Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Vallahi değmez billahi değmez..

  • *
  • İleti: 285
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#15: 15 Ocak 2018, 12:55:24
:)   birayı ben değil adamlar teklif etti bir kere.. Klasik Türk kafası işte.. Ben soğuk bir şeye karşı değilim. Teknede soğutucu gereksiz diyorum. Bir halt da soğuttuğu yok zaten. Soğuk alırsan soğuk aldıklarını koruyor o kadar. Bu kadar masraf yapana kadar 10 TL lik buz paketleri yeterli diyorum. Sorun zaten doğru söylüyor olmamda..

Aynı şeyleri tartışmaya gerek yok.. Güneş panelleri de iki yıldan sonra çöp olmaya başlyormuş.. Moralim benim buna bozuldu esas..

Yıktın perdeyi eyledin viran  :)

Ersin videoyu koyacağız DADD web sitesine, bir daha izle  ;)

Herkese göre değişen bir durum ama olabildiğince çok konfor iyidir; ne kadarına gereksinim varsa ve ne kadarını yapabiliyor, becerebiliyorsan.

Sen şimdi şu "tanıtım" işine yoğunlaş ;)


Zafer Türkmen

YY Petunia




  • IP logged

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4250
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#16: 15 Ocak 2018, 13:09:16
Sorun BU KONUDA onlarca denizcinin doğru olmadığını deneyimledigi şeyin tersini savunmanda. Eğer bilimsel bir konudan söz etsek ve genel gecer bir doğrunun tersini savunsaydın bunu anlayabilirdim. Ama pratik bir konfordan söz ediyoruz. Rustik değil puf rahattır demiyor koltuk gereksizdir diyorsun. Hatırına yerde bağdaş kurarak oturamam Ersinim. :)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

T
  • *
  • İleti: 2171
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#17: 15 Ocak 2018, 13:11:12

 Birçok firma 10 yılı geçen garantiler veriyordu. Ama bu karasal kurulum içindi.


Bu yüzden garanti kapsamlı mı diye sordum aslında.
Çünkü 10 yıl garanti, göz boyama sadece, Üretici ülkeler aslında 2 yıl garanti veriyor, ülkemiz ki yönetmelikte aynı şekilde 2 yıl.
2 yıl sonrasında bir problem yaşar ve üreticiyi mahkemeye vermeye kalkarsanız şartları var. Garanti belgesinin ilgili bakanlıkca onaylı olması, seri numaralarının her birinin ayrı ayrı yazılmış olması vs.
Üstelik, üreticiyi mahkemeye verme süreci çok daha karışık diye okumuştum. Sonuçta panel fiyatlarına bakınca onca uğraşa değmez zaten.
 
Eğer bu gözle bakarsanız, evet 2 yıl sonra olacak bir problemde panel çöp olur ama risk tüm elektronik eşyalarda vardır. Aldığımız ürünlerin çok büyük bir kısmının garanti süreleri çok kısıtlıdır ama ömürlerinin bu olduğunu göstermez.
Çamaşır makinesi alıyoruz garantisi 3 yıl. Ama 3 yıl sonra çöp olacağı anlamına gelmiyor.

Hepsini geçtim, bu güne kadar ne denizde ne karada güneş paneli sistemi kuranlardan, doğru kullanım olduğu takdirde "sistemim çöp oldu" diyeni duymadım.

Ersincim, hadi bunları da geçtim, sorun doğruyu söylüyor olman da değil, doğruyu söylediğini sanıyor olmanda  ;D
Şaka bir yana, her şartı, her tekneyi ve her kullanım alışkanlığını kendine özel değerlendirmek en doğrusu. Sadece soğutucu mesele değil.
  • IP logged

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4250
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#18: 15 Ocak 2018, 13:14:58
Evdeki 16 yıldır sorunsuz.2 defa depo çürüdü ama paneller yerli yerinde.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#19: 15 Ocak 2018, 14:05:47
O zaman sunumu bi izle Bülent.. Senin evdeki panellerin çıkışını kontrol etmen lazım. Volt cinsinden.. Bak bakalım kaç volt ? (he he he .. ne nasıl yapıldığını ne de voltu biliyormusun acaba? ben de dün öğrendim.. :))  )

Önce cihazlarını kontrol ediyor ve watt cinsinden belirliyorsun ne varsa.. buzdolabı, elektrikli tuvalet v.s. Bir toplam değer çıkıyor. İhtiyacın olan. watt cinsinden.. (volt x amper.. saatlik değer. )

Sonra bu ihtiyacını nasıl karşılayacağını tespit ediyorsun. Alternatör, güneş paneli , jeneratör.. Bir de bunların önceliği var. YAni motorun çalışıyorsa güneş paneli v.s. dereden çıkıyor. BU arada alternatör için de regülatör iyi birşeymiş. Alternatör iyi bir jarj değilmiş aslında.

Sonra bu ihtiyacına uygun akü seçmen lazım. Kapasite olarak. Bu arada aqülerin kapasitesinin %25 ini kullanabilirsin. Yoksa akülerin ömründen gidiyor.. Ne kadar çok alet , o kadar çok akü.. çok akü demek ağır akü demek.  enerji kaynakları da her durumda yeterli değil. Güneş panellerini çaktın en az iki regülatör lazım. Yetmeyeceği durumlarda alternatörü ya da jeneratörü devreye alman lazım.  Bunların hepsinin hiyerarşisi var ve ayrıca tüm bunları izleyen monitör sistemler var.

Üstelik ilk iki yıldan sonra güneş panelleri kapasite kaybetmeye başlıyor.. Su yapıcıydı , vebasto , klima hidrafor dersen o zaman zaten jeneratör şart...

Bunların kablolamaları, beslemeleri, regülatörleri.. Yeminlen söylüyorum tam soracaktım soramadım.. Ariza olsa nasıl bulacaksınız diye.. Belki kolay bir yolu vardır.. Bilemedim..

Vebasto, Klima, hidrafor, boiler, buzdolabı, elektrikli tuvalet, elektrikli vinç , tost makinası, müzik sistemleri derken, jeneratör, paneller, Ne o yelken yapıcaz.. ? Alt tarafı Ege de bir ay gezmek , koylarda bir bilemedin iki gece kalmak için.. Yapmayın etmeyin beyler bayanlar.. Yazıktır günahtır yaa..
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5810
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#20: 15 Ocak 2018, 14:08:56
Buradaki çöp olurdan kasıt farklıydı. İlk kurulumdan itibaren maksimum değerde tabiki güneşlenme süresine bağlı olarak üretim yapıyorsa, ikinci yıldan itibaren verimlilik  düşmeye başlıyor. Yani beş yıl sonra üretimde ciddi bir kayıp olduğunu ifade ediyordu.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#21: 15 Ocak 2018, 14:16:38
şöyle çöp oluyor Ahmet..

Örnek , sen ihtiyacı belirledin.. buna yeter düzeyde güneş panelini koydun. Zaten %100 verim yok. Sen de buna göre koydun panelleri.. ee ? üç sene sonra paneller senin ihtiyacının altında kaldı.. Ne yapacaksın? panelleri en azından ikisini değiştirmen lazım.. Oldu sana çöp..

  • IP logged

  • *
  • İleti: 562
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#22: 15 Ocak 2018, 14:50:40
Akü kullanımı kurşun asitliler için kapasitenin %50'sidir, bozulma riski buradan sonra artar. %25 çok düşük geldi. Güneş paneli kapasitesi belirlerken, yatık durduğu zaman ve üstüne istralya gölgesi vs düştüğünde ne kadar kayıp olacağını bulur, iki sene sonra kapasite düşmesini hesaba katar ona göre panel alırsın. Ben şu kadar watt kullanacağım, şu kadar güneş var panelde bu kadar watt diyerek ucu ucuna hesap yapılmaz, kaldı ki teknelerdeki  panel bağlanabilecek alanlar yeterli değil, ya panelin üretebildiği kadar güç kullanacaksın ya da alternatif bir kaynak kullanacaksın. Benim tercihim özellille yaz aylarında içeride gaz lambası kullanıp, buzdolabından vaz geçmemek yönündeydi. Teknede bir de LPG ile çalışan amonyaklı soğutucu vardı. Her ne kadar seyirde soğutma yapmasa da limanda güzel çalışıyordu. Soğutmayı bunda yapıp elektrikliye koyduğunuzda, soğutma için elektrk harcaması azalıyordu.
 
  • IP logged

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4250
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#23: 15 Ocak 2018, 14:50:49
Çok abartılı.
16 yıl önce su ısıtmak amacıyla kurduk paneli eve. Mart ayından Kasım'a kadar yürür gider, panelleri değiştirmedik.
Teknede Boyler için panel kurmadım. Eğer gün içinde 30 dakika motor çalıştırırsanız hamamdakinden azıcık daha sıcak suyunuz olur.
Panel verimliliğini arttıran da regülatördür. Paneller yalnızca buzdolabını beslemez, akülerinizi de besler. BU nedenle yarayışlı şeylerdir. Regülatörünüzü iyi seçmeniz lazım; MPPT almanız gerekiyor. Düşük watt yüksek volt için.

Paneller için en az iki regülatör gerektiğini kim söyledi bilmiyorum. Bende bir tane var ve gayet iyi iş görüyor, Panel sistemini de bir ağabeyle beraber kurduk.

İnvertör aküden alır enerjisini bildiğim kadarıyla. Buzdolabım invertörden değil, akülerden besleniyor. 12 volt ile yani. Bu durumda beslemem gereken şey akülerim. Panelim bu işe yarıyor. Şu an, panellerim düşük enerji  üretiyor. Toplam 160 watt. 80*2. Bir arkadaşımdan aldım. Hesaplamalarıma, başka arkadaşlarımın deneyimlerine göre  bunları 150*2 yaparsam, sahici anlamda uzun süreli çözüm üretmiş oluyorum.
Paneller o denli önemlidir ki, akülerinizi beslediği için, uzun süreli yelken seyirlerinde de otopilotunuzun, diğer elektroniklerinizin devreden çıkmasını da engeller.
Bir defasında Kaş'tan Ceneviz lİmanına tamamen yelken ile gelmiştik.(65 mil) Ertesi gün yola çıktığımızda Nemeçek(Otopilot) çalışmıyordu. Ne zaman aküler bir güzel motorla doldu, o zaman çalışmaya başladı.

Ortaokul yıllarında elektrikçide çıraklık yaptığım için az çok +- nedir biliyorum.

Panellerin bu denli hızlı aşındığına inanmıyorum. Meğer ki sistem donmasın, soğuk panelleri çatlatmasın. Mesela sizin İstanbulunuzda nadir yıllar dışında panellerin zarar göreceğini düşünmüyorum. Bizim burada ise neredeyse mucize soğuktan zarar görmesi.

Eğer merak ediyorsanız, Masal'da 330 amper servis +60 amper motor aküsü var. 60 amper de başpervanesi için ayrı akü. Doğru yatırım yaparsanız, konfora yönelik herşey ucuz olabilir.

Burada yaptığım hata marin akü almamak oldu. Böyle olunca starter'da ürettiği enerji yüksek ama uzun kullanımda ürettiği enerji düşük oldu. Yani otomobil aküleri-ustalar daha iyi bilir, ben bildiğimi diyeyim- enerjisini dibine kadar kullanmıyor, daha çok başlangıçta yüksek enerji üretiyor. Marin aküler ise-bildiğim kadarıyla- sürekli olarak aynı düzeyde enerji üretiyorlar.
Şimdikilerin ömürleri bitince marin akü alacağım. Doğru bir tercih yaparsam en az 4 yıl kullanabileceğimi düşünüyorum.

Bunları izleyen monitör sistemi almadım. Yalnızca genel aküleri ölçen bir göstergem var ve fazlasıyla yetiyor.  Panelin var diye bunları almak zorunda değilsin. Kim dediyse abartmış. Olmazsa olmaz değil. Olmadığı zaman hayatta bir şey kaybetmiyorsun.

Hasılı, teknemde varolan buzdolabını ve diğer elektronikleri uzun seyirlere başladıktan sonra beslemek için yaptığım sistemden gayet memnunum.

5 yıl sonra ömrünün bittiğini varsayalım. Orta kalite 150*2 watt bir panel 750 lira filan. Uzun süreli-6-8 saat yelken seyri yapın bakalım, telsizinde Low Battery uyarısını görüyor musunuz görmüyor musunuz?

Bana efelik yapabilirsiniz, her şeyi söyleyebilirsiniz, trim budur, şu şudur diyebilirsiniz, hiç gocunmam. Ama Allah aşkına , yılda en az 1300 mil yol yapıyor, bir ay koylarda kalıyorum. İhtiyaçlarımı biliyorum. Öcal abinin her yerli olması gibi olacak ama daha 12 yaşında bir panel üreticisinde çalıştım ben ve 10 yaşından beri güneş paneli nedir ne değildir biliyorum. Gidin bunları soğuk, bütün kanalların donduğu memleket insanlarına anlatın.

Biz-Sizler bile- Akdeniz'de seyir yapıyoruz. Kuzeyli denizcilerin doğruları bizim doğrularımız olamaz.



  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#24: 15 Ocak 2018, 15:48:47
Gıcık oluyorum seninle bir şey tartışmaya.. Biz güneş paneli kullanmayın mı dedik?  Tayo MAr 'da küçücük bir güneş paneli var.. Aküleri sürekli diri tutuyor. Tayo MAr da biri 90 , diğeri 120 amper iki tane akü var. Both şalter ile ayrılmış. Bir de bunları besleyen küçük bir panel. Otopilot, telsiz, radyo, gps, ırgat için kullanıyorum. Hiç sıkıntı yaşamadım. Bu yıi , özellikle telefon şarjı için şu küçük panellerden almayı düşünüyorum. Kafam rahat etsin. Telefon artık olmaz ise olmaz oldu. Navigasyon onda, harita , haberleşme , demir programları onda.

Konunun kuzey ülkeleri ile filan alakası da yok. İki günde bir bir adaya ya da marina ya uğruyorsun zaten.. Al 10 TL ye koca iki torba buz. At buzluğa.. Daha iyi soğutursun her şeyi diyorum. Tık yok.. Var mı cevap ? Çok soğuk birşeyler istiyorsan iglo nun 250 TL ye kocaman buzlukları var. Geçen sene Rojda geldiğinde çatır çatır kullandık. Hiç dolaba ihtiyaç filan kalmadı.

Senin dolabından daha soğuk tutuyor her şeyi. Şİmdi gelin soğuk neye ihtiyacınız var bir listeleyelim..

Soğuk meşrubat, Soğuk bira , Soğuk su ve rakı. 

Kola ve meşrubat türleri.. bunları içmeyin kardeşim.. zararlı.. Kola nın asit olarak faydaları amlum.. Yazdılardı bir yerlerde.. Tuvaletleri çok iyi temizliyor mesela..

Soğuk su mideye zararlı.. aramızda doktorlar var..

Yok yine de soğuk su v.s. lazımsa dediğim gibi al bir buzluk . Bas buzu içine .. iki gün istediğin her şeyi soğuk tut.

İki günde bir marinaya uğramayan kaç kişi var seyirde..

Gelelim yemeklere.. Tavuk.. yemeyin kardeşim..

et.. kavurma kullancaksınız. Hem içinde katkı olmayan tek ürün.
Fasülye .. Haşlanmış konservesini satıyorlar.. Piyaz, fasülye ne istersen yap..
Yağ için zaten sızma zeytinyağı kullanacaksın.
Peynir için kavanozda su içinde beklettiğin  Adıyaman peyniri.. Kıbrıs Hellimi.. Peynir zaten sütü korumak için bulunmuş.
envai çeşit zeytin..
ekmek yerine Ceviz.. Fındık, fıstık..
Ton balığı zaten konserve..
Taze domates, salatalık, biber ve meyveler..

Cevizli erişte , zeytinyağında , yanında kavurma.. Yok böyle bir lezzet..

Teknede buz dolabı lazım değiiiil.... Çok soğuk birşeylere hasta iseniz alın bir buzluk bitsin gitsin.. Ben niye lazım değil anlatıyorum.. Hadi buyrun siz de neden lazım onu anlatın..






  • IP logged

  • *
  • İleti: 68
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#25: 15 Ocak 2018, 15:53:34
Ersin, teknem yok ama olursa diye soruyorum;
Neden buz peşinde koşayım? 8)

  • IP logged

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#26: 15 Ocak 2018, 15:58:37
Öcal abinin her yerli olması gibi olacak ama

 :)

Teknemde 4 yıllık 120*2 watt panel var.
3*95 AH Servis akülerim 2 sene önce aldığım kuru akü dediğimiz tipten ve ucuza aldığım çıkma  aküler.
Hepsi gayet güzel çalışıyorlar.
Şimdi bir de MPPT denilen regülatör aldım gidince takacacağım.

Yalnız bu panellerin monokristal filan diye ayrıllan tipleri var imiş , ona dikkat etmek lazım der bilenler.


  • IP logged

R

Recep Ertürk

Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#27: 15 Ocak 2018, 16:01:04


Öcal reisim monokristal-polikristal'i biz nasıl ayıracağız?
Üstünde yazıyorsa ona, yazmıyorsa satıcının beyanına bakacağız.

Başka?

Yanlış aklımda kalmadıysa, monokristal iyi, diğeri daha az iyi..

Doğru mudur?

  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#28: 15 Ocak 2018, 16:01:41
Buz peşinde her durumda koşuyorsun zaten  Erol reis. Rakı içmek için buz lazım.. Teknende buz yapıcın yoksa zaten koşucan.

Kaldı ki koşmuyorsun.. Çoğumuzun gezdiği koylarda market botları var. Getiriyorlar. Bağlandığın her noktada buz var.. Güneyde marinaların olduğu marketlerin hepsinde buz var..

Bak şimdi aklıma takıldı.. Bu memlekette buz dolabı gerekli değil diyen bir ben olduğuma göre ve herkesin teknesinde iyi kötü bir buz dolabı olduğuna göre.. kim alıyor ki bu kadar buzu..  ?0-? ?0-?

T
  • IP logged

  • *
  • İleti: 68
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#29: 15 Ocak 2018, 16:06:03
Olmadı şimdi, rakıyı soğutmakla rakıya buz atmayı karıştırdın :)
  • IP logged

 
Yukarı git