Bu tekne ile ilgili çok sene önce Redaktör uyurken yelken basmış birisi olarak bir kaç söz söylemem gerekiyor.
Öncelikle tekneyi satmasına üzüldüm. Bence çok iyi bir tekne. Ancak tekne alırken bizim Kabaali ile belirlediğimiz iki kriter vardı. Birincisi Türk bayrağı olması idi. O artık bir problem olmadığından geçerliliğini yitirdi. Ancak ikinci madde hala geçerli ve her zaman geçerli olacak.
Kural şuydu. Tekne sahibinin "arıza " olması gerekiyordu. Arızalıktan kastımız takıntı derecesinde teknesine bakmak olarak düşünülmeli. Redaktör bu konuda fazlası ile arızalıdır.
Kıbrıs seyrinde diğer teknenin yağ ihtiyacı Masal 'ın yedekleri ile karşılandı. Yani demem o ki tekneye kimsenin bakmasına gerek yok. Kaptan yeteri kadar " arıza ". Ahmet ile bizim kritrerimizi fazlası ile karşılıyor.
Fiyatı bilmiyorum ama bu redaktör benim en fazla mal almayı sevdiğim kimselerdendir. Hiç bir konuda anlaşamadığımız ama nedense bir şekilde birbirimize sevgi ve saygımızın olduğu bu adam pazarlık etmeyi ve bir şeyi değerinden satmayı bilmez. Muhtemel fiyatı da düşük yazmıştır.
Sözün özü kim düşünüyor ise kaçırmasın derim. Hani kupon derler ya işte öyle bir yelkenli.
Bildiğim kadarı ile Masal'ın direği tasarım olarak benzer uzunlukta teknelerden çok az kısa. Yelken alanı da benzer boydaki teknelere göre yelken alanı küçük yani. Ancak dediğim gibi bu teknede yelken yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim ki bu Masal 'ın hızında bir eksiklik yaratmadığı gibi seyir sırasında ciddi bir konfor sağlıyor. Tekne zor bayılıyor yani. Bence zaten sırrı da burada. Malum tek gövde yelkenliler bayıldıkça yavaşlıyor. Yani öyle bir sınırda tasralanmış ki az bayılıyor olması ciddi avantaj oluyor.
Bu açıdan bakıldığında Masal misafirlerine kaptanının tersine müthiş bir konfor sağlıyor
Bunun çok başka bir avantajı da yelkenli seyirde kontrol kolaylığı. İki ay önce Masal 'ı Alanya Gazipaşa ileri istasyon şefliği olarak Gazipaşa'da ağırladık. Marinanın bekçisine iki yelkenli gelecek dediğimde verdiği yanıt " bu havada mı ? " diye sormak olmuştu.
İşte böyle sert bir havada gece seyrinde Masal marinaya yelken ile giriş yaptı. Kesinlikle söylemeliyim ki bu kaptanının yeteneğinden dolayı değildi:) Hadi itiraf edeyim son yıllarda redaktör geliştirdi bu yelken işini.
Sözün özü Masal kabuk- arma uyumu son derece iyi tasarlanmış , kolay abarılan bir yelkenli. Kamara konforu da son derece iyidir. Neden satıyor gerçekten anlamadım.