Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Fiber tekne arıyorum

• *
  • Selamlar
Ynt: Fiber tekne arıyorum
#30: 07 Haziran 2020, 17:36:23
Rakı işi artık sorun değil. İstanbul Topkapı cıvarında bir firma çok güzel polikarbonat rakı bardağı yapıyor

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#31: 07 Haziran 2020, 17:39:41
Bu konunun yeri değil pek ama, biraz önce bir arkadaşımın ricası üzerine Beneteau temsilcisinin üst düzey bir yetkilisi ile konuştum. İşlerinin nasıl gittiğini sordum. Sadece Tuzla’dan bu sezon teslim etmeleri gereken 80 adet yelkenli varmış. Fabrikada teslimat sıkıntısı var diye şikayet ediyordu. Korona onlara hiç koymamış

• IP logged

B

Burak Doneray

#32: 07 Haziran 2020, 18:10:49
Senede 200 civarı  tekne satıyor Tezmarin. Türkiyeyi Beneteau'ya doyurdular. 50 feet tekneyi  nerdeyse  37 feet kaliteli bir tekne fiyatına satıyorlar. Büyükmü büyük işte.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 07 Haziran 2020, 18:17:06 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Selamlar
#33: 07 Haziran 2020, 20:52:03
Malum markalar piyasanın talebi üzerine 2010 yılından itibaren kalitelerini fena halde düşürdüler. Tik yerine iroko, paslanmaz yerine mümkün olduğu kadar aluminyum kullanarak.

Yalnız kalite isteyen müşteri grubunu kaçırmamak içinde farklı serilere başladılar. Beneteau ve Jeanneau Yacht serisi olursa, malzeme ve işçilik bir miktar daha iyi

• IP logged

• *
#34: 07 Haziran 2020, 22:42:14
Deniz Giray;   2014'de  yaptığı saha  çalışmasının anlatıyor ,   pazar paylarıda dahil olmak üzere  rakamsal verileri paylaşmış.

https://www.youtube.com/watch?v=_TyvxwQEg7A
  • IP logged

• *
#35: 07 Haziran 2020, 23:02:02
Senede 200 civarı  tekne satıyor Tezmarin. Türkiyeyi Beneteau'ya doyurdular. 50 feet tekneyi  nerdeyse  37 feet kaliteli bir tekne fiyatına satıyorlar. Büyükmü büyük işte.

Beneteau  tasarımcılarından  Olivier Racoupeau  aynı zamanda Amel vs tasarımcısı ; 
Delos ekibiyle  Amel  fabrikada yaptığı sohbet  çok ilginçti..

https://www.youtube.com/watch?v=F4D5rvGt1FQ

• IP logged

B

Burak Doneray

#36: 07 Haziran 2020, 23:56:43

Eskiden tasarıcılar

Beneteau  tasarımcılarından  Olivier Racoupeau  aynı zamanda Amel vs tasarımcısı ; 

Eskiden tasarımcılar yapım kalitesinde söz sahibiymiş Artık malesef her tersanede bu geçerli değil kabuk tasarımları tabiki gayet iyi sorun malzeme kalitesinde A sınıfı artık tekneler 6 kişi bin hop B sınıfı A dediğimiz şey Bofor 8 ve 4m üstü dalgaya dayanıklı demek kabaca .Okyanus sertifiası dedikleri olay.

3 Beneteau 50 bir tane amel 50  fiyatına aradaki farkı verenlerin aklı yokmu . Bu fiyat farkının masif mobilya olduğunu düşünen saf arkadaşlar var hala Hallberg Rassy  içine kral mobilya diyen denize yakışmıyor bunlar diye  yazdı bir denizimcisi arkadaş Yok center kokpit kuzey teknesiymiş diyede ezberlemişler O zaman tüm kuzey tekneleri center kokpit komedi gibi ülkeyiz.

Özetle tasarımlar çok ileriye gitmedi tam tersi tersanelerin isteklerine müşterilerin saçma sapan taleplerine boyun eğmek zorunda kaldılar mesleklerini sürdüreblmek için .Robert Perry bu boyun eğmeyenlere güzel bir örnektir yaptığı teknenin bir özelliğini modifiye etmeye çalışanlara cevabnı ilk elden en ağır şekilde vermeye devam ediyor Geçenlerde birisi bow sprit gereksiz demiş sökmeyi dünüyorum diye yazmıştı facebookta Çok ağır bir yanıt aldı ağzı bozuk biraz Bob amcamızın.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2020, 00:14:05 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Selamlar
#37: 08 Haziran 2020, 00:09:05
Çok satan markaların en büyük müşterileri charter firmaları olunca, beklentiler göreceli olarak aynı alanda daha çok konfor olarak özetlenebilir. O zaman fiyatı tutabilmek için doğal olarak malzeme ile oynuyorlar.

