Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Fiber tekne arıyorum

• *
Fiber tekne arıyorum
OP: 02 Haziran 2020, 16:00:34
Uzunca bir aradan sonra tekrar merhaba dostlar

Başlıkta da belirttiğim üzere bir tekne arıyorum. Lafı uzatmadan nasıl bir şey istediğimi yazayım hemen. Öncelikle yıl boyu kullanabileceğim ve 2000’den sonra üretilmiş bakımlı bir fiber tekne olmalı. Charter’dan çıkmış, yorulmuş, kaza geçirmiş, yıldırım düşmüş bir tekne olmamalı. İçinde, birini çalışma ofisi gibi kullanabileceğim en az 3 adet çift kişilik kamarası olmalı. Biri master kamarada olmak üzere en az 2 adet banyo tuvalet olmalı. Teknenin içine tam boy bulaşık makinesi ve tam boy çamaşır makinesi koyabileceğim bir alanı olmalı ya da teknede var olmalı. Tabii bunları koyarken buzdolabı, derin dondurucu, fırın, eviye, tezgah, kap kacak dolabı gibi mutfağın standart donanımlarından feragat etmemeliyim. Tekne içinde Webasto ve biri master kamarada diğeri de salonda olmak üzere iki adet klima koyabileceğim yer olmalı ya da teknede var olmalı. Teknede 6.000Watt’lık dizel jeneratörü koyabileceğim bir yer de olmalı. Ana yelkenin de sarma yelken olması şart. Motor kesinlikle sorun çıkarmayacak temizlikte ve saatte olmalı. Direk, arma, yelkenler, vinçler, hasılı tüm seyir ekipmanları sorun çıkarmayacak yenilikte ve temizlikte olmalı. Tekne elektroniğinin de yeni ve sorunsuz olması gerekir tabii. Son olarak da Türk bayraklı olması tercih sebebim. Şimdi tüm bunları karşılayabilecek bir teknenin en az 41 feet olması gerekir diye düşünmüştüm ama konunun uzmanı bir dostum 50 feet teknelere bakmamı salık verdi. Ben söz dinlerim, büyük her zaman iyidir 8). Tabii ki tüm bu yazdıklarım evdeki hesaptır, eğer çarşıya uymazsa kıstasları esnetmek mümkün.

Malum satış sitelerine zaten bakıyorum, benim sizden ricam tanıdığınız, bildiğiniz, yanınızda, yörenizde böyle bir teknenin varlığından haberiniz olursa bildirmeniz ve yukarıda yazdığım kıstaslarım hakkında görüş ve önerilerinizi esirgememenizdir.

Bütçe nedir derseniz; hele bir tekneyi bulalım, üç aşağı beş yukarı anlaşırız. :)
  • IP logged

B

Burak Doneray

Ynt: Fiber tekne arıyorum
#1: 02 Haziran 2020, 17:32:18
Suavi 41 feet bir Katamaranda bu isteklerini karşılar illa tek gövde olsun diyorsan  50 ve üstü bu isteklerine cevap verebilir ancak.
Katamaranı ben tavsiye edermiyim Kesinlikle ederim Marina ücretini 50 üstü bir tek gövdeli gibi düşünürsen bundada bir sıkıntı yaşamazsın.
Katamaranların bana göre tek dezavantajı su üstündeki alan fazla olduğu için kolay rüzgardan etkilenir yanaşmalarda sorun çıkarır gibi gözüksede iki motor ile bu dezavantajdan avantaja dönüşüyor alışınca çok kolay idare edebilirsin. Orsaya  10-15 derece az girsin bir önemi yok katamaranlar çok hızlıdır asimetrik bir tek gövdeli gibi düşünebilirsin .inanılmaz çok artısı vardır. Yok ters dönerse düzelmez falan derler en azından Akdenizde böyle bir dalga yoktur .Bahtsız bedevi değilsen okyanustada böyle bir sorun yaşamazsın .Katamaran mantık evliliğidir Tek gövdeliler görücü usulü yada İlk aşk .😀

Hayırlısı olsun.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2020, 17:39:35 Gönderen: Burak Doneray »

