Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: POLAR GRAFİĞİ "İSPATLAMAK"

• *
Ynt: POLAR GRAFİĞİ "İSPATLAMAK"
#15: 06 Mayıs 2020, 12:49:09
Mücahit Reisim, video fıkra ile bitiyordu, hadi bir tane de burada anlatayım:

Bektaşi diyar diyar dolaşırken yolu bir köye düşer. Köydekiler dindar insanlar, sorgusuz sualsiz adamı camiye sokarlar, efendim derler burada adettir misafire teklif ederiz namazı siz kıldırın diye. Bektaşi peki der, geçer imamete... Öyle bir namaz kıldırır ki cemaat feyzinden bayılacak gibi olur.

Tabi namazdan sonra hemen etrafını sararlar, efendim kiminle müşerref oluyoruz biz acaba diye. Hayırdır der bektaşi ne oldu ki? Hayatımızda kıldığımız en güzel namazdı bu derler. Bir tanesi ben Kabe'yi gördüm der.

Bektaşi elini sallar, oo der siz beni bir de abdestli görün...  ;D

Abdest = (karatahta + tebeşir + bıyık)  :D
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
  • Bilen bilir
#16: 06 Mayıs 2020, 13:29:41
Denel fizik ve denel kimyadan çakınca 5 yıllık ziraat fak. 6 yıla çıkmıştı. :)
Anadolu'nun yanık bağrından gelen dede saf saf o koca teksirlerin tamamını çalışırdı.
İmtihan korkusu olan ben deniz bir yerde takıldığım anda kilitlenir ve sonrasını getiremezdim.
Sınav kapısında 2 kişi şu çıkacak,bu çıkacak muhabbeti yapıyorlardı en son çaktığım sınavdan önce. :o
Sınavda vatandaşın dediği çıktı. Ben ise yine kilitlendim. Çıkınca bekledim ve yakaladım adamı, nereden bildin deyince öyle bir baktı ki, utandım.Elinde eski yılların soruları vardı ve başladı anlatmaya.Şunlar şu yılın bunlar bu yılın falan filan. Zar zor aldım eski soruları elinden ve o günden sonra kitabın tamamını çalışıp sonradan sorulara cevap çalışmaya başladım. İş o noktaya geldi ki sürekli derslere girdiğim için  % 20 olan yeni soruları bile tahminlemeye başladım. Ama hiç bir dönemde grafik çıkaracak duruma gelemedim.
Hocamızı hasseten tebrik ediyorum.  :)xx
  • IP logged
DeDe

B

Burak Doneray

#17: 08 Mayıs 2020, 17:52:19
Bu konunun bu şekilde kapanmasına gönlüm razı gelmiyor. Fizikçi arkadaşlar yazmayacaksa bu konu eksik kalacak. Mücahit reisten özellikle bekliyorum bu konuda anladıklarını yazmasını.

Polar diagramın bize faydasını bu bilgiyi nerede nasıl kullanacağımız yazilmali .Kimse yazmayacaksa  ben sözelcilerin de anlayacağı dilde yazacağım. Top fizik ekibinde. Kolay gelsin.😎
  • IP logged
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2020, 17:59:18 Gönderen: Burak Doneray »

e

erdal duran

#18: 08 Mayıs 2020, 20:19:53
   Ben fazla yazmıyorum ama sürekli forumdayım ve her satırı takip ediyorum. Ben öğrenmek istiyorum, yazılırsa sevinirim.
  • IP logged

• *
#19: 08 Mayıs 2020, 22:52:54
Dediğim gibi video bir ders formatında hazırlandığı için dört başı mamur bir matematiksellik içeriyor. Ben kısacık bir özet yapmak adına şunu söyleyebilirim ekstra not olarak:

1. Benim kurduğum basit modelde tekne ve yelken üzerindeki sürükleme kuvvetlerini (videoda F_{DR}) dahil etmeye dahi gerek yok. Esas aktörler yelkenin taşıma kuvveti ve suyun sürükleme kuvveti olarak kabul edilirse ana hatları ile mantıklı bir polar grafik türetilebileceğini gösterdim.

2. Bağıl hız mevzusu olayın kilit noktasıdır çünkü taşıma kuvveti ona göre yön alır ve yazılır. İşi karıştıran şey de odur çünkü bağıl hız da dolaylı olarak tekne hızına ve rüzgar hızına bağlıdır. İşte bütün bu etkiler üst üste koyulunca videodaki 4. derece denklem çıkıyor ortaya... (Ben meslek hayatımda 4. derece denklem çözme ihtiyacı olan başka bir problemle karşılaşmadım, o açıdan da ilginçti...  :) )

3. Modelin basit kaldığı ve açıklayamadığı hususlar:
I .Pupada tamamen patlıyor. (Çok da önemsemedim bunu açıkcası, ilgimi çekmedi çünkü...)
II. Tekne hızının rüzgar hızına göre ölçekli davrandığı argümanı fazla basitleştirilmiş birşey mesela, gerçekte öyle değil elbette. Farklı rüzgar hızlarındaki polarlar tam da birbirinin ölçeklenmiş hali değil...
Bu mevzu fizikte "non-linear" etkiler dediğimiz husus işte... Çok daha kapsamlı ve doğru bir model için akışkanlar mekaniği denklemlerinin havada uçuşması lazım... Benim yaptığım gibi basit bir kuvvetler dengesi denkleminden ibaret olmayacaktır o zaman ve
ben kendi yaptığım işe "basit" dediğim için eleştirenler o etkilerin dahil edildiği ve Navier-Stokes denklemlerinin filan havada uçuştuğu bir videoya ne der acaba...  :D Biraz da anlaşılır kalmak istedim elbette...

Neyse şimdilk aklıma gelenler bu kadar...

• IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#20: 09 Mayıs 2020, 00:33:14
Bu konunun bu şekilde kapanmasına gönlüm razı gelmiyor. Fizikçi arkadaşlar yazmayacaksa bu konu eksik kalacak. Mücahit reisten özellikle bekliyorum bu konuda anladıklarını yazmasını.

Polar diagramın bize faydasını bu bilgiyi nerede nasıl kullanacağımız yazilmali .Kimse yazmayacaksa  ben sözelcilerin de anlayacağı dilde yazacağım. Top fizik ekibinde. Kolay gelsin.😎

Ben teori ile pratiğin ilişkisini gözlemlemek adına çok önem veriyorum olası katkılarınıza Burak Reis'im, söylemek istedim.  :)
  • IP logged

B

Burak Doneray

#21: 09 Mayıs 2020, 16:28:21
Bir teknenin Polar diagramını çıkarmak için Doğan Erbahar'ın yaptığı deneysel çalışmadan çıkardığı sonuç doğrudur Bir teknenin polar diagramını eksik parametrelerle ölçüm yapmadan çıkaramazsınız .

Polar diagramın ne olduğunu hangi ölçümlere ihtiyacınız olduğunu kullanmanız gereken software hangisidir polar diagram  için veriler girildikten sonra Teknenin yapısından hepimizin polar diagramla karıştırdığı Speed Guide elde ederiz  Bundanda Speed target .

Öncelikle bu konuyu size 47 sayfa yazı yazarak anlatabilirim , 5 sayfa yazı ile anlatabilirim yada  hepinizin ilgisini çekecek hatta arayıp Benim tekneminde speed guide'ı nı bulabilirmisin yapabilirmisin diyeceğiniz bir yöntemlede anlatabilirim .

Yarışan her teknenin polar diagramı vardır bu Rating kuruluşunun bedeli karşılığında birbirinden farklı tekneleri farklı rotalarda farklı deniz koşullarında eşitleme yapabilmesi için tek yoldur . Mesela ORC.

Öncelikle bir polar diagram gördünüzmü hayatınızda önemli.Yaklaşık 16 sayfadan oluşur teknenizin herhangi bir havada kaç derece yatacağına camadan oranına ,hızına kadar tüm  veriler mevcuttur .

Hadi biraz ilgi uyandıralım önce Bülent'in kulaklarını çınlatıp bir Bavaria 34 speed guide'ı ile başlayalım size soru bu bir polar diagrammıdır ?

Bu bir polar diagram değildir Teknenin verilerinden oluşturulmuş .Speed Guide dır.

Burdaki veriler kısıtlıdır 20 knot havaya ve orsadan pupaya spinnaker dahil hız verilerini ve orsa ve pupada VMG nizi gösterir

Daha detaya  inelim sizin için abarrtım her açıda 60 knota kadar polar verisini kullandığım software ile çıkarttım.bu tablodan ne anılıyoruz bakalım.

Biraz inceleyelin sonra devam edeceğim .

• IP logged

• *
#22: 09 Mayıs 2020, 16:36:15
Şahsım adına 47 sayfa yazıyı tercih ederim.  :)

Benim tekne Azuree 35 model (evet yazı ile otuz beş) ve tersanesi dahil hiçbir yerde verisi yok, veya ben bulamadım... ama her şeyinden yarışcı olduğu belli. Ve polar diyagramını bilmeyi görmeyi veya çıkarmayı çok isterim.

Hemen sorular:
1. speed guide ile polar diyagram arasındaki farkı anlamadım?
2. siyah tablo ne anlama geliyor?
  • IP logged

• *
#23: 09 Mayıs 2020, 16:37:58
Bir de kullandığınız yazılıma erişim ücretsiz midir? Alıp oynayabilir miyiz biz de?
  • IP logged

B

Burak Doneray

#24: 09 Mayıs 2020, 17:01:17
Polar diagramın bu speed guide ile nasıl bir bağlantısı olabilir. Sadece speed guide çıkartmak içinmi polar diagram çıkarılır.

Polar diagram verileriniz elinizdeyse yapabileckleriniz ekleyebileceğiniz parametreler artar yukarıdaki tablolar dalgasız akıntısız gust olmadan yaklaşık hızlardır.

Polar diagram ile dalga boyunu, rüzgara göre açısını ve rüzgarın kaç derece drise ettiğini verilere ekleyerek bu speed guide'ı mevcut koşullara göre yapılandırabilirsiniz.

Bunlar ne işimize yarayacak bize ne öğretecek bu bilgileri nerede ne zaman kullanacağız bu sorulara cevap vermeden konuyu anlatmaya girmek istemiyorum.

• IP logged

B

Burak Doneray

#25: 09 Mayıs 2020, 17:18:55
Şahsım adına 47 sayfa yazıyı tercih ederim.  :)

Benim tekne Azuree 35 model (evet yazı ile otuz beş) ve tersanesi dahil hiçbir yerde verisi yok, veya ben bulamadım... ama her şeyinden yarışcı olduğu belli. Ve polar diyagramını bilmeyi görmeyi veya çıkarmayı çok isterim.

Hemen sorular:
1. speed guide ile polar diyagram arasındaki farkı anlamadım?
2. siyah tablo ne anlama geliyor?

Teknenizin tasarımcısının adını  yazarsanız bakabilirim . Humphreys Olabilirmi ?

47 sayfa yazı çok yorucu olacaktır ben size kitabını yollayayım kullanacağınız software VPP 500 euro fiyatı var bence ihtiyacınız yok . Teknenize ORC serrifika çıkartırsanız sağlıklı bir speed guide edinmiş olursunuz  Rating 1 üzeri çıkacaktır hızlı güzel bir tekneniz var.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Mayıs 2020, 17:26:13 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

#26: 09 Mayıs 2020, 17:40:40
Azuree 35 speed guide buyrun

• IP logged

B

Burak Doneray

#27: 09 Mayıs 2020, 17:42:00
Yarın devam edeceğim .
  • IP logged

B

Burak Doneray

#28: 09 Mayıs 2020, 17:43:31
Bavaria 34 Azuree 35 e karşı yarın bunu inceleyeceğiz öyle gelişti olaylar. 8) Hangi yolla anlatacağımda anlaşıldı herhalde.Umarım keyif alırsınız.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Mayıs 2020, 17:50:23 Gönderen: Burak Doneray »

• *
#29: 09 Mayıs 2020, 17:51:13
Azuree 35 speed guide buyrun

Çok makbule geçti bu çok teşekkürler...

• IP logged

Yukarı git