Heyamola Hey
Bahriye Mektebi => Elektrik => Konuyu başlatan: Ersin Böke - 29 Mart 2018, 09:15:59
-
Efendim bu jeneratör işi ilginç.. Marin jeneratörler neredeyse tekne fiyatında.. Bunun karşılığında 450 TL ye jeneratör satılıyor..
BU ufak benzinli jeneratörler neden bu kadar ucuz.. az enerji mi veriyor..? Çok mu benzin harcıyor.. akım tpi mi farklı?
Bir bilen anlatsa..
-
Efendim bu jeneratör işi ilginç.. Marin jeneratörler neredeyse tekne fiyatında.. Bunun karşılığında 450 TL ye jeneratör satılıyor..
BU ufak benzinli jeneratörler neden bu kadar ucuz.. az enerji mi veriyor..? Çok mu benzin harcıyor.. akım tpi mi farklı?
Bir bilen anlatsa..
Selam Ersin Reis
Göreceli olarak mesela klima çalıştırmak için gereken enerjiyi veremiyor özellikle çanta tipi jeneratörler. Ama akü şarjında olur. En büyük problemin aşırı gürültülü çalışmaları. Ama bence benzinli olmaları emniyet açısından en istenmeyen özellikleri
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Marin jeneratörler genellikle dizelle çalışır ve güçleri fazladır. Bir kaç beygirlik dizel motor şimdilik duymadım, en az 8-10 hp oluyor. Bu da en az 5 kVA elektrik üretimi demektir. Bir evin ihtiyacı da aşağı yukarı bu kadardır. Yani marin bir jeneratörünüz varsa evde elektrikle yaptığınız hemen herşeyi teknede de yapabilirsiniz. Bu jeneratörlerin motorları genellikle deniz suyu ile doğrudan veya dolaylı soğutmalıdır, buna bağlı olarak teknenin içinde herhangi bir yere monte edilebilirler. Egsozları su ile karışık olarak verildiğinden genellikle gürültü seviyeleri düşüktür (ama ben yine de bir koyda jeneratörü çalışan bir motor yatın yanında olmak istemem). Genellkle marş motoru ile akü yardımı ile çalıştırılırlar.
300-500 TL'ye satılan jeneratörler hava soğutmalı benzin motorludur ve 500 W -1kW üretirler. Portatif olduklarından güvertede herhangi bir yerde çalıştırılabilirler. Gövdeden ve egsozlarından çıkan gürültü oldukça yüksektir. Tek bir matkap veya benzeri bir cihazı kullanmak için işe yararlar veya doğrudan 220V ile veya özel çıkışları ile 12V akü şarj edebilirsiniz. Bu jeneratörler genellkle iplidir. İpini çekerek çalıştırırsınız.
-
Yengeç'te 1,1 kW bir çanta jeneratör var. Direkt olarak 220 sisteme bağlı. Hemen her işimi görüyor. Tabi klima hariç. Baş taraftaki bağımsız kamarada olduğu için sesini de neredeyse hiç duymuyorum.
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Honda EU10 sessiz olan 1KW'lık bende de jenaratör var. Tavsiye ederim. Gerçekten ses seviyesi çok düşük.
-
Bana seneler önce, karavanlı zamanlarımda gelmiş bir jeneratör var. 650 watt mı 750 watt mı ne. Bir iki kez aydınlatmada kullandık açık arazide. Evde, sandık içinde öylece duruyor. Tabii 2 zamanlı ve felaket gürültü yapıyor çalıştığında. Bu herhalde denizde işe yarar bir şey değil, belki sadece akü şarj etmede kullanılır. Ya da kara parkı durumlarında belki.. Tutmaya değer mi?
-
300-500 TL'ye satılan jeneratörler ... doğrudan 220V ile veya özel çıkışları ile 12V akü şarj edebilirsiniz. ...
Çoğu modelde bu özel çıkışlar 8-10 Amper civarında. Akü şarjı için çok verimli değil.
