Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Camadan Vurulurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

• *
Ynt: Camadan Vurulurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
#75: 20 Şubat 2017, 11:56:43
Burak Reis yazdıklarınız çok yararlı,aydınlatıcı.Bazı terimler bizim kullandıklarımızdan farklı gibi ama net anlaşılıyor.
  Sert hava seyrinde yazdıklarınızı zaten yelkenlerin standart hali olduğu için uygulamama gerek olmuyor.Yani ana yelken ve cenova mandarlarım max.gergin zaten.Anayelken iskotam yeteri kadar gergin Pupapalangam keza öyle bumbam güverteye biraz daha yaklaşmış halde.Cenova makaraları rayın üzerinde en iyi çalışacağı yerde.Yani biraz çabayla zaten teknemin ayarlarını sert hava seyrine hazırlayabiliyorum.
 Sorun hafif havada Şimdiye kadar hiç cenova mandarımı hafifçe boşlayıp toru artırmadım.Bunu ıskotayla ve rayın makarasını öne alıp oynayarak elden geldiğince yapıyorum çünkü cenovam ve trinketim roller donanımlı.Anayelkenimin torunu ise pupapalangasını hafifçe boşlayıp yerine göre bumba yakası gergisini hafifçe boşluyarak hallediyorum.
 Yazdıklarınız yelken ayarları ve eniyi verimle yelken kullanabilmek için çok faydalı teşekkür ederim.
 Teknenizi çok merak ediyorum.Fotoğrafı varsa yükler misiniz?
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#76: 20 Şubat 2017, 12:05:16
Ahmet kardeşim, teşekkür ederim.
Yanlış yorumlayıp, yanlışa düşmektense, doğrusunu öğrenene kadar sorup araştırmak yaşanacak riskleri de azaltır. Bu nedenle bilenlere de çok iş düşüyor. Sabırla, sıkılmadan anlatmaları gerekebiliyor. Hele, benim gibilere :-[

Evet Erol Abi, benim gibilere de gerekiyor.Bir çok kişinin bildiği üzere ben denizde fazla vakit geçirmiş biriyim. Fakat denizcilikte diğer meslek grupları gibi branşlaşma işi. Ben küçük teknelerle ağ balıkçılığı yapmış biriyim ama İstanbul oltacılığına uzağım, yelkeni hiç bilmiyordum.Furlingin açılıp kapanmasını görünce hayran kalmıştım.Hatta denize dair bildiğim bir çok şeyin bir adı olduğunu bile çok sonradan öğrendim. Şu kadarını söyleyeyim; devasa gemilerde zabit olan, tüm okyanusları her sözleşmelerinde defalarca geçen yeğenlerimin, yelkenli tekneye bindiklerindeki halleri gözümün önüne geliyor. Bu kadar yani.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

B

Burak Doneray

#77: 20 Şubat 2017, 12:33:40
Burak Reis yazdıklarınız çok yararlı,aydınlatıcı.Bazı terimler bizim kullandıklarımızdan farklı gibi ama net anlaşılıyor.
  Sert hava seyrinde yazdıklarınızı zaten yelkenlerin standart hali olduğu için uygulamama gerek olmuyor.Yani ana yelken ve cenova mandarlarım max.gergin zaten.Anayelken iskotam yeteri kadar gergin Pupapalangam keza öyle bumbam güverteye biraz daha yaklaşmış halde.Cenova makaraları rayın üzerinde en iyi çalışacağı yerde.Yani biraz çabayla zaten teknemin ayarlarını sert hava seyrine hazırlayabiliyorum.
 Sorun hafif havada Şimdiye kadar hiç cenova mandarımı hafifçe boşlayıp toru artırmadım.Bunu ıskotayla ve rayın makarasını öne alıp oynayarak elden geldiğince yapıyorum çünkü cenovam ve trinketim roller donanımlı.Anayelkenimin torunu ise pupapalangasını hafifçe boşlayıp yerine göre bumba yakası gergisini hafifçe boşluyarak hallediyorum.
 Yazdıklarınız yelken ayarları ve eniyi verimle yelken kullanabilmek için çok faydalı teşekkür ederim.
 Teknenizi çok merak ediyorum.Fotoğrafı varsa yükler misiniz?

