Dur hazır konusu açılmışken, bir buğulama tarifi vereyim, ama kendin yap olur mu ? Rojda hanım, keyfine baksın, afiyetle yesin ama hiç karışmasın.
Önce lezzeti artsın diye biraz balık suyu yapalım. Bunu, buğulamada kullandığın gibi balık çorbası yaparken de kullanabilirsin. Hatta dondurup bulyon gibi kullananlar var.
(15 gün içerisinde kullanmak şartı ile)
MALZEMELER
Balık kemikleri ve kafası (çok iyi yıkanmış ve temizlenmiş, buğulamada kullanacağın balığın kemikleri, balığı aldığında ayırmayı unutma)
2 adet kereviz sapı ve yaprakları
1 adet büyük havuç
1 adet büyük kuru soğan
2 diş sarımsak
1 avuç maydanoz sapı
2 adet defne yaprağı
5 adet tane karabiber
1 kaşık zeytinyağı
Tuz Soğuk su
HAZIRLANIŞI
Tüm sebzeleri güzelce doğrayıp tuzla, zeytinyağında hafif renkleri dönene kadar sotele. Balık kemiklerini, karabiber tanelerini ve defne yapraklarını ilave et ve üstünü geçecek kadar soğuk su koy. Yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arası kaynat. Daha sonra bir süzgeç vasıtası ile balık suyunu süz ve soğut.
BUĞULAMAYI DENİZ LEVREĞİNDEN YAPALIM; (Sinarit, lagos yada akya'da olur)
MALZEMELER
4 adet orta boy levrek (fileto halinde al yada kendin yap, kemikleri ve kafasını ayrıca kullanıyoruz unutma)
1/2 adet havuç
2 adet kereviz sapı
2 adet çarliston biber
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 adet olgun domates
1 adet patates
1 yemek kaşığı un
1 bardak balık suyu (yetmezse biraz daha ilave edebilirsiniz.)
1 kaşık zeytinyağı
1 kaşık tereyağı, tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Döküm tavayı hafifçe kızdır. Zeytinyağı ve tereyağını ilave et. Daha sonra çok küçük parçalar halinde doğradığın, soğan, kereviz sapı, havuç ve sarımsakları ilave et, tuz ve karabiber ekle.
5 dakika soteledikten sonra unu ekleyip karıştırmaya devam et. Sonrasında küp küp doğradığın kabuğu soyulmuş domatesleri ekle.
10 dakika bu şekilde karıştırarak pişirmeye devam et. Balık suyunu ilave et ve kaynama noktasına gelinceye kadar bekle.
Kaynadıktan sonra küp şeklinde kestiğin patatesleri ve limon suyunu ekleyip, tuzu ve biberini kontrol ettikten sonra sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişir.
Bir tarafta balık filetolarını iri boy kuşbaşı şeklinde doğra, tuz ve karabiberle karıştır. Ve iyice pişmiş olan karışıma ekle.
Yaklaşık 7-8 dakika birlikte pişir. Balık çok çabuk piştiği için çok pişmemesine dikkat etmek önemli.
Buğulama hazır. İstersen mantar da ilave edebilirsin.
Bitti mi? Elbet hayır, yanına ekmekte hazırlayalım.
ROKA VE MAYDANOZ PÜRELİ KIZARMIŞ EKMEK DİLİMLERİ
MALZEMELER
1 avuç roka yaprağı
1 avuç maydanoz
1 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı kavrulmuş çam fıstığı
1kaşık rendelenmiş parmesan ya da eski kaşar
Tuz karabiber
Dilimlenmiş baget ekmeği
HAZIRLANIŞI
Ekmek dilimlerinin üstüne zeytinyağı sürerek fırında altın rengi olana kadar kızart. Bir mutfak robotu içinde tüm malzemeyi püre haline getir. Kızaran ekmeklerin üzerine sürerek buğulamanın yanında beyaz şarapla afiyetle yiyebilirsiniz.