İlave not:
Jeneratörün 220 çıkışını kullanacaksanız; teknelerdeki standart şarj cihazlarının da kapasiteleri çok yüksek olmuyor. Tipik değerler 20-25 Amper. Ölçek olması için; tipik alternatör değerler 80-100 Amper. Jeneratörü verimli kullanmanız için şarj cihazınızı (redresör) de büyütmeniz gerekiyor.
Kaynak: https://www.wikiderya.org/node/567
-
redresörü yukseltmek aküye zarar verir.hızlı dolum yerine yavas dolum önerilir.toplam aku bankınızın %10 kadar redresör önerilir.bence çanta tipi jeneratör 600-700w akuleri duldurmanıza yetecektir.çaresiz durumlarda eger akulerınız orta seviyede sarj tutuyorsa 5 saatlik dolum yeterli olur.buda ortalam 5 lt.benzin su ankı parayla 30 tl ye mal olur.ama denizde işinizi görmüş olıursunuz. gürültü konsuna gelince eger bir koyda yalnız sanız.baskalarını rahatsız etmeme adına jeneratörü dingi botuna koyup uzun bir kablo ile tekneye bağlıyorum.gürültüden etkılenmıyorum.
-
-
Redresörü büyük tutmakta hiç bir sorun yoktur. Akülerinize hiç bir zarar vermez. Kapasite ile uygulamada verilen akımı birbiri ile karıştırmamak gerekir. Aynen evimizde olduğu gibi musluklarımızdan akan su Terkos gülünü evimize doldurmuyor, sadece gerektiği kadarını alıyoruz. Redresörlerin görevi de akülerin ihtiyacına göre akım vermeleridir. Akülerinizin kapasitesi 100 Amper saatse, 10 W bir cihaz akünüzün tüm kapasitesini kullanmaz sadece 10W enerji tüketir. Aynı şekilde redresörün kapasitesi ne olursa olsun, akünüz de gerekli şekilde şarj edilir. %10 kapasite yeterli midir? Genelde yeterlidir ve aküleriniz şarj etmeye yeter ama akünün şarjsız durumda iken daha çok akım gerektirir, şarj sonuna doğru ise çekilen akım oldukça düşer.
-
Ben yine bir şey anlamadım.. Yani amper ne watt ne volt ne ? 220 volt ile 12 volt arasındaki fark ne.? 220 volt adam öldürüyor da 12 volt ile neden bir şey olmuyor? Teknelerde 12 volt kullanıyoruz ve her işimizi görüyor isek neden tehlikeli 220 volt kullanıyoruz? ırgat bile akü ile ve 12 volt ile çalışıyor bir süre.. Bunların süre ile ilişkileri ne..?
benden başka bunları bilmeyen bir sürü kişi biliyorum.. Mesela Bülent ..:)
-
Soruya yanıt aslında tek: Kapitalizm ve maliyetler (neden böyle olduğunu da Can Hocam ayrıntılandırır)
-
Ersin reis,
Çok basit anlatmaya çalışacağım;
İnsana zarar veren voltaj değil akımdır. 35 mA (miliamper) üzeri tehlikeli kabul edilir. AC-DC ayrımını yapmadan basitçe Voltaj = Direnç x Akım (V=RxI). İnsan vücudu direnci normal şartlarda 2000 ohm civarında kabul ediliyordu yanlış hatırlamıyorsam. Islak zemin, ıslak vücut vs direnci düşürecektir.
Yani 12 Volt bir kayna insan vücudundan 12/2000 = 6 mA akım akıtabilir.
Fakat 220 V bir kaynak 220/2000 = 110 mA akım geçmesine neden olur.
Elektriksel Güç (Watt) ise birim zamanda harcanan enerji miktarıdır. Güç (W) = Voltaj (volt) x Akım (Amper) (P = V x I) formülü ile basitçe hesaplayabiliriz.
Örneğin 1000 Watt lık ırgatımız 12 volt ile çalışıyorsa 1000/12 = ~84 A akım çeker. Eğer aynı 1000 Watt gücündeki ırgat 220 Volt ile çalışıyor olsa idi 1000/220 =~4,5 A akım çekecekti. 84 Amper e karşılık 4,5 A.
