Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz

  • *
  • İleti: 196
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#75: 12 Şubat 2021, 09:09:19
Almanya'da yeterli asi miktarini temin edemedikleri icin tüm nufus asilanamadi. Yoksa her sehirde 1 yada daha fazla asilama merkezleri olusturuldu. Sadece yeterli miktarda asinin gelmesi bekleniyor. Dun haberlerde dinledigim kadariyla ancak 2.300.000 kisinin ilk asilari yapilabilinmis. Biontech in asisi haricinda baska bir asiyida kullanmaya baslayacaklarini belirtiyorlat. Bu yeni asi 65 yas ustune uygulanmasi uygun olmadigi icin daha alt yaslara uygulanmasi planliyorlar.

Isin ilginc yani Katar ve Dubai'ye asi turlarinin reklamlarinin olmasi. Turizim sirketinden tur satin aliyorsunuz gidip asinizi olup geliyorsunuz. Bu durumda neden asilarin normal halka yeterli miktarda ulasmadigi anlasiliyor. Anlasilan  parayi veren dudugu caliyor.

 Ayrica Biontech Alman hukumetinden kapasitesini arttirmak icin yardim talebinde bulundugu ile ilgili haberlerde konusuluyordu.
Buradan son haberler bunlar.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#76: 12 Şubat 2021, 09:47:05
İşte tam da bunu diyorum. Bu rakam Almanya gibi bir firma için çok ama çok düşük. Türkiye de bu miktarda sağlık çalışanı çoktan aşılandı bile. İnsanın aklına ister istemez şu Hakan Erim 'in " yapmadıysa gavurun bir bildiği vardır " kuralı geliyor. (Gavur burada ayrıştırıcı anlamda kullanılmamıştır diyeyim. Söz böyle  Hani Gavur İzmir gibisinden. :) )
  • IP logged

  • *
  • İleti: 196
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#77: 12 Şubat 2021, 12:42:31
 Yetkililer gerekce olarak yeterli miktarda asinin olmamasini belirtiyor.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1467
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#78: 12 Şubat 2021, 13:02:33
Sonuçta insan hayatı kar amacı güden bir ilaç şirketinin sahiplerine ya da yönetim kurulunun insafına bırakılabilir mi? 
Evet..
Hani adına kapitalizm, serbest piyasa diyoruz ya..
Hani şirketlerin kar hırsı ile darbeler yapılıyor savaşlar çıkıyor ihaleler yapılıyor filan ya..
Doğal kaynakları için kıtalar sömürülüyor, açlığa, tarikatlara, çetelere teslim ediliyor ya..
o işte..
  • IP logged
><(((º>

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#79: 14 Ağustos 2021, 21:21:02
Erbahar, çok iyi alıntılar yapıyor buradan da takip ediyorduk. Ancak artık kendi gözlemlerimizi de paylaşabilr duruma geldik. Sağlıkçılardan sonra en çok bu hastalığa yakalanma riski özellikle yaz ayları için Turizim sektörü çalışanlarında. Bu açıdan ben ve eşim ne yazık ki en riskli grupta yer alıyoruz. Üstelik benim ofise dünyanın her yerinden gelmiş adamlar kadınlar geliyor ki farklı varyatların da bulaşma riski çok yüksek.

Yaklaşık iki yıllık bir süreçte bugüne kadar böyle riskil bir ortamda olmamıza rağmen hastalığa bulaşmadan bu güne kadar geldik. Şu an Antalya bölgesinde virüs çok ama çok yaygın. Bundan sonra olmadan ne kadar devam edebiliriz açıkçası bilmiyorum. Çok yakınımızdaki bir çok çalışan çoktan yakalandı bile. Bazen geçirdik ve farkında bile değiliz diye düşündüğüm de olmuyor değil açıkçası.  Ancak en azından bu güne kadar böyle bir riskli ortamda olmamıza rağmen aldığımız önlemleri anlatayım. Belki işe yarar.

Öncelikle daha önceden Erbahar'ın da dillendirdiği şu paragrafı hatırlamakta fayda var.

Mutasyon meselesi. Kovid-19 ortalamada 2 haftada bir yeni mutasyon ortaya çıkarıyor. Ama şu anda iki ana koldan söz etmek mümkün, birincisi orjinal Wuhan varyasyonu ikincisi de İtalyan varyasyonu. İtalyan varyasyonu 5 kat daha bulaşıcı deniyor. Şimdi burada genel bir kaideden söz etmek lazım ama bu söyleyeceğimi yanlış da anlamamak lazım. Böyle büyük ölçekte salgın yaratan her virüs eninde sonunda DAHA BULAŞICI ama DAHA AZ ÖLDÜRÜCÜ olacak şekilde evrimleşir. Bunun sebebini anlamak kolay, basit bir evrimsel prensip çünkü. Daha çok kopya üretenin soyu yürür, diğeri tükenir gider... 1918'deki korkunç İspanyol gribi 100 yıl sonra bugünkü basit grip olarak hayatını idame ettiriyor mesela... Kaplan kediye dönüşmüş bir nevi. Aynı şeyi Kovid - 19 için söylemek ÇOK ERKEN olmakla birlikte bu yönde bazı işaretler var. Ama birinci maddede dediğimiz gibi hastalığı daha iyi anlayıp tedavi ettiğimizden mi yoksa virüs yumuşadığından mı henüz çok da net değil ama ilk işaretleri var gibi deniyor... Tekrar etmek gerekirse Kovid-19 HALA çok BULAŞICI ve TEHLİKELİ olabilecek bir hastalık bunu bilmek lazım. Ne kadar zaman kazanırsak ve ne kadar geç yakalanırsak o kadar iyi, bunu herkes için söylemek lazım. Özellikle gençlerin artık sıkılıp bir araya geldiklerini, atlatır geçeriz düşüncesiyle sadece kendilerini düşünen sorumsuz hareketlerini sosyal medyadan maalesef görüyoruz. Bunun sadece kendilerini etkilemediği hususunda uyarmak lazım...   

Önceki örneklere bakılarak beklenen buydu. Ancak o zamanlar moleküler zeka ile ilgili çok az şey biliniyordu ve bence bu yorum doğru değil. Sanırım burada bir yerde yazmıştım çok daha bulaşıcı olacak ancak öldürücülüğü azalmayabilir diye.

Böyle düşünmemin nedeni şuydu. Bir an kendinizi virüs yerine koyun. Hayvanlardan insanlara atlamışsınız. Çok daha büyük bir popülasyona ulaşma imkanınınz var. Hangi yönünüzü güçlendirmek isterdiniz? Ben olsam bulaş yönümü geliştirmeye bakardım. Bulaştığım kişinin durumu beni hiç de ilgilendirmezdi. Daha çok bulaşmak ve yayılmak ana hedefim olurdu. Nitekim bu virüs de bu yönde evrimleşiyor. Evrimleşiyor yazdım ki mutasyon denen şeyin bir evrim olduğu bilinsin.

Peki nasıl bu derece kolay bulaşıyor? öyle ya maske takıp duruyoruz, öksüren tıksıran kimselerden de uzak duruyoruz zaten. Hapşurmaya korkar olduk açıkçası. Hapşuran adama ters ters bakıyor herkes.

Benim bilimsel bir temeli olmayan görüşüm şu yönde. Koku molekülleri ile bulaşıyor! Ter kokusu ile bulaşıyor bence, idrar kokusu ile, parfüm kokusu ile . Koku moleküllerinin üzerine yapıştığını düşünüyorum bu virüsün açıkçası.

Böyle kokular duyuyorsanız bence en iyi çözüm hemen ağız ve burunu sabunlu suyla yıkamak. Ben her açık tuvalet kullandığımda sadece elimi değil yüzümü sabunluyorum. Virüsün öncelikli belirtisinin koku ve tad almayı yok etmek olduğu düşünüldüğünde bu bana çok mantıklı geliyor. Yine virüsün yerine empati yapalım. Beni kolaylıkla tespit edebilecek koku mekanizmasını hedef alırdım ben de .

İnsanlardan yayılan kokulardan uzak duruyorum açıkçası. Belki bu yüzden mesafeye daha dikkat ettiğimden işe yarıyordur kim bilir?

Bir diğer önlemim kapalı alanda görüşme yapmıyorum. Soğuk dahi olsa ya da çok sıcak , tüm görüşmeleri açık alanda yapıyorum. Çünkü virüsün bulaşma miktarı da çok önemli. açık havada dağılma olduğundan daha az virüse maruz kalıyorsunuz belkide. Bunun bir mikrop değil zehir gibi olduğunu düşünüyorum.

