Benim görüşüm eğer tekne full arrma yelken yapıyorsa ve rüzgar üstüne ciddi şekilde çekiyorsa ben trimime cenova ile başlardım.
Cenovayı yavaş yavaş kapatarak cenovanın CE noktasını ileri ve tekne aksına doğru ve aşağı çekerek her iki yelkenin ortalamasının etki ettiği CE noktasını CLR ye yaklaştırmaya çalışırdım.
Sanki çelişkili bir trim gibi gözüküyorsa da aslında değil. Çelişki şurada. Tekneyi rüzgarüstüne dönem eğiliminden kurtaracak olan güç sanki cenova üzerinde görünüyorsa da durum öyle değil. Cnovanın CE noktası iler ikayınca toplam yelken alanının CE noktası da ileri kayıyır çünkü.
Ancak her yelkenli tekne sahibi bunu armasına ve tekneisinin salma ve kabuk özelliğine göre bunu denemeli diye düşünüyorum.
Bu kısımda yazdıklarınıza katılmıyorum.
Bir yelkenin (cenoa veya anayelken tek tek ele alalım) tekneyi rüzgar üstü veya altına döndürmeye sevk eden şey kuvvetin kütle merkezi etrafında (onu da direk olarak kabul edelim) döndürme etkisi. Fizikçiler buna tork der, mühendisler moment der. Moment diyelim.
Moment = Kuvvet x Kol boyu (basit kaldıraç denklemi)
Sizin bahsettiğiniz etki merkezi (CE) işte buradaki kol boyudur. Ancak döndürme etkisi için kuvvet de önemlidir. Hatta daha önemlidir çünkü gerek yelkenin toru ile gerek hücum açısı ile gerek de yelken alanı ile oynayarak kuvveti çok farklı ve esnek şekilde değiştirebiliriz. Salt CE konumu ile oynadığımız trimler bence minör trimlerdir. Esas işi kuvvet yapıyor çünkü. O yüzden sağanak vurduğunda tekne rüzgar üstüne dönmeye başladığında ilk yaptığımız anayelkeni boşlamak. Ana yelkeni boşlayınca hücum açısı düşüyor, dolayısı ile lift düşüyor dolayısı ile kuvvet düşüyor, dolayısı ile moment düşüyor ve tekneyi kontrol altına alabiliyorsunuz.
Sizin verdiğiniz örnekte cenovayı sararsam evet cenovanın CE'si öne kayar (dolayısı ile direğe olan mesafesi yani kol boyu artar) ama yelken alanı o kadar düşer ki lift (dolayısı ile kuvvet) daha büyük ölçüde düşer (çünkü iki boyuttan da düşüyor) ve net moment etkisi totalde düşmüş olur. Dolayısı ile tekne rüzgar üstüne daha şiddetli döner.
Yani belli bir trim aynı anda birden fazla faktör değiştirebiliyor. O yüzden benim usulümde salt CE konumu ile oynadığımız trimler minör trimlerdir dedim.
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier