Dediğim gibi video bir ders formatında hazırlandığı için dört başı mamur bir matematiksellik içeriyor. Ben kısacık bir özet yapmak adına şunu söyleyebilirim ekstra not olarak:
1. Benim kurduğum basit modelde tekne ve yelken üzerindeki sürükleme kuvvetlerini (videoda F_{DR}) dahil etmeye dahi gerek yok. Esas aktörler yelkenin taşıma kuvveti ve suyun sürükleme kuvveti olarak kabul edilirse ana hatları ile mantıklı bir polar grafik türetilebileceğini gösterdim.
2. Bağıl hız mevzusu olayın kilit noktasıdır çünkü taşıma kuvveti ona göre yön alır ve yazılır. İşi karıştıran şey de odur çünkü bağıl hız da dolaylı olarak tekne hızına ve rüzgar hızına bağlıdır. İşte bütün bu etkiler üst üste koyulunca videodaki 4. derece denklem çıkıyor ortaya... (Ben meslek hayatımda 4. derece denklem çözme ihtiyacı olan başka bir problemle karşılaşmadım, o açıdan da ilginçti...

)
3. Modelin basit kaldığı ve açıklayamadığı hususlar:
I .Pupada tamamen patlıyor. (Çok da önemsemedim bunu açıkcası, ilgimi çekmedi çünkü...)
II. Tekne hızının rüzgar hızına göre ölçekli davrandığı argümanı fazla basitleştirilmiş birşey mesela, gerçekte öyle değil elbette. Farklı rüzgar hızlarındaki polarlar tam da birbirinin ölçeklenmiş hali değil...
Bu mevzu fizikte "non-linear" etkiler dediğimiz husus işte... Çok daha kapsamlı ve doğru bir model için akışkanlar mekaniği denklemlerinin havada uçuşması lazım... Benim yaptığım gibi basit bir kuvvetler dengesi denkleminden ibaret olmayacaktır o zaman ve
ben kendi yaptığım işe "basit" dediğim için eleştirenler o etkilerin dahil edildiği ve Navier-Stokes denklemlerinin filan havada uçuştuğu bir videoya ne der acaba...

Biraz da anlaşılır kalmak istedim elbette...
Neyse şimdilk aklıma gelenler bu kadar...
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier