Arkadaşlar başından sonuna kadar bu paylaşımların hepsini dikkatlice takip ettim .
Kurşun döken reisimizi tebrik ederim.
Yılarca pik salma ve kurşun salma döken biri olarak son bahsi geçen soğutma olayına el atmak istedim.
Bilginiz olması açısından :
Pik dökülen salma için Kalınlığına binaen 8 saat sonra üst kalıp derecesi açılır. geçen 3 -4 saat sonra alt dereceden oynatılır ve bırakılır.Ertesi gün tamamen kaldırılıp kendi halinde soğumaya bırakılır .En güzeli bu şekildedir.
Kurşun ise : oda kalınlığına binaen döküm sonrası 8 saat sonra varsa üst kısım derece açılır yoksa yanlardan döküm kumu 30 40 cm açıla açıla soguması sağlanır. kurşun yumuşak bir malzeme olduğu için yerinden soğumadan pek oynatılmaz .Fakat ne kadar etrafını kalıp kumundan ayırırsanız okadar çabuk sogur..
Geri kalan herşey (yok efendim kademeli kademeli felan) koca bir balondan ibarettir. Zaten dökülen kalıp size ne yapılması gerektiğini anlayan için anlatacaktır.
Örnek:
Tek parça 27 ton döktüğümüz kurşun salma için bir hafta ellemedik.vinç geldi tuttu kalıptan çekti gitti.
yine tek parça 5400 kg pik döküm döktüğümüz salma cumartesi döktük salı tamamen kumdan çıkmıştı..
Tüm reislerime selamlar Saygılar...
(Not 2005 yılından beri artık salma dökmüyoruz.)
( antimuan asla kurşunla karışmıyor çok denedim karıştırırım diyeninde gelir elini öperim..