Malum bir süredir yelkenli tekne planı arayışım var. En son Buehler 'in tasarımı ilgimi çekmişti. Tam da yazışacak iken adamcağız vefat etti.
Proje çok içeme sinmişmiydi? Hayır . Ama baktıklarım arasında istediklerime en yakın olan bu idi. Arma hariç. Zaten yazışmanın konusu da buydu.
Hepi topu beş yıllık bir yelken tecrübesinden sonra benim öğrendiklerim ile gerçekler arasında öyle büyük farklar var ki.
Sadece kullanan olarak ben bile bunları bilebiliyorsam, bir tasarımcının da benim bildiklerimi bilmesini istemem çok mu ?
Bence değil.
Cumartesi günü Kalamış 'te düzenlenen etkinlikte Tanju Kalaycıoğlu 'nu dinlerken kafamdan bunları geçiriyordum.
Anlıyorum piyasanın talepleri var .Bir profesyonel olarak o taleplere göre hareket etmek zorundasınız. Ancak bir tasarımcı hiç mi " olması gereken " bir tekne tasarlamak istemez? Yapılsın ya da yapılmasın önemli değil.
Örnekler ile gidelim. Teknelerde denizin altında bulunan tek hareketli parça pala. Seyirde palayı kaybettin mi bittin.
Şİmdi eskiden bu pala teknenin hemen arkasında görünür iken , şimdiki teknelerde kıçta dinlence konulduğundan
Bizim zavallı pala teknenin altına kaydırıldı.
Bakınız şu ilgilendiğim 35 feet tekne ile 23 feetlik Tayo Mar 'ın pala ebatları nerede ise aynı. Geçenlerde çoğumuzun tanıdığı " çok bilen " bir yelkenci omurga salma dümen dinlemez en az 3 tekne boyu önceden tornistana başlamak lazım diye hararetle anlatıyordu. Nereden buldun marinada 3 tekne boyu alan? Eee nasıl girip çıkıyoruz biz o zaman?
Tornistan da dümen " geç " dümen dinleme her şeyden önce pala nın nasıl konumlandırıldığı ve boyutu ile ilgili.
Konumuza dönersek, koca tekneler için gerekli olan pala alanı büyüdüğünden tasarımcılar skeg pala dan vazgeçiverdiler. Sap gibi aşağı doğru uzanan palalar ile her yıl bir çok dümen kazası yaşanıyor.
Dönünce çok güzel konuşma yapan Türk tasarımcıyı dinledikten sonra yaptığı tasarımları inceledim. Klasik ahşap tekneler ile ilgili böyle güzel bir konuşma yapan bir tasarımcının sitesinde en azından böyle bir tekne tasarımı beklerdim. Bulamadım.
Yine Tanju Kalaycıoğlu'nu dinlerken Kayık adı altında bir dernek olduğunu öğrendim. Sonradan gidip kendisi ile tanışıp, dernek ile ilgili bir kaç soru sordum. Meğerse ahşap tekne üreticilerinin kurduğu bir dernekmiş. Yani benim gibi ahşap tekne sahibi olanları almıyorlarmış. Ben de saf saf nasıl üye olabilirim diye sordum iyi mi
Ahşap tekneler ile ilgili karınca kararınca sosyal medyada gezinen ben denizin böyle bir dernekten haberdar olmaması kimse kusura bakmasın ama benim hatam değil. Bu Kayık derneği 2013 yılında kurulmuş. Sitesinde etkinlikler bölümünde hepi topu iki etkinlik yapmış. İlk etkinliğinde yurt dışından önde gelen kimi basın mensupları ve yazarlar davet edilmiş ve tersanelerimiz v.s. gezdirilmiş. Aynen şöyle yazıyor ;
" Classic Boats dergisi Editörü Dan Houston, Yachting World Editörü David Glenn, Boat International Yazarı Bruno Cianci, Nautica Yazarı Luca Sordelli ve Yacht Emirates Yazarı Shaun Ebelthite yer aldı."BU adamlar her kimse, çağrıldıklarına göre önemli olduklarını varsayıyoruz , yemiş içimiş ve ülkelerine dönmüş sonra ne yazmışlar acaba bizim ahşap teknelerimiz ile ilgili diye merak ederseniz hiç bir bilgi yok ama
Koca koca firmalar bir araya gelmişler 2013 yılında bir dernek kurmuşalar hepi topu iki etkinlik yapmışlar , yapılanlarda bunlar. Oysa ki daha geçen sene Cruisers forum da bizim guletlerin nasıl da kalitesiz imal edildiği ile ilgili atıp tutuyorlardı.
Sonra yazınca kabahat oluyor , forum ve misyonu ile ilgili yazı yazarken. Bizim hepi topu bir buçuk yıllık Heyamola da bunlardan çok aha fazla etkinlik yapmışız. Ben tek başıma yabancı forumlarda Türkiye ile ilgili daha çok yazı yazmışım.
Cem Gür 'ün yazdıkları ? Üstelik Garibim (kusura bakmasın ama doğru tabir bu ) Emekli maaşı ile tirhandil yapmaya çalışıyor randa arma. Burada desteklemeye çalışıyoruz elimizden geldiğince. Oysa Kayık diye derneğimiz varmış. Koca koca firmalar hepsi. Destekleseler ya orjinal bir tirhandil yapan kimseyi. Yurt dışında olsa bu iş belgeselini çekerler.
Sadece o etkinliğe harcanan para ile 4 defa tirhandilini bitirirdi Cem Gür. Ya Tiryaki ye ne demeli? Adam gerçek bir tirhandil yaşatmaya çalışıyor üç otuz kuruş ile. Kayık derneği yardımcı olamaz mı Tiryaki ye ? koca koca tersaneleri her bişeyleri var üstelik. Yani para da vermeyecekler ha.
Neyse efendim , konuyu dağıtıyoruz yine.
Biz de olmasını beklemiyorum zaten ama , inanın benim yaptığım araştırmalara göre dünya da da yok.
Çünkü yelkencilik , artık bir yarış sporu olduğundan tüm gelişmeler de bu yönde olduğundan, yarış teknelerine kullanılan tasarımları gelip gezi teknelerine de kullanıyorlar.
BU saatten sonra tekne tasarımı yapacak halimiz de yok ki kardeşim.