Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yelkenli tekne yelken ile gider !

• *
Ynt: Yelkenli tekne yelken ile gider !
#15: 25 Mayıs 2018, 09:06:12
Çok uzun yazmışsın.
Hepsini okumadım.
Rahatsız olduğum noktayı söyleyeyim.
Yelken ve tekne işini çok iyi bilenler bile kesin yargılarda bulunmazken, sen yeni duyduğun, gördüğün ya da yaşadığın şeyleri harmanlayıp kesin, köşeli ifade ediyorsun.
Bu beni rahatsız ediyor. O nedenle de bu ve benzeri tartışamalarda olmak istemiyorum.
Çünkü çıkış noktası saçmalıklarla dolu:

Yelkenli yelkenle giderden başla, admiralty en iyidir’le devam et.
Buyur istediğin gibi devam et.

Ama böyle iddialı yazıp yazıp sonra, millet cevap verince, mağduru oynama.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

e

ersinboke@icrs.com.tr

#16: 25 Mayıs 2018, 09:52:38
Şurada şu kadar yazı yazdım bir kimseye " saçmalıyorsun " demedim. Hele "mağduru " oynamak da nereden çıktı ?

Yazdığım yazı " saçmalık " ise o zaman çıkıp neden saçma olduğunu yazsan daha faydalı olmaz mı ?

Şu şu nedenle admiraltı çapa artık günümüz tekneleri için uygun değildir desen mesela. ?

Kısa yazdım okuyasın diye. Bak sana bir de video. Admiralti 'nin nasıl işe yaramadığını anlatıyor. Gerçekten.

https://www.youtube.com/watch?v=2qz8TBVKXIA

ben de neden öyle olmadığını " saçmalayayım " 
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
#17: 25 Mayıs 2018, 09:57:07
Çok uzun yazmışsın.
Hepsini okumadım.
Rahatsız olduğum noktayı söyleyeyim.
Yelken ve tekne işini çok iyi bilenler bile kesin yargılarda bulunmazken, sen yeni duyduğun, gördüğün ya da yaşadığın şeyleri harmanlayıp kesin, köşeli ifade ediyorsun.
Bu beni rahatsız ediyor. O nedenle de bu ve benzeri tartışamalarda olmak istemiyorum.
Çünkü çıkış noktası saçmalıklarla dolu:

Yelkenli yelkenle giderden başla, admiralty en iyidir’le devam et.
Buyur istediğin gibi devam et.

Ama böyle iddialı yazıp yazıp sonra, millet cevap verince, mağduru oynama.

Ben neden bazı arkadaşları daha çok seviyorum diye hep düşünmüşümdür. ;)

Bu arada Far Out'un acil durum çapası ne tip çapa,bilin bakalım. ;D

Admiraltiiii.  C:-)

Bazılarımız Amerika'yı yeniden keşfediyor. 8)
  • IP logged
DeDe

e

ersinboke@icrs.com.tr

#18: 25 Mayıs 2018, 10:10:25
Bravoooo dede...Hani durdun durdun turnayı gözünden vurdun.  :)xx :)xx :)xx

Keşke şunu daha önce yazsaydın hatta Admiralti ile ilgili yaşadıklarını yazsaydın da benim gibi salaklar Amerikayı bir daha, bir daha keşfetmeselerdi...

Hem bildiklerini yazmayacaksın, sonra benim gibiler bata çıka bir şeyler öğrenip yazı yazacaklar , sonra oturduğun yerden soğuk birandan bir yudum alıp dalga geçecek, bazıları Amerikayı yeniden keşfediyor diyeceksin.

daha ne diyeyim ben sana. sözün bittiği yer işte.

• IP logged

• *
    • instagram
#19: 25 Mayıs 2018, 10:18:41
 (kendime eleştiri)

Irgata odaklanıyorum, konu buzdolabı, yelken oluyor. Tam yelkeni okuyorum hop bir bakmışım çapa işine girmişiz.. Tabii anlıyorum bunlar güncel meselelerimiz ve başlıklar arasında geçişler var ama benim devrelerim hayli hararet yapıyor..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

n

nuri_kongur

#20: 25 Mayıs 2018, 11:21:26
Aslında başlık cuk oturmuş. Yani yelkenli tekne hakkatten yelken ile gitmeli. Yelken ile gittiğinde kendi yaşam tarzını da zorlamış oluyor. Adamlar taa britanyadan buraya geliyor , bir bidon yakıt kullanmıyor. Onların yok mu parası , o kadar vardır elbet. Ama yola rüzgar varsa çıkıyor. Rüzgar yok ise eyleniyor. Bu vakit ister. Bizim o kadar vaktimiz yok. Hele Marmara gibi  iç deniz ve rüzgar nereye gitmek isterseniz baştan geliyor ise çok problem. Zikzaklar çizerek  ilerlemek en azından benim yaptığım bir şey değil. Kapatıyorum yelkeni marşa basıp motor ile devam ediyorum.

