Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Camadan Vurulurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

T
  • *
Camadan Vurulurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
OP: 16 Şubat 2017, 00:40:53

Markoni armada asla ama asla tüm yelkenleriniz açık iken , camadan vurmaya ana yelkenden başlamayınız. Tüm yelkenli  tekneler, yelkenleri açık iken rüzgar üstüne dönmeye meyilli bir şekilde tasarlanırlar. Aksi durumda sert havalarda başınız belaya girer, yelken toplayamazsınız.

.............. camadan vurulurken önce cenova , sonra ana yelken kapatılır. Bunun tekne markası , bumba uzunluğu ile alakası yoktur.

Ben burasını görmemişim. Sadece şunu soracağım.
Emin misin ?
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Özgür , vince neden düşman olalım.. ? Seviyoruz vinci.. Bak bugün fuardaydım. 6 nunmara en küçük vinci fiyatını sordum harken in. (doğru yazdım umarım)  160 Euro.
Haa.. Sen euroya düşmansın o zamaan!
Şimdi taşlar yerine oturdu! :D

öZgür

• IP logged
><(((º>

• *
Kaan , İstanbul yelken akademisinde böyle öğrettilerdi. Sen böyle sorunca bilemedim bak şimdi. :)
  • IP logged

G
  • *
"İlk ana yelken açılır en son ana yelken kapatılır" diye biliyorum.

Motor+yelken seyri yapılacaksa da ana yelken tercih edilmelidir diye biliyorum.

Yanlış mıyım?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Arayanlar bulamaz , bulanlar arayanlardır
Bayılıyorum bu yazıları okumaya. Elinize saglik.
Mutlak  haklının olmadığı bu dünyada kişi ismi vermeden haklılık oranlarını yuzdesel ifade edersem  (Tamamen benim gorusum)
A- Özel        (Özel yapım , yeke dumen , Randa arma , pompalı tuvalet hatta kova) %60
B- Ekonomik (Fabrikasyon yapım , dolap dumen , elektrikli tuvalet....) %40
Bu haklılık oranı ne kadar 51-49'a yakın olursa tartışmalar o kadar hararetli ve kanlı oluyor. 70-30 80-20'lerde olunca zaten fazla tartışmada olmuyor. Mesela denizde gezmek icin yelkenlimi motor yatmı dersek kimse tartışmaz. Cunku %80-90 yelken'dir bu tartışmanın galibi
Neyse bu tartışmalar esnasında inanilmaz bilgiler öğreniyorum. Tekrar teşekkür ederim konusunun fanatiklerine.

• IP logged
I need your clothes your boots and your motocycle

T
  • *
"İlk ana yelken açılır en son ana yelken kapatılır" diye biliyorum.

Motor+yelken seyri yapılacaksa da ana yelken tercih edilmelidir diye biliyorum.

Yanlış mıyım?

Kaan , İstanbul yelken akademisinde böyle öğrettilerdi. Sen böyle sorunca bilemedim bak şimdi. :)

Yelken açıp kapama sırası ile, camadan vurma sırası karışıyor olabilir mi ?

Yada Pupa seyri ile dar apaz da camadan aynı sırayla mı vurulur mesela ?

Yada tamamen şartlara göre değişebilir mi ?

• IP logged
« Son Düzenleme: 16 Şubat 2017, 12:05:33 Gönderen: Tan Kaan Özkan »

• *
Camadan vurma gerekçesi önem taşır.Baba Tunca'da tekne gereğinden fazla zorlanıyor,çok yatıyor,dümen dinlemeyi alıştığım rahatlığında yapmıyorsa camadan vurma zamanıdır.Her reis bunu anlar ve yukarıdaki şartları hangi rüzgar hızında,dalga,deniz durumunda olursa olsun camadan vurur.Bazı yayınlarda rüzgar hızı 18 knt.olunca yelken küçültülmeli der.Bence tekneye ve deniz durumuna göre +,- değişebilir.

Hangi yelkenden küçültmeye başlanacağı yine tekneye,arma yapısına ve yelken kombinasyonuna göre değişir.Sürekli aşırı orsaya çeken seyirde ön yelkenleri küçültmek sorunu artırır.Keza bociye kaçan seyirde ana yelkeni küçültmek rüzgaraltına kaçmayi artırir.

Sonuc:Tekne orsaya çekiyorsa ana yelkeni önce küçültmek,bociye kaçıyorsa önce ön yelken(i)leri kücültmek gerekir.
Eğer yelkenleri tümden kapatmak için sıralama isteniyorsa tabi ki önce ön yelken kapatılmalıdır.Sadece ana yelkenle kalan tekne dümene hiç dokunmasanız bile rüzgara dönecektir.Böylece üzerinde yük olmayan anayelken kolayca indirilir.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 16 Şubat 2017, 14:05:05 Gönderen: Mustafa Ertör »
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

T
  • *
Teşekkürler Mustafa abi,

Standart markoni arma tekneden bahsedersek, rüzgaraltına zaten kaçmaması lazım, kaçıyorsa, bir problem olabileceği gibi belki trim hatası da olabilir diye biliyorum.
Bu durumda, bociye kaçmadığına göre, camadan vurmaya önce ana yelkenden başlanması gerekir diyebilir miyiz abi ?

Açıp kapama sıralamasında zaten sanırım herkes hem fikir.
  • IP logged

• *
Kaan'cım aşırı orsaya kaçma şöz konusuysa şüphesiz ana yelken küçültülmeli.Tekneleri hafif orsaya çeker olması zaten olması gereken.
Hangisini küçultmek gerekirse onu küçültmeliyiz.
Fazla rüzgar şiddeti dolayısıyla dengeli bir kombinasyonda ben önce kolay olduğu için ön flok(yanki) yelkeni küçültüyor ya da kapatıyorum.Böylece tekne daha kolay rüzgara dönuyor ve ana yelkene 1. Camadan vuruyorumApaz- genis apaz arası seyir yapıyorsam hava da üstüne koyduysa 25/ 32 knt arası ise trinketi(stay sail)kapatıp flok(yankee)yelkeni açıyorunm ve ana yelkende 2.camadan vuruyorum.Bu yazdıklarim Baba Tunca icin.Yani cutter arma içindir.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Aynı teknenin yelkenlerinin eskimesi nedeni ile 3-5 yıl sonraki karakteri bile değişiyor, formüle etmek zor şeyler.
  • IP logged
><(((º>

• *
Ynt: Camadan Vurulurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
#10: 16 Şubat 2017, 16:57:43
Kesinlikle yelkenler yaşlandıkça değişiklik oluyor.Cemre'de de Baba Tunca'da da bunu gözlemledim.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

T
  • *
#11: 16 Şubat 2017, 17:34:12
Mutlaka, bir çok farklı sebep ve değişkenlik söz konusu. Haklı olarak tedbirli konuşuyorsunuz.

Ama sorun şu, Ersin der ki ; "Markoni armada asla ama asla tüm yelkenleriniz açık iken camadan vurmaya ana yelkenden başlamayınız",  "İYK böyle öğretti."

Bende diyorum ki, standart markoni arma ve standart koşullarda , böyle olmasına gerek yok, bir çok yelkencilik okulu da, eğitmeni de standart uygulama olarak uygulamaya Ana yelken'e camadan vurarak öğretir, "camadan vurmaya ana yelkenden başlamayınız" demez. Tam aksine ilk olarak ana yelkene camadan vurulur der.

Şimdi, bu yaklaşımın hangisinin doğru olduğunu konuşuyoruz. Özel sebepler ve farklı senaryolarda elbet değişikler olacaktır.

Örneğin Özgür, eğitime çıktın, camadan eğitimi veriyorsun, hava ve deniz koşulları son derece normal. Sen hiç "camadan vurmaya ana yelkenden başlamayın" diyor musun ?

• IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#12: 16 Şubat 2017, 17:42:31
Örneğin Özgür, eğitime çıktın, camadan eğitimi veriyorsun, hava ve deniz koşulları son derece normal. Sen hiç "camadan vurmaya ana yelkenden başlamayın" diyor musun ? 
Başlangıç eğitimlerinde ezberlemesi kolay olsun diye önce cenova sonra ana yelken diyoruz, biraz ileri eğitimlerde tüm yelken alanlarını dengeli şekilde küçültmelisiniz diyoruz, ileri eğitimlerde ise duruma göre değerlendirmelerini sağlamaya çalışıyoruz.
  • IP logged
><(((º>

T
  • *
#13: 16 Şubat 2017, 17:47:10
Mesela bu da entersan çünkü önce ana yelken'e camadan vurulacak diyen bir kaç okul ve eğitmen biliyorum.
Bu durum eğitimde bir standart yok demek mi oluyor ?
  • IP logged

T
  • *
#14: 16 Şubat 2017, 18:02:02
Örneğin, ismini vermeyeceğim ama sanırım herkesin tanıdığı bir eğitmen/okul eğitim notu ;

"Öncelikle ana yelkene camadan vurulması gerekir. Genellikle yelkenli teknelerde, ana yelken üzerinde iki adet camadan vardır. İlk önce bumbaya yakın olan birinci camadan vurulmalıdır. Daha sonra yeterli gelmez ise ikinci camadana geçilmelidir. En son olarak cenova yelkeni furlingli ise furling sistemi biraz sarılarak camadan vurulmalıdır. Eğer cenova yelkeninde furling sistemi yoksa ve daha küçük bir yelken varsa onun basılması uygun olabilir."

Ve yine ben ise şöyle öğrendim ve uygulama tercihim, özellikle cenova sarma ise (ki artık neredeyse hepsi sarma) ana yelkene 1. camadanı vur, biraz daha sertlerse cenovayı da dengeli şekilde küçült, sertlemeye devam ederse 2. camadanı vur, cenovayı etki edebileceği en ufak boyuta getir. ........... sonrası konumuz değil...
  • IP logged

Yukarı git