Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: POLAR GRAFİĞİ "İSPATLAMAK"

• *
POLAR GRAFİĞİ "İSPATLAMAK"
OP: 04 Mayıs 2020, 13:27:09
Değerli reisler,

Malumunuz karantina koşullarinda üniversite derslerini evden verildiği için elimiz bir miktar bilgisayar ekranından ders anlatmaya alıştı. Bu vesile ile uzun süre önce kağıt üzerine karalamış olduğum bir çalışmamı bir ders formatında hazırlayıp youtube kanalıma yükledim.

Bu videoda yelkenli bir teknenin yaygın olarak "polar grafik"i olarak bilinen hız-rüzgar açısı karakteristiğinin temel prensiplerden yola çıkarak nasıl ispatlanabileceğini ve hatta hesaplanabileceğini gösterdim. Sonra da örnek bir tekne için bir polar grafik çizdirdim.

Malumunuz polar grafik bize hep "tekne tasarimcilari tarafından hesaplanıp yayınlanır" diye sunulur. Bu bağlamda bu konudaki "gizemi" biraz olsun kaldırmak ve bu bilgiyi daha erişilebilir yapmak adına faydalı olacağını ümit ediyorum. Burada kullandığım metot ne Türkçe ne İngilizce hiçbir kaynakta görmediğim, rastlamadığım kendi orjinal yaklaşımımdır.

Videoyu takip edebilmek için lise seviyesinde matematik ve üniversite 1 seviyesinde fizik bilgisinin yeterli olacağını düşünüyorum.

Matematiksel altyapı olarak: Üçgen bağıntıları (kosinüs ve sinüs teoremi), temel seviyede analitik geometri
Fizik altyapısı olarak: Hareket kanunları, bağıl hız kavramı, vektörler, vektör toplamı ve çok elemanter seviyede akışkan mekaniği

konuları üzerine kuruludur. Ancak bu konuların her biri zaten videoda açıklanmıştır. Denizcilik camiasına faydalı olacağını ümit
ederek arz ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=rlrLcSsE3hg
  • IP logged
« Son Düzenleme: 04 Mayıs 2020, 14:10:56 Gönderen: Doğan Erbahar »
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
  • Selamlar
Ynt: POLAR GRAFİĞİ "İSPATLAMAK"
#1: 04 Mayıs 2020, 15:54:11
Doğan Hocam çok sağolun
Enteresan bir konu olacağını düşünüyorum

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#2: 04 Mayıs 2020, 16:43:38
Eline sağlık hocam
  • IP logged
BALIM SY

• *
  • Bilen bilir
#3: 04 Mayıs 2020, 16:44:08
Hocam ellerinize ve beyninize sağlık hemen ilk sıralarda derse giriyorum. :)xx

Ama arka sıralarda oturacağım, yazdığınız ön dersleri almıştık ama hatırlarız inşallah. :)
  • IP logged
DeDe

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#4: 04 Mayıs 2020, 16:56:55
Doğan Hocam elinize sağlık, harika bir ders.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#5: 04 Mayıs 2020, 18:27:55
Doğan Hocam,
izliyorum, elinize sağlık... :)xx
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#6: 04 Mayıs 2020, 19:30:09
İzledim
Çok teşekkür ederim

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#7: 04 Mayıs 2020, 23:28:58
Doğan hocam, ağzınıza hesabınıza sağlık, çok güzel bir ispat olmuş..
Giriş ve sonuç dışındaki kısımlarını anlamaya matematiğim yetmese de çok keyifle izledim! :)
  • IP logged
><(((º>

B

Burak Doneray

#8: 05 Mayıs 2020, 02:46:42
Doğan hocam polar diagram oluştururken yada teknesinin polar diagramını bulamayanların işine  yarayacak bir bilgi paylaşayım .

Polar diagram oluşturulurken kullanılan parametrelerde standart bir cruiser teknenin arka rüzgarla pupada gerçek rüzgar hızının yarı süratine ulaşabileceği kabul edilir .

Gövde hızını ihmal etmeden orsada 45 derecede bu kabul %42 dir apazda 90 derece  ruzgarda ise gercek ruzgar hizinin % 90 dır. Bu oranlarla  mevcut hızınızı yaklaşık gitmeniz gereken hız ile karşılaştırabilirsiniz.

