Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tekne fiyatları..

• *
Tekne fiyatları..
OP: 09 Mart 2017, 05:11:58
Neredeyse 4 yıl olacak Tayo Mar 'ı satın alalı. Bir de bir yıl boyunca araştırmışlığım var. eder 5 yıl. Artık alışkanlık oldu beş yıldır malum sitenin satılık tekne ilanlarını takip ederim.

İki nedeni var bunun. Satış şekillerinden ve yazılarından , çok farklı tiplemelerle karşılaşıyorsunuz. İkincisi ise tkip ettiğim tekneler var ve fiyat artışları gerçekten ilgi çekici.

Beş yıl önce ciddi sayıda ahşap tekne vardı satılık. Şimdilerde çok az. Fiyat artışları iki klasmanda çok ilgi çekici.

Örneğin bir tekne biliyorum, takip ettiğim süreçte iki kez el değiştirdi. Tekne 50 bin TL ye satıldı, Yeni alan bir ay sonra 90 bin TL ye satışa koydu. Hala duruyor satılacak.

30 40 bin TL bandındaki tekneler, artık 80 bin TL den aşağı değil. Akıl dışı, yahu teknen iki yıl daha eskidi. Artık ekonomik ömrünü doldurmuş , sen fiyatı iki katına çıkarmışsın. Hay maşallah.

Bir de ilan yenileyenler var. Teknenin 3 yıl önceki ilan fotoğrafları yazıları dahi aynı. Fiyat ta uçuk.. Dayanamadım teknesini neden satmadığını bir müşteri gözü ile anlatan bir mail attım. Hiç bir şey değişmedi. İlan durup duruyor. :)

Yine geçenlerde 98 model diye sunulan bir tekne 77 model çıktıydı. Sahibi de duyunca şaşırdı. Ekonomik ömrünü tamamlamış bu tekne için istenen bedel 80 Bin TL idi. Ben 30 bin Tl önerdim. Anlaşamadık:)

Bir de şu yapılan masraflar, ödenen kiralar da dahil ediliyor ya fiyatlara. Adam tekneyi almış. iki yıl marina parası ödemiş, bir yıl karaya almış filan falan. Bir bakıyorsunuz b bedeller de teknelerin satış fiyatına eklenmiş. Teknenin fiyatı çıkmış 3 katına. el insaf.

Piyasa fiyatlarını şişiren ise , markalı sıfır tekne fiyatları. Bunlarn ikinci elleri neredeyse sıfır fiatı ile aynı. Hatta geçenini dahi gördüm.

Çünkü sıfır marka tekneler hep problem çıkarıyormuş. Bu arkadaş, kullana kullana tekne artık problem çıkarmaz hale gelmiş. O yüzden pahalıymış sıfırından.

Yeni hobim artık bu. Bu tür ilanları aayıp, pazarlık ediyorum. sorular soruyorum. eh , piştik ya biraz, çok can alıcı sorular soruyorum.

Mesela 78 model bir yelkenli ilanı arıyorum. en son vanalar ne zaman değişmiş diye soruyorum mesela. Ya da iki yıllık bir tekne arıyorum. O fiyatını biliyorum ya. Direk soruyorum yahu bunun sıfırı şu para diye..

Geçen sene Ahmet 'in teknesini alırken , başkaca bir tekneye daha bakmıştık. Sahibi ile gitmeden ben telefon ile görüşüp , randevu almıştım.

Konuşma sırasında , teknenin sahibi , marinanın hatası yüzünden bir de tüm karinayı siyaha boyadıklarını anlatıyordu. Karaya aldıklarında marinanın basınçlı alt yıkama suyu yüzünden , teknenin bütün altındaki boya da gidivermiş..  ;D Yeniden boyamak zorunda kalmışlar.  ;)

Ahmet , ısrarla bu tekneyi de görmek istedi. Ben içine bile girmedim. Can hocamın yüzünü görmeliydiniz. en komiği Ahmet idi ama. Satıcı bizim bir şekilde alıcı olduğumuzu anladı, anlatıyor da anlatıyor. Bu satıcı da ilginç bir örnekti.

BU kadar tekne konusunda hiçbirşey bilmediği halde susmadan konuşan bir tek bu arkadaşı gördüm ben. Ahmet kibarlığından dinliyor ya adamı. Dinledikçe sartıcı gaza geldi.Hepten konuşmaya başladı.  Zor kurtuldu bu Can hoca ile Ahmet adamın elinden.