Kimyasal bir silah gibi. Maruz kaldığınız doz çok ama çok kritik. O yüzden mutlaka açık hava.

Bir diğer önelem ise boğaz pastilleri. Virüs engelleyici klinik olarak kanıtlanmış pastiller var. Biraz pahalıca ama kalabalık yerlere gitmeden önce bir adet atmakta fayda var. Bir iki saat bariyer görevi gördüğü kanıtlanmış. BUnları da kullanıyorum.

Elbette aşı! ancak aşılıların da yakalandığını hatırlatalım. Biontech olmuş olanlar da bu yeni versiyonlara kolayca yakalanıyor.

Bir de bademcik amaeliyatı oldup bademcikleri alınmış olanlar daha dikkatli olsunlar bence. Benim çocukluğumda neredeyse moda olmuştu bademcik ameliyatı. Yerli yersiz alındığını düşünüyorum açıkçası.

Bir de işin psikolojik yanı var. aşılı da olsak artık geldiğimiz noktada yakalanmamak mümkün değil. Her durumda hepimiz ya geçirdik ya da geçireceğiz. Üstelik aynı grip gibi birden fazla geçirme olasılığı acayip ama acayip yüksek.

Yazılmıyor ancak sigara kullananlarda daha zor bulaştığı bir gerçek. BUlaşırsa sıçtınız ama. Şİmdiye kadar böyle geldik. Geçen gün eşim şüpelenip test yaptırdı . Negatif çıktı. Ancak her an yakalanmamız olası. Önlemlere titizlikle uymaya devam. En azından kanser gibi ölümcül hastalıklara kıyasla bir kontrol imkanımız var. BU fırsatı değerlendirmeli.

Unutmadan bir gözlemim daha var. Şu maskesini mecbur olduğu için takan ve burnunun aşağısında tutanlar. Bence en çok bu tipler yayıyor bu hastalığı. İnanmadıkları için önlemlere de daha az ve isteksizce uyduklarından bü tiplerden de uzak durmalı.

Bir başka gözlemim de biraz netameli bir konu ama yazmalı bence. Kaderci insanlara da dikkat etmeli. Hayat görüşleri gereği bunun kaderlerinde varsa olacağına yoksa olmayacağına inanana ciddi bir kitle var. Ne yazık ki böyle düşündüklerinden önlemlerde de çok dikkat etmiyorlar.

Bu tür maske takmış kişiler belli ki bu işi ciddiye almıyor ve mecbur olduğu için takıyor. O yüzden de en çabuk bunlar hatalanıyor. Bu tiplerden de mümkün olduğunca uzak durmalı.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1467
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#80: 15 Ağustos 2021, 09:02:36
Söylediğin tiplerin hepsinden uzak durmak için dağın tepesine çıkmak lazım Ersin! :D
Toplumun çok çok büyük kısmı hastalık kendine veya yakın çevresine zarar vermediği sürece oldukça umursamaz davranıyor.

Koku teorin ilginç ama doğru olduğunu sanmıyorum.
Yani virüsün havada yayılma mekanizması kokunun yayılması ile aynı sanırım ama koku moleküllerinin üstüne bindiğini sanmam. (Öyle olsaydı mutlaka bununla ilgili bir çalışma duyardık, ben duymadım.. Çöl tozları ile taşınıyor diye Cemal Saydam bi sürü yazmıştı mesela..)

Koku nedir tam bilmiyorum ama hadi koku molekülü diyelim, öyle virüsü taşıyabilecek bişey mi acaba?
Etrafımızda zaten havada trilyonmilyor tane uçuşan şey var, virüs istediğine biner gider.. :)
Ama "kokuyorsa virüs de saçıyor olabilir" yaklaşımı ile uzak durmak pratik bir önlem olarak işe yarar elbette..


(Bu arada koku konusu da hayli ilginç.. Ölçülemiyor, yayılmaz hızı ve mesafesi bilinemiyor.. tek tespit yöntemi canlıların burunları.. ölçmek /kategorize etmek için halen insan kullanılıyor.. Şurada hoş bir yazı var; https://evrimagaci.org/duyular-1-koku-kendi-kokumuz-feromonlar-ve-parfumler-180)

Ben yaz başından beri her hafta yerli yabancı başka başka 6-8 kişi ile küçücük teknede 1 hafta geçiriyorum. 2. doz biontechleri ancak Temmuz ortasında olabildik. Şimdilik ebelenmedik ama artık aşılı olduğum için ebelenmekten de pek korkmuyorum doğrusu. (Sezon başında hem hastalık için biraz tedirginlik hem de iş açısından yaz sezonunu kaçırma korkusu vardı.)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 15 Ağustos 2021, 09:13:30 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

  • *
  • İleti: 938
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#81: 15 Ağustos 2021, 10:07:27
Aşı öyle korunma listesinde aşağıya atılacak birşey değil. Bu salgının bitmesi için birincil ve en önemli çözüm. Bunu 1,5 yıl gibi bir sürede erişilebilir olması modern bilimin bir mucizesi ve böyle bir çağda yaşıyor olmamıza rağmen bunu olmamakta ısrar eden insanlar ile yaşıyor olmak... Ya neyse kötü konuşmadan tamamlayabileceğim bir cümle değil bu...

AŞI AŞI ve AŞI...

--------

Keşke koku ile tespit edilebilir birşey olsaydı, virüsün kendisi kokuyu taşıyan birimlerden daha büyük, ayrıca artık çok net anlaşıldı ki nezle-grip tarzı "damlacık bulaşması" tek mekanizması değil. Yani su zerreciklerinin içinde gruplar halinde taşınmaktan ibaret değil olay. "Airborne" dedikleri bir mekanizması daha var. Yani virüsün kendisi havada askıda da kalıyor ki bu kapalı alanlarda bulaştırıcı ile aynı ortamda bulunmasanız bile riski arttıran birşey.

---------

Bunun haricinde moleküler "zeka" ve evrimin "amacı" ile birşeyler söyleyeyim. İkisi de hakikati olmayan kavramlar çünkü... Bundan bir 10 yıl kadar önce basit bir simülasyon yapmıştım. (Excel'de kendiniz de deneyebiliriniz...) 100 kişilik bir popülasyon var. Bu popülasyondaki 99 bireyin her biri ömürleri boyunca bölünerek 100 birey daha oluşturma potansiyeline sahip olsun. Yalnızca 1 tane birey azıcık bir farklılığa sahip ve bu MİNİMİNNACIK fark onu 101 tane birey oluşturmasına sebebiyet veriyor. Küçücük bir avantaj yani. (Elbette ki bu farklı bireyin yavruları ve nesli de aynı farkı taşıdıklarından onlar da azıcık daha üretken.) İşte simülasyonum göstermişti ki 1000 nesil sonra o farklı bireyin soyundan gelenler toplam popülasyonun %99'ını teşkil etmişler. Azınlık olarak başlayan ve miniminnacık bir avantaj, 1000 nesil sonra onu baskın varyant haline getirmiş.

1000 nesil insan için 25.000 yıl iken bir virüs için saatlerle ölçülebilen biri süredir. Anlatabiliyor muyum? Evrimin eğer varsa tek "mantığı" budur. Daha çok kopya üreten kazanır. İyi olan, akıllı olan, zengin olan, gelişmiş olan, vs... olan değil. Daha çok kopya üreten.

Bu böyle yazdığım kadar basit bir konu değil, üzerinde saatlerce konuşulabilecek ve sonuçları hakkında kitaplar yazılabilecek bir konu. Mesela böyle "bencil" davranan genlerin kendi avantajlarına nasıl işbirliği yapabilen canlılar oluşturabilmesi vs... Bu fikrin gücü basitliğinden geliyor.

O yüzden virüsün bir aklı mantığı filan yok. Elbette ki Ersin Reis'in kıvrak zekasını ve bunu allegorik olarak yazdığını biliyorum ama yaygın bir görüş olduğu için yazmak istedim. Tek mantık kopya sayısı ve diğerleri ile karşılaştırılması...