45 derece gercek rüzgar yönüyle orsaya girdiğinizde rüzgarı 33 derecede görürsünüz bu 90 derecede 50 derecedir 150 de  ise 110 dur Bu yeni yelkencilerin nereye gitsem rüzgar kafadan geliyor demelerine motor hariç bir açıklama getirebilir.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2020, 03:00:18 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Donatan Temsilcileri
#9: 05 Mayıs 2020, 07:40:31
Yeminle sonuna kadar izledim ve nihayetinde dünyanın en kısa fıkrasına çok güldüm ;

"biz fizikçiler her şeyi basitleştirerek anlatırız"

Şakama alınmayacağını umarak, verdiğin emeğe helal olsun. Bir daha izleyip daha çok anlamaya çalışacağım.
Çok teşekkürler.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Bilen bilir
#10: 05 Mayıs 2020, 09:45:24

Bu yeni yelkencilerin nereye gitsem rüzgar kafadan geliyor demelerine motor hariç bir açıklama getirebilir.

Sabah sabah çok güldüm.  ;D
  • IP logged
DeDe

• *
#11: 05 Mayıs 2020, 09:46:40
Yeminle sonuna kadar izledim ve nihayetinde dünyanın en kısa fıkrasına çok güldüm ;

Şakama alınmayacağını umarak, verdiğin emeğe helal olsun. Bir daha izleyip daha çok anlamaya çalışacağım.
Çok teşekkürler.

:D :D olayın fiziği 20. dakikada filan bitti ama gerisi matematiğin suçu   ;D ;D
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#12: 05 Mayıs 2020, 10:03:41
Doğan hocam polar diagram oluştururken yada teknesinin polar diagramını bulamayanların işine  yarayacak bir bilgi paylaşayım .

Polar diagram oluşturulurken kullanılan parametrelerde standart bir cruiser teknenin arka rüzgarla pupada gerçek rüzgar hızının yarı süratine ulaşabileceği kabul edilir .

Gövde hızını ihmal etmeden orsada 45 derecede bu kabul %42 dir apazda 90 derece  ruzgarda ise gercek ruzgar hizinin % 90 dır. Bu oranlarla  mevcut hızınızı yaklaşık gitmeniz gereken hız ile karşılaştırabilirsiniz.

45 derece gercek rüzgar yönüyle orsaya girdiğinizde rüzgarı 33 derecede görürsünüz bu 90 derecede 50 derecedir 150 de  ise 110 dur Bu yeni yelkencilerin nereye gitsem rüzgar kafadan geliyor demelerine motor hariç bir açıklama getirebilir.

Evet 150'de filan bile hala Lift oluşturuyor yelken, 160'lardan sonra başlıyor artık pupa tanımı, onu da görmek iyi oldu yayımlanan grafiklerle modelin sapması da o açılarda...
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
#13: 05 Mayıs 2020, 10:28:22

Çok teşekkürler.

Doğam hocam bağışlasın ama zaten amfinin arkalarına oturmuştum. Bir zaman geldi ki ipin ucu koptu. Yeniler gelirken kapı kapanmadan karanlıkta kaçtım. ;)
  • IP logged
DeDe

• *
  • Donatan Temsilcileri
#14: 06 Mayıs 2020, 11:19:51
Bizde de internetler kesikti çalışamadım Hocam. :)

Videoyu dün izledim. Ellerinize sağlık. Ekran karşısında Fizik anlatmak kolay olmasa gerek. Bu dersi tahtada anlatmanız sizin için de bizim için de daha kolay ve zevkli olurdu.

Bir denklemin her iki tarafını da aynı değerle çarpmayı ya da her iki tarafın karesini almayı özlemişim.

Henüz videoyu izlemeyenlen sosyalci (sözelci) reislerimizin gözü  formüllerden korkmasın. Hesabı yapababilmek için gerekli kuvvetleri ve onlara etki eden parametreleri anlamak önemli. Kendiniz küçük not kağıtlarına bir formülü  yazıp altlarına birimlerini yazıp ( Mesela alanın altına  m2, hızın altına m/sn, yoğunluğun altına kg/m3) gibi. Formül size daha tanıdık ve sevimli gelebilir. Sonraki hesaplamaları Hoca yapar😊

Fizikçiler formülü basitleştirmeyi zor görünen  yollardan yapabilir, hoşgörün. Biz fizikçilerin ertesi sabah pişmanlığımız şöyle olabilir:
Dün gece o son Vb nin karesini almayacaktım😊

• IP logged
« Son Düzenleme: 06 Mayıs 2020, 11:23:56 Gönderen: Mücahit Karabaş »

Yukarı git