Buradan anlaşılacağı üzere teknede 220 V kullanmak insan sağlığı açısından tehlikelidir. 12 Volt insan a zarar vermez fakat yüksek akım değerleri nedeniyle 220 V a göre çok daha büyük kesitli kablo kullanmak gerekir.
Elektrik enerji santrallerinde üretildikten sonra enterkonnekte sisteme bağlanmadan önce yüksek gerilim diye tabir edilen 154.000 Volt gerilime çıkarılır. Bunun sebebi bu büyüklükte güçlerin iletilebilmesi için en düşük kablo kesitine ve kayıba ulaşmaktır. Voltaj ne kadar yükselirse akım o kadar düşecektir. Akım düştükçe iletim hatlarında direnç nedeniyle ısıya dönüşen kayıp azalacaktır.
Yeterince basit anlatabildim mi bilmiyorum?
-
Süper.. Peki AC DC ne demek.. (müzik gurubu nu kastetmedim.. :) )
-
AC =Alternative Current yani alternatif akımdır. Kutupları yoktur. Aynı uç hem artı hem eksi olur. Bir uç eksi olduğunda diğeri artıdır, veya tam tersi olur. Bizim kullandığımız Ac voltaj 50 Hz'dir yani saniyede 50 defa polarite değiştirir. Şekli ise sinüs dalgasıdır.
DC = Direct Current yani düz akımdır. bir artı bir eksi kutup vardır ve akım tek yönde geçer. Teknelerdedki akülerimiz DC'dir.
Alternatif akım elektrik motorları (jeneratör) ile üretilir, ve bu haliyle kablo aracılığı ile aktarılır. Kablolar elektriğe az da olsa direnç gösterirler. Bu direnç nedeni ile kablolarda güç kaybı olur. Güç kaybını en aza indirmek için yüksek voltaj kullanırsınız ki aynı gücü taşıyabilmek için kablodan az akım geçsin ve kayıp azalsın, sonra bu voltajı transformatör ile kullanacağınız 220V seviyesine düşürürsünüz. Transformatör bir demir çekirdek üzerine sarılmış genelde bakır bobindir. Bir tarafına çok tur sararsınız ve yüksek voltajı bağlarsınız. Alternatif akım çekirdekte manyetik alan yaratır, aynı çekirdek üzerine sardığınız daha az turlu sargı da bunu tekrar elektriğe çevirir. En azından şimdiye kadar bu böyleydi. Elektroniğin gelişmesi ile voltajı değiştirmek için elektronik devreler kullanmaya başladık, bu sayede alternatif veya düz akımı devreler vasıtası ile istediğimiz voltaj ve istediğimiz güçte çevirebiliyoruz. Aynı gücü elde edebilmek için voltaj düştükçe akımı arttırmamız gerekir. 12V ile çalışan 1Kw motor 1000W / 12V = 83,33 A akım gerektirir. Aynı hesapla 1000W / 220V = 4,55 a gerektirir. yüksek akımı iletebilmek için ise kablo kalınlığının artması gerekir ki kablo direnci azalsın ve kabloda kayıplar en az olsun. Bu nedenle evlerimizde 220v kullanırız, sanayide trifaze 380 V kullanımı yaygındır, daha büyük makinalar için ise daha yüksek voltajlar kullanılabilir. Çarpılma tehlikesinin önüne geçmek için elle kontrol edilen elektrikli aletler genellikle 12V veya 24V ile kontrol edilen röleli sistemler ile çalışır. Örneğin bir asansörde sistem 220 veya 380V olsa da bastığımız düğmeler genelde 12 veya 24 Volttur böylece çarpılmayız.
-
:)
Bu ara telimde ACDC Black in black in introsunu zil olarak kullanıyorum. !O__
AC :Alternatif akım . AC de akım yönü periyodik olarak değişir. Detayına aşağıda gireceğim
DC: Doğru akım. DC de akım sürekli aynı yönde akar.
Alternatif akımı üretmek için Senkron ya da Asenkron generatörler kullanılır. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi stator (sabit kısım) da bulunan uyartım sargılarına uygulanan gerilim bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alan içerisinde dönen rotor üzerindeki sargılarda endüklenme ile AC akım oluşur. Dönüş nedeniyle akım sürekli yön değiştirmektedir.
