Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bir Tekne Nasıl Olmalı?

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4253
Bir Tekne Nasıl Olmalı?
OP: 16 Ocak 2017, 09:59:37
Hemen her tekne sahibi gibi, "teknem nasıl olmalı" diye ben de soruyorum kimi zaman, şu yanıtları veriyorum.

Bir kere tekne dediğinin  kamara kapıları boyundan azıcık aşağıda olmalı, dalıp dalıp giriş çıkışlarda kafayı çarpasın ki tek başına olmadığını, kendisinin  de bir kişiliği, biçimi olduğunu sana anımsatsın.

Arada garip yerlerden garip sesler çıkartmalı, kıvranıp durmalısın nereden geldiğini aramaktan, kuş uykusu uyuyamayasın ki, onu korumakla yükümlü olduğunu, onun da sorunları olabileceğini bilmeni sağlasın, baba evinde olduğun hissine az bir kusur gelsin.

İlla bir yerinden memnun olmamalısın. Mesela mutfağı bir dirhem küçük olmalı, bir kamarası az veya fazla olmalı mesela. Mesela bumbası fazla aşağıda filan olmalı ki, arada kızıp kavga edebilesin.

Çok güzel, pek bir şahane olmamalı. Arada dönüp başka kızları/oğlanları da şöyle göz ucuyla süzme hakkını elinden almamalı. Sonra denize çıktığında bir sert havada seni sırtlamalı, göz ucuyla bakıp süzdüğün kızı/oğlanı unutup, "Allah yokluğunu vermesin, ödeyemem borcumu" diyebilesin.

Tekne dediğin, öyle beni her yere götürür, benimle her yere gelir hissi vermemeli, buna gemi denir, tekne değil. Ondan azıcık korkmalısın. Ama zor zamanda, yapmaz, bu tekne gitmez, kaptanı terk eder, denilen işleri yapmalı ki, sağ olsun, yalnız bırakmaz beni diyebilmelisin.

Sonra tekne dediğin, sana iş çıkartmalı. Ama böyle fantezi işler değil. Volan kayışı arada gevşemeli, tuvalet bozulmalı, bir tarafından minicik su sızmalı, elinde tornavidan, çekomastiğin eksik olmamalı, bencillik etmene izin vermemeli.

Tekne dediğin, ne olursa olsun, çartır, ahşap, başı kıçı bir ayrı, her neyse, içine girdiğinde, onunla olduğunda bir ruhu olmalı. Ortaklaştığın şeyleri başkalarına da duyumsatabilecek bir ruhu olmalı. Öyle her tarafı cıncıkla dolu donmuş evler gibi olmamalı, içinde birilerinin yaşadığını söylemeli.


Tekne dediğin, uzun süre onu yalnız bırakıp geri döndüğünde, hazırım sana, demeli ki, orada, onun içinde korunaklı/muhkem olduğunu bilesin.

Tekne dediğin karakterli olmalı. Her şeye evet dememeli mesela. Hangi koşulda ne yapacağını, neye kızacağını, neyden mutlu olduğunu bilmelisin. Her şeyi isteyemeyeceğini de bilmelisin ondan.

Tekne dediğin, şöyle rüzgarı görüp açtığında üstünü başını bir güzel, büyülemeli seni, onu seyretmekten onunla oynaşmaktan haz almalısın.

Hasılı bunca dem, işte tekne dediğin, içinde yunabileceğin, yaşıyorum ben, diyebileceğin bir şey olmalı.

  • IP logged
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2017, 10:01:40 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 1178
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#1: 16 Ocak 2017, 10:50:42
Bülent reis,

Çok güzel yüreğinize sağlık , pazartesi pazartesi ne güzel geldi.  :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 219
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#2: 16 Ocak 2017, 11:00:49
Hımmm satır araları çok enteresan. Bana zor kadınlarla yaşamayı hatırlattı.Zordurlar ama sağlamdırlar, güvenirsin zor zamanlarında, seninle birlikte zorluğun üstüne geleceğini bilirsin,dik dururlar, yorarlar seni ama sevmekten geri durmazsın,duramazsın.
Ben de bir tane evde var bir tane de marinada bağlı.
Aman ha bunlar aramızda.


Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1649
    • instagram
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#3: 16 Ocak 2017, 11:12:39
Bülent Abi çok güzel resmetmişsiniz olayı, teşekkürler bu güzel yazı için.
Kamil reis de tam da içimden geçenlere tercuman olmuş  :)xx :)xx :)xx
Demek bu yüzden "she" diyorlar İngilizler gemilere....
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

T
  • *
  • İleti: 2171
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#4: 16 Ocak 2017, 12:15:58
Teknem nasıl olmalı ? sorusunun cevabı, sanırım tekne sayısı kadar çoktur.

Herkes kendine göre belirlediğine göre çizgilerini, benim ki şöyle ;

* Bir kere kesinlikle içinde yaşayacağım, yani ne küçük ne büyük olmalı. Bence hem kullanım hem de ekonomi açısından, tekne modeline göre değişmekle birlikte 38-42 ft arası olmalı.
Sığabilecek ve 1 mt kısa gelmeme ihtimalini yükseltecek kadar büyük, her daim yalnız kullanım ve masraf kalemlerini de azaltacak kadar küçük.
* En önemlisi gövde ve arma. Gerisi keyfe göre. Gövden sağlamsa, yapısı güven veriyor ise her şey yapılır.
* Nerelerde, nasıl ve hangi mevsim kullanacağım önemli. Benim tercihim, her mevsim, açık deniz ve mümkün olduğunca kimsenin olmadığı yerler.
Bu da benim tercihimi, keç ve fazla yükseltilmiş olmayan pilothouse teknelere yönlendiriyor.
* Bu tercihlerimin belirlenmiş olması beni belki de son teknem diyebileceğim, uzun yıllar hem ev hem teknem olarak kabul edeceğim, yatırıma götürüyor.
* Akdeniz çanağında olsak da Cebelitarıktan dışarı kendimi gönül rahatlığı ile atabileceğimi bilmem önemli.
* Herkesin yelken yapmak istediği bir bölge var. Kimi dünya turu kimi kim, dünya gezisi. Kimisi için okyanus geçişi, kimisi için Karayipler. Benim ise hayalimde ki tekne ile gitmek istediğim yerin en başında Alaska geliyor. Bu da haliyle teknemin tamir ve sağlamlık faktörü göz önüne alındığında sac olması gerektiğini gösteriyor bana.
* Kullanım amacım ve gitmeyi hedeflediğim alana bakılınca enerji, ısı ve iç dizayn bu özellikler de göz önüne alınarak her mevsime uygun alanları olmalı.
* Teknelerin ruhu olduğuna inananlardanım. Sadece bir araç değildir benim gözümde. Onunla bağ kurarım. Bu yüzden kaba saba bir "şey" değil, her çizgisiyle her daim gözüme hoş gelmeli.
* Hepsini bir araya koyduğumda ortaya çıkan, "teknem nasıl olmalı" değilde, hayatımı o andan itibaren nasıl ve nerede geçireceğimi belirleyen önemli bir parçam olması.
* Bunları hayal eder ve bunu yapmak için beklerken sezonlar boşa mı geçmeli ? Elbette hayır, kiralarsın, arkadaşlarınla gidersin, kolay satabileceğin ve fazla değer kaybetmeyecek denizlerin "reno" sunu alabilirsin, sandalla yelken yaparsın, bot,kano vs. denizlerden kopmaz, her daim içinde olursun. Bunun içinde mutlu ve müteşekkir olmaya devam edersin.   

Ha, edebi kısmı derseniz, o hayalimde ki "parçam" benim olunca anlatırım.  ;D
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1547
    • Classicboats Turkiye
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#5: 16 Ocak 2017, 14:55:44
Bu başlık altında daha pek çok reis bize kendi teknesinin nasıl olmasını istediğini anlatacak ufkumuzu genişletecek.

Tekne sahibi olacak veya halen tekne sahibi olan kişilerin her şeyden önce kendilerine karşı "dürüst" olmaları gerektiğine inanıyorum.Fransızların standart tekne teknik ayrıntılarını verirken veya tasarımlarında kullandıkları bir deyim var " programme de navigation" anlatmak istediği teknenin "seyir alanları ve sınırlamaları" olarak anlaşılabilir.