Cenova konusunda Ersinin iddiasına katılıyorum. Benim tekne 22 ayak. Tek gövde değil, katamaran. Rüzgar üstüne dönmek resmen işkence. Tekne rüzgara tam girecek iken pat kalıp geri dönüyordu. Kaç kere gölcük donanmasının karşısında başım belaya girdi.  Tekne rüzgar üstüne dönmüyor bir türlü, her rüzgar altına dönüşte donanmanın yasak bölgesine daha çok yaklaşıyorum. Aksi gibi motorda da problem çıktı . Bir türlü çalışmıyor. Yanımdaki arkadaş ben uğraşırken motoru dağıtıp yeniden topladı resmen. Adi motor çalışmadı bir türlü. Neyse o gün güç bela donanma inzibatlarınca tutuklanmadan kurtulduk ama tekneden soğudum resmen. Sonradan işte katamaranın fizyolojisi, tek gövdenin fizyolojisi falan baya bir kafa yordum. Ama sonuç yok. Sonra bir gün tesadüfen benim cenova açık değilken , sadece ana yelken açıkken rüzgara daha fazla girebildiğimi fark ettim. Hatta rüzgar üstüne dönmek de daha kolay. Daha sonra bunu arabalardaki önden çekişli ve arkadan itişli sistemine benzettim. Önden çekişli araçlar arkadan itişli araçlara nazaran yolu daha sağlam tutarken, arkadan itişli araçlar kıç atmaya daha meyillidir. Ana yelkenin verdiği güç tekne gövdesinde cenovanın verdiği güce nazaran daha geride olduğundan tekne rüzgar üstüne dönerken daha rahat kıç atıyor yani dönüyor. Şimdi benim cenova ana yelkene nazaran ufak. Yani tam açtığımda ana yelkenin güngörmez yakasından daha geriye düşmüyor. Hal böyle iken cenova kapalı iken rüzgar üstüne dönmek daha kolay olacaktır. Cenovanın torlanması teknenin pruvasına ne kadar yakın veya öte ise teknenin burnu o kadar güç toplayacak,bu toplanan güç s sizin ana yelkeninizin verdiği güçten eksiltecektir. ileri doğru giderken problem yok. Hatta iki güç ileri doğru götüreceğinden daha iyidir ama rüzgar üstüne dönerken bu dezavantaj olacaktır. Benim teknede durum en azından bu. Yani tekne daha rahat kıç atacaktır güç merkezi tekneni kıçına ne kadar yakın ise.
Kullandığım terminoloji bildiğim kadar o yüzden, "kıç atma-spin atma" terimini eklemek kaldım kusura bakmayın.
  • IP logged

• *
#21: 25 Mayıs 2018, 11:21:36
Şurada şu kadar yazı yazdım bir kimseye " saçmalıyorsun " demedim. Hele "mağduru " oynamak da nereden çıktı ?

Yazdığım yazı " saçmalık " ise o zaman çıkıp neden saçma olduğunu yazsan daha faydalı olmaz mı ?

Şu şu nedenle admiraltı çapa artık günümüz tekneleri için uygun değildir desen mesela. ?

Kısa yazdım okuyasın diye. Bak sana bir de video. Admiralti 'nin nasıl işe yaramadığını anlatıyor. Gerçekten.

https://www.youtube.com/watch?v=2qz8TBVKXIA

ben de neden öyle olmadığını " saçmalayayım "

Seni kırmamak için yazıyorum:

1. Milim kıpırdamaması gereken, petrol platformları, araştırma gemileri, sondaj gemileri; bunlara ilaveten ticari gemiler, askeri gemiler, dünyayı gezen gezginler admiralty dışında çapa kullanıyorlar. Demek ki admiralty tek en iyi çözüm değil.
2. Yazıyorsun mesnetsiz ya da tek taraflı bir şeyler, yüklenince de bize “ama tek ben yazıyorum, üstüme geliyorsunuz” diye şikayet ediyorsun. O nedenle mağduru oynadığını iddia ediyorum.
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
#22: 25 Mayıs 2018, 11:26:19
Bravoooo dede...Hani durdun durdun turnayı gözünden vurdun.  :)xx :)xx :)xx

Keşke şunu daha önce yazsaydın hatta Admiralti ile ilgili yaşadıklarını yazsaydın da benim gibi salaklar Amerikayı bir daha, bir daha keşfetmeselerdi...