Bulaşıcılık - öldürücülük ters orantısı meselesi ise vurgulamak lazım UZUN VADEDE gözlenen bir trend. Çok daha öldürücü virüsler gördü dünya son 10 yılda SARS ve MERS gibi çok öldürücü olmaları onların üremeleri açısından bir dezavantaj. O yüzden bir pandemiye sebep olamadılar. COVID ise kriz yaratan o kritik eşikte yer alıyor. Ve evet Ersin Reis'in dediği doğru hem daha bulaşıcı hem daha öldürücü varyantların çıkması muhtemel ama genel istatistik açısından bakıldığında bunlar "küçük dalgalanmalar" olarak gelip gider. Uzun vadede yukarıda anlattığım matematik geçerlidir.

-----------

Tekrar ve tekrar: AŞI AŞI ve AŞI. Aşı olan da oluyormuş filan elbette olabilir duyabilirsiniz çevrenizden ancak şunu büyük harflerle yazmak lazım: ANEKTODAL KANIT KANIT DEĞİLDİR. Yine genel istatistik ne diyor, yayımlanan çalışmalar ne diyor? Herkes niye böyle kritik bir konuda uzmanlara ve bilime bakmıyor da kendi görüşünü beyan ediyor akıl alır gibi değil... Çevremde var yahu yaşlı başlı profesör bence bu aşı işe yaramyor diyor. Hocam siz yapmayın bari diyemiyorum "yaşına" saygımdan. Bir de kısırlık yapıyor diyor, :D İddialı olmak iyi tabii her yaşta...  ;)

Ben aşılıyım yakalansam da hafif geçiririm doğru bir düşünce. %20 olasılıkla doğru ama. % 75 olasılıkla hiç enfekte dahi olmayacaksın. Hiç hissetmyeceksin çünkü aşılısın !

  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#82: 15 Ağustos 2021, 12:02:39
Aşı çok kritik.. Kapanma gelecekse bu aşı olmayanlara gelsin ..

Doğan hocam sen bu konuda yazmaya devam etmelisin bence. Çok şey öğreniyoruz gerçekten.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 974
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#83: 15 Ağustos 2021, 12:40:09
FDA onaylamadan karar verme yaşına ulaşmamış (reşit olmayan) çocuklara aşı yaptırırken iyice düşünülmesi gerektiği düşüncesindeyim. Ben ve eşim mRna'mızı yüklettik. Aşı olurken okuyup anladığımıza dair altına imzamızı attığımız yazının bir bölümü şu şekilde ;

"The Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine is a vaccine and may prevent you from getting COVID-19. There is no U.S. Food and Drug Administration (FDA) approved vaccine to prevent COVID-19. Read this Fact Sheet for information about the Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine. Talk to the vaccination provider if you have questions. It is your choice to receive the Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine."

Biraz daha aşağısında ise olası ciddi anlık yan etkileri saydıktan sonra ;

"These may not be all the possible side effects of the Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine. Serious and unexpected side effects may occur. Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine is still being studied in clinical trials."

diyor.

FDA bu kadar istatistiki veriyi toplamış olmasına rağmen niye hala onay vermiyor, benim de bunu aklım almıyor.

Global bir güven krizi yaşanıyor, aklımda hep Gocumanlarla - Tamiflu ilişkisi kalmış. 50 kutu almıştım şirkete.

Biz yaptırdık, reşit çocuklarımıza siz kendiniz karar vereceksiniz dedik, torunları aşılatmadan FDA onayını beklesinler diye de fikrimizi belirttik.

FDA onay sürecini hızlandıracakmış, bir an önce olsa iyi olur.

Nisan ayında olduk Biontech'leri, 2. aşıdan 1 ay sonra başlayıp 2 ay süren vertigo ve yine 3-5 ay süren yoğun konulu rüyalar dışında  bir yan etkisi olmadı bende, eşimde kol ağrısından başka birşey olmadı. (şimdilik). Belki de bu aşıyı olanlar hiç kansere yakalanmayacaklar, ya da 100 yaşına kadar üreme yeteneğine sahip olacaklar. Hep kötü yan etkisi olacak değil ya..   ;)

Özet : Verileri elinde toplayanlar onay verinceye kadar her koyun kendi bacağını kullansın..
  • IP logged
« Son Düzenleme: 15 Ağustos 2021, 13:18:58 Gönderen: Hasan Toparlak »

  • *
  • İleti: 1467
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#84: 15 Ağustos 2021, 12:52:03
Pis şehirlerde beton kutuların içinde yaşayan, otobüslere metrolara tıkışan, yediği gıdanın kaynağı/içeriği belirsiz, her gün bin tane stress konusu ile yoğrulan, telefonu elinden/kulağından düşürmeyen, sürekli kçının üstünde oturup göbek büyüten insanların aşıya güvensizliği çok komik geliyor.

Yaşadığın/seçtiğin hayatın sana yapmadığı hangi kötülüğü yapabilir ki aşı sana?

Özgür (mobil tapatalk)

  • IP logged
><(((º>

  • *
  • İleti: 974
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#85: 16 Ağustos 2021, 11:25:40
Öz aşı 2 doz randevuları açılmış. Duyurulur.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#86: 16 Ağustos 2021, 14:19:21
Ben karar verme sürecindeyken Biontech daha çok yeniydi. Aşı yaptırmaya gittiğimde sinovac da kuyruk, biontech te ise kimse yoktu. Şu nedenler ile Biontech oldum. Önem sırasına göre şöyle idi.

Okuduğum kadarı ile mrna gerçekten de müthiş bir teknoloji. Bundan sonra bu teknoloji üzerinde yoğunlaşılacak belli. İleride aşılar bu teknoloji ile üretilecek. Ben üç kızım düşünerek oldum. sonuçta bir şey olacaksa bana olsun. Bana bir şey olursa onlar mRna aşısı olmazlar diye düşündüm.

Bir diğeri de istatistiğe olan inancım idi. Sonuçta İsrail tüm nüfusu bununla aşıladı ve çok büyük başarı elde etmişti o dönem. Museviler oluyorlarsa vardır bir bildikleri diye düşünmüştüm. Hani şu meşhur " gavur düşünmüştür " deyişinin musevi düşünmüştür versiyonu.

Ancak şimdi kim söyledi hatırlamıyorum birisi de şöyle bir mantık yürütmüş ki bana çok ilginç geldi.
Eğer mRNA aşılarının olumsuz yan etkisi bir hastalığa neden oluyorsa Avrupalılar buna bir çözüm getirmek için uğraşır. Ancak Çin aşısı bir hastalığa neden oluyor ise Çinliler bu hastalığı tedavi etmek yerine yeni bir aşı geliştirmeyi tercih ederler. O yüzden ben Biontech olayım demiş.  :)

Ben iki doz biontech oldum. Hiç bir yn etkisini de görmedim. Ancak görenler var yazıldığı gibi.

Amerikan İlaç dairesinin onayına gelince.. Elbette önemli. Ama bu hastalık öyle anlatıldığı gibi basit bir grip vakası filan değil. Sonrasında dahi çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. O yüzden hedef mümkünse yakalanmamak , ya da mümkün olan en geç sürede yakalanmak benim hedefim.

Bu arada Özgür 'ün paradoksuna da dikkat. sağlıkları ile ilgili hiçbir konuya dikkat etmeyenlerin aşı konusunda bu derece hassas olmaları gerçekten incelenmesi gereken bir olgu
  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#87: 16 Ağustos 2021, 14:23:47
BUnu yeni okudum. Çok iyiymiş.. Pu ha ha ha Alem adamsın Özgür

Koku nedir tam bilmiyorum ama hadi koku molekülü diyelim, öyle virüsü taşıyabilecek bişey mi acaba?
Etrafımızda zaten havada trilyonmilyor tane uçuşan şey var, virüs istediğine biner gider.. :)



  • IP logged

  • *
  • İleti: 1240
  • Selamlar
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#88: 16 Ağustos 2021, 14:48:26
Biraz önce bir mesaj geldi telefona. Sağlık çalışanları ve 60 yaş üzeri için 4.ncü doz yapılacak diyor. Üçüncünün ardından 21 gün sonra demişler. Doğru ise bu hafta olmak gerekecek


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1467
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#89: 16 Ağustos 2021, 15:38:52
Bakıyorsun adam üzerinde eşek kadar "içme ölürsün, kangren olursun, kısır kalırsın" vb yazan sigarayı fosur fosur içiyor, çocukları bilimum paketli şekerli gıdalarla tosuncuk olmuş iki merdiven çıkamıyor, gelmiş bana "aşı çok yeni güvenmiyorum" diyor..

Hadi len! Git ötede güvenme! :D


Özgür (mobil tapatalk)

  • IP logged
><(((º>

 
Yukarı git