Somut bir örnektir. Jeanneau firması deck salon modelleri ile ciddi satış başarıları yakaladı. 2009 yılında 49 ve 54 ds üretimleri durdurularak, yerlerine 45 ve daha sonra 50 ds geldi. 49 ds’de fabrika çıkışı çıplak fiyat 255.000 € iken, yerine gelen 50 ds için başlangıç fiyatı 200.000 € seviyesine çekildi.
Bu başarıyı
-gövdenin riskli bölgelerinde Kevlar takviyeden vaz geçerek
- güverte aksamında paslanmazdan mümkün olduğu kadar aluminyuma dönerek
- aşağıda masif ahşap yerine ahşaba benzer lamine malzeme kullanarak sağladılar.

• IP logged

B

Burak Doneray

#38: 08 Haziran 2020, 00:33:25
Tekne boyları nasıl  böyle büyüyecek yoksa  Bütün sektör kaliteden kıstı HR, Amel vb de bunlara dahil bu kadar kısabildiler rekabet edebilmek adına Amel de eski amel değil HR de .Tekneler daha kolay ulaşılabiir oldu artık amaca göre tekne var alayım her yere gideyim teknesi az artık. Bu  akımı ilk başlatanlar Amerikalılar Pearson Tersanesi halk tipi tekne konseptini fiberglas tekne üretimiyle başlattılar VW iş modeli gibi .Kötü  birşeymi değil  tabiki sadece tekne seçmek amaca göre evrildi. Bunu anlamak lazım 1990 lara kadar Beneteau Jeanneau Bavaria bambaşa teknelerdi hepsi 2000 den sonra yavaş yavaş Pearson iş modeline döndüler.

Herkes tekne sahibi olabilsin diye çıkılan yol  35 feet yetmez 50 olsun  şu an 62 lerdeyiz on sene içinde 70-75 büyük olsun bizim olsuna evrildi küçük tekne yapan kalmadı hoş almak isteyende kalmadı.İnsanoğlu işte az ile yetinmez hep daha fazlasını ister.Yeni jenerasyonun denizde yaşamak gibi bir isteğide yok zamanıda . Bakalım ileride neler göreceğiz
  • IP logged
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2020, 00:49:20 Gönderen: Burak Doneray »

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#39: 08 Haziran 2020, 12:06:18
Özetle tasarımlar çok ileriye gitmedi tam tersi tersanelerin isteklerine müşterilerin saçma sapan taleplerine boyun eğmek zorunda kaldılar mesleklerini sürdüreblmek için .Robert Perry bu boyun eğmeyenlere güzel bir örnektir yaptığı teknenin bir özelliğini modifiye etmeye çalışanlara cevabnı ilk elden en ağır şekilde vermeye devam ediyor Geçenlerde birisi bow sprit gereksiz demiş sökmeyi dünüyorum diye yazmıştı facebookta Çok ağır bir yanıt aldı ağzı bozuk biraz Bob amcamızın.

Benim teknelerimi kurcalamayın diyor adam. Bir şey bir yere koyduysak bir sebebi vardır diyor. Nasıl demişti, "dümen tutmadan gidebilen bir tekneye binmediyseniz benim teknelerimi almayın ve kurcalamayın" diye sert bir yorum yapmıştı.

Şimdilerde sipariş üzerine bir Baba 62 tasarlıyor ve sıkı durun sadece 2 kabin.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Bilen bilir
#40: 08 Haziran 2020, 12:45:53

Benim teknelerimi kurcalamayın diyor adam. Bir şey bir yere koyduysak bir sebebi vardır diyor. Nasıl demişti, "dümen tutmadan gidebilen bir tekneye binmediyseniz benim teknelerimi almayın ve kurcalamayın" diye sert bir yorum yapmıştı.

Şimdilerde sipariş üzerine bir Baba 62 tasarlıyor ve sıkı durun sadece 2 kabin.