• *
#2: 02 Haziran 2020, 17:53:26
Burak'cım başından beri verdiğin desteğe çok teşekkür ederim. Ben bir tekne edinene kadar da bu desteğinin süreceğine eminim. Ancak katamaran beni kesinlikle aşar. Tek gövde şimdilik kırmızı çizgim.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#3: 02 Haziran 2020, 17:57:47
Ben söyleyeyimde sonra keşke deme sevgiler.
  • IP logged

• *
#4: 02 Haziran 2020, 18:01:50

41 feet'ten 50'ye çıktım öteye geçmem zor :)
  • IP logged

• *
#5: 06 Haziran 2020, 00:19:25

Suavi kaptan;
o zaman yukarıdaki taleplerin hangilerinden vazgeştiğinizi  yazmak la başlıyabilirsiniz .
mesela tam boy ;bulaşık makinesi;deep freez ;büyük buzdolabı ;tam boy çamaşır makinesi hepsi birden 50 feet  mono tekneye olmaz.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#6: 06 Haziran 2020, 01:57:30
Monohull teknede sorun sadece yerde değildir 41-45 feet bir tekneye 6KW jeneratör 195+ kg hadi yer bulduk koyduk stabilite ne olacak ?

O kadar güzel katamaranlar varki  Broadblue 42 araştırın Eskileri bile nefis teknelerdir  . Catana gene öyle Yelken performansı çok iyidir Bali hariç  Lagoon  kesinlikle  gayet başarılı 2009 öncesi bazı design hataları olsada yeniler bence çok başarılı ve güzel . Leopard 40 çok memnun olanda var çok mutsuz olanda sanırım üretim standardında bir problem vardı ilk üretimlerde.Katamaranların birde temizlik derdi var o metrekareleri temiz tutmak için baya bir mesaisi var.

Bunları es geçmeyin yada neden bir Klasik Grand Banks olmasın yelkenli bir dingy alır yelken keyfini onla yaşarsınız  koylarda. Amaç denizde yaşamsa benim görüşüm tek gövde yelkenli çok doğru bir seçim değil .

Denizde yaşam zaten çok kolay bir şey değil önce bir deneyin 1 hafta tekne kiralayın keşke 1 hafta daha olsamı diyorsunuz yoksa arkanıza bakmadan evinizemi kaçıyorsunuz .Temmuz  Ağustos aylarında 1 hafta çok ızun bir süre .Benim için en azından böyle . Mevsim hep  bahar olsa deniz 28 derece Rüzgar 10-15 knot istediğim yönde esse hep  yaz kış havada 22 derece olsa Keşke demek gibi bir sey denizde konfor isteği .

Çok pozitif bir yazı olmadı ama ben böyle düşünüyorum.

Sevgiler.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#7: 06 Haziran 2020, 02:55:45
Olmazsa olmazlarınızı  Jeneratör 4KW Çamaşır makinesini Tekne için olan küçük Candy Markaya Bulaşık makinesini set üstü olana Klimayı bir taneye indirgeyin  bence daha gerçekçi olacaktır.

• IP logged

• *
  • Bilen bilir
#8: 06 Haziran 2020, 09:23:54

Suavi biraderim ben de fiber tekne arıyorum. İşte ortak noktamız burası. Aslında en öncelikli ortak noktamız denizi çok sevmemiz ve hep gözümüzün önünde istemememiz belki de. ;)

Şu an arada başımı klavyeden kaldırıp denize bakıyor ve devam ediyorum yazmaya. Yeni teknemi de çok seveceğimi biliyorum alabilirsem. Başımı kaldırıp ikisini de aynı anda görebilmenin zevkini bir düşün. Önümdeki koy her havaya kapalı yelken yapabileceğin bir tekneyi alıyorsun ve benim daha evvel yazdıklarımda işaret ettiğim tonoz yerine alargaya koyuyorsun.  Ar ko sitesinde belki benim yanımı belki de başka bir temeli satın alıp ya da yeni yapılmış satılık olan evlerden birini de alıp bana komşu oluyorsun. :)xx

Yok beni öyle 300 m. lik arsaya yapılmış tek tip planlar kasar dersen. Mordoğan sırtlarında Çatalkaya'da 3.5 dönüm içinde başlanmış birinci kat kaba inşaatında  olan villanın fiyatı 900 000 tl den 750 000 ye düştü. Sana orayı alırız. İnşaat bitince de bunca yıl neden müteahitlik yapmamışım diye üzülme ama.

