İşin doğrusu, Kaan'ın yazdıkları, benim eğer denebilirse "tez"imi destekler bir katkı. Şu dipnotla; eğer evrensel anlamda denizciliğin amatör denizciliğe kültürel aktarımının, sırf saf akıldan türetilmemiş veya vazedilmiş olmadığını söylersek. Daha önceki bütün tartışmalarda, özellikle Cem abi sizle mutabık kaldığımız gibi, amatör denizciliği diğer alanlardan ayıran en önemli yan, yalnızca deneyime dayalı olması değil bu deneyimin yüzyıllara sari bir üretim etkinliğinden kaynaklanmasıdır. Diğer amatör uğraşların belki de (benim aklıma gelenler) böyle köklü ve üretime dayalı bir kültüre sahip değildir ve hepsinden önemlisi yine kendine ait bir bu kadar geniş bir dile sahip değildir.
Yazının en başlarında bir yerlerde, amatör denizciliğin, denizcilik binlerce yıllık geçmişe dayalı olmasına karşın yepyeni, belki 100 yılı bile bulmayan bir geçmişe sahip olduğunu söylemiştim. Bilinen ilk gezgin, Slocom, 1844 doğumlu. O da profesyonel bir kaptanmış.
Zaten bu nedenle, Cem abi ve Böke gibi az sayıda örneğin,geçmişte kalmış pek azı hâlâ yaşayan eski tekne projeleri üzerindeki hassasiyetleri bir anlam ifade ediyor. Eski otomobil tutkunluğuna benzemeyen bir şey bu. 56 şeviyi hafta sonları kullanmak ancak keyifli olabilir ama eski bir cutterla dünyayı gezebilirsiniz. Ama markoni arma kullanan binlerce erkek ve kadın, mesela randa arma kullananlardan daha az şekilde kendi sahiciliklerini gerçekleştirmez kendi potansiyellerini ortaya koymazlar, diye düşünüyorum.
En başa dönersek, Böke'nin deneyime ve gözleme dayalı bütün tespitlerine katılıyorum. Ama o nevi bir yaklaşımın, denizci/amatör denizci sınıflandırmasında yetersiz kalacağını düşünüyorum. Gündelik hayata ilişkin tespitler, ancak öznel değerlendirmeler olabilirler. Yine dediğim gibi, muhtemelen ben de o kriterleri kullanıp değerlendirme yapıyorumdur, a teknesinin sahibi hakkında.
Asıl ayrım teknenin altında olan kişinin, deniz ile uyumunda, kendi sahiciliğini gerçekleştirme, potansiyelini ortaya koyma çabasındadır şeklinde muhakeme ediyorum.
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.