Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Karadeniz Çektirmesi

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ynt: Karadeniz Çektirmesi
#15: 02 Ocak 2017, 02:00:01
http://www.cembercimotorserviskitaplarikutuphanesi.com/vessel/turkish/GEB-nutku-1963.pdf

1963 yılına ait İTÜ kaynaklı bir çalışma. Henüz bulamadım, bir de kullanımlarına dair güzel bir makale vardı. Bulunca paylaşırım onu da.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Donatan Temsilcileri
#16: 02 Ocak 2017, 02:35:57
http://www.cembercimotorserviskitaplarikutuphanesi.com/vessel/turkish/GEB-nutku-1963.pdf

1963 yılına ait İTÜ kaynaklı bir çalışma. Henüz bulamadım, bir de kullanımlarına dair güzel bir makale vardı. Bulunca paylaşırım onu da.

Kitabın daha birinci sayfası Ahmet'in son yazdıklarını doğruluyor.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Donatan Temsilcileri
#17: 02 Ocak 2017, 02:50:19

Kitabın daha birinci sayfası Ahmet'in son yazdıklarını doğruluyor.

BU arada şahane karşılaştırmalar var.  Norveç ve Isveç Kosterleri ile bizim çektirmeleri karşılaştırmış. Bitiriverdim valla  bir çıpıda.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#18: 02 Ocak 2017, 09:09:13
Yahu ben bu konuyu karıştırmışım Ahmet'in açtığı bir diğer konu ile .. Neyse yakaladım..

Benim çocukluğumda , Pasaporttaki İzmir Ticaret Borsası önünde neredeyse hep bu Çektirilerden vardı. Ben hep gemi diye bunları bellemiştim çocuk aklımla.. Babamı beklerken uzun süreler hep bu teknelerin yük boşaltıp, ya da yüklenmesini izlerdim.

En çok şaşırdığım da öyle bir yüklerlerdi ki neredeyse bordası bile batardı.. Sonra zamanla yok oldular.Hatta bu süreci de iyi hatırlıyorum..Ahmet'in dediği gibi saç imalatı gemiler çoğalmaya başladılar.. Önce saç olanlar tek tüktü.. Sonra çektirmeler tek tük kaldılar. Sonra da yok oldular..

Hala bir tanesi Küçük yalı barınakta duruyor. Gezmiştim zamanında.. Dur bakayım fotoğrafları da olacaktı..
  • IP logged

• *
#19: 02 Ocak 2017, 09:24:24
Burada..

• IP logged

• *
#20: 02 Ocak 2017, 10:25:40

BU da civadranın resmi. ancak bence orjinalinin böyle olmaması gerek. Bu hali ile yelkenleri çekmesi çok zor..

• IP logged

• *
#21: 02 Ocak 2017, 10:39:22
Çok detaylı incelenmesi gereken çok ilginç bir çalışma.. İncelenen teknenin anladığım kadarı ile modeli yapılıp, deneylere tabi tutulmuş..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#22: 02 Ocak 2017, 16:32:17
Burada..

Bu Çektimeye pek benzemiyor.
  • IP logged

T
  • *
#23: 02 Ocak 2017, 16:43:26
Neden ?
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#24: 02 Ocak 2017, 17:16:26
Forma güzel ama üstyapı fazla kurcalanmış. Yine de güzel ama :)
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Donatan Temsilcileri
#25: 02 Ocak 2017, 17:29:38
Tiryaki nin yazdığı nedenle. Kemere hattı daha denize yakın olmalı sanki. Bu biraz gulet çektirme kırması.
  • IP logged

T
  • *
#26: 02 Ocak 2017, 17:32:38
 ;D Buyrun size üst yapı

• IP logged

• *
#27: 02 Ocak 2017, 17:53:17

Bal gibi çektirme işte.. Ulen bi yazı okudun, çektri ustası kesildin..  :)
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#28: 02 Ocak 2017, 18:00:38
Böke, her geçişte eriyerek bakardım o çektirmeye ama bu anasını ağlatmış oldukları gerçeğini değiştirmiyor :)
  • IP logged

• *
#29: 02 Ocak 2017, 18:06:01
evet, kibarca anasını ağlatmışlar diyelim. Bu arada aklıma bir şey geldi.. Cem Gür geçenlerde geleneksel teknelerei sevdirmek gerekir diyordu. Bunu alıp, içinde odalar filan da yapmışlar. BUna yelken çeksek iş görür mü acaba.. ?  Sahibi bu amaçla almış ancak pazarlayamamış.. Ne dersiniz.. ?
  • IP logged

Yukarı git