Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Soru; Üç Tekne,Sancaktaki Avara Olacak.

• *
  • Donatan Temsilcileri
Soru; Üç Tekne,Sancaktaki Avara Olacak.
OP: 02 Mayıs 2018, 16:00:56
Üç tekne alargada.
Tek demir.
Demirli teknenin iskele ve sancağına birer tekne aborda olmuş.
Hava Poyraz, 25-30 kn.
Sancaktaki avara olacak.

Nasıl bir manevra önerirsiniz ? ileri yol, tornistan, vs...
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: Soru; Üç Tekne,Sancaktaki Avara Olacak.
#1: 02 Mayıs 2018, 16:05:32
Ben bişey yaptım da doğru mu değil mi o nedenle soruyorum.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

T
  • *
#2: 02 Mayıs 2018, 16:06:45
Ben yanlış mı anlıyorum ?

Alargadasın. Yani, zaten rüzgarı kafadan alıyorsun ? Kıçtan kara değilsin ki rüzgar basıyor olsun ?
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#3: 02 Mayıs 2018, 16:08:01
Alargadayım,
Rüzgarın şiddetini veri olarak yazdım.
  • IP logged

N

Niyazi Ağaçdiken

#4: 02 Mayıs 2018, 16:11:21
Ben olsam ;

Alargada olduğumuza göre rüzgar kafadan geliyor. Eğer pupa müsait ise (kayalık, kara, sığlık vs yok ise) önce kıç sonra baş olacak şekilde çözerim halatları, rüzgarın tekneyi diğerlerinden pupaya doğru ayrımasını beklerim, yeterli mesafe oluşunca ileri yol manevra ile bölgeden ayrılırım. Haydi selametle... C:-)
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#5: 02 Mayıs 2018, 16:16:41
İskeledeki tekneye kıç iskelenden geçici bağlan araya balon usturmaça koy
Kıç halatı çöz
Motor çalışı pozisyonda, demir ipini çöz
Kıç iskelendeki halatı boşlamaya başla
baş ayrıldığında, halatı al, ileri yol al

• IP logged

T
  • *
#6: 02 Mayıs 2018, 16:19:05
Wiki'den resim araklıyalım.
Böyle mi bağlı.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#7: 02 Mayıs 2018, 16:21:06
Açmaz yok. Baş ve kıç.
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#8: 02 Mayıs 2018, 16:24:27
25-30 knot havada tek demire hatta sağlam bir tonoza bile üç tekne bağlanmak ne kadar doğru?

Bunu bir tarafa bırakarak, sancaktaki tekneyi ayıralım. Gerçekten hava varsa, önce motoru çalıştır, iskotalar boşta başa bir flok bas veya genovayı küçücük aç, yine iskotalar boşta olsun. Dümeni iskele alabanda yap. kıç koltuğu çöz, baş koltuğu çözerken flok'un iskele iskotasını bas, yelken tersleyecektir, aynı zamanda iskele alabanda ile hafifçe ileri gaz ver, "hafifçe" rüzgarın hızına göre değişebilir, tekne ileri hareket etmeli en azından geri düşmemeli, ayrılınca, dümeni düzeltirken iskotayı boşla, gazı arttır, dümeni sancağa kırmadan düz çık.

• IP logged

T
  • *
#9: 02 Mayıs 2018, 16:35:31
Eh, hatalarımızı öğrenelim bari.

Şahsen, başı çözer, rüzgarı karşılayacak kadar motora yol veririm, 25-30 kn rüzgar zaten başı hemen açacak ama motor marifeti ile geriye düşmeyeceğim, dümen marifeti ile iskelede ki tekneyle açımı dilediğim kadar tutmaya çalışacağım için, kıç halatını çabucak toplarken yol alırım. Arada bir sürü usturmaça zaten mevcuttur.
Ve hepsi 5-10 sn içinde olur. (İki kişi olduğunu varsayıyorum.)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#10: 02 Mayıs 2018, 16:39:21
Doğru cevap için iki soru;
Birincisi teknede yalnızmısın?
İkincisi, rüzgar altı düştüğünde manevra alanı çok mu dar? eleşken falan mı var, rüzgar çok kısa sürede bir yerlere mi yaslayacak sizi?
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Donatan Temsilcileri
#11: 02 Mayıs 2018, 16:48:57
Mürettebattan çok bir şey yok. Elesken nedir bilmiyorum. Ama koyun ortasındayım. Rahat yani her yer.

Tek demire 3 tekne tabii yanlış. Ama bağlanıldığında palpa deniz. Çikan rüzgar yerel rüzgar.

Neden tornistan düşünmedi kimse? Acayip mi yanlış olur ?
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#12: 02 Mayıs 2018, 17:01:04
Iyisi ben yaptığımı söyleyeyim; aborda teknedekilere bas ve kıç halatlarını tutturdum.  Esay başa geçti. Voltalar çözük bekledi diğer teknedekiler komutu.
Hava basınca foraladilar. Esay bas halati aldi. Ben hafif sancak tornistan yaptım duzelttim ve boşa aldım gazı. Baş açıldı kıç zatenkurtardi.  Verdim ileri yolu .

Top sizde.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2018, 17:07:01 Gönderen: Bülent Büyükdağ »

• *
  • Donatan Temsilcileri
#13: 02 Mayıs 2018, 17:03:50
Iyisi ben yaptığımı söyleyeyim; aborda teknedekilere bas ve kıç halatlarını tutturdum.  Esay başa geçti. Voltalar çözük bekledi diğer teknedekiler komutu.
Hava basınca foraladilar. Esay bas halati aldi. Ben hafif iskele tornistan yaptım duzelttim ve boşa aldım gazı. Baş açıldı kıç zatenkurtardi.  Verdim ileri yolu .

Top sizde.

Çatışma olmadığına göre , yaptığınız manevra doğru manevra   :).
  • IP logged

T
  • *
#14: 02 Mayıs 2018, 17:23:13
Hava basınca foraladilar. Esay bas halati aldi. Ben hafif sancak tornistan yaptım duzelttim ve boşa aldım gazı. Baş açıldı kıç zatenkurtardi.  Verdim ileri yolu .

Top sizde.

Yöntemimizde ki tek fark, tornistan.
Benim yapmama sebebim ise, 25-30 kn rüzgarda zaten kendisinden başka iki tekne yükü daha taşıyan, ortada ki teknenin, (muhtemelen demirde kalmaya devam edecek), az bile olsa verilen tornistanla, demir tarama ihtimaline sebep olacağı endişesi ile yükü üzerinden mümkün olduğunca almaktı.

Ne kadar etki ederdi, eder miydi ? bilmiyorum.
  • IP logged

Yukarı git