Birkaç gündür yakın çevremdeki teknelere bakma fırsatım oldu. Gitmişken satılık olmayıp da içini görmeme izin verenler de oldu. Bu kısa keşif gezimden edindiğim bilgi ve yorumlarım:
1) Kalite yönünden Jeanneau'nun, hemşehrisi Beneteau ve Alman Bavaria karşısında daha iyi olduğunu gördüm. Amel'di, Najad'dı filan teknelere bakmadım bile, boyumu aştığı için onları klasman dışı tutuyorum. Gerçi gözüme de çarpmadı. Görseydim, hiç olmazsa bi bakayım diye rica ederdim.
2) Ana yelkenin kesinlikle sarma yelken olmasına karar verdim.
3) 45feet ve üstü tüm teknelerin kıstaslarımı karşılayabilecek büyüklükte olduğunu gördüm. Her ne kadar binip görmesem de Jeanneau 52.2 ve hele de 54DS'nin benim kıstaslarımın bile hayli üstünde olduğunu farkettim ki; malum yabancı sitede bir 54DS var üstelik Türk bayraklı ve Türkiye'deymiş tam benlik anlayacağınız. Çamaşır, bulaşık, klima vs alayı var ve üstelik 7KVA jeneratörü var. Yani katamaran ya da trawler şart değilmiş bunu öğrendim.
4) Türk bayrak sevdasını da rafa kaldırmaya karar verdim.
5) Charter'dan çıkma olmayan teknelerin (bence) anlamsız fiyat farkı bu kıstasımı da ekarte etti.
6) Hırvatistan'dan bir teknenin Türkiye'ye getirilme maliyeti maksimum 5.000 Euro tutuyor. (Kendin getirebiliyorsan bunun yarısı)
7) Yıl olarak 2004 - 2008 aralığının da bütçeme uygun olduğunu fark ettim.
Sonuç: Yaz boyu keyfe keder bakınmalarım, sorup soruşturmalarım devam edecek. Cazip bir şey çıkmaması durumunda sezon sonu Hırvatistan'dan 2004 - 2008 arası bir Jeanneau alınacak. Şimdiki evdeki hesap böyle, "Du bakali nolcek"