Teknelerin fiyatlamasını bence en iyi Charter firmaları yapıyor. Her yıl fiyatından %10 düşüp, beşinci yıl tekneyi filodan çıkarıyorlar.

Bir de komisyoncular girdi devreye. Bunların yazı yazış sitilinden , eski emlakçı tayfası olduğu belli. Ya da benzer kafadalar.

Bilmem ne Marin güvencesi ile .. diye tabirler türedi. Sonunda hep marin var bir kere. Aynı emlak işinde olduğu gibi. Kendineemlakçı demeyen , bunun yerine gayrimenkul danışmanı, broker gibi sıfatlar koyan emlaçıların çoğu ne broker ne de gayrimenkul danışmanı çünkü.

Hani şu mahalle arasında yap sat yapan müteahhitler gibi.. "son iki daire , Bilmem ne  inşaat güvencesiyle " yazar ya. O son iki daire hiç bitmez  :)

Bu da öyle Öpücük marin güvencesi ile.. Nedir senin güvencen.. İlanda bir bilgi var mı yok.. Bunlaı da arıyorum. Soruyorum ne güvence veriyorsunuz diye.

Ozmoz yok dediniz diyelim. İki yı içinde ozmoz çıkarsa bedelini siz ödeyecekmisiniz? bunu satış sözleşmesine yazabilirmiyiz.?

Yok yazamayız.. E o zaman nedir senin verdiğin güvence?

cevap yok. Yazmış ilana öyle işte.. Öpücük Marin. güvenceyi de verdik.. Sonunda marin de var. Tamamdır.. Budur.

Ahmet 'e tekne ararken iki önemli kriterimiz vardı.

Birincisi "arıza " mal sahibi olacak. Yani teknesine bakan , ilgilenen , kullanan sahip olmalı. Bence en tehlikelisi yatmış, kullanılmayan tekneyi almak.

Teknenizi satarken dikkat edin.. Her an karşınıza çıkabilirim.  8)

• IP logged

• *
  • Arayanlar bulamaz , bulanlar arayanlardır
Ynt: Tekne fiyatları..
#1: 09 Mart 2017, 07:58:40
Ben de 2 yıldır s..com u Takip ediyorum. Hastalık haline geldi bırakamıyorum.
Fiyatlarda anormal bir yükselme var. Euro bazında %20-25 civarı. Üstüne euro artışı... Peki bu kadar ekonomik kriz ve turizm geliri azalmasına rağmen nasıl oluyor da fiyatlar tl bazında %40-50 artabiliyor??? Son gunlerde sıfır tc bayraklı teknelerde kdv %1 e dusmesi de fiyatları az da olsa etkilemeli idi ama kesmedi.... Ben bu soruya yanıt arıyorum....NEDEN
Kafamda bulduğum cevap şu. Sanayici tüccar son dönemde isini tasviye ediyor küçültüyor en azından yatırım yapmıyor. Açığa çıkan parası ve zamanını da denize yönlendiriyor. Sizce?
  • IP logged
I need your clothes your boots and your motocycle

• *
  • Bilen bilir
#2: 09 Mart 2017, 09:34:38
Madem bu kadar okudum dur bir Böke'ye takılayım dedim  ;D
Neredeyse 4 yıl olacak Tayo Mar 'ı satın alalı. Bir de bir yıl boyunca araştırmışlığım var. eder 5 yıl. Artık alışkanlık oldu beş yıldır malum sitenin satılık tekne ilanlarını takip ederim.
Neden işin mi yok,vaktin mi çok. Ben teknemi aldığımda uzun zaman bu işi bırakmıştım.
İki nedeni var bunun. Satış şekillerinden ve yazılarından , çok farklı tiplemelerle karşılaşıyorsunuz. İkincisi ise tkip ettiğim tekneler var ve fiyat artışları gerçekten ilgi çekici.
Bak bu konu da haklısın.Yazsan kitap olur.

Beş yıl önce ciddi sayıda ahşap tekne vardı satılık. Şimdilerde çok az. Fiyat artışları iki klasmanda çok ilgi çekici.

Örneğin bir tekne biliyorum, takip ettiğim süreçte iki kez el değiştirdi. Tekne 50 bin TL ye satıldı, Yeni alan bir ay sonra 90 bin TL ye satışa koydu. Hala duruyor satılacak.

30 40 bin TL bandındaki tekneler, artık 80 bin TL den aşağı değil. Akıl dışı, yahu teknen iki yıl daha eskidi. Artık ekonomik ömrünü doldurmuş , sen fiyatı iki katına çıkarmışsın. Hay maşallah.
Çünki o artık bir klasik diyebilirmiyiz hocam  ;)

Bir de ilan yenileyenler var. Teknenin 3 yıl önceki ilan fotoğrafları yazıları dahi aynı. Fiyat ta uçuk.. Dayanamadım teknesini neden satmadığını bir müşteri gözü ile anlatan bir mail attım. Hiç bir şey değişmedi. İlan durup duruyor. :)
Sen kafana takma ben onu hallederim.

Yine geçenlerde 98 model diye sunulan bir tekne 77 model çıktıydı. Sahibi de duyunca şaşırdı. Ekonomik ömrünü tamamlamış bu tekne için istenen bedel 80 Bin TL idi. Ben 30 bin Tl önerdim. Anlaşamadık:)
Kedi tecrübemi anlatayım;benim far out u almadan önce sahibi ile flörtleşmiştik.Üç dört yıl sonra malum sitede 38 feet moody diye bir ilanın sahibini arayınca bizim rahmetliyi sesinden tanımıştım.Sazan avlıyorlar diyebiliriz  ;D

Bir de şu yapılan masraflar, ödenen kiralar da dahil ediliyor ya fiyatlara. Adam tekneyi almış. iki yıl marina parası ödemiş, bir yıl karaya almış filan falan. Bir bakıyorsunuz b bedeller de teknelerin satış fiyatına eklenmiş. Teknenin fiyatı çıkmış 3 katına. el insaf.
Biz buna piyasa ekonomisi diyoruz,hemde çok serbest olanından.

Piyasa fiyatlarını şişiren ise , markalı sıfır tekne fiyatları. Bunlarn ikinci elleri neredeyse sıfır fiatı ile aynı. Hatta geçenini dahi gördüm.

Çünkü sıfır marka tekneler hep problem çıkarıyormuş. Bu arkadaş, kullana kullana tekne artık problem çıkarmaz hale gelmiş. O yüzden pahalıymış sıfırından.
Bak bu açıklama da hakikat payı var.Sıfır teknede vergi,nakliye(transfer),ilk alımda ve denemede çıkan arızaların onarımı,gerekli görülen ekstraların satın alınması ve başka mücbir sebepler yok.Bunlar ile giydirilişmiş fiyat oluşur.Bknz.2. el teknede fiyat oluşumunun temel nedenselleri.

Yeni hobim artık bu. Bu tür ilanları aayıp, pazarlık ediyorum. sorular soruyorum. eh , piştik ya biraz, çok can alıcı sorular soruyorum.

Mesela 78 model bir yelkenli ilanı arıyorum. en son vanalar ne zaman değişmiş diye soruyorum mesela. Ya da iki yıllık bir tekne arıyorum. O fiyatını biliyorum ya. Direk soruyorum yahu bunun sıfırı şu para diye..
Bak dur şimdi orada, bana söz hakkı doğdu.Benim far out 78 model.Tekneyi aldığım yıl motor deniz suyu giriş filitresi(vananın içinde değiştirdim,ama bu sayılmaz dersen,tuvalete denizden pompanın su çektiği vanayı değiştirdim.Ha neden o kadar çok vana değiştirdin dersen,İngiliz bütün metal vanaları bir topraklama ile teknenin tutyasına bağlamış.Herhalde bu nedenle vanalar bana göre hala sağlam ve pırıl pırıl.Değiştirdiğim vananın bağlantısı bir şekilde kopmuş ve o da tuvalet onarımı sırasında değişti.

Geçen sene Ahmet 'in teknesini alırken , başkaca bir tekneye daha bakmıştık. Sahibi ile gitmeden ben telefon ile görüşüp , randevu almıştım.

Konuşma sırasında , teknenin sahibi , marinanın hatası yüzünden bir de tüm karinayı siyaha boyadıklarını anlatıyordu. Karaya aldıklarında marinanın basınçlı alt yıkama suyu yüzünden , teknenin bütün altındaki boya da gidivermiş..  ;D Yeniden boyamak zorunda kalmışlar.  ;)

Ahmet , ısrarla bu tekneyi de görmek istedi. Ben içine bile girmedim. Can hocamın yüzünü görmeliydiniz. en komiği Ahmet idi ama. Satıcı bizim bir şekilde alıcı olduğumuzu anladı, anlatıyor da anlatıyor. Bu satıcı da ilginç bir örnekti.

