Ersin reisim güneş panellerinin iki yıldan sonra çöp olması sanırım çok doğru bilgi değil. Birçok firma 10 yılı geçen garantiler veriyordu. Ama bu karasal kurulum içindi.
Bu söylediğiniz önemli. Güneş enerjisi panelleri için deneysel bir süreç gerekiyor. Birçok dostum yıllardır kullanıyor. Bir şikayet duymadım.
Ben küçük kayığımla yaz ayında hemen her gün yarım litrelik su şişesinde donmuş buz, bir litre su, iki bira, üzüm, peynir ekmek gibi şeylerle denize çıkar gün batımına dönerim. 10-15 litre hacimli termos, biraları saat 16.00-17.00'ye kadar serin tutuyor ama o saate bira kalmıyor.
Günübirliklerde öneriniz doğru. Suyu da ikinci gün bile içebiliyorsunuz (yani o yarım litrelik buzu). Ayrıca rapalaya bir şey takılırsa termos onun sıcaktan bozulmasını da önlüyor (poşete sarıp koyun koku yapmaması için).
Sorun uzun seyirlerde ve medeniyete uzak uzun konaklamalarda.. O zaman enerjiye dayalı bir şey gerekiyor. İster rüzgar, ister güneş, ister jeneratör.
İsterseniz de balıkçıların yaptığı tür kalın buz kalıpları konan ve 4-5 gün idare eden tahta-strafor sandık.. Ama bir soğuk tutucu şart..
Yazın ege'de buz bulmak da zahmetli.. O bakımdan kendi enerjin çok yönlü kolaylık..
Güzel espriler çıkması konunun da güzelliğini gösteriyor.