• IP logged

• *
#78: 20 Şubat 2017, 12:41:19
Madem öyle bir de zahiri rüzgar konusuna girelim, hepten kafalar karışsın. :)

Şöyle ki , dar apaz gidiyoruz, rüzgar sert , tekne hızlanıyor, Hızlandıkça zahiri rüzgar pruva hattına doğru kayıyor.

Yani gerçek rüzgar ile yaptığı açı artıyor.. Tekne aslında dar apaz gidecek iken orsa gidiyormuş gibi davranıyor.

Ne olacak şimdi. ?

Bu arada Aali nin yorumu arada kaynadı. Özellikle torbalanmış yelken, hepimizin gözden kaçırdığı bir konu.

Özgür , alıntıladığın linkte , önce "head sail " diyor :)

Bu camadan işi çok su kaldıracak. en iyisi ben öğrendiğimi yazayım. Hatırlıyorum da İstanbul Yelken Akademisinde bir avusturalyalı eğitmen vardı. İleri yelken kursunu bu arkadaş veriyordu. Tekne almadan önce eşim de tüm kurslara gitmemi şart koştuğundan bu kurs da gitmiştim.

9 metrelik bir ege yat ile özellikle denk getirilmiş bir lodos havada , hoca bizi moda koyuna camadan eğitimine çıkardı. 3 öğrenciydik. Moda koyunda lodos estiğinde dalga boyunu bilenler bilir.

ana yelkene 9 defa camadan vurup, çözdük. Bir arkadaşımızı fena deniz tuttu pert oldu. Gitti puruvaya oturdu. Hoca dümen tutmaya başladı. Hava manyak esiyor. Biz de bu havada camadan vuruyoruz. Hoca çözdürüp, yeniden vurduruyor. Kustum kusacağım. İlk defa bu kadar deniz tuttu. Sonrasında hatırlıyorum da " bu gün bu işten soğumadım ya , daha da soğumam " demiştim.

Her seferinde aynı manevraları yaptık.  Önce cenovayı küçült. , rüzgar üstüne dön, ana yelkene camadan vur , yola devam, tekrar rüzgar üstüne dön, camadanı çöz, yeniden vur. tekrar benzer bir manevra yap.

Özgür'ün tek halatlık camadan düzeneği , yol yaparken de camadan vurmaya imkan veriyor. Ana yelkeni boşla, bumbayı aç, üzerindeki yükü boşalt, camadn vur bir yöntem.

ancak bence bizler için en doğrusu,

Cenovayı sar,rüzgar üstüne dön, (cenova sarılı olunca daha kolay dönülüyor, bakınız Mustafa abinin yazısı), ana yelkene camadan vur, yürü, orsa çekişine göre yavaş yavaş cenovayı aç.  Bence en kolayı bu.

Esas dert zahiri rüzgar , o ne olacak ? Nasıl trim vereceğiz , hızlandıkça ?

• IP logged

B

Burak Doneray

#79: 20 Şubat 2017, 12:53:30

Bu sürekli yarıştığım one design H boat finlandiya yapımı camadan yok 30 knot problemsiz
  • IP logged

• *
#80: 20 Şubat 2017, 13:23:35
Tekneniz güzelmiş.Yelken yaparken fotoğraflarını da rica edelim.
Yarışçı yönünüz olduğunu tahmin etmiştim.Bizler daha çok gezi yelkencisiyiz.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

B

Burak Doneray

#81: 20 Şubat 2017, 13:44:36
Yazdığım bilgiler Blue water gezi sınıfı 10-11 metre için limitler ve konu başlığında olduğu gibi camadan  vurulurken dikkat edilmesi gerekenler idi ben bunları yazdım . Faydalı bulduysanız ne güzel.Bu konu başlığında ayrıca önemli  bulduğum için camadan vurmadan yapılan seyirde nelere dikkat etmeliyiz ve hafif hava seyri bilgileri ekledim  Verdiğim limitler kendimin denediği ayrıca rüzgar hızları ve camadan sıralamaları Hallberg rassy 352 kullanma kılavuzundan alınmıstır kafadan attığım bilgiler değildir.Denemediğim yapmadığım hiç bir şeyi yazmam.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#82: 20 Şubat 2017, 17:01:49

Bu resimde size zarar vermeye mi çalışıyorlar? Göz yanılması mı?
  • IP logged

B

Burak Doneray

#83: 20 Şubat 2017, 17:03:45
Rus onlar abi tüm deniz kendisine ait zannediyor.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#84: 20 Şubat 2017, 17:14:20
Normal şartlarda bu fotoğraf çekildiğinde 30 dakika kadar olmuştu start verileli bizim 1 mil önümüzde olması gerekiyor normalde Teknenin gidişinden hatalı kullandıklarını görebilirsiniz Asimetrik kullanıyor Fakat tekneyi çok bayılttığı için gövde hızına ulaşamıyor.Merak etmiş bunlar beni nasıl geçti diye bizde bağırdık Akdeniz büyük diye kaza yaşanmadı.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#85: 20 Şubat 2017, 17:16:26
Rus onlar abi tüm deniz kendisine ait zannediyor.

Ayrıca hırslanmışlar size yetişmeye çalışıyorlar gibi bir havaları var.
(Yazmıştım ileti gönder dediğimde sizin iletiyi gördüm.Silmiyorum bu yorumda benden.)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#86: 20 Şubat 2017, 17:18:22
Normal şartlarda bu fotoğraf çekildiğinde 30 dakika kadar olmuştu start verileli bizim 1 mil önümüzde olması gerekiyor normalde Teknenin gidişinden hatalı kullandıklarını görebilirsiniz Asimetrik kullanıyor Fakat tekneyi çok bayılttığı için gövde hızına ulaşamıyor.Merak etmiş bunlar beni nasıl geçti diye bizde bağırdık Akdeniz büyük diye kaza yaşanmadı.

Görüntüden bir terslik olduğu belli, size ve arkadaki tekneye bakınca tahmin ettim ama açıklama gelince daha da anlaşılır oldu.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#87: 20 Şubat 2017, 17:20:01
Asimetrik yelkende toru çok yana kaydırmış yani ıskota çok gerili 1 metre boşlasa hızı 2 mil artacak öğreniyorlar öğrenciydi çoğu sonrasında özür dilediler.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#88: 20 Şubat 2017, 17:27:37
Bizim kullandığımız yelken drifter teknenin boyu kadar uzunlugu ruzgara karşı 45 derece gidebiliyorsunuz  ayrıca bir asimetrik birde simetrik kullanıyoruz
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#89: 20 Şubat 2017, 17:36:55
Bizim kullandığımız yelken drifter teknenin boyu kadar uzunlugu ruzgara karşı 45 derece gidebiliyorsunuz  ayrıca bir asimetrik birde simetrik kullanıyoruz

Ayrı bir başlıkta , bu drifter, simetrik, asimetrik konusunu yazarsanız çok sevinirim. Benim hiç bilmediğim konu, hatta bende bir tane asimetrik var daha rüzgar yüzü görmemiş. Bir gün Mustafa Abi ile denemeyi düşünüyorum. Tabi o daha bunu düşündüğümü bilmiyor. Olsun ama her zamanki Abiliğini yapar, sağolsun onu da kullanmayı gösterir bize. Sizden de teorik bilgilendirmeyi aldık mı tamamdır.
  • IP logged

Yukarı git