Değerli reisler,
Malumunuz karantina koşullarinda üniversite derslerini evden verildiği için elimiz bir miktar bilgisayar ekranından ders anlatmaya alıştı. Bu vesile ile uzun süre önce kağıt üzerine karalamış olduğum bir çalışmamı bir ders formatında hazırlayıp youtube kanalıma yükledim.
Bu videoda yelkenli bir teknenin yaygın olarak "polar grafik"i olarak bilinen hız-rüzgar açısı karakteristiğinin temel prensiplerden yola çıkarak nasıl ispatlanabileceğini ve hatta hesaplanabileceğini gösterdim. Sonra da örnek bir tekne için bir polar grafik çizdirdim.
Malumunuz polar grafik bize hep "tekne tasarimcilari tarafından hesaplanıp yayınlanır" diye sunulur. Bu bağlamda bu konudaki "gizemi" biraz olsun kaldırmak ve bu bilgiyi daha erişilebilir yapmak adına faydalı olacağını ümit ediyorum. Burada kullandığım metot ne Türkçe ne İngilizce hiçbir kaynakta görmediğim, rastlamadığım kendi orjinal yaklaşımımdır.
Videoyu takip edebilmek için lise seviyesinde matematik ve üniversite 1 seviyesinde fizik bilgisinin yeterli olacağını düşünüyorum.
Matematiksel altyapı olarak: Üçgen bağıntıları (kosinüs ve sinüs teoremi), temel seviyede analitik geometri
Fizik altyapısı olarak: Hareket kanunları, bağıl hız kavramı, vektörler, vektör toplamı ve çok elemanter seviyede akışkan mekaniği
konuları üzerine kuruludur. Ancak bu konuların her biri zaten videoda açıklanmıştır. Denizcilik camiasına faydalı olacağını ümit
ederek arz ederim.
https://www.youtube.com/watch?v=rlrLcSsE3hg
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier