Sandoz'da (Şimdiki Novartis) uzun süre hipertansiyon konusunda ürün yöneticiliği ve ürün reklam müdürlüğü yaptım. Ben de hipertansiyon hastasıyım. Tansiyon (maalesef) en doğru üst koldan ölçülüyor. Sebebini de bilmeyenlere açıklayalım:
Üst kolda tek bir kemik var, dolayısı ile üstüne basınç uyguladığınızda damarları tamamen kapatabiliyorsunuz, alt kolda ise iki kemik olduğundan basınç uygulamak mümkün olmayabiliyor. Bilekten tansiyon alan cihazları çok denedim ama koldan aldığım değerlerle zaman zaman uyum göstermediler.
Kendi üzerinde kullanmak çok kolay olmasa da (velcrolu olanlar daha kolay) klasik tansiyon aleti kullanmanızı öneririm. Hatta saatli olanlara bile dikkat etmelisiniz. Uzun süre kullandığım tansiyon aleti yanlış gösterdiği için tedavi değiştirdim, sonunda aletin hatalı olduğunu anladım. Şimdilik saati değiştirdim ama en yakın zamanda civalı olan modele geçeceğim.
Hipertansiyon bir çok yerde bahsedilmese de nüfusun 1/3'ünü etkileyen bir hastalık. Herkesin dikkatli olmasında yarar var.