BU kadar tekne konusunda hiçbirşey bilmediği halde susmadan konuşan bir tek bu arkadaşı gördüm ben. Ahmet kibarlığından dinliyor ya adamı. Dinledikçe sartıcı gaza geldi.Hepten konuşmaya başladı.  Zor kurtuldu bu Can hoca ile Ahmet adamın elinden.

Teknelerin fiyatlamasını bence en iyi Charter firmaları yapıyor. Her yıl fiyatından %10 düşüp, beşinci yıl tekneyi filodan çıkarıyorlar.

Bir de komisyoncular girdi devreye. Bunların yazı yazış sitilinden , eski emlakçı tayfası olduğu belli. Ya da benzer kafadalar.

Bilmem ne Marin güvencesi ile .. diye tabirler türedi. Sonunda hep marin var bir kere. Aynı emlak işinde olduğu gibi. Kendineemlakçı demeyen , bunun yerine gayrimenkul danışmanı, broker gibi sıfatlar koyan emlaçıların çoğu ne broker ne de gayrimenkul danışmanı çünkü.

Hani şu mahalle arasında yap sat yapan müteahhitler gibi.. "son iki daire , Bilmem ne  inşaat güvencesiyle " yazar ya. O son iki daire hiç bitmez  :)

Bu da öyle Öpücük marin güvencesi ile.. Nedir senin güvencen.. İlanda bir bilgi var mı yok.. Bunlaı da arıyorum. Soruyorum ne güvence veriyorsunuz diye.

Ozmoz yok dediniz diyelim. İki yı içinde ozmoz çıkarsa bedelini siz ödeyecekmisiniz? bunu satış sözleşmesine yazabilirmiyiz.?

Yok yazamayız.. E o zaman nedir senin verdiğin güvence?

cevap yok. Yazmış ilana öyle işte.. Öpücük Marin. güvenceyi de verdik.. Sonunda marin de var. Tamamdır.. Budur.

Ahmet 'e tekne ararken iki önemli kriterimiz vardı.

Birincisi "arıza " mal sahibi olacak. Yani teknesine bakan , ilgilenen , kullanan sahip olmalı. Bence en tehlikelisi yatmış, kullanılmayan tekneyi almak.
Benim tekne yatmıyor,ben içinde yatıyorum.Bu sayılır mı hocam  ???

Teknenizi satarken dikkat edin.. Her an karşınıza çıkabilirim.  8)
Tekne almaya karar verdiğimde Usta bana markalı tekne al her zaman belli bir fiyatı olur,bu işlerden vazcayarsan kolay satarsın buyurmuştu  :)xx
  • IP logged
DeDe

C

Can Özsel

#3: 10 Mart 2017, 15:27:16
Zaten pazarlik sonucu anlasilan ile ilk istenen fiyat arasindaki farktan da ortada bir gariplik oldugu anlasiliyor. Kimileri ya teknelerine farkli anlamlar yukluyor ya da mallari cok kiymetli.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

C

Can Özsel

#4: 14 Mart 2017, 13:24:06

Şimdi de Galericiler giriyor galiba bu işe. Baksanıza "az kullanılmış 37 feet hatasız tekne" olarak ilan vermiş adam.
Galerici varsa işin içinde cok kere düşünmek lazım. Simdi 2005 model teknenin hatasız olmasının pek imkanı yok, illa bir yerlerinde problemi vardır, dolayısıyla o yalan. Az kullanılmış olması da bence tekne icin pek iyi değil, onu da geçtik. Geriye kalıyor 37 feet. Gidenin tekne boyundan baslamasi lazım gerçekten 37 feet mi diye.
Bir ara da full+full diye tekne satmaya çalışan bir abi vardı ayni sitede. O da değişik idi.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#5: 14 Mart 2017, 13:41:15
Birde "muayyer" eklendimiydi tamamdır.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#6: 14 Mart 2017, 17:48:57
Elinden tamir bakım gelen için ,bence düzeltilebilir hafif kusuruı olan tekne iyidir. Hem satıcı dürüstçe söylediği için hemde fiyatta çok farkedeceği için.
  • IP logged

• *
#7: 14 Mart 2017, 21:00:58
Boyasız sigara içilmemiş bir de borusanın müdürünün teknesi.
  • IP logged

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
#8: 28 Temmuz 2017, 12:12:34
Şimdi 27 Ocak tan sonra alınmış ikinci ellerde TC geçişi mümkün değil. O yüzden de TC bayraklıların fiatları yükseliyor olabilir? ?0-?
  • IP logged