Benim yaşıma geldiğinde ise iyi ki dedeyi dinlemişim deyip bana dua ediyorsun. ;D

• IP logged
DeDe

• *
#9: 06 Haziran 2020, 13:05:17

Suavi kaptan;
o zaman yukarıdaki taleplerin hangilerinden vazgeştiğinizi  yazmak la başlıyabilirsiniz .
mesela tam boy ;bulaşık makinesi;deep freez ;büyük buzdolabı ;tam boy çamaşır makinesi hepsi birden 50 feet  mono tekneye olmaz.

Mehmet kaptanım, dediğim üzere kıstasları esnetmem mümkün. Sizin de dediğiniz üzere hangisini ya da hangilerini esnetebilirim. Aslında tek gövde dışında hepsini. Yalnız şöyle bir tekne vardı ki daha görmeye gidemeden geçen hafta satıldı. Tekne 50 feet Bavaria Vision. İçinde klasik mutfak gereçleri haricinde ekstradan bir buzdolabı daha, bulaşık makinası, çamaşır makinası ve sıkı durun 3 tane de kliması ve jeneratörü vardı. Şimdi önümüzde böyle kaçan bir tekne olunca kıstaslarımın da öyle abartılı olmadığını düşünüyordum. Haydi, jeneratör 6KVA olmasın da 3KVA olsun, 2 klima olmasın da tek klima oluversin razıyım tabii ki. Özgür kaptanın Marlin'ini gördüm forumda, içinde devasa bir buzdolabı var ki nice evlerde yok öyle bir buzdolabı. İsteyince bazı şeyler oluyor gibi. Ancak dostlarla konuştukça ortaya yeni yeni sorunlar da çıkıyor. Örneğin ağırlık meselesi, örneğin makinaların atık su meselesi. O zaman 50 değil de 55'mi aramalıyım. Peki o Vision neydi öyle? Garip bir paradoks yaşıyorum. Yoksa sonunda Burak kaptanımın dediğine varıp kendimi koca bir katamaranın üstünde mi göreceğim?
  • IP logged

• *
#10: 06 Haziran 2020, 13:11:17
Monohull teknede sorun sadece yerde değildir 41-45 feet bir tekneye 6KW jeneratör 195+ kg hadi yer bulduk koyduk stabilite ne olacak ?

O kadar güzel katamaranlar varki  Broadblue 42 araştırın Eskileri bile nefis teknelerdir  . Catana gene öyle Yelken performansı çok iyidir Bali hariç  Lagoon  kesinlikle  gayet başarılı 2009 öncesi bazı design hataları olsada yeniler bence çok başarılı ve güzel . Leopard 40 çok memnun olanda var çok mutsuz olanda sanırım üretim standardında bir problem vardı ilk üretimlerde.Katamaranların birde temizlik derdi var o metrekareleri temiz tutmak için baya bir mesaisi var.

Bunları es geçmeyin yada neden bir Klasik Grand Banks olmasın yelkenli bir dingy alır yelken keyfini onla yaşarsınız  koylarda. Amaç denizde yaşamsa benim görüşüm tek gövde yelkenli çok doğru bir seçim değil .

Denizde yaşam zaten çok kolay bir şey değil önce bir deneyin 1 hafta tekne kiralayın keşke 1 hafta daha olsamı diyorsunuz yoksa arkanıza bakmadan evinizemi kaçıyorsunuz .Temmuz  Ağustos aylarında 1 hafta çok ızun bir süre .Benim için en azından böyle . Mevsim hep  bahar olsa deniz 28 derece Rüzgar 10-15 knot istediğim yönde esse hep  yaz kış havada 22 derece olsa Keşke demek gibi bir sey denizde konfor isteği .

Çok pozitif bir yazı olmadı ama ben böyle düşünüyorum.

Sevgiler.

Olmazsa olmazlarınızı  Jeneratör 4KW Çamaşır makinesini Tekne için olan küçük Candy Markaya Bulaşık makinesini set üstü olana Klimayı bir taneye indirgeyin  bence daha gerçekçi olacaktır.

