Nuri reisim, kısaca özetlemem gerekirse erdemle bozmuş olmasından. Ama güçlünün, hakim olanın işine yarayan erdem. Khalkedonlu Trasimachos'la Sokrates arasındaki konuşmalar daha o çağlardan itibaren batı ile doğu arasındaki farklılığı gözler önüne serer. Aristo, Platon, Sokrat insanlık tarihi açısından son derece önemliler çünkü onların temellerini attığı batı uygarlığı yazdı genel kabul gören tarihi. Oysa aynı dönem Anadolu topraklarında gerçek ilmin ve medeniyetin temelleri atılmaktaydı.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

n

nuri_kongur

#23: 10 Eylül 2017, 16:08:40
Hımm bir kenara not ettim Tiryaki reis. Ben onun söylediklerini nasıl yorumlamışlar bilmiyorum. Sonuçta esas ile usul arasında ilişki var ve esası anlamayanlar usulde öküzü sağmak için baya kavga edebiliyorlar. Kendisinin yazdığı bir şey yok ama öğrencilerinin onun anlattıklarını kaleme aldıkları risaleler var.  Geçmiş zaman oldu, isimleri unuttum ama poetika, şölen ve özellikle sokratın savunması zamanında beni etkileyen kitapçıklardır.

Tan reis, aslında mantıklı bir düşünce felsefe 101. 2-3-4 yaymadan yazışılabilinir. Temelin ötesi en azından beni aşar.

Usuller üzerine değil de esaslar üzerinde yoğunlaşmak lazım gibi. Çünkü kendi amacına ulaşmak için kelimeleri istismar edenler hep vardı ve hep olacaktır. O istismarcılar bu sayede usulu esastan uzaklaştırarak kurnazlık yaparlar. Bu Habil ile Kabilden beri kötü niyetlilerin amaçlarına varmak için seçtikleri bir yol maalesef

• IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#24: 10 Eylül 2017, 19:00:03
Nuri reisim, kısaca özetlemem gerekirse erdemle bozmuş olmasından. Ama güçlünün, hakim olanın işine yarayan erdem. Khalkedonlu Trasimachos'la Sokrates arasındaki konuşmalar daha o çağlardan itibaren batı ile doğu arasındaki farklılığı gözler önüne serer. Aristo, Platon, Sokrat insanlık tarihi açısından son derece önemliler çünkü onların temellerini attığı batı uygarlığı yazdı genel kabul gören tarihi. Oysa aynı dönem Anadolu topraklarında gerçek ilmin ve medeniyetin temelleri atılmaktaydı.

:)xx :)xx :)xx
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
    • Classicboats Turkiye
#25: 10 Eylül 2017, 19:04:03
ALINTIDIR.

“Entelektüel bir tartışmaya girmek âşık olmak gibidir. Öyle ki bittiğinde değişirsiniz, başka bir insan olursunuz. Karşınızdaki kişi de değişir tabii. Eğer fikrinizi gözden geçirmeye hazır değilseniz, kimseyle, hiçbir konuda tartışmaya girmeyin. Sadece değişime açık insanlar gerçek anlamı ile münazara edebilir. Yoksa egolarımız zihnimizi kapatır. İllaki haklı olma arzusuyla konuşanlar asla diyalog kuramazlar”

- “Kafa karışıklığı nimettir. Merak ise kutsaldır. Merak etmeyen insan gelişemez. Gelişmeyen insan yerinde sayar
- Öfkeli, dediğim dedik, kibir küpü tiplerle Tanrı konuşulmaz. Tanrı ancak, mütereddit (karar vermekte güçlük çeken), mütekâmil (Olgunlaşmış, gelişmiş, gelişkin), mütefennin (Alim, münevver, fen adamı),
mütevazı (alçakgönüllü) ve mürtefi ( İrtifâ eden, yükselen, yükselmiş ) insanlarla konuşabilirisin."
Havva’nın üç kızı- E.Şafak

Bu alıntıdan sonra Ersin'in önerisini denemeye değer.
Önce hemen herkesin ilgileneceği bir konu bulalım.
Çok yararlı.öğretici olacağını düşünüyorum.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

T
  • *
#26: 10 Eylül 2017, 19:10:22

Mütereddit, Mütefennin ve Mürtefi kelimelerini sözlüğe bakmadan, cümle içinde doğru kullanabilen birinden tanrı tanımını dinlemeyi isterdim.  ;D

• IP logged

• *
#27: 10 Eylül 2017, 19:59:09
Bir konu bulacağız, süreyi belirleyeceğiz, katılacak kişiler belirlenecek. Canlı olunca iki saat filan sürüyor bu. Ama sanal dorum ortamında daha da uzatabiliriz. Bir ya da iki gün olabilir.

Moderatörün tartışmaya katılıp katılmayacağı ayrıca karar verilecek bir detay. Bence katılmalı. Örnek Bülent moderatör olsa, bu sefer bülentin fikirleri eksik kalacak. Ama aynı zamanda bu basit bir moderasyon işi de değil. Belli bir bilgi birikimi de gerekiyor yönetmek için kanımca..

Deneyelim bir .. Ne kaybederiz.. Hatta şimdi müthiş bir fikir geldi aklıma. Tiryaki sevmiyor ya böyle süreli, moderatörlü işleri. O olsun konu moderatörü.. Nasıl fikir ama.. 

böylece bunlara muhatap olmaz. :)
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#28: 10 Eylül 2017, 20:27:29
Bir şekilde sokacağım seni de diyorsun yani :) Bu bir kaç gün vaktim olacağını sanmıyorum. Ancak okuyabilirim.

• IP logged

n

nuri_kongur

#29: 10 Eylül 2017, 21:39:52
Bence süreden ziyade konunun olgunlaşması belirleyici olsun. Sanal ortamda zaman ve mekan sorunumuz yok nasılsa.

• IP logged

Yukarı git