• *
#9: 28 Temmuz 2017, 14:24:03
Tekne aradığım dönemlerde Ahmet Reisin teknesi çok hoşuma gitmişti,içersine filan girdim dolaştım bayıldım tekneye.
Teos marinada bir tane hunter vardı,ilan sitesinde fotoğraflarında harika tekne görüntüsü vardı.
Sahibini aradım sahibi de ballandıra ballandıra anlattı teknesini:) 
Gittim teos marinaya fotoğraflarla teknenin alakası yok,teknenin içerisine girip çıkmam 15 .20 saniye.
Tekne beni alma diye yalvarıyordu:)uçak araba kiralama vs vs 600 tl uçtu gitti:)
İçimden ettiğim küfürleri yazamıyorum:)
Şuan aldığım tekneyi görmeden aldım gece saat 22 de telefonda el şıkıştık,tekneyi tanıyan tekne ile seyir yapmış 3 GEKO arkadaşla irtibata geçtim hiç kaçırma al dediler:) bilindik birinden tekne almanın faydalı olduğunu düşünüyorum.
eski teknemi ilana verdiğimde ilana söyle bir not düştüm,fotoğraflarda görüldüğü gibi,bir teneke hurda cıvata,gel gör beğenirsen alırsın,arkamdan laf söz istemem yazmıştım:)biri geldi gördü beğendi aldı ve gitti oh rahatım kulaklarım çınlamıyor:)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2017, 14:25:42 Gönderen: Ali Ünalan »
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
#10: 29 Temmuz 2017, 10:21:35
"Bayandan" yazan çıkacak mı acaba..😀😀

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
  • Bilen bilir
#11: 29 Temmuz 2017, 10:37:07
Dilek'ciğim BAYANDAN denmiyor ama İHTİYARDAN diyorlar :-[

Açıklaması da şöyle''Abraması daha kolay,daha küçük bir tekne alacağımdan''oluyor ;D

Bense bu günlerde CATALAC  katamaranlara takmış durumdayım ?0-?

Manal'da alargada daha iyi olacak gibi   \>>
  • IP logged
DeDe

• *
#12: 29 Temmuz 2017, 12:33:24
Ben de vade takas olur diyen cikacak mi merak ediyorum
  • IP logged

• *
    • instagram
#13: 30 Temmuz 2017, 21:51:34
Bu mantıkla sanırım tekne piyasasında en çok göreceğimiz DOKTORDAN ilanları olabilir..
Ersin Reisim şimdilik satmaya niyetim yok ama o gün gelirse ya ilan vermeden önce sizi ararım ya da sizin ilana erişiminizi engellerim sanırım  :D :D
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Kon Tiki
#14: 31 Temmuz 2017, 08:33:26
Ben 2003 model teknemi (B... Clipper 393) geçen sene malum siteden bulup almıştım. 65 K € istenmiş, 60 K €'ya anlaşmıştık. Bu sene aynı siteye baktığımda 70 K € fiyatlar görüyorum. Hatta 82 K € bile gördüm.

Sıfır tekne fiyatları (€ bazında) çok yükseldi onun yansıması mı? Sanmıyorum. Hatta € ₺'ye karşı %25 değer kazandı. ₺ kazanan bir Türk'ün alım gücü %25 azaldı.
Tekne sahipliği masrafları (marina, bakım, vergi, ...) çok mu düştü? Benim bildiğim hayır. Aksine €' nun değer kazanması nedeniyle göreceli daha pahalı hale geldi.
Tekne sahibi olmak bir anda moda mı oldu? Belki...

Tek bildiğim ben tekneyi alırken o sitede "yelkenli" başlığı altında yaklaşık 600 adet ilan vardı. Bugün baktığımda 435.

Ha, fiyat artışına arz azalması etki etmiş midir çok da emin değilim. Ama sonuçta tekne sahipleri illa da rasyonel davranacak diye bir şart yok ... Ben de teknemi satacak olsam 100 K € isterdim :)

Diğer yandan "broker" dan 92 K €'ya satılmaya çalışılan bir teknenin 2 ay sonra sahibinden 80 K €'ya piyasaya tekrar çıktığını da gördüm. Hele ki "hatasız, muhayiyer, baaayandan" tayfası piyasaya geldiyse daha neler görürüz. Sanırım "az kullanılmış, garaj teknesi" ilanı gördüğümüzde ikinci el tekne piyasası tüm destekleyici kurumları ile oluşmuş olacak.

• IP logged

Yukarı git