Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Kurşun Dökümü

• *
Ynt: Kurşun Dökümü
#45: 07 Temmuz 2018, 17:26:03
Boru kaynaklarının röntgenlerini çeken NDT ci arkadaşlar dozimetre denilen bir ölçüm aleti kullanıyorlar. Fiyatı 100-300 tl aralığındaydı en son hatırladığım. Radyoaktivite ölçüyor. Bu tip işlerle uğraşırken kullanmanızı tavsiye  ederim.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

B
  • *
#46: 07 Temmuz 2018, 21:26:23
Tekne ismi Vakated  sahibi David Başaran döküm size soğutma için kaç gün sürdü dedi merak ettim .Böyle bir şey yok demişsiniz . Ne sordunuz ne cevap verdiler merak ettim ?

Sanırım ben doğru ifade edemedim, Başaran Firmasını, Jeanneau 45.2' nin salma dökümünü sorgulamak için aramadım. Zaten bu şık olmazdı. Sadece kendi dökümüm için kademeli  soğutma gerekir mi diye sordum. Çünkü daha önce, yapılan bir dökümün kademeli 10 günde soğutulması gibi birşey duymamıştım. Bana göre dökümün doğal açık hava ortamında 24 saat beklemesi, soğuma için yeterli. Telefonda görüştüğüm kişi de (ismini almadım)  aynı fikirde olduğunu söyledi. Benim için konu aydınlandı, teşekkür ederim.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#47: 07 Temmuz 2018, 22:23:09
Benim için aydınlanmadı ama şimdi bu kademeli soğutma yapılmışmı yapılmamışmı ? Sizin salmanıza neden gerek yokta diğer salmada böyle yapılmış .Telefonda kime sordunuz yetkin birimiydi soru işaretleri oluştu bende yoksa böyle bir şey yok abartımış demek çok kolay bir şekilde söylenmemeli.
  • IP logged

• *
#48: 07 Temmuz 2018, 22:29:22
Bülent reis bu salmayı hangi tekne için döktünüz?Kendiniz mi inşa ediyor sunuz?
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

B

Burak Doneray

#49: 07 Temmuz 2018, 23:19:10
Bu konuya yazma sebebim durup dururken çatlayıp kopan bir salma ve bu salmanın yeniden yapılmasında işinde çok başarılı bir firmanın yapım tekniğini dışarıya göre fiyat avantajını paylaşmaktı.Konu başka bir yere gitti benden bukadar.Buda dökülen salmanın çizimi .

Kolay gelsin Teknenizi kazasız belasız güzel günlerde kullanın.

• IP logged
« Son Düzenleme: 07 Temmuz 2018, 23:20:50 Gönderen: Burak Doneray »

B
  • *
#50: 08 Temmuz 2018, 08:32:58
Bülent reis bu salmayı hangi tekne için döktünüz?Kendiniz mi inşa ediyor sunuz?

Evet, kendim inşa ediyorum, Ankara' da beton binalar arasında, 22' lik kotra arma bir yelkenli, ellerinden öper Mustafa Bey

Altta omurganın ortasında görülen boşluğa dışarıdan kurşun safra gelecek.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#51: 08 Temmuz 2018, 10:57:39
Bu salma işinde döküm yerine kalın (20mm?) saç levhalar uygun boyutlarda kesilip yan yana getirilip birleştirilse (saplama+kaynak) ve güzelce tesfiye edilip epoksi boya ile izole edilse?

Basit bir modelleme programı ile bir salma profili istenilen kalınlıkta dilimlere ayrılarak çizilir, lazerde kesilir, kolayca (parça parça) taşınır ve kendi kaynak imkanlarımız (ve yetenek) ile birleştirilirse çok daha ekonomik ve ucuz olur gibi geliyor.

