Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bir Tekne Nasıl Olmalı?

• *
  • Arayanlar bulamaz , bulanlar arayanlardır
Ynt: Bir Tekne Nasıl Olmalı?
#15: 17 Ocak 2017, 09:04:46
Cem abi yazdıkların benim icin yeni bir ufuk acti. Resimlerini verdiğin 6.5 m lik teknede herkesin her yerde yuruyerek dolasabilmesi ve yuksek guvenli alabanda ne kadar guzel gorundu gozume. Gunluk geziler icin muhtesem. Hatta erkek erkeğe bahar ve yaz gecelerini de kapsayan 36-48 saatlik maceralar ne kadar guzel yasanır boyle bir teknede. İstanbulda duran tekne sahiplerinin %20 si bile senede bir guneye incik yapmiyorlardır. Teknesini guneyde baglayanlarin da orada yasayanlar haric ortalama 3 hafta gecirdiklerini sanmam.
Bu durumda benim için en akıllıca cozum boyle denizi ve ruzgarı hissetüdebileceğim bir kayık (ama karakterli özel bişey) istanbulda bağlı ve senede 40-50 seyir + her sene guneyde 2-3 hafta guzel bir tekne kiralamak.
  • IP logged
I need your clothes your boots and your motocycle

• *
    • Classicboats Turkiye
#16: 17 Ocak 2017, 13:38:49
Bülent Kardeşim,

İlgine teşekkür ederim. Nordik ülkeleri bir tarafa koyup- çünkü onlarda kamarasız tekneler çok daha fazla revaçta- Batı Avrupa ülkelerinde de denizciler ille de fabrikasyon kamaralı teknelere yönelmiyorlar. Fransa, İngiltere, İspanya, Katalunya örneklerinde olduğu gibi kulüp ve dernekler ellerindeki teknelerle hem programlı uzatılmış hafta sonu ve/ya günlük geziler düzenliyor hem de eğitim amaçlı kullanıyorlar.

Dikkat çektiğin yatırım bedeli ile kullanım gün sayısı oranları bazen akıl almaz boyutlara ulaşabiliyor. ?0-?
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
  • Arayanlar bulamaz , bulanlar arayanlardır
#17: 17 Ocak 2017, 16:33:22
Kamarasız teknenin en güzel yanlarından biri de bozulacak nerede ise hiçbir detayının olmaması. Bu da çok hoş. Konfor arayıp goldwing'de yada 50 feet teknede de rahat edemeyenler gördüm (bknz benim hanım). Bu tekneler ne güzel denizi rüzgarı seven gelsin gerisi uzak dursun...
Ayrıca tekne büyük de olsa önden arkaya geçmek hele az bozuk havada bana bile korkutucu geliyor. Bir cocuk yada yaşlı bir insan için çok çok zor. Onlara zor olmasa ben heyecan yaparım.
Denizle rüzgarla bütünleşilecek olan kullanma alanının kocaman ve düzayak olması süper . Peki ağırlıkları draftları direk boyları nasıl? akıntısız ve dalgasız bir denizde 15 knot apaz'da ne sürat yapabilirler mesela?
Bir de  tip teknelere ne ad veriliyor abi? Resimlerine planlarına bakayım hiç olmaz ise.
  • IP logged
I need your clothes your boots and your motocycle

• *
    • Classicboats Turkiye
#18: 17 Ocak 2017, 17:27:33
 :)xx :)xx :)xx
Resimlerini gördüğün tekne adı An Durzunel. Benim ilk aşklarımdan biri. Uzun zaman yapmak için gidip gidip geldim. Sonra tırandile karar verdik. O da 3 yıldır daha bitemedi.  :-\

An Durzu'nun resimleri için ....

https://www.facebook.com/cem.gur.79/media_set?set=a.10150270416492900.348533.526872899&type=3

• IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#19: 17 Ocak 2017, 18:29:06
Eğer ki Yengeçle kesişmeseydi yolum muhtemelen 33-36 feet bir Fisherman beni dünyanın en şanslı adamı hissettirebilirdi. Ama Yengeçle birlikte dünyanın en şanslı çifti gibi hissettiğim de bir gerçek. Evet, denizde vakit harcayacağım bir araç olmalı özünde tekne dediğin ama  o kadar basit olamıyor işte. 8 havada, kafadan gelen dalgalara çarparken pruvam ya da bordamı aşacakmışçasına gelen dalgaların koynunda; hatta denizin ortasında motorsuz yelkensiz sadece Lodosun insafına kaldığımda hissettiklerim arasında endişe ve korku yok. Bıkkınlık, sabırsızlık, bazen kızgınlık var ama her daim emin olduğum bir şey varsa o da Yengeçle gideceğim yere eninde sonunda ulaşacağım.
İşte bu yüzden bir gün onunla Hint Okyanusu'na da çıkacağım. Belki daha ilerilerini de göreceğim. Çünkü içinde evimde ve güvende hissediyorum.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Donatan Temsilcileri
#20: 17 Ocak 2017, 23:51:47
“Bir tekne nasıl olmalı?” sorusu, bana eş ya da sevgili olarak doğru insanı arayan kişileri hatırlattı. Benim tekne için de karşı cins için de cevabım hemen hemen aynı. Doğru insanı bulmak için, doğru insan adayı olmaya çalışmak gerekiyor. Çoğu başarılı ilişkilerde sizin gibi bir doğru insan adayı bulursanız, birlikte iki doğru insan olmaya çalışıyorsunuz. Tekne nasıl olmalı konusuna binlerce cevap verebiliriz. Tekneler de kendi aralarında “Reis nasıl olmalı?”  diye konuşuyorlardır akşamları. Kendilerini tonozlarından çözüp uzaklara , dalgalarla en güzel dansı edecekleri, en güzel rüzgarı alacakları açık denizlere kaçıracak reislerinden bahsediyorlardır.  Her reis teknesiyle, her tekne reisiyle bütünleşen tek bir kişilik, tek bir ruh oluyor.

Yıllarca bir teknem bile olmadan takip ettim böyle forum başlıklarını. Okudukça hayal ettim. Almaya karar verince okuduklarımdan etkilenip bir sürü kriter uydurdum kafamda. Sonunda yıllar süren arayışın ardından, kafamızdakine hiç benzemeyen, bütçemize uygun bir tekne sahibi olduk. İlk sene denizden çok barınakta ıvır zıvır tamiratlarla uğraştık. Tekneyi olduğu gibi kabul etmek yerine orasını burasını elleyip durduk. Yine de hep aksilikler oldu. Hep moralimiz bozuldu. Ben defalarca satıp kurtulmayı düşündüm. Eşim benden daha deniz aşığı olmasa, her aksilikte gülümseyerek işlere dalmasaydı ve beni de gaza getirmeseydi belki de ayrılmıştık Ekim’den. İkinci yılın yazında neredeyse 2 haftalık bir tatil yapınca herşey değişti. Tekneyle birbirimizi daha iyi tanımaya başladık. Biz zaten acemi denizcilerdik. Ekim, bizi hoşgördü. O, denizlerde bizden daha kıdemli  olduğu için Poseidon’la aramızı da buldu kerata! Denizi de havayı da lehimize çevirdi.  Biz de onu tanıdık. Huyunu suyunu, güçlü yanlarını, zaaflarını daha iyi öğrendik. Her iki taraf birbirimizi iyi ve kötü yanlarımızla kabul ettik. Şu an için emektar Ekim, bize göre Dünya’nın en iyi teknesi. Teknesiz forum takip ettiğim günlerde benim için çok önemli olan kriterler şimdi o eski sayfalarda kaldılar. Belki biz de bir gün Ekim’den ayrılacağız. O başkalarına denizi öğretmeye devam ederken, biz de başka bir kayıkla deniz derslerimize devam edeceğiz. Belki günün birinde tüm yaşadıklarımızı ve hayallerimizi bir plana döküp, varımızı yoğumuzu ortaya koyarak kendi teknemizi imal edeceğiz. Böyle bir tekne bile beklentilerimizi hangi oranda karşılar, kim bilir!

Tekne nasıl olmalı sorusuna bir sürü yanıt verilebilir. Bu başlığı okuyunca, yıllardır aklımdan hiç çıkmayan bir sahne zihnimde yeniden canlandı. Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’dan ayrılırken, satmak zorunda kaldığı kayığı Yatağan’a sahilde son kez  rast gelmesi, Yatağan’ın pruvasına sarılıp öpmesi...  Birlikte aştıkları milyonlarca dalgayı anımsayarak duygulanması… O zaman diyorum ki tekne, Yatağan gibi olmalı, Reisiyle tek yürek…
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Ocak 2017, 23:53:24 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
    • Classicboats Turkiye
#21: 18 Ocak 2017, 00:08:55
Bravo !!! Şapka çıkarıyorum.  :)xx :)xx
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
#22: 18 Ocak 2017, 00:27:02
Mücahit çok güzel anlatmışsın, Bir tekne nasıl olmalı'yı.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
  • Donatan Temsilcileri
#23: 18 Ocak 2017, 00:36:38
Şahane. Başlığı sen açaymışın keşke.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#24: 18 Ocak 2017, 01:18:48
Bakın bu yazılar kaçıyor.. BU forumun sayfalarında kaybolup gidecek.. Bunları bir yere toplamak gerek.. Şimdiden..

Mücahit 'in bu yazısı şimdiye kadar okuduğum en güzel bir tekne nasıl olmalı yazısı.

eline sağlık Mücahit..
  • IP logged

• *
#25: 18 Ocak 2017, 03:26:27
Gerçekten güzel anlatmışın Mücahit reis , kalemine sağlık.  Ben de teknemde, bazı akşamlar baş üstüne oturup onunla dakikalarca sohbet eder öpüp okşar  sonra da,  ya birisi görüpte ''bu ne acayip bir adam''  der diye çekinirdim.. Rahatladım şimdi, demekki yalnız değilmişim. :)
  • IP logged

• *
#26: 18 Ocak 2017, 09:37:14
Yalnız olmadığın kesin Öcal abi..  ;)
  • IP logged

• *
    • instagram
#27: 18 Ocak 2017, 10:02:29
Mücahit Reis çok güzel bir yazı, ama özellikle benim gibi yenilere güç ve umut veren bir yazı. Çok teşekkürler...  :)xx :)xx :)xx
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
#28: 18 Ocak 2017, 12:09:35
Mücahit reis,

Yüreğinize sağlık mümkün olduğunca çok yazınki ,kaleminizden eksik kalmayalım sağ olun .
  • IP logged

T
  • *
#29: 18 Ocak 2017, 12:56:57
Sildim.
  • IP logged

Yukarı git