(https://i.hizliresim.com/76npPa.jpg)
AC akım yön değiştirmesini çok güzel gösteren bir animasyon. Umarım foruma yükleyebilirm. (Gif dosyası)
(https://i.hizliresim.com/VrnGXR.gif)
DC Akım hep aynı yönde akan akımdır. O nedenle + ve - uçları sabittir.
DC için de örnek olarak bu olabilir...
(https://i.hizliresim.com/LbzX1z.png)
-
AC =Alternative Current yani alternatif akımdır. Kutupları yoktur. Aynı uç hem artı hem eksi olur. Bir uç eksi olduğunda diğeri artıdır, veya tam tersi olur. Bizim kullandığımız Ac voltaj 50 Hz'dir yani saniyede 50 defa polarite değiştirir. Şekli ise sinüs dalgasıdır.
DC = Direct Current yani düz akımdır. bir artı bir eksi kutup vardır ve akım tek yönde geçer. Teknelerdedki akülerimiz DC'dir.
Alternatif akım elektrik motorları (jeneratör) ile üretilir, ve bu haliyle kablo aracılığı ile aktarılır. Kablolar elektriğe az da olsa direnç gösterirler. Bu direnç nedeni ile kablolarda güç kaybı olur. Güç kaybını en aza indirmek için yüksek voltaj kullanırsınız ki aynı gücü taşıyabilmek için kablodan az akım geçsin ve kayıp azalsın, sonra bu voltajı transformatör ile kullanacağınız 220V seviyesine düşürürsünüz. Transformatör bir demir çekirdek üzerine sarılmış genelde bakır bobindir. Bir tarafına çok tur sararsınız ve yüksek voltajı bağlarsınız. Alternatif akım çekirdekte manyetik alan yaratır, aynı çekirdek üzerine sardığınız daha az turlu sargı da bunu tekrar elektriğe çevirir. En azından şimdiye kadar bu böyleydi. Elektroniğin gelişmesi ile voltajı değiştirmek için elektronik devreler kullanmaya başladık, bu sayede alternatif veya düz akımı devreler vasıtası ile istediğimiz voltaj ve istediğimiz güçte çevirebiliyoruz. Aynı gücü elde edebilmek için voltaj düştükçe akımı arttırmamız gerekir. 12V ile çalışan 1Kw motor 1000W / 12V = 83,33 A akım gerektirir. Aynı hesapla 1000W / 220V = 4,55 a gerektirir. yüksek akımı iletebilmek için ise kablo kalınlığının artması gerekir ki kablo direnci azalsın ve kabloda kayıplar en az olsun. Bu nedenle evlerimizde 220v kullanırız, sanayide trifaze 380 V kullanımı yaygındır, daha büyük makinalar için ise daha yüksek voltajlar kullanılabilir. Çarpılma tehlikesinin önüne geçmek için elle kontrol edilen elektrikli aletler genellikle 12V veya 24V ile kontrol edilen röleli sistemler ile çalışır. Örneğin bir asansörde sistem 220 veya 380V olsa da bastığımız düğmeler genelde 12 veya 24 Volttur böylece çarpılmayız.
Yaklaşı sizden 2 saat önce aynı şeyleri yazmışım. ilginçtir örnek güç hesabı bile aynı. Görmediniz tekrar oldu sanırım... ?0-?
-
sonunda anladım.. Aslında problem şu böyle anlatılınca anlıyorum. Sonra bir yerlerde konusu geçince unutmuş oluyorum.. Açıklamalar için teşekkürler..
-
Aynı şeyi biraz değişik izah ettim. Aslında cevabım Ersin Böke'nin sorusuna idi. Sizden sonra AC nedir DC nedir diye sormuştu.
-
efendim teşekkürler..
-
Küçük bir düzeltme:
bu başlığın 15 nolu mesajında
"Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi stator (sabit kısım) da bulunan uyartım sargılarına uygulanan gerilim bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alan içerisinde dönen rotor üzerindeki sargılarda endüklenme ile AC akım oluşur. "
cümlesindeki stator ve rotor yer değiştirecek. Şöyle ki;
"Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi dönen rotor üzerinde bulunan uyartım sargılarına uygulanan gerilim bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alan stator (sabit kısım) da bulunan sargılarda endüklenme ile AC akım oluşur. "
-
Ben Ersin reisin soruyu anladım herhalde,
AC : Alternative current.
Alternative kelime kökleri: Alter değiştirilmiş , başkalaştırılmış, düzeltilmiş demek. Native , yerli (asıl anlamında)
DC: Direct current. Köze ihtiyaç yok , basit kelime.
AC düzeltilmiş akım, DC direkt akım.
Ama neden böyle aklım ermez. ?0-? ;D ;D ;D
-
Düzeltme: Köze değil köke.
-
Bu konu iyimiş
Nicolay Tesla vs Thomas Edison
AC vs DC .
Akım savaşları ...,,
-
Sayın çelenoglu 10 saatte sarj olan akuyu 30 dk.sarj edin ve akü zarar gormez diyorsunuz yani.....benim dediğimi anlamdiginizi düşünüyorum.
-
Ben öyle bir şey demiyorum. Kapasite ile kullanım ayrı şeylerdir. 100 A kapasitesi olan bir şarj cihazından akünüze 100a göndermezsiniz, akünün voltajını sürekli kontrol eden elektronik devreler ne kadar akım verilmesi gerektiğin belirler ve aküye o kadar göndeririler. Kapasitenin fazla olması ise akünün daha fazla şarj kabul edebilir durumda olması halinde bu kapasiteden azami faydalanmayı sağlar. Yükse kapasiteli bir cihazdan 300 Ah bir aküyü şarj edebileceğiniz gibi 3Ah bir aküyü de şarj edebilirsiniz.
Düşük kapasiteli bir şarj cihazı ile de bu mümkündür ama yüksek kapasiteli bir aküye gerektiği kadar akım veremeyeceğiniz için şarj süresi aşırı uzayacaktır.
-
Sayın celenoglu redresoru büyük tutmanın zararını şöyle izah edeyim. Redresorlerin üzerindeki elektronik devreler.once akünün tipinin belirler...jel.kuru.sulu traksiyonel.vs. sonra akünün doluluk oranına gore sarja başlar. 100 amperlik bir akunuz.olsun. ve boş olsun.redersor 100 ah.olduginu düşünelim. Redresor önce yiginsal aşırı dolum yapıp sonra zamana göre dolumu azaltacakmuslugu kisacak.iste siz ilk yiginsal sarjda teorik olarak 100ah. Maruz kalacak .
Eğer aku bankaniz 1000 ah.olsaydi yiginsal sarjda 100 ah.akunize zarar vermez.
-
Yine kapasite ve uygulamaya geliyoruz. Aküleri şarj ederken basitçe bir yük olarak görebiliriz. Bir iç dirençleri vardır, belirli bir voltaj uyguladığınızda bu direnç üzerinden geçecek akım I=V/R formülüne göre bellidir. Regülatör akünün voltajını ölçer ve buna göre ne kadar dolu olduğuna karar verir. Doluluk oranına göre uygulayacağı voltajı belirler. Bu klasik alternatör şarj cihazlarında 13,8 ile 14,5V arasında değişir. Akünün voltajına göre seçilen bu voltajda akü üzerinden geçecek akım bellidir. Bildiğimiz gibi paralel bağlı dirençler devrede daha az toplam direnç gösterirler, yüksek kapasiteli bir aküyü paralel bağlı bir direnç gibi görebilirsiniz veya daha iyisi yksek kapasiteli bir aküyü paralel bağlı iki veya daha çok akü gibi görebilirsiniz. Direnci düşük olduğundan daha fazla akım üstünden geçer, düşük kapasiteli bir akü ise tek bir direnç gibidir, üzerinden geçecek akım, daha azdır.
Regülasyon mekanizması ne olursa olsun, akü şarj cihazları düzgün çalıştıkları taktirde akü kapasitesinini küçük veya büyük olmasına bakmaksızın düzgün bir şekilde şarj ederler.
