Merhabalar,
Balon balığı aşağı yukarı geçtiğimiz 10 - 15 yıl içerisinde Doğu Akdeniz'den başlayarak neredeyse Kuzey Ege'ye kadar tüm denizlerimizi istila etti. İlk zamanlar Mersin körfezinde çok yoğundu ama artık nadiren görülür oldu. Özellikle Ekim Kasım ayında yavrular büyüdükçe daha yoğun görülüyor. Kaan Reis'in dediği gibi yamyam bir tür. Yaralı bir bireyi denize saldığınızda bütün grup saldırarak yiyorlar. Bizim bölgede özellikle denizin daha temiz olduğu Silifke'den sonra çok yoğun. Burada özellikle 15 - 20 metre ila 60 metre derinliklerde diplerde yaşıyorlar ancak avlanmak için yüzeye kadar çıkabiliyor. Ben bunun 5-6 kiloluklarını yakaladım, balıkçı ağlarında ise çok daha büyüklerini gördüm. Çoğu zaman oltanıza gelen balığı yukarı çekene kadar kaybediyorsunuz. Yıllarca keyifle 40 - 50 metre derinliklerde mercan avladığımız yerler balon balığı istilasına uğradı, 60 metre derinlikten sonra ise balona rastlanmıyor.
Burada bir itirafta bulunayım ben bu balığı yıllarca yedim. Ailecek en sevdiğimiz tatlardandır; öyle ki tadı bize göre lagostan daha iyi. Büyük küçük demeden özenli bir şekilde karın zarını ve iç organlarını parçalamadan (zehir kesesine özellikle dikkat etmek gerekiyor) temizleyip afiyetle yedik. Ersin reisin dediği gibi üreme zamanı dişilerde zehir balığın etine sirayet ediyormuş. Balığın yarattığı toksik madde vücuttan atılamıyor ve belirli bi seviyeye ulaşınca kalıcı felce neden olabiliyor. Şu an vücudumda ne kadar zehir biriktirdim bilemiyorum tabii ama artık yemiyorum.
Bu balığın ardından bizim burada Merbun ya da Çingene Mercan denilen başka bir tropik balık daha hızla yayıldı.
Antalya körfezine kadar tüm sularda var. Daha batıda var mı bilmiyorum ama ben Antalya, Fethiye ve Hisarönünde rastlamadım. Mersin ve çevresinde balıkçılar bunu mercan diye satıyorlar. Tam olarak bizim tüm mercan çeşitlerimizi yok eden bir tür. Bildiğim kadarıyla her mevsim üreyebiliyorlar, en fazla 400 - 500 grama kadar büyüyebildiğini düşünüyorum (en azından bizim denizlerde), pazarlarda yoğunlukla 100-200 gramlık boyları satılıyor.
Son bombamız ise Aslan Balığı, geçen yaz başından bu yana Aydıncık'ta dalışlarda tropik aslan balığını gözlemliyoruz. Tabii dalışlara renk katıyor ama bir yandan da durum hakikaten korkutuyor.
http://www.hurriyet.com.tr/aslan-baligi-akdenize-indi-40337754Bu bölgede sanıyorum yerli predatörlerin artması için çalışmalar var. Örneğin lüferde önemli bir artış var ancak bilinçsiz avlanma ve kirlilik işleri sürdürülebilir olmaktan uzak kılıyor.