Hepimiz denize ve teknelere tutkun "abdallarız" . Toplumsal zorlamalar, hayatın yükleri bizleri bazen süreli bazen de ucu açık kaçışlara yönlendiriyor. O nedenle de "teknem nasıl olmalı?" sorusunun cevabında "her denize gider & reisine göre asgari yaşam kalitesine sahip " tekneler de en önde bayrak sallıyorlar.

Kamara ve yatak sayısı gerçek ihtiyaçtan x kadar fazla tutulmasının nedeni de genel olarak aile, çoluk çocuk, eş dost, yakın arkadaşların da zaman zaman tekneye gelecekleri ön kabulünden kaynaklanıyor.

Diğer olmazsa olmaz ise havuzluk. Ne olursa olsun havuzluk rahat olmalı. Ortadaki masa etrafında olabildiğince kişi oturup yemek/ içmek zevklerini üst üste oturmadan yerine getirebilmeli. Oysa modern tasarım teknelerin dışında "her denize gider"lerin havuzluklarının olabildiğince küçük hacimli olması aranır. Denizler içine dolarsa tekneyi ambale etmesin istenir.Vb....

Oysa hayat bana arzularımla olanaklarımın illa dengede olması gerektiğini öğretti. Aksi hallerde ya olanakların artmasını beklemekten ya da hayallerin çok uçuk olmasından kişi sadece karadan denize bakıp ömür tüketiyor.

Eğer, bugüne kadar varlığından haberdar olmadığım bir uzak akrabamın Mısır'daki mirasından pay kalmayacak ise hedef gördüğüm 30Ft kadar bir tekneyi sıfırdan yapmam neredeyse mandanın söğüt dalına yuva yapması kadar olanaklı.  :P

İşte bu nedenlerle Şubat 2014'de aşağıdaki yazıyı yazdım. Okuduktan sonra tartışmaya açabiliriz.
http://egeiou.blogspot.com.tr/2014/02/kamarasiz-ambarli-tekneler.html

 
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

  • *
  • İleti: 327
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#6: 16 Ocak 2017, 15:08:37
Bülent Abi çok güzel resmetmişsiniz olayı, teşekkürler bu güzel yazı için.
Kamil reis de tam da içimden geçenlere tercuman olmuş  :)xx :)xx :)xx
Demek bu yüzden "she" diyorlar İngilizler gemilere....
Neden ''She'' diyorlar.. ben anlamadım..
  • IP logged

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4253
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#7: 16 Ocak 2017, 15:20:15
Saygısızlık olmasın diye kopyalayıp yapıştırmadım.
Öte yandan yazı içeriğine ses çıkartmakta güçlük çekiyorum. Zira böyle usta bir denizci karşısında yazdıklarım anlamlı gelmeyebilir. Ama "diyelim bakalım, nic olacaksa olsun" ;

Teknede elektroniğin "mutlak"lığına inanmıyorum. Özel konfora da inanmıyorum. Olurlarsa hayır diyeceğimden değil. Olmazlarsa da olur diyeceğimden.

Ama daha önce dedim, kullanımınızla ilgili biraz bu sanki. Kızım geliyor, severek. Hayır, açık alanda hacet gideremem. O gelmese de gideremem. Kapalı yer isterim. Olmazsa uyuyamam değil, bebek gibi de uyurum da, olabilecekken, sırf geleneksel diye böyle bir tercihte bulunmam.

Romantiğimdir ama iyi kötü modernizm bulaşmış bana da.

Mesela havuzluğun küçültülmesinden sağlanan fayda, Bavarıa'nın 2006 öncesi teknelerde yaptığı gibi, kıça yerleştirilmiş  kocaman firarlarla çözülemez mi?

Hiç fazla yatağa gereksinim duymadım, çünkü konuk davet etmem.

Hasılı, bence işi bozan, modern tekneler değil, basbayağı post modern tekneler. Zira bu postmodern tekneler yüzünden denizi de tüketim için araçsallaştırdı çoğu kişi ve  buna sert bir tepki olarak da diğerleri, daha erken çağlara dönme eğilimine giriyor. Burada kafam karışıyor.

Sevgi ve saygıyla.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4253
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#8: 16 Ocak 2017, 15:21:12
Bülent Abi çok güzel resmetmişsiniz olayı, teşekkürler bu güzel yazı için.
Kamil reis de tam da içimden geçenlere tercuman olmuş  :)xx :)xx :)xx
Demek bu yüzden "she" diyorlar İngilizler gemilere....
Neden ''She'' diyorlar.. ben anlamadım..