-
Daha basit bir örnekle anlatmaya çalışalım:
Akünüz ile 25W bir ampul yakıyorsunuz. 25W /12V = 2 A eder, yani bu ampul 12V bir aküden 2A çeker. Akünüzün kapasitesi ister 1000Ah ister 100Ah olsun kullanılacak akım 2 A'dir.
Şimdi akünüzün yerine şarj cihazını ampul yerine de akünüzü koyun. Prensip aynıdır.
Şarj cihazınızın ayarları ile oynamadıkça veya cihaz bozulmadıkça akü kapasitesinden bağımsız olarak aküleriniz düzgün şarj edilecektir.
-
Şunu kaciriyorsunuz.akunuzun boş olduğunu varsayarak sarj ediyorsunuz demistim
-
sakin kafa okuyayım ben bunu..
-
sakin kafa okuyayım ben bunu..
Ersin Reisim
Sizin kayıkta buzdolabı olmayınca bu aksesuara hiç gerek yok
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Üstelik sayın celenoglu aku bankinin yüzde 10 i kadar redresorum yeterli olacağını yazdınız.ama neden redresorum ah.yukseltelimki?ekstra euro harcayalim.akuyezarar değilse cebe zarar😂😂😁
-
Akülerin şarj seviyesi şarj cihazı tarafından tesbit edilir ve ona göre şarj edilir.
-
Evet doğru.
Burda sarj cihazının ah.degeri nden bahsediyoruz. Yoksa akünün ne ile sarj edileceğinden değil.
-
Küçük bir düzeltme:
bu başlığın 15 nolu mesajında
"Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi stator (sabit kısım) da bulunan uyartım sargılarına uygulanan gerilim bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alan içerisinde dönen rotor üzerindeki sargılarda endüklenme ile AC akım oluşur. "
cümlesindeki stator ve rotor yer değiştirecek. Şöyle ki;
"Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi dönen rotor üzerinde bulunan uyartım sargılarına uygulanan gerilim bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alan stator (sabit kısım) da bulunan sargılarda endüklenme ile AC akım oluşur. "
Teşekkürler Niyazi reis değerli bilgiler için .
-
Yeni bir başlık açmak istemedim. O nedenle burada soruyorum:
> hangi çanta jeneratör?
> Ne kadar sessizler ?
Biliyorum ki Honda eu2200i en iyisi ama öte yandan da en pahalısı. Benzer güçteki bazı markaların 2 hatta 3 katı fiyatı var.
Kullananaların, deneyenlerin yorumu, görüşü nedir?
-
Yeni bir başlık açmak istemedim. O nedenle burada soruyorum:
> hangi çanta jeneratör?
> Ne kadar sessizler ?
Biliyorum ki Honda eu2200i en iyisi ama öte yandan da en pahalısı. Benzer güçteki bazı markaların 2 hatta 3 katı fiyatı var.
Kullananaların, deneyenlerin yorumu, görüşü nedir?
Para konuşturur, pantolon yürütür derler. :)
Zerre kadar gözüm varsa gözüm çıksın. Yakışır biraderime.
Sevdiğim arkadaşların çıta yükseltmelerini zevkle izliyorum. ;)
-
Matay reis 10 senedir teknede hiç çalıştırılmadan duran Honda eu20 i yağ ve benzinini değiştirdikten sonra 2. Çekişte çalışıyor bu artısı.
Benim fikrim çok gürültülü olduğu yönünde 2 kademede düşük ve yüksek güç için ayarı olsada herhangi bir alet çalıştırdığınızda devir yükseliyor ve ciddi titreşim yapıyor. 2. Olumsuz yanı egsoz çıkışı nasıl yönlendirirsiniz bilemem ama gürültüsü ve egsoz kokusu rüzgarsız bir günde çekilir bir şey değil.
Ben 4kw lık bir panda taktırdım ondada ses yok değil ama tahammül edilir seviyede aralarında ciddi fiyat farkı var tabiki .
Almaya karar vermeden denemek için eu 20 i Hondayı vereyim 1 hafta kullanın memnun kalırsanız gidip yenisini almanızı tavsiye ederim .
Büyük ihtimalle dizel bir jenaratör isteyeceksiniz onunda montajı dahil sekiz dokuz bin eouroyu bulacaktır.
