Son derece doğru tespitler. Bence marangozdan öte esas kritik iş boya macun, elyaf ve epoksi işleri. Özellikle elyaf ve epoksi son derece kritik. Sonuçta su kontrası tekneye şekli veriyor ancak mukavemet elyaf ve epoksi ile sağlanıyor.
BU konuda Teknomarin 'in eğitmen boyacısı Hayati devreye girecek. İlk yıl Tayo MAr 'ın omurgasına macunu ben vurduydum, bir sene sonra pul pul dökülmüştü . İkinci yil Hayati vurdu hala duruyor.
" looser " teknesi dememdeki neden buydu. Kendin yapıcam derken eline yüzüne bulaştırıyorsun çoğunlukla. Bu kalemlerde kesinlikle profesyonel destek gerekiyor. Bir de kimi parçaların montaj yapılırken boyanması gerekiyor ki Boya işi teknenin yapımı ile başlayıp sonuna kadar devam ediyor.
Keza tüpleri de kendim yapmayacağım. Yapımı çok basit hele bir profesyonel için. Direk nasıl olacak daha projeleri görmedim ama indirilebildiği için muhtemel ahşap olur. ancak eğer alüminyum olursa da mutlaka krem rengine boyatırım.
Muhtemel bu katamaranı yaparsam , Wharram 'ın en ilginç katmaranlarından birisi olacak. Tik boğatalar yine kullanılacak. Tüm üst güverte ahşapları Birmanya tiki olacak. ancak güverte için şu sauna ağacını kullanabilirim. Isınmıyor olması büyük avantaj çünkü. Gövde rengi Tayo Mar ile aynı olacak.
Ön yelkeni krem renginde cross cut, ana yelkeni de bordo olacak. Yapımı ile ilgili şu blogda çok detaylı bilgiler var. Merak eden bakabilir.
http://tiki30.blogspot.comŞimdi bu imalatın bir kolaylığı ve zaman kazandırıcı özelliği her bir parçanın birbirinden bağımsız yapılabiliyor olması. Tüpler , havuzluk, kirişler. Normal bir tek gövde tekne yapımında, Havuzluğu , teknenin omurgasını yapmadan yapamazsınız. Oysa bu tasarımda yapabilirsiniz. Örnek bu sene havuzluğu bitirirsiniz. İki haftada kirişler biter v.s.
Ya da önce tüplere girişebilirsniz. Tüplerin bence ikisine birden başlamamak gerek. İlk tüpte yaşanabilecek sıkıntıları görüp, ikinciye öyle başlamak lazım.
Bu teknenin en iyi düşünülmesi gereken bölümü havuzluğu. Burada mutlaka bir kapalı alan gerekli. Buraya şu lezzette ancak daha geniş bir yapı lazım. Daha önce de resmini koymuştum sanırım.
Bu aslında tam Tayo Mar için yapılmış sanki. Tam kamara girişine böyle bir davlunbaz sırıtmaz gibi.
wharram 'a dönersek, havuzluğu derinleştirmek gerekecek biraz. Ne kadar derinleşebilir tasarımcıya sorduk bakalım. Bu da bir ön test aslında. Bakalım ne zaman cevap gelecek?