Kabinin biri master kabin 2. si ise bilin bakalım ne olarak tasarlanacak.  ;D

Hadi sizi merakta bırakmayayım sıkı durun. Tekne ofis olarak kullanım için. Yani home ofis gibi.  :)xx
  • IP logged
DeDe

• *
#41: 09 Haziran 2020, 15:24:13
Birkaç gündür yakın çevremdeki teknelere bakma fırsatım oldu. Gitmişken satılık olmayıp da içini görmeme izin verenler de oldu. Bu kısa keşif gezimden edindiğim bilgi ve yorumlarım:

1) Kalite yönünden Jeanneau'nun, hemşehrisi Beneteau ve Alman Bavaria karşısında daha iyi olduğunu gördüm. Amel'di, Najad'dı filan teknelere bakmadım bile, boyumu aştığı için onları klasman dışı tutuyorum. Gerçi gözüme de çarpmadı. Görseydim, hiç olmazsa bi bakayım diye rica ederdim.
2) Ana yelkenin kesinlikle sarma yelken olmasına karar verdim. C:-)
3) 45feet ve üstü tüm teknelerin kıstaslarımı karşılayabilecek büyüklükte olduğunu gördüm. Her ne kadar binip görmesem de Jeanneau 52.2 ve hele de 54DS'nin benim kıstaslarımın bile hayli üstünde olduğunu farkettim ki; malum yabancı sitede bir 54DS var üstelik Türk bayraklı ve Türkiye'deymiş tam benlik anlayacağınız. Çamaşır, bulaşık, klima vs alayı var ve üstelik 7KVA jeneratörü var. Yani katamaran ya da trawler şart değilmiş bunu öğrendim. 8-)
4) Türk bayrak sevdasını da rafa kaldırmaya karar verdim. :'(
5) Charter'dan çıkma olmayan teknelerin (bence) anlamsız fiyat farkı bu kıstasımı da ekarte etti. :-[
6) Hırvatistan'dan bir teknenin Türkiye'ye getirilme maliyeti maksimum 5.000 Euro tutuyor. (Kendin getirebiliyorsan bunun yarısı)
7) Yıl olarak 2004 - 2008 aralığının da bütçeme uygun olduğunu fark ettim.

Sonuç: Yaz boyu keyfe keder bakınmalarım, sorup soruşturmalarım devam edecek. Cazip bir şey çıkmaması durumunda sezon sonu Hırvatistan'dan 2004 - 2008 arası bir Jeanneau alınacak. Şimdiki evdeki hesap böyle, "Du bakali nolcek" :)
  • IP logged

• *
#42: 09 Haziran 2020, 15:31:07
Hayirlisi olsun. Tekne boyu olarak 54 feetlere cikmissaniz tabiki talepleri karsilayacak boya cikmis oluyorsunuz. Ilk yazinizda belirtmis oldugunuz 41 ile 50 feet araliklarini dusundugunuzu yazdiginiz icin, ya da en azindan ben oyle algiladim, trawler onermistim.
 Insallah ginlunuze uygun bir tekne bulursunuz.
  • IP logged

• *
#43: 09 Haziran 2020, 16:03:25
Ben söyleyeyimde sonra keşke deme sevgiler.

41 feet'ten 50'ye çıktım öteye geçmem zor :)
Suavi kaptan;
o zaman yukarıdaki taleplerin hangilerinden vazgeştiğinizi  yazmak la başlıyabilirsiniz .
mesela tam boy ;bulaşık makinesi;deep freez ;büyük buzdolabı ;tam boy çamaşır makinesi hepsi birden 50 feet  mono tekneye olmaz.

Suavi kaptan ;
tam boylardan vazgeçip fabrikasyon marine makineler e yöneldiyseniz 50 -55 arası tekneler elbette var.
mesele sizin talepleriniz in boyutu . yoksa 42 feet teknede mutlu mesut yaşıyan bir çok dostumuz var.
Yakından gördüğünüzde daha iyi kararlar alacaksınızdır.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#44: 09 Haziran 2020, 16:14:31
Hayirlisi olsun. Tekne boyu olarak 54 feetlere cikmissaniz tabiki talepleri karsilayacak boya cikmis oluyorsunuz. Ilk yazinizda belirtmis oldugunuz 41 ile 50 feet araliklarini dusundugunuzu yazdiginiz icin, ya da en azindan ben oyle algiladim, trawler onermistim.
 Insallah ginlunuze uygun bir tekne bulursunuz.

Bence  tavsiyeniz doğruydu 42 feet bir trawler Yada cat fazlasıyla yeterli olurdu  fiyatlarıda 52-54  monohull ile yaklaşık aynıdır. 46 Feet hatta 50 feet monohul bir açıkdeniz yelkenlisi olmayan bir tekneye tam boy çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi ,6kw jeneratör ,çift klima sığdırabilen varsa helal olsun derim . 52 -54 boylara çıktıktan sonra bile bence hala bu tam mümkün değil .

Gerçeklerle yüzleşilince resim tam ortaya çıkar zaten . Bize hayırlı olsun gönlünüze göre olsun demek düşer .Sevgiler.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Haziran 2020, 16:19:51 Gönderen: Burak Doneray »

Yukarı git