İkisini gözönünde bulundurup kararınızı öyle verin Yoksa benim gibi bir tanesi 1 saatte diğeri 9 saatte iki jenaratörünüz olur .
Espresso yapmak keyifli oluyor tabi birde dizel olan klimaya yetiyor.çanta tipnde klima bence çok zor gürültüden duramazsınız ama 220 alet çalıştırmak için ideal .Klima hariç diğerleri hep kısa süreli kullanım olduğndan çanta tipi daha ekonomik ve katolik nikahsiz olacagindan daha cok işe yarayacaktır.
Göceğe uğradığınızda denemek için alabilirsiniz..Klima ve Elelektrikli ocak kullanmayı istiyorsanız dizel 4kw bir şey seçmelisiniz.
Selamlar.
{Katolik nikağı meselesini dizel jenaratör almaya karar verirseniz anlatirim }
-
Burak,
Teklifin için teşekkür ederim.
Evden çıkıp, aşağıya gelebildiğimde alırım.
Neden ihtiyaç duyduğumu anlatayım.
Tekne daha önce orta Ege’de (Samos, Kalimnos arası; Didim ve Teos dahil) dolaşırken, tekneye niye klima konduğunu anlamazdım. Sürekli püfür püfür rüzgar, geceleri pike ile örtündüğümüzü çok bilirim.
Ne zamanki Marmaris, Göcek, Hisarönü’nde dolaşmaya başladık, nedeni belli oldu.
Mesela Selimiye’de gece bile buram buram terliyoruz.
Sonra tesadüfen, Özgür’ün klima satışı çıktı ortaya. Eşimle konuştuk, tamam dedik. Elektrik olan limanlarda kullanırız dedik.
Sonra, eşim de çalıştığı için (para oradan geliyor Utku Dede’m ;)), haliyle teknede onun da az çalışması ve daha fazla kendine vakit ayırması için, yeni teknelerde görüp özendiğimiz, mini bulaşık makinesi de aldık.
Öte yandan, son tatilimizde de akü şarj problemi yaşadık. Güneş panellerimin gücü sarfiyata yetmiyor.
Güneş paneli ilavesi de çok maliyetli. Çünkü sadece panel değil, bimini düzenlemesi vb de var.
O yüzden aklıma basit bir jeneratör almak geldi. İhtiyaç halinde, bir iki saat çalıştırmak için... teknenin burnunda ve çevresi, havalanmasını engellemeyece ama ses bariyeri oluşturacak ve yanmaz bir şekilde kapatılacak.
Merem, Honda al başka alma diyor. Ama dediğim gibi 1 Honda = 3 Aksa.
Ben de senin gibi sezonda az saat kullanacağım için çok para yatırmak istemiyorum.
O nedenle de Honda alternatfileri sordum. Ama temiz bir ikinci el Honda’yı alırım.
Özetle denerim, çok sağol. Ama sen de bir fiyat belirle. Bu iş bu dakikadan sonra benim için geri dönmez. ;D
-
Fethiye'de bir arkadaşıma kışın koylarda elektrikli soba kullanmak için Aksa aldık, oldukça gürültülü ama iş görüyor. (Soba 1000/2000W kademeli, rezistanslı fanlı basit bişey.. 1000W kademesinde jeneratör ile kullanılabiliyor.)
ama arkadaşım bir iki kere denemek dışında kullanmadı, kışın tekne içinde yemek çay yapmanın içeriyi yeterince ısıttığını keşfedince kaldırdı koydu portuca, bi daha da çıkartıp kullandığını duymadım! :D
-
Teknemi uzun yola hazırlıyorum (Corona salgını umarım bu hayalimi ertelememe neden olmaz).
Teknemin hazırlığı ile ilgili ayrı başlık altında detaylı bilgi vereceğim.
Onan marka 8 Kw dizel bir jeneratör taktım.
Fiyatının neredeyse %25 i kadar montaj masrafı oldu. Jeneratörü fuarda uzun pazarlık sonucu piyasa fiyatının %20 kadar indirimli aldım.