Hem bildiklerini yazmayacaksın, sonra benim gibiler bata çıka bir şeyler öğrenip yazı yazacaklar , sonra oturduğun yerden soğuk birandan bir yudum alıp dalga geçecek, bazıları Amerikayı yeniden keşfediyor diyeceksin.

daha ne diyeyim ben sana. sözün bittiği yer işte.

Ana bu ayan beyan oltayı yuttum olmuş ;D ;D ;D

Dedeye cevap vermeyeceğim gibi, tutamıyacağın kararlar verme bir daha. ;)

Neden olduğun zararlar için açık bir başlıkta özür yazana kadar dokunduracağım. :)

Bir karış suda fırtına çıkarıp bazı arkadaşların denize dökülmesine neden olmayacaktın. :D

Özür yazılarınızı bekliyorum. :)xx :)xx :)xx

Olay sen olunca içimdeki şeytanı dizginliyemiyorum, arkadaşlardan bu nedenle özür dilerim.:(

Burada bir çok güzel arkadaş edindim ama hava bozulduğundan beri tadı kaçtı buraların :'(
  • IP logged
DeDe

• *
#23: 25 Mayıs 2018, 11:40:57
Bu arada şunu da ilave edeyim; hem senin için hem okuyanlar için kendimi daha iyi ifade etmiş olurum.

Üslubun o kadar kesin ve köşeli ki, tartışmaya katılmak yerine beni dışında kalmaya itiyor.

“Admiralty en iyi çapadır. Nokta” diyen birisi ile ben tartışmam.
“Kendi bilir” der, devam ederim.
  • IP logged

• *
  • Kon Tiki
#24: 25 Mayıs 2018, 11:51:22
Ersin Merhaba,

Dediklerine özü itibarı ile katılıyorum. Yelkenli tekneyi, yelkenle kullanmak için alıyorsun. Diğer yandan genellemek, teori değilde, kanun gibi ifade etmek biraz iddialı olmuş. Örneğin tek başına kullanılabilecek yelkenli tekne boyu kaç metredir? Slocum’ un Spray’i kaç metreydi? Ben 12 metre diye hatırlıyorum.

Selamlar,

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#25: 25 Mayıs 2018, 12:11:19
Ersin Merhaba,

Dediklerine özü itibarı ile katılıyorum. Yelkenli tekneyi, yelkenle kullanmak için alıyorsun. Diğer yandan genellemek, teori değilde, kanun gibi ifade etmek biraz iddialı olmuş. Örneğin tek başına kullanılabilecek yelkenli tekne boyu kaç metredir? Slocum’ un Spray’i kaç metreydi? Ben 12 metre diye hatırlıyorum.

Selamlar,

Ama Joshua Dede, ticaret gemilerinde miçoluktan yetişmiş bir "efendi kaptandı". Yani denizi, dalgayı, rüzgârı, sekstant kullanmasını, jurnal tutmasını, harita okumayı, mevki koymayı, akıntı seyrini ve fırtınaları yaşamış, biliyordu. Yıllarca at üstünde yaşayıp ansızın dur ben bir dünya turu atıp geleyim dememişti. :)   Başarısının önem ve evrenselliği o çağda, o boyda bir tekne ile ve tek başına Dünya turunu tamamlamış olması...
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

T
  • *
#26: 25 Mayıs 2018, 12:23:28
Bu romanda yazılan hiç bir şey gerçek değil, hepsi doğrudur.

Bence, tüm yanlış anlaşılmalar ve yanlış anlatımlar bundan kaynaklanıyor.
  • IP logged

e

ersinboke@icrs.com.tr

#27: 25 Mayıs 2018, 12:27:38
Dede , seninle sorunumuz şu. "Bu kısımdaki ifade Donatan Temsilcileri kararıyla kaldırılmıştır."

O yüzden anlam ifade etmiyor yazdıkların. Yanlı ve kendi egonu tatmin için yazı yazıyorsun. eğleniyorsun işte. Adil değilsin. her konuda doğru sandığın konularda tarafsın. sana aksini de ispat etseler fikrini değiştimeyenlerdensin.

O yüzden seninle birşeyler tartışmak bana bir şey ifade etmiyor . O yüzden seninle bir tartışmaya girmek istemiyorum. Yazdıkların sadece ortalığı bulandırmaktan ibaret. Bir sonuca hizmet etmiyor. O yüzden yazdıklarına değer vermiyorum.

Bak neden değer vermiyorum. Nuri Kongur'un yazısını oku. Yaşadığı zorluğu anlatıyor. Sonra kendi kendisine tesadüf eseri ana yelken kullanırken daha rahat ettiğini yazıyor bak.  senin ne kadar tecrübeli olduğunu bilmiyorum ancak tecrübeli olduğunu varsayarak yazıyorum çünkü her iki forumda da torunların ve bira sevmenden başka bir tane bile seyir anını görmedim.

Yazı yazmak için sadece forumda kavga çıkmasını beklemesen ve burada tecrübelerini de paylaşsaydın belki de Nuri Reis bu yazını okuyacak ve o sıkıntıyı yaşamayacaktı.

Sana ve senin gibi yazmayanlara bunu anlatmaya çalışıyorum . Olmuyor.

sonra nerede bir kavga var Utku dede orada. Hemen ortalığı karıştırma peşinde. 

Konu başlığı yelkenli tekne. Bildiğim sen de de var bir tane yok mu yazacak bir şey. ? Bir cümle yada bir kelime. ?

Her konuda fikrin var da bununla ilgili hiç mi yok. ? Hiç atmadın mı admiraltiyi ?

Daha ne yazayım ki ben sana. Yok oltaya gelmiş yok bilmemne .

• IP logged
« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2018, 18:55:55 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
  • Kon Tiki
#28: 25 Mayıs 2018, 12:34:04
Ersin Merhaba,

Selamlar,

Ama Joshua Dede, ticaret gemilerinde miçoluktan yetişmiş bir "efendi kaptandı". Yani denizi, dalgayı, rüzgârı, sekstant kullanmasını, jurnal tutmasını, harita okumayı, mevki koymayı, akıntı seyrini ve fırtınaları yaşamış, biliyordu. Yıllarca at üstünde yaşayıp ansızın dur ben bir dünya turu atıp geleyim dememişti. :)   Başarısının önem ve evrenselliği o çağda, o boyda bir tekne ile ve tek başına Dünya turunu tamamlamış olması...
Kesinlikle katılıyorum. Haklısınız. Bu yetkinliklerde biri, elektroniği olmayan, modern vinçleri, halatları olmayan Spray ile bunu başardı. Hatta çok da zor olmadı dedi.

Daha az (biraz daha az) yetkin biri, belki elektroniklerle bunu yapabilir.

Ben de 11,5 metre teknemle tek başıma, Marmaris - Göcek yapabilirim. Tüm Navionics, otopilot, vs ile. Belki hepinizden daha yavaş giderim. Hepinizden daha fazla motor çalıştırırım, ama giderim.

Ama 28 ayaktan büyük tekne tek kişi ile kullanılmaz demek, çok iddialı değil mi?

Benim belirtmek istediğim bu konuydu. Katılıyorum, 28 ayak tekne tek başına çok daha rahat abarılır. Yelkenin varsa kullanmak iyidir. Hem kendi sağlığın, hem çevrenin sağlığı, hem de cüzdanın için. Ama herşeyi çok kesin kalıplarla ifade etmek, sınırlamak da bana hoş gelmiyor :)

Selamlar

• IP logged

e

ersinboke@icrs.com.tr

#29: 25 Mayıs 2018, 12:35:22
Matay,

Ben kolay kolay kırılmam. En son birlerine küstüğümde beş yaşındaydım. Madem yazıyı okumadın uzun yazdım diye o zaman "saçmalık " yazman doğru değil. En azından hepsini okusaydın da öyle saçmalık deseydin.

Yine de saçmalık demen hoş değil . Sonra seni kırmamak için yazıyorum diyorsun. anlamadım ki ben ne demek istediğini.

Madem admiralti ile yazdıklarım doğru değil, sen doğrusunu yaz. Benimle tartışmak zorunda değilsin ki. Beni görüşüm şudur der çıkar gidersin.

Çok mu zor ? 

Hiç olmaz ise başkaları okur ve bir fikir sahibi olurlar. Kötü mü olur ?
  • IP logged

Yukarı git