Erman "erkek" olduğu için. Okuyan/yorumlayan kadın olsaydı, bu kez "neden he demiyorlar" diyebilirdi sanki? Yazı, sahibinden çıkarmış.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2017, 15:22:56 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • İleti: 1649
    • instagram
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#9: 16 Ocak 2017, 15:26:47
Bülent Abi çok güzel resmetmişsiniz olayı, teşekkürler bu güzel yazı için.
Kamil reis de tam da içimden geçenlere tercuman olmuş  :)xx :)xx :)xx
Demek bu yüzden "she" diyorlar İngilizler gemilere....
Neden ''She'' diyorlar.. ben anlamadım..

Bülent Reis anlatırken özellikle son kısımlarda sanki bir erkeğin gözünden bir kadını anlatmış. Ya da ben kendi perspektifimden öyle algılamışım.  Tekne bu yazıda bana dişil bir varlık gibi geldi; gözümde bu şekilde canlandı.  O yüzden...  :)
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

  • *
  • İleti: 1649
    • instagram
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#10: 16 Ocak 2017, 15:28:02


Erman "erkek" olduğu için. Okuyan/yorumlayan kadın olsaydı, bu kez "neden he demiyorlar" diyebilirdi sanki? Yazı, sahibinden çıkarmış.
[/quote]

aynen öyle..
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4253
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#11: 16 Ocak 2017, 15:28:17
Topla, topla... :)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • İleti: 1649
    • instagram
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#12: 16 Ocak 2017, 15:36:21
 C:-) C:-)
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

T
  • *
  • İleti: 2171
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#13: 16 Ocak 2017, 15:42:22
Okudum iş tekneleri yazısını.

Eğer Ege'de bir sahil şehir/kasabasında yaşıyor olsaydım ve tek derdim bir yukarı bir aşağı gitmek olsaydı, bir çok noktasını katılırdım.
Ama dediğimiz gibi herkesin beklentileri farklı. Örneğin, benim yukarıda ki istek ve hedeflerimi yerine getiremem.
Üstelik beklentilerimi netleştirdiğim ve hayallerime uygun olabilecek tekneler, bir çok fabrikasyon teknesinden daha uygun fiyatlı yani ulaşabilmem daha mümkün.
Üstelik bu tarz iş tekneleri, çok geleneksel ve güzel de olsalar, planlarına sadık ve hakkıyla yapıldıklarında, hiçte düşünüldüğü gibi "ucuz" olmayacağını düşünüyorum.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1649
    • instagram
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#14: 16 Ocak 2017, 16:11:30
Denizi içiyle, dışıyla yaşatmalı gerisi teferruat (bana göre)

ama kısa bir ihtiyaçlar listesi yapmıştık daha önce özetle:

Yaz/kış arkadaşlarımla veya tek başıma balık tutabilmeli, balık avına müsait olmalı. Orası burası yem artığı, balık suyu falan olduğunda kimse garip bakmamalı bunlar teknede doğal görülmeli. Ben zaten sonra temizlerim (Bana göre)
- Rüzgar oldumu motorsuz gitmeli, yelken seyrinde dip sırtısı / yüzey sırtısı çekilmeli (bana göre)
- Bordası yüksek olmamalı, suya yakın olmalı, denizi hissetmeli. (Bana ve eşime göre)
- Bugüne kadar yaz/kış, hiç kamarada uyumadım. Eşim de uyumadı... o yüzden güvertede uyuyacak geniş alanı olmalı. Yakınlarımız ve dostlarımız için, ayrıca zorunlu durumlarda bizim için de içeride 2 ila 4 kişilik yatak yeterli (Bana ve eşime göre)
- Önünde mangal yapacağımız, kıçında rakı içeğimiz bir yer olmalı. (Babama ve bana göre)
- Dostlarla, sevdiklerimizle oturup keyfedeceğimiz 6-8 kişilik bir oturma/masa düzeni olmalı
- Merdiveni rahat olmalı, denize rahat girip çıkmalı (Anneme ve eşime göre)
- Tuvalet olmalı (yakınlara göre)


  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

 
Yukarı git