Eğer sabit bir dizel jeneratör alacaksanız, mutlaka yerini önceden iyice ölçüp, sığıp sığmayacağını belirleyin.
Teknenin altında su almak için, egzoz için ve su çıkışı için 3 ayrı delik açılması gerektiğini bilin. (ses için su çıkışının deniz içinde verilmesi gerekiyor)
İlk gözlemim çok sessiz olduğu ve koylarda çevreye fazla rahatsızlık vermeyeceği yönünde..
200 saat veya yılda bir bakım gerekiyor. İlk kullanımda ise ilk 50 saatte servis yapılacak, bu süreyi burada tamamlamak için sürekli çalıştırıyoruz. Yani ilk bakımını Marmaris'te yetkili Onan servisinde yapacağız.
-
Teknemi uzun yola hazırlıyorum (Corona salgını umarım bu hayalimi ertelememe neden olmaz).
Teknemin hazırlığı ile ilgili ayrı başlık altında detaylı bilgi vereceğim.
Onan marka 8 Kw dizel bir jeneratör taktım.
Fiyatının neredeyse %25 i kadar montaj masrafı oldu. Jeneratörü fuarda uzun pazarlık sonucu piyasa fiyatının %20 kadar indirimli aldım.
Eğer sabit bir dizel jeneratör alacaksanız, mutlaka yerini önceden iyice ölçüp, sığıp sığmayacağını belirleyin.
Teknenin altında su almak için, egzoz için ve su çıkışı için 3 ayrı delik açılması gerektiğini bilin. (ses için su çıkışının deniz içinde verilmesi gerekiyor)
İlk gözlemim çok sessiz olduğu ve koylarda çevreye fazla rahatsızlık vermeyeceği yönünde..
200 saat veya yılda bir bakım gerekiyor. İlk kullanımda ise ilk 50 saatte servis yapılacak, bu süreyi burada tamamlamak için sürekli çalıştırıyoruz. Yani ilk bakımını Marmaris'te yetkili Onan servisinde yapacağız.
Hayırlı olsun Eyüp abi. İlk bakımı yapılırken diğer bakımlar nasıl yapılıyor öğrenirsen ve yedek parçalarını da alırsan(Koza teknesi gibi ) , jeneratör sorunun kalmaz.
Senin seyahat başlangıç tarihi planın nedir?
Fatih aksu biliyorsun karayiplerde orda bile sokağa çıkma yasakları konulmuş.
Liman başkanlıkları şimdilik 20 Nisan'a kadar çıkış vermiyor yurtdışına teknelerin
-
Teknemi uzun yola hazırlıyorum (Corona salgını umarım bu hayalimi ertelememe neden olmaz).
Teknemin hazırlığı ile ilgili ayrı başlık altında detaylı bilgi vereceğim.
Onan marka 8 Kw dizel bir jeneratör taktım.
Fiyatının neredeyse %25 i kadar montaj masrafı oldu. Jeneratörü fuarda uzun pazarlık sonucu piyasa fiyatının %20 kadar indirimli aldım.
Eğer sabit bir dizel jeneratör alacaksanız, mutlaka yerini önceden iyice ölçüp, sığıp sığmayacağını belirleyin.
Teknenin altında su almak için, egzoz için ve su çıkışı için 3 ayrı delik açılması gerektiğini bilin. (ses için su çıkışının deniz içinde verilmesi gerekiyor)
İlk gözlemim çok sessiz olduğu ve koylarda çevreye fazla rahatsızlık vermeyeceği yönünde..
200 saat veya yılda bir bakım gerekiyor. İlk kullanımda ise ilk 50 saatte servis yapılacak, bu süreyi burada tamamlamak için sürekli çalıştırıyoruz. Yani ilk bakımını Marmaris'te yetkili Onan servisinde yapacağız.
Güle güle iyi günlerde kullanın.
Yedek parça stoklarken hiç akla gelmiyen güvenlik için konmuş sensörler.
su seviyesi ,ısı sensörü yağ sensörü gibi basit gözüken ancak olmayınca
makinenin çalışmasını engelliyen parçalardır.
Arızasında servisi bile bayağı uğraştırmıştı tespit edene kadar.