Burak kaptanım kıstaslarımı esnetmesine esneteceğim de katamaran uymaz bana. O 50'lik Vision'ı gördükten sonra bayağı heveslenmiştim ama dediğin ağırlık konusu gerçekten sıkıntı. Sadece makinaların ağırlığı da değil, atık ve temiz su tankları da sıkıntı gerçekten.
  • IP logged

• *
#11: 06 Haziran 2020, 13:26:41

Suavi biraderim ben de fiber tekne arıyorum. İşte ortak noktamız burası. Aslında en öncelikli ortak noktamız denizi çok sevmemiz ve hep gözümüzün önünde istemememiz belki de. ;)

Şu an arada başımı klavyeden kaldırıp denize bakıyor ve devam ediyorum yazmaya. Yeni teknemi de çok seveceğimi biliyorum alabilirsem. Başımı kaldırıp ikisini de aynı anda görebilmenin zevkini bir düşün. Önümdeki koy her havaya kapalı yelken yapabileceğin bir tekneyi alıyorsun ve benim daha evvel yazdıklarımda işaret ettiğim tonoz yerine alargaya koyuyorsun.  Ar ko sitesinde belki benim yanımı belki de başka bir temeli satın alıp ya da yeni yapılmış satılık olan evlerden birini de alıp bana komşu oluyorsun. :)xx

Yok beni öyle 300 m. lik arsaya yapılmış tek tip planlar kasar dersen. Mordoğan sırtlarında Çatalkaya'da 3.5 dönüm içinde başlanmış birinci kat kaba inşaatında  olan villanın fiyatı 900 000 tl den 750 000 ye düştü. Sana orayı alırız. İnşaat bitince de bunca yıl neden müteahitlik yapmamışım diye üzülme ama.

Benim yaşıma geldiğinde ise iyi ki dedeyi dinlemişim deyip bana dua ediyorsun. ;D

Utku dedem, (dedem diyorum yaşınızdan dolayı değil forumda öyle tanındığınızdan ve samimiyetimdendir)
Her ne kadar forumda uzun süredir görünmesem de ara ara girip ne var ne yok diye bakıyor ve sizin yazılarınızı da zevkle okuyordum. Herkes gibi biz de emeklilik yıllarımızı nerede ve nasıl geçireceğimize yönelik tercihimizi çokca yazlık arayışından sonra tekne yönünde kullanmaya karar verdik. Ancak gördüğün üzere o bile olmuyor gibi. Güzelim Türkiye'de binlerce yazlıktan birini beğenemeyip tekneye yönelmek de garip zaten. Üstelik, kronik astım ve tansiyon hastası biri olarak deli cesareti gibi bir şey. Beğendiğimize gücümüz yetmiyor, gücümüzün yettiği de isteklerimizi karşılamıyor. Ancak şöyle bir gerçek var ki daha kaç yaz göreceğiz? O yüzden elimizi çabuk tutmaya karar verdik ve palas pandıras arayışa girdik. Belki de senin önerin en mantıklısı. Neden olmasın?
  • IP logged

• *
#12: 06 Haziran 2020, 15:46:46

Suavi kaptan;

Mehmet kaptanım, dediğim üzere kıstasları esnetmem mümkün. Sizin de dediğiniz üzere hangisini ya da hangilerini esnetebilirim. Aslında tek gövde dışında hepsini. Yalnız şöyle bir tekne vardı ki daha görmeye gidemeden geçen hafta satıldı. Tekne 50 feet Bavaria Vision. İçinde klasik mutfak gereçleri haricinde ekstradan bir buzdolabı daha, bulaşık makinası, çamaşır makinası ve sıkı durun 3 tane de kliması ve jeneratörü vardı. Şimdi önümüzde böyle kaçan bir tekne olunca kıstaslarımın da öyle abartılı olmadığını düşünüyordum. Haydi, jeneratör 6KVA olmasın da 3KVA olsun, 2 klima olmasın da tek klima oluversin razıyım tabii ki. Özgür kaptanın Marlin'ini gördüm forumda, içinde devasa bir buzdolabı var ki nice evlerde yok öyle bir buzdolabı. İsteyince bazı şeyler oluyor gibi. Ancak dostlarla konuştukça ortaya yeni yeni sorunlar da çıkıyor. Örneğin ağırlık meselesi, örneğin makinaların atık su meselesi. O zaman 50 değil de 55'mi aramalıyım. Peki o Vision neydi öyle? Garip bir paradoks yaşıyorum. Yoksa sonunda Burak kaptanımın dediğine varıp kendimi koca bir katamaranın üstünde mi göreceğim?

Suavi kaptanım;
2009 Da  aynı düşüncelerle araştırınca 440 logoon katamaran aldım senenin 6 -7 ayı eşim ve cocuklarla arkadaşlarımla teknedeyim. Sizin bahsettiğiniz teknelerdeki bulaşık ve çamaşır makinesi genelde tam boy değildir yakından görürseniz yarı hacimli bir çoğu
fabrikasyon takılabiliyor. Türkiye den ben temin edemedim.jeneratör deyince 3 adet klima ve de su yapıcı da çıkacaktır mutlaka 6 kw dan aşağı zaten sıkıntı .jeneratörler uzun zaman yazılı güçte pek çalışmaz.ben bu depolamaları ve makineleri yerleştirirken zorlandım size 50 feette kolay gelsin derim. Katamaranları kendi boyunun 1,5 katı mono tekneyle karşılaştırın yani 45 feet 67 feet mono ya denk gelir .
bana göre daha derli toplu ve çift makinden dolayı liman içi manevrada daha başarılıdır . yelken de de orsa seyri hiç bahsedildiği gibi değil 30 derece zahiri rüzgarda orsaya rahatlıkla girer ,gövde den ve ağırlıktan  dolayı esas performans 12-15 knotlar da başlar.  Elbette bütçeye uyarsa.
Geçmişte 22 metre gulet kiralardık şu an katamaranın alanı ve yol konforu çok daha iyi deneyimleyin bence.
  • IP logged

• *
#13: 06 Haziran 2020, 16:13:00

Suavi kaptan;

Suavi kaptanım;
2009 Da  aynı düşüncelerle araştırınca 440 logoon katamaran aldım senenin 6 -7 ayı eşim ve cocuklarla arkadaşlarımla teknedeyim. Sizin bahsettiğiniz teknelerdeki bulaşık ve çamaşır makinesi genelde tam boy değildir yakından görürseniz yarı hacimli bir çoğu
fabrikasyon takılabiliyor. Türkiye den ben temin edemedim.jeneratör deyince 3 adet klima ve de su yapıcı da çıkacaktır mutlaka 6 kw dan aşağı zaten sıkıntı .jeneratörler uzun zaman yazılı güçte pek çalışmaz.ben bu depolamaları ve makineleri yerleştirirken zorlandım size 50 feette kolay gelsin derim. Katamaranları kendi boyunun 1,5 katı mono tekneyle karşılaştırın yani 45 feet 67 feet mono ya denk gelir .
bana göre daha derli toplu ve çift makinden dolayı liman içi manevrada daha başarılıdır . yelken de de orsa seyri hiç bahsedildiği gibi değil 30 derece zahiri rüzgarda orsaya rahatlıkla girer ,gövde den ve ağırlıktan  dolayı esas performans 12-15 knotlar da başlar.  Elbette bütçeye uyarsa.
Geçmişte 22 metre gulet kiralardık şu an katamaranın alanı ve yol konforu çok daha iyi deneyimleyin bence.

Teşekkürler Mehmet kaptanım, deneyimlere daima kulak veren biri olarak bu işin yavaş yavaş beni aşacağını anlıyorum. 41'den 50'ye oradan 67'ye mümkünü yok yetişemem.  :-[
  • IP logged

• *
#14: 06 Haziran 2020, 16:20:59
 Suavi Bey, siz aslinda bir trawler ariyorsunuz. Yazdiginiz butun istekleri karsilar. Yukarida da zaten Burak Bey size bu konudan bahsetmis.
42 yada 50 feet bir trawler sizin taleplerinize cok rahat karsilayacaktir.
  • IP logged

Yukarı git