öZgür (tapatalk)
  • IP logged
><(((º>

B
  • *
#52: 08 Temmuz 2018, 11:35:58
Elbette, başta bende böyle düşünmüş, hatta daha da kolay taşınsın diye 10 luk saçtan acad ile bir çizim hazırlamıştım . Ancak projeyi satın aldığım ingiliz ile yaptığım yazışmalarda, aynı ağırlığı yakalamak için yanlara %50 hacim taşırmak gerektiğini bununda teknenin seyrinde olumsuz etki yapacağına kanaat getirerek, projenin orijinalliğine sadık kalmaya karar verdim.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#53: 08 Temmuz 2018, 14:21:07
Ee tabi mutlaka kurşuna göre ağırlık dezavantajı olacaktır ama ne bileyim alt kısmını torpil gibi bir form ile kuvvet kolu ve toplam safra etkisi ayarlanabilir gibi geliyor hayal kurarken! :)
Gerçekler kurşun döküme çıkıyor olabilir tabi! :)

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
#54: 08 Temmuz 2018, 18:47:46
Tekne ismi Vakated  sahibi David Başaran döküm size soğutma için kaç gün sürdü dedi merak ettim .Böyle bir şey yok demişsiniz . Ne sordunuz ne cevap verdiler merak ettim ?

Sanırım ben doğru ifade edemedim, Başaran Firmasını, Jeanneau 45.2' nin salma dökümünü sorgulamak için aramadım. Zaten bu şık olmazdı. Sadece kendi dökümüm için kademeli  soğutma gerekir mi diye sordum. Çünkü daha önce, yapılan bir dökümün kademeli 10 günde soğutulması gibi birşey duymamıştım. Bana göre dökümün doğal açık hava ortamında 24 saat beklemesi, soğuma için yeterli. Telefonda görüştüğüm kişi de (ismini almadım)  aynı fikirde olduğunu söyledi. Benim için konu aydınlandı, teşekkür ederim.

Sanırım kurşun ve döküm demirin soğutma teknikleri birbirinden farklı. Emin olmamakla birlikte malzeme bilgisi kitabıma göz gezdirip cevap oalbilecek bir bilgiye rastlarsam burada paylaşacağım.
  • IP logged

• *
#55: 08 Temmuz 2018, 20:17:29
Arkadaşlar başından sonuna kadar  bu paylaşımların hepsini dikkatlice takip ettim .
Kurşun döken  reisimizi tebrik ederim.
Yılarca pik salma ve kurşun salma döken biri olarak son bahsi geçen soğutma olayına el atmak istedim.
Bilginiz olması açısından :
Pik dökülen salma için Kalınlığına binaen 8 saat sonra üst kalıp derecesi açılır. geçen 3 -4 saat sonra alt dereceden oynatılır ve bırakılır.Ertesi gün tamamen kaldırılıp kendi halinde soğumaya bırakılır .En güzeli bu şekildedir.

Kurşun ise : oda kalınlığına binaen döküm sonrası 8 saat sonra varsa üst kısım derece açılır  yoksa yanlardan döküm kumu  30   40 cm açıla açıla  soguması  sağlanır. kurşun yumuşak bir malzeme olduğu için yerinden soğumadan pek oynatılmaz .Fakat ne kadar etrafını  kalıp kumundan ayırırsanız okadar çabuk sogur..
Geri kalan herşey (yok efendim kademeli kademeli felan) koca bir balondan ibarettir. Zaten dökülen  kalıp size ne yapılması gerektiğini anlayan için anlatacaktır.
Örnek:
Tek parça 27  ton döktüğümüz kurşun salma için bir hafta ellemedik.vinç geldi tuttu kalıptan çekti gitti.
yine tek parça 5400 kg pik döküm döktüğümüz salma cumartesi döktük  salı tamamen kumdan çıkmıştı..

Tüm reislerime selamlar Saygılar...
(Not 2005 yılından beri artık salma  dökmüyoruz.)
( antimuan asla kurşunla karışmıyor çok denedim karıştırırım diyeninde gelir elini öperim.. :))
  • IP logged
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2018, 20:20:53 Gönderen: Erdinç Yaşar »

B

Burak Doneray

#56: 08 Temmuz 2018, 22:26:57
Havalar çok sıcak şapka takmak lazım .
  • IP logged

• *
#57: 08 Temmuz 2018, 22:37:19
Arkadaşlar başından sonuna kadar  bu paylaşımların hepsini dikkatlice takip ettim .
Kurşun döken  reisimizi tebrik ederim.
Yılarca pik salma ve kurşun salma döken biri olarak son bahsi geçen soğutma olayına el atmak istedim.
Bilginiz olması açısından :
Pik dökülen salma için Kalınlığına binaen 8 saat sonra üst kalıp derecesi açılır. geçen 3 -4 saat sonra alt dereceden oynatılır ve bırakılır.Ertesi gün tamamen kaldırılıp kendi halinde soğumaya bırakılır .En güzeli bu şekildedir.

Kurşun ise : oda kalınlığına binaen döküm sonrası 8 saat sonra varsa üst kısım derece açılır  yoksa yanlardan döküm kumu  30   40 cm açıla açıla  soguması  sağlanır. kurşun yumuşak bir malzeme olduğu için yerinden soğumadan pek oynatılmaz .Fakat ne kadar etrafını  kalıp kumundan ayırırsanız okadar çabuk sogur..
Geri kalan herşey (yok efendim kademeli kademeli felan) koca bir balondan ibarettir. Zaten dökülen  kalıp size ne yapılması gerektiğini anlayan için anlatacaktır.
Örnek:
Tek parça 27  ton döktüğümüz kurşun salma için bir hafta ellemedik.vinç geldi tuttu kalıptan çekti gitti.
yine tek parça 5400 kg pik döküm döktüğümüz salma cumartesi döktük  salı tamamen kumdan çıkmıştı..

Tüm reislerime selamlar Saygılar...
(Not 2005 yılından beri artık salma  dökmüyoruz.)
( antimuan asla kurşunla karışmıyor çok denedim karıştırırım diyeninde gelir elini öperim.. :))
Erdinç reis ,

Kurşun oda sıcaklığında pik Demir’e göre çok daha hızlı soğuyan bir metal diye biliyorum. Yanlışsam düzeltin lütfen. 1 hafta çok uzun süre değil mi? Pik Demiri daha uzun süre soğutmak gerekmez mi?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#58: 08 Temmuz 2018, 23:28:07
Doğrudur Oğuzhan reis fakat tonaj büyük ve kalınlık da fazla  olduğu için biz böyle bıraktık. Bu sadece bu tonajlı  Salma için böyleydi.
 Farklı tonaj ve kalınlıktaki salma için daha erken sürede çıkarttığımız  olmuştur.Zaten Kurşun malzeme çabuk katılaşan bir meteryal.
  Eritilmiş tüm meteryaller doğal olarak dıştan içe doğru soğumakta . Kanat veya ince kısımlar kalın kısımlara göre daha çabuk soğumaktadır. Bizde bu yüzden kalın kısımlara  geç soğuma olduğundan dolayı  besleyici dediğimiz evan çıkışları veririz. Soğurken    fazla malzemenin içeri doğru çekilerek  oluşan boşlukları doldurmasını sağlarız. Bu besleyicilerinde  hemen donmaması için pik dökümde besleyici tozu(alüminyum ramatından elde edilen toz), kurşundada  odun kömürü kullanırız yada   pürmüz aleviyle bir müddet sıcak tutarız.Zaten erime derecesi 300 de uygundur . yüksek sıcaklıkta yanmaya başlar
Sonuç  olarak kurşun girdiği kum kalıbıda ısıtacağından çabuk bir şekilde soğuma  olmayacaktır.ama buda katılaşmadığı anlamına da gelmez.Dış kısımlar kalıbın şeklini alır  fakat kalın olan iç kısımlar bir müddet daha kek gibidir.Oda etraf kalıp kumundan temizlendikçe en kısa zamanda sertleşmeye başlar zaten.
  Pik döküm zaten siz kalıptan çıkarmadığınız sürece kolay kolay soğumaz.Kalıp kumu için zaten kullanılan silis kumu bunu sıcak kalmasını sağlar.Sonuçta maden 1250 derece olduğunu varsaysak yüksek bir sıcaklık uzun süre kum içersinde kalması pek akla ve mantığa uymaz .O yüzden üst kalıp açılır zaten kıpkırmızıdır bir müddet sonra yerinden oynatılır .Sonra da alt kalıptan sıyrılıp alınır. ortamla karşılaştığı zaman hemen grileşmeye başlar ve artık soğumaya başlayacaktır.

• IP logged

B

Burak Doneray

#59: 09 Temmuz 2018, 00:16:53
Sildim.İşimle ilgili bir bilgi paylaşmıştım gereksiz gördüm .

• IP logged
« Son Düzenleme: 09 Temmuz 2018, 00:25:06 Gönderen: Burak Doneray »

Yukarı git