Ben anlamadım Özgürüm. Bende 350 watt gübeş paneli var. 300 amper jel akü (yalnızca servis). Şimdi senin hesaplamana göre, bana en az 400 waat akü ve 628 watt güneş paneli gerekiyor.
Ama misal, geçen yıl 75 gün belki bir defa elektrik aldık. (Ki geçen yıl akülerimiz kamyon aküsü olarak 290 amperdi.) Genellikle koylarda 1 hafta filan kaldık. Motor hiç basmadım ve elektrik sorunu çekmedim. 400 watt inverterimi de her gün kullandım. Bir tezgah içi bir de karavan dolabı var.
Tamam, akülerim 3 yılın sonunda öldü ( Hangi nedenden bilmiyorum)
Sorun nerede?
Yuh bana! 2 ay geçmiş ben bu mesajı yeni görüyorum! Özür.. :/
Akülerinin 3 yılda ölmesi zaten birşeylerin yanlış olduğunu gösteriyor.
Diğer arızalar dışında sebebi ya fazla deşarj ettin, ya da boşalanı yeterince dolduramadın, her döngüde ömürlerinden biraz yedin ve 8-10 yıl yerine 3 yılda öldüler..
Akü kapasitesi hesaplamada en değerli bilgi DoD dediğimiz deşarj derinliğidir (Depth of Discharge). Yani akünün sağlıklı kullanılabilir kapasitesi.
Sulu kurşun asit (kamyon) aküleri için bu değer %30 civarı. (AGM ve Jeller için ~%50, deepcycle özellikli aküler için %80 diyebiliriz kabaca..)
Yani 100Ah 'lik akünün ancak 30Ah'lik kısmını sağlıklı olarak kullanabiliyoruz.
Daha fazlasını elbette kullanabiliriz, akü 11,5V'a (Tam boş.. %100 DoD) kadar inebilir, bu noktaya kadar teknedeki tüm aletler sorunsuz çalışır, ama bunu her yaptığımızda akü içinde fiziksel zarar (sülfatlaşma ve plakalardan dökülme) meydana gelir.
Örnek bir grafikle anlatayım;
%30 DoD (kapasitenin sadece %30'unu kullanınca) ömür 1500 cycle (şarj-deşarj - her gün olsa 1500 gün ~= 4 yıl) olan ömür kapasitenin tamamını kullanınca 300 cycle (yaklaşık 1 yıl) 'a düşüyor..
Akü işi tam bir havuz problemi.
Birkaç musluktan boşalıyor, birkaç musluktan doluyor, ertesi gün eğer havuzu tam doldurmamışsan sıvaları çatlamaya başlıyor.
Benim uygulama sana 400Ah akü diyorsa en azından 350-400 civarı bir kapasiten olması gerek, ve bunu doldurmak için de daha çok güneş paneli elbette.
Ama biraz dikkatli kullanım ile 300Ah ile de idare edebilirsin..
Uygulama güvenlik açısından bol bol yukarı yuvarlama yapıyor.
Nasılsa akü ve panel maliyetleri benim cebimden çıkmıyor